Mire számíthat fogbeültetés után?
5 fontos tudnivaló

1. Hatásos házi praktikákkal Ön is elősegítheti a gyógyulást


Ajánlott gyulladáscsökkentő és immunerősítő teákat inni, amik az esetleges fájdalom enyhítésén is segítenek. Illetve, a frissen facsart zöldség és gyümölcslevek fogyasztása is, mivel a rágás még fájdalmas és nehézkes lehet, viszont energiapótlás szempontjából szükséges a friss, nyomelemekben gazdag tápanyag bevitele. Ezen felül ajánlott kerülni a tejes termékeket. Az étkezések után fontos a megfelelő száj higiénia visszaállítása. Ezért ajánlott naponta legalább kétszer az alapos, de óvatos fogmosás és a fogselyem használata. Az implantáció után nagyjából egy héttel vissza lehet térni a megszokott ételek fogyasztásához.


2. A gyógyulás akár 3-4 hónapot is igénybe vehet


A fog implantátum beültetés utáni teljes gyógyulás nagyjából 3-4 hónapot vesz igénybe. Közvetlenül a beavatkozás után fontos a pihenés és a nyugodt életkörülmények kialakítása, hogy a szervezet a gyógyulásra tudjon koncentrálni. A kezdeti időszak a varratszedésig tart, ilyenkor még tapasztalhat duzzanatot. A beültetés után nagyjából 8-10 nappal megtörténik a varratszedés. Ezután enyhülnek a tünetek és visszatérhet a megszokott életéhez.


3. A fogbeültetés utáni fájdalom csak pár napig tart


A beültetés utáni fájdalom leginkább az első napokban jelentkezik. Mivel a beültetés során az állkapocs csontba helyeznek egy vagy több implantátum csavart, ezért a fájdalmat akár az egész állkapocsban is tapasztalhatjuk, nem csak az adott implantátum helyén. Az első pár napban fájdalomcsillapításra lehet szükség. A varratszedés után azonban a páciens tünet és fájdalommentessé válik.


4. Ha az implantáció után gyulladás alakul ki, azonnal forduljon orvoshoz


A fogbeültetés után kialakulhat gyulladás a fogínyben. Ennek feltárása és kezelése érdekében érdemes az első pár hónapban rendszeresen kontrollra járni. Ha fájdalmat, gyulladást tapasztal, keresse fel mielőbb a szakorvosát! Ha a gyulladást időben észlelik, akkor a kezelés is sokkal egyszerűbb, és ezzel megakadályozhatóak a további komplikációk, illetve az esetleges kilökődés is.


5. Egy jó orvosi csapattal elkerülheti a komplikációkat


Az implantátum beültetés utáni komplikáció kialakulása nem túl gyakori. Ennek oka, hogy a fogorvosok a legmodernebb orvostudományi technológiával dolgoznak. A páciens egészségügyi állapota és életvitele miatt azonban mégis néha kialakulhatnak komplikációk. Ha a gyógyulási időszakban állandósult fájdalmat érez, vérzés vagy váladék keletkezik, esetleg kilazul az implantátum vagy begyullad az arcüreg, akkor gyanakodhatunk, hogy komplikáció lépett fel.


A komplikáció kialakulása mögött különböző okok állhatnak. Mivel műtéti eljárásról van szó, a seb tisztán tartása és a fertőzések megelőzése nagyon fontos. Emellett lehetséges, hogy a páciens szervezetében allergiás reakciót vált ki az implantátum, vagy a szervezet idegen anyagként érzékeli. Végül pedig túlterhelés miatt is kialakulhat komplikáció. Ebben az esetben terhelés nem egyenlő mértékben oszlik el, így a teher egy műgyökérre koncentrálódik.


Fogbeültetésen gondolkodik?


Tudjon meg többet a fogimplantációról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.