Mi az a fognyaki kopás - 3 fontos tudnivaló

A fognyaki kopás a köztudatban alig ismert betegség. Sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen, ezért azzal sincsenek tisztában, hogy a megfelelő kezeléssel a probléma korrigálható.

A fognyaki résznek a fogíny és a fog találkozásánál lévő részt nevezzük. A fognyaki kopás nem azonos az ínysorvadással vagy szuvasodással. Ezért, hogy Ön számára is világos legyen a különbség, cikkünkben összeszedtük 3 fontos tudnivalót a fognyaki kopással kapcsolatban.


1. A fognyaki kopás tünetei 

A fognyaki kopás tüneteit három kategóriára lehet osztani. Az első, amikor a betegség szinte tünetmentes. A második, amikor már szemmel látható a kopás, amihez gyakran társul érzékenység. A harmadik pedig, amikor a kopás olyan mértékű, hogy lyuk keletkezik a fogak között, amihez sűrűn társul erős érzékenység, vérzés vagy fajdalom.


Enyhén kopott fognyak

Enyhén kopott fognyak esetében a páciens lehet szinte teljesen tünetmentes. Ilyenkor inkább esztétika problémákra szoktak panaszkodni a páciensek, például, hogy a fogaik hosszabbnak látszanak, mint korábban. Ilyenkor a páciens valószínűleg nincs is tisztában vele, hogy fognyaki kopás alakult ki nála, csak a szakorvosi vizsgálat és diagnózis felállításakor szembesül a problémával. 


Közepesen kopott fognyak

A közepesen kopott fognyak esetében az esztétikai eltérések erősebbek, határozottabbak az egészséges fogakhoz képest. Emellett a páciens már más tüneteket is tapasztal a hétköznapjai soron. Ilyen lehet a hideg vagy meleg ételre való érzékenység. Ebben a stádiumban már könnyebben diagnosztizálható a betegség, akár a laikusok által is.


Súlyosan kopott fognyak 

Súlyosan kopott fognyak esetében az íny nagymértékben visszahúzódott, ami miatt a fognyak védtelenné vált a külső tényezőkkel szemben. Ilyenkor szuvasodáshoz hasonló lyukak keletkeznek a fognyakon, amibe az ételmaradékok könnyedén megakadnak és a fogközök tisztítására külön gondot kell fordítani.


2. A fognyaki kopás okai

A fognyaki kopás mögött különböző okok húzódhatnak meg. Az elsődleges tényező a genetikai hajlam és az adottságok. Vannak páciensek, akiknél gyakrabban jelentkeznek ínyproblémák, még akkor is, ha a szájhigiéniás szokásaik normálisak. Ráadásul, akár egy nem megfelelő irányba elmozduló vagy kibújó fog is okozhat íny visszahúzódást és fognyaki kopás. 


Másik okként szokták emlegetni a nem megfelelő fogmosási technikát. A túl erős, egyirányú súrolás nagymértékben sérti és koptatja mind a fogat, mind a fogínyt. Ezen felül pedig a fogkövet is meg kell említeni, mint fognyaki kopás kialakulását elősegítő tényezőt.


3. A fognyaki kopás kezelése

A fognyaki kopás kezelése attól függően kerül megállapításra, hogy milyen mértékű kopásról van szó. Enyhébb esetben elegendő csak elsajátítani a helyes fogmosási technikát. Ha érzékenység is kialakult már, akkor érdemes érzékeny fogakra készült fogkrémet és szájvizet használni.


Közepesen súlyos esetben, ha ínygyulladás áll a fognyaki kopás mögött, akkor először a gyulladást kell megszüntetni. Erre gyakran alkalmaznak mélytisztítást, ami az íny alatti tasakokból távolítja el a felgyülemlett baktériumokat és kórokozókat, vagy pedig lézeres kezelést, ami egy komplexebb beavatkozás.


Ha pedig súlyosan kopott a fognyak, akkor fognyaki töméssel kezelhető a probléma, amit ki lehet egészíteni ínypótlással. A fognyaki tömés egy fedőtömés, ami azt jelenti, hogy az eljáráshoz nem fúrják ki az érintett fogat, hanem csak betöltik a lyukakat és visszatöltik az elvékonyodott zománc réteget. Ezt egészen az ínyig meghosszabbítják, ezzel pedig megszüntethető a fogak érzékenysége.


Ez után, ha a páciens továbbra sem elégedett az ínye és a fogai esztétikai állapotával, van lehetősége ínyplasztikán is részt venni. Az ínykorrekciós műtét végrehajtható saját ínyszövettel, amit a szájüreg más területéről nyernek, mint például a bölcsességfogak mögül. Vagy végrehajthatják a beavatkozást antiallergén szintetikus anyagokkal is. 


A fognyaki kopás egy visszafordítható betegség, ezért érdemes vele mielőbb szakorvoshoz fordulni. A betegség legtöbb esetben a helyes szájhigiéniai eljárásokkal megelőzhető, viszont, akinek genetikai hajlama van rá, annak különösen figyelmesnek kell lennie! Ezen kívül pedig a gyökérkezelt fogakra is nagy figyelmet kell fordítani, mivel azoknál is könnyen alakul ki fognyaki kopás. Egy kezeletlen fognyaki kopás nem vezet a fogak elvesztéséhez, azonban az érzékenység és a fogak közti hézag nagyon megnehezítheti a mindennapi életet

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.