Az ízérzékelés megváltozása, elvesztése és visszanyerése

Az ízérzékelés egy nagyon fontos képessége az embereknek, ugyanis ez segítette őket abban, hogy megkülönböztessék a mérgező és ehető növényeket, táplálékot.

A tudomány jelenlegi állása szerint az emberek hat alap ízt éreznek: édes, savanyú, sós, keserű, umami és zsír. És mindegyiknek megvan a maga területe a szájüregben és szerepe az életben. Az ízérzékelés fontos része a szaglás is és a szaglóhámon keresztül érkező jelzésekkel együtt alakul ki a teljes ízélmény. Fiziológiás értelemben azonban csak a nyelvről beszélünk, amikor ízérzékelésről beszélünk.

Hogyan érzékelünk ízeket?

Az ízek érzékelése egy nagyon fontos funkciója a nyelvnek és a szájüregnek. Az ízek érzékelése a nyelven elhelyezkedő ízlelőbimbók stimulálásával történik. Az ízlelőbimbókon receptorok helyezkednek el, amelyek érzékelik a nyálban oldott anyagokat. Így a nyálnak is nagyon fontos szerepe van az ízérzékelésben. Ennek a folyamatnak a hatására ingerület jön létre, ami egészen a hipotalamuszig viszi a jelet. Az oda beérkező üzenet hatására pedig fokozódik a nyáltermelés és változik az étvágy.

Ízlelőbimbók

Az ízlelőbimbók megtalálhatók a nyelven, a szájpadon, a torokban, a gégefedőn és a nyelőcsőben. Az ízlelőbimbók kis hagymaszerű sejtek, amik több rétegből épülnek fel. 

Ízérzékelés megváltozása - Milyen tünetei vannak?

Az ízérzékelés megváltozása nem csak az ízlés teljes elvesztését jelentheti. A tünetek különböző mértékben jelentkezhetnek.

Az íz érzés zavar szintje:

  • ízérzés teljes elvesztése,
  • csökkent ízérzés,
  • torz ízérzés,
  • ízérzési hallucináció.

Milyen betegségre utalhat az ízérzékelés elvesztése?

Az ízérzékelés elvesztése mögött különböző okok állhatnak. Abból kifolyólag is, hogy a folyamat nagyon komplex, így az okokat akár az orrban, torokban és nyelven is lehet keresni.

A pontos diagnózis felállításához mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Ez lehet, hogy csak egy egyszerű házorvosi vizsgálat, mely során kiderül, hogy egy hétköznapi influenzáról van szó. De szükség esetén további vizsgálatokat is előírhat a szakorvos, mint például vérvétel, szaglásvizsgálat vagy allergia teszt.

A leggyakrabban azonban a torokban, szájban és orrban terjedő és megtelepedő vírusok és baktériumok okozzák a szaglás elvesztését. Komolyabb esetekben viszont állhat súlyos idegrendszeri, neurológiai megbetegedés is az ízérzékelés elvesztése mögött.

Mikor nyerhető vissza az ízérzékelés?

Az ízérzékelés visszanyerésére ma már rengeteg módszer létezik. Sok esetben a szaglás visszatérésével a páciensek az ízeket is újra elkezdik érezni. Vannak azonban betegségek, mint a SARS-COVID19, mely a szaglás és ízlés hosszútávú elvesztését okozzák. Ilyen esetekre hozták létre a szagterápiát, ami elvégezhető akár otthon is, de léteznek kifejezetten erre specializálódott helyek is. 

Otthon elvégezhető ízterápia

A betegség forrásának feltárása után megkezdődhet az otthoni ízterápia.

  1. Első lépésben a nyálkahártya öblögetését ajánlják, ehhez pedig sós vizet kell használni. Az öblögetést lehet szájon át végezni, de orron keresztül is.
  2. A második esetben érdemes beszerezni egy fecskendőt, vagy hasonló eszközt, ami lehetővé teszi, hogy a langyos oldat eljusson az egyik orrüregből a másikra. Ezt a folyamatot naponta többször is meg lehet ismételni 1-2 percig.
  3. A száj és orrüreg megtisztítása után kezdődhet az illatterápia. Különböző erős aromával rendelkező ételek és növények, mint a fokhagyma, zsálya, torma és ecet szagolgatását naponta többször is végezheti. Viszont nem szabad közvetlenül az orrhoz közeli helyezni ezeket, inkább távolról kell őket szagolgatni, mivel az éles szagok még akár fokozhatják is az orrban kialakult ödémát. 

Tehát az otthoni terápia lényege, hogy apránként és finoman kell újra megismertetni és hozzászoktatni az orrnyálkahártyát a szagokhoz. Ha az otthoni terápia sem segítene és a probléma hosszú hetek, vagy hónapok után is fennáll, érdemes egy specialistát felkeresni.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.