Lehet pótolni a fogzománcot? – 3 kérdés és válasz a fogzománcpótlásról

A fogzománc a fog külső rétege, ami főleg ásványi anyagokból áll és a fog belső rétegeit és a dentint óvja. Ebből kifolyólag a fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga. De még az egészséges erős zománccal rendelkező fogaknál is előfordulhat baleset, ami a zománc sérüléséhez vagy idő előtti kopásához vezet. Ezt a folyamatot gyorsítják a káros szokások, a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő szájhigiéniai szokások. Külső tényezők hatására, mint a savas ételek fogyasztása és a dohányzás, a zománc meggyengül, és könnyebben sérül.


Ráadásul, az idő múlásával a fogzománc természetes módon veszít az erősségéből. A fogzománc kopás egy teljesen fájdalommentes folyamat és csak kevesen ismerik fel. Viszont zománcpótlással mind a sérült, mind pedig a kopott zománc visszaállítható az eredeti állapotába. A fogzománc pótlás egy alig ismert eljárás a laikusok körében, sok páciens nem is tudja, hogy létezik ilyen eljárás.


Ezért, hogy Ön is tisztában legyen a zománcpótlás tüneteivel, menetével és az eredményekkel, összeszedtük a 3 legfontosabb kérdést és választ.


Mik a fogzománckopás tünetei?

A fogzománckopás tünetei hozzá nem értő szemek számára könnyen összetéveszthetőek egy egyszerű fogsárgulással. Azonban érdemes ezzel is mielőtt szakorvoshoz fordulni, mivel a folyamat visszafordítható, ha időben diagnosztizálva van.


A fogzománckopás során barázdák, kezdetben kisebb, majd nagyobb mélyedések alakulhatnak ki a fog felszínén. A fog színe is megváltozik, mivel a zománc kezdetben csak elvékonyodik, majd teljesen átlátszóvá, végül sárgává válik. Ezen kívül pedig apró repedések jelentkeznek a fogéleknél, ami miatt sokkal könnyebben fordul elő, hogy letörik a fogból egy darab.


A folyamat előrehaladtával az érintett fogak érzékennyé válnak, először csak a hideg vagy meleg ételek fogyasztására, később pedig minden ételre és italra. Ilyenkor mind az étkezés, mind a folyadékfogyasztás kellemetlenné válhat a páciensek számára.

Ráadásul a zománc elkopásával megszűnik a fog külső védekező része. Így nagyobb a valószínűsége, hogy fogszuvasodás alakul ki.


Mi a fogzománcpótlás menete?

A fogzománcpótlásnak kétféle módszere és menete létezik. Az egyik, amikor foghéjat helyeznek fel, a második pedig, amikor extra vékony koronákkal védik meg a sérült fogakat. Az első esetében a foghéj lehet direkt porcelánhéj, direkt héj vagy pedig kerámiahéj. Ezen felül pedig nem szabad megfeledkezni a megelőzés hatékonyságáról sem!


A megelőzés lehetséges?

A fogzománckopás megelőzhető, amire van pár kifejezetten hatékony eljárás és módszer. Érdemes naponta legalább kétszer, de ha teheti, akkor minden étkezés után fogat mosni a helyes fogmosási technikával. Ehhez pedig ajánlott fogzománckopást gátló fogkrémet használni, ami magas fluorid tartalmával segít visszaállítani a zománc keménységét.


Az étkezést követő fogmosáskor ajánlott legalább negyed órát várni, hogy az ételek után felpuhult zománcot ne sértse tovább a fogmosással. Emellett érdemes az erős, kemény sörtéjű fogkeféket egy gyengébb, puha sörtéjűre cserélni. Fogmosás után pedig érdemes még szájvízzel öblögetni. Sérült fogzománc esetében érdemes fluoridtartalmú szájvizet alkalmazni.


A helyes szájhigiéniai fenntartásán felül bizonyos ételek és italok kerülésével vagy megfontolt fogyasztásával is megelőzhető a fogzománc kopása. A savas gyümölcsök elhagyása sem javasolt, inkább törekedni kell arra, hogy a savak szájüregben való jelenlétének az időtartamát csökkentse. Lehetőleg használjon szívószálat és ne öblögessen savas italokkal.


Ezen kívül ajánlott D-vitamint és Kalciumot rendszeresen fogyasztani. Illetve kaphatóak már fogerózió-gátló krémek és gélek is, amik csökkenteni tudják a zománckopás mértékét.


Milyen eredményei vannak a fogzománcpótlásnak?

Fogzománcpótlással a fogak visszaállíthatóak az eredeti állapotukba, sőt, egy porcelánhéjjal vagy koronával hosszú időre védelem alá kerül a fog. Ezek a fogpótlások még a zománcnál is keményebb anyagból készülnek, így kevésbé fogékonyak a szuvasodásra és sérülésre.

Fogbeültetésre, fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.