Éjszakai fogcsikorgatás - Okai, Tünetei, Következményei

Az éjszakai fogcsikorgatás egy tudattalan tevékenység, ami súlyos következményekkel járhat. A csikorgó hang úgy jön létre, hogy az alvó személy erősen összeszorítja az állkapcsát és a fogak között súrlódás jön létre. Az éjszakai fogcsikorgatás a felnőtt lakosság 15%-át érinti, de gyakran gyermekeknél is tapasztalható.

A fogcsikorgatás amellett, hogy kellemetlen hanggal jár, hosszú távon is felettébb káros a fogakra. Sokan nincsenek is tisztában vele, hogy mi állhat a probléma mögött és hogy létezik már rá megoldás. 

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy milyen okai és tünetei lehetnek az éjszakai fogcsikorgatásnak, milyen hosszútávú következményekkel jár és milyen kezelési formái léteznek.

Az éjszakai fogcsikorgatás okai

Az éjszakai fogcsikorgatás mögött különböző okok húzódhatnak meg. Általában lelki okai vannak, főleg stresszes munkahely, vagy magánélet mellett fordul elő fogcsikorgatás.

De utalhat a fogsor mechanikai problémájára is. Ilyen lehet, ha egy vagy több fog letört, illetve szabálytalan. Emellett pedig az is előfordulhat, hogy egy komolyabb, akár neurológiai betegség tüneteként jelentkezik az éjszakai fogcsikorgatás. 

Éjszakai fogcsikorgatás gyerekeknél

Gyermekeknél leggyakrabban a fogsor mechanikai problémája áll a fogcsikorgatás mögött, mint a harapási rendellenesség. Ilyen esetekben érdemes felkeresni egy fogszabályozó szakorvost, mivel ilyenkor a legkönnyebb korrigálni az ilyesféle problémákat.

Milyen tünetei vannak az éjszakai fogcsikorgatásnak?

Az éjszakai fogcsikorgatásnak nagyon jellemző tünetei vannak. Így még az is, aki nincs tisztában vele, hogy éjszaka csikorgatja a fogait, az alábbi tünetek megléte mellett erősen gyanakodhat. Leggyakoribb tünetei az éjszakai fogcsikorgatásnak:

  • nyugtalan, zavart alvás, többszöri ébredés az éjszaka folyamán
  • fáradt ébredés
  • nyak, állkapocs fájdalom
  • fejfájás
  • arcüreg fájdalom
  • kattogó rágóízületek
  • letöredezett fogak
  • fognyak kopása

Milyen következményei vannak az éjszakai fogcsikorgatásnak?

Az éjszakai fogcsikorgatásnak nagyon káros következményei lehetnek, ugyanis akkora nyomás nehezedik olyankor a fogakra, amihez alapesetben nincsenek hozzászokva.

Ennek következtében a fogak zománca meggyengül, elkopik és akár le is pattan. Ez gyakran a fognyaki résznél történik, ami tovább fokozza a problémát, ugyanis így könnyebben alakul ki érzékenység is. A nagy nyomás miatt a fogak elhalása és a fogínysorvadás is megtörténhet.

A fogakon kívül súlyosan sérülhetnek a rágóizmok, ízületek. Kattogás, ropogás jelentkezhet az állkapocsban. Súlyos esetben pedig nehézkessé válhat a rágás is.

Mit lehet tenni az éjszakai fogcsikorgatás ellen?

Az éjszakai fogcsikorgatásra már létezik megoldás! Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, vagy tisztában van vele, hogy gyakran csikorgatja a fogait, keresse fel fogorvosát, aki professzionális, egyéni megoldással tud segíteni. Ugyanis nem minden esetben ugyan az az eljárás nyújtja a megoldást.

Előfordulhat, hogy fogszabályozásra van szükség, vagy harapásemelésre, de az is lehet, hogy egy egyszerű védő sínnel kezelhető a probléma, amíg a stresszes életmód meg nem szűnik.

A vizsgálat során a fogorvos meg tudja állapítani, hogy a fogak mechanikája okozza-e a csikorgatás. Ha nem, akkor valószínű, hogy a stresszes élet. Ilyenkor érdemes relaxációs gyakorlatokat végezni, bevezetni a testmozgást és mielőbb kiiktatni a stressz forrását az életünkből.

Végezetül pedig vannak kifejezetten állkapocs relaxációs tréning gyakorlatok, mint a Jacobson-féle progresszív izomlazítás, esetleg arctornát vagy masszázst is ki lehet próbálni. 

Éjszakai fogvédő

Az éjszakai fogvédő egy szilikonból, vagy műanyagból készül sín, amit éjszakára kell a fogsorra helyezni. A készülék nem alkalmas a fogak szabályozására, pusztán meggátolja, hogy a szorításból keletkező nyomás roncsolja a fogakat. Ez a megoldás csak rövidtávon nyújt megoldást, ugyanis a probléma forrása feltáratlan marad.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.