Gyakori kérdések gyökérkezelés után

Annak érdekében, hogy semmilyen komplikáció ne alakuljon ki, és Önnek se legyenek kérdései, hogy mit tehet és mit nem gyökérkezelés után, összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket.

Gyökérkezelés után jelentkezik fájdalom?

Gyökérkezelés után, az érzéstelenítő felszívódásával jelentkezhet fájdalom. A kezdeti fájdalom inkább tompa, ami fájdalomcsillapítókkal könnyen enyhíthető és pár napon belül biztosan megszűnik. Ugyanez vonatkozik mind az ideiglenes tömésre, mind pedig a végleges tömésre. A végleges gyökértömést követően a fájdalom kicsit hosszabb ideig is eltarthat, de ebben az esetben is maximum 2-3 napig.

Jelentkezhet azonban másfajta fájdalom is, például a lüktető fájdalom, vagy az éles fájdalom. Ezek nem a beavatkozás természetes velejárói. Ennek a hátterében legtöbbször az áll, hogy a gyökércsatorna nem lett megfelelően kitisztítva és baktériumok maradtak benne. Emiatt pedig a gyökércsúcs és az azt körülvevő lágy szövetek begyulladnak, ami lüktető fájdalommal jár.

Ha az ideiglenes tömés alatt érez lüktető vagy éles fájdalmat, akkor előfordulhat, hogy a gyökércsatornában élő szövet maradt. Erről mindenképpen tájékoztassa a kezelőorvosát, aki ebben az esetben újra megtisztítja a gyökércsatornát, hogy biztosan ne maradjon ott szövet, mielőtt bekerül a végleges tömés.

Gyökérkezelés után feldagadt az arcom, ez normális?

Gyökérkezelés után nagyon ritka, hogy feldagad az arc. Ez a legtöbb esetben valamilyen komplikációnak a jele. Általában a gyulladás nem szűnt meg teljesen, és erre reagál a szervezet duzzanattal. Az is előfordul, hogy egy korábban lappangó gyulladás újul ki a kezelés következtében, vagy egy teljesen új gyulladás alakul ki. Ezzel érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, aki valószínűleg antibiotikum kúrát fog előírni.

Az arc duzzanatot általában egy gennyes tályog okozza, aminek megtisztításához és megszüntetéséhez újbóli kezelésre lesz szükség.

Gyökérkezeléskor nyitva hagyta a fogorvos a fogamat

Gyökérkezeléskor nagyon ritka, hogy a fogorvos napokra nyitva hagyja az érintett fogat, mivel a fogászati protokoll előírja, hogy minél előbb megtörténjen a bezárás. Ettől függetlenül, vannak olyan fogászati esetek, ahol a körülmények nem teszik lehetővé, hogy a fogat egyből bezárják.

Ilyen például, ha a fog erősen váladékozik. Ilyenkor naponta-kétnaponta kell fogászati kontrollon részt venni, ahol fertőtlenítő tisztításra kerül sor, addig, amíg a váladékozás nem szűnik meg és a fog nem zárható le. Ez még általában az ideiglenes, gyógyszeres tömés előtt szokott előfordulni.

Gyökérkezelés után fáj az evés?

Gyökérkezelés után pár óráig nem ajánlott ételt fogyasztani, mivel ilyenkor még hat az érzéstelenítő és nagyobb a valószínűsége, hogy rágásnál sérül a nyelv vagy a szájüreg más része. Nagyjából három órával a beavatkozás után azonban szabad már étkezni, de fokozottan ügyelni kell arra, hogy amennyire lehet, az érintett fogat ne terhelje.

A gyökérkezelt fog érzékeny lehet a meleg és hideg ételekre, harapásra pedig enyhe fájdalom is jelentkezhet. Ez az érzékenység és enyhe harapási fájdalom az első pár napban természetes. Ha viszont rágásnál három nappal később is fájdalom jelentkezik, akkor minél előbb keresse fel a szakorvosát!

Gyökérkezelés után inkább puha ételeket fogyasszon és azokat is próbálja meg minél kisebb falatokban, hogy csökkentse a rágóerőt és a nyomást. Ezen kívül érdemes kerülni a rágós, ragacsos ételeket, illetve a rágózást is.

Étkezés után pedig fontos a szájhigiénia visszaállítása. Fogmosáshoz érdemes lecserélni a korábbi kopott, erősen szennyezett fogkefét, és egy új, puha sörtéjű fogkefét választani. Emellett pedig alkalmazhat még szájvizet is, ami szintén segíthet a gyulladás csökkentésében és a gyógyulási folyamat felgyorsításában. Viszont mielőtt szájvizet választ, kérje ki fogorvosa véleményét, mivel egy túl erős szájvíz, akár nagyobb károkat is okozhat!

Gyökérkezelésre van szüksége?


Tudjon meg többet a gyökérkezelésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.