Fog eredetű arcüreggyulladás – 3 fontos kérdés

Az arcüreggyulladás évente több ezreket érint, ám sokan nem tudják, hogy a probléma kialakulásának hátterében nem csak felsőlégúti betegségek állnak. Létezik fog eredetű arcüreggyulladás, azaz odontogén megbetegedésről is beszélhetünk.


A fogak gyökerei sok esetben egészen az arcüregig elérnek. A gyökereken keresztül pedig az erekhez, vénákhoz és idegekhez is be vannak kötve a fogak. A szoros kapcsolat miatt pedig a fájdalom gyorsan terjedhet mindkét irányba. Előfordulhat, hogy az arcüreg heveny gyulladása terjed át a fogakra. Viszont gyakoribb, hogy a beteg, sérült fogak okozzák a fájdalmat és idült orrmelléküregi gyulladáshoz vezetnek.


Mivel a betegség nem túl ismert, ezért cikkünkben megválaszoltuk a 3 legfontosabb kérdést, amit a fog eredetű arcüreggyulladásról tudnia kell.


Hogyan alakul ki a fog eredetű arcüreggyulladást?


A fog eredetű arcüreggyulladás hátterében legtöbbször az őrlőfogak vagy a kisőrlők megbetegedése áll. A fogak megbetegedése lehet vírusos vagy bakteriális is. Valószínű, hogy a fog külső, zománc rétege megsérült, így a kórokozók bejutottak a fog belsejébe, ahol gyulladást okoztak. A foggyulladás egy nagyon összetett és kellemetlen probléma.


A betegség kialakulhat még foghúzás után is. Ilyenkor megnyílik az orrmelléküreg, amit gyakran kísérnek gyulladásos tünetek. Ráadásul, ha a húzás alkalmával foggyökér maradvány kerül az arcüregbe, akkor a szervezet biztosan gyulladással reagál.


Milyen tünetei vannak a fog eredetű arcüreggyulladásnak?


A fog eredetű arcüreggyulladás hasonló tünetekkel jár, mint más eredetű arcüreggyulladások. Ezért csak szakorvosi vizsgálat során lehet biztosan megállapítani, hogy mi áll a betegség hátterében. Érdemes mind a háziorvosát, mind pedig a fogorvosát felkeresnie, hogy meggyőződjön a helyes diagnózisról.


Viszont van néhány tünet, ami alapján erősen gyanakodhat fog eredetű arcüreggyulladásra. Ha foggyulladás miatt alakult ki az arcüreggyulladást, akkor az erős váladékozás és a kellemetlen szájszag egyértelmű tünet. Ilyenkor a száj higiéniájának a felborulása még a helyes fogmosási technikával sem állítható vissza és a kellemetlen lehelet sem szüntethető meg. Súlyosabb esetekben pedig jelentkezhet még duzzanat, ami átterjedhet egészen a nyakra és a fej többi részére is.


Emellett az egész állkapocscsontra kiterjedő fájdalom, fejfájás és gennyes orr és torokváladék is előfordulhat. Az arcüreggyulladás könnyen összetéveszthető más betegségekkel, ezért a diagnózis felállítását bízza minden esetben a szakorvosra!


Enyhébb esetekben azonban előfordulhat, hogy a páciens szinte tünetmentes. Evéskor észlel némi fájdalmat, illetve alkalmanként erősebb orrváladékozást. A tünetekből nem egyértelmű a probléma, de érdemes már ilyenkor is gyanakodni, hogy komolyabb betegség áll a háttérben!


Hogyan lehet kezelni?


A fog eredetű arcüreggyulladás kezelése hosszú és komplex folyamat. Ha megtörtént a diagnózis felállítása, a fogorvos megállapítja, hogy melyik fog okozza a gyulladást. Ha fogszuvasodásról van szó, akkor a szakorvos kifúrja az érintett fogat és a gyulladás enyhülése után betömi a lyukat. Ha viszont a gyulladás már visszafordíthatatlan károkat okozott, akkor antibiotikum kúrára és gyökérkezelésre is szükség lesz. Súlyos esetben pedig a fog kihúzására is sor kerülhet.


Ezen felül szükség van még az arcüreg átöblítésére is, hogy a felgyülemlett gennyes váladékot eltávolítsák. Az átöblítést az orrjáraton keresztül végzik. Az eljárásra többször is szükség lehet, attól függően, hogy milyen mértékű a gyulladás. Ezután pedig sor kerül az antibiotikumos befecskendezésre. 


Ha Önnél még nincs jelen a probléma és nem is szeretne a későbbiekben hosszú és fájdalmas kezeléssorozaton részt venni, akkor csak pár tanácsot kell megfogadnia, hogy megelőzze a betegség kialakulást! Az első és egyben legfontosabb a szájhigiéniai fenntartása. A fogak és a szájüreg rendszeres és alapos tisztítása a helyes fogmosási technikával megakadályozza a lepedék lerakódását, ami súlyos esetben ínygyulladáshoz és foggyulladáshoz is vezethet. Második tanács pedig, hogy vegyen részt legalább évente fogászati szűrésen! 


A rendszeres fogorvosi vizsgálattal idejében beazonosítható a probléma és elkezdhető a kezelés, így nem kell tartania a fogai elvesztésétől, súlyos komplikációktól vagy a fájdalmas kezelésektől.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.