Melyik a legjobb szájvíz és mit kell
tudni a szájvízhasználatról?

A szájvizek használata sokak számára mindennapos, azonban még mindig vannak, akik feleslegesnek tartják, pedig pozitív hatása már tudományosan is bizonyított. A szájvíz használatával, illetve öblögetéssel a szájüregben lévő baktériumok 99%-a elpusztítható, olyan területekről is, amik fogkefével nehezen érhetőek el.


A friss lehelet és a száj higiéniájának fenntartása több szempontból is fontos. A kellemetlen lehelet negatív benyomást kelt és az önbizalmat is rontja. Ráadásul valószínűleg a szájüregben túlszaporodott baktériumok jele, ezért fennáll az esélye, hogy ínygyulladás esetleg foggyulladás is kialakulóban van.


A túlszaporodott baktériumok pedig a nyelven is letapadhatnak, a lepedékes nyelv pedig további problémákkal járhat. Hogy megelőzze az előbb említett és más szájüregi betegség kialakulását, érdemes szájvizet használnia! A megfelelő szájvíz kiválasztása azonban nehéz lehet azoknak, akik nem tudják milyen szempontot kell figyelembe venni szájvízválasztáskor. 


A következőkben megnézzük, hogy mi alapján érdemes szájvizet választani, melyik a legjobb szájvíz és mit kell tudni a szájvízhasználatról.


Mi alapján válasszon szájvizet?

A szájvizek piacán rengeteg termékkel találkozhat. A leginkább szembetű különbségek, mint az íz és a szín mellett más szempontok is léteznek. Fontos, hogy mindig kérje ki szakorvosa véleményét és azt saját tapasztalatával ötvözve hozza meg a döntést. Lehet, hogy ami más számára a tökéletes szájvíz volt, az Önnek kellemetlen tüneteket okoz.


A szájvízhasználatnak és szájvizeknek két típusa van. Az első a terápiás célú szájvízhasználat. Ebben az esetben szakorvos rendeli el a szájvizes öblögetést, valamilyen szájüregi betegség kezelésére. A terápiás célú szájvizek erősebb koncentrációjú oldatok, amit csak meghatározott ideig szabad használni.


Alkalmazásukat általában ínygyulladásra vagy fogínyvérzésre szokták javasolni. Ezen felül pedig afta gyógyítására vagy szájsebészeit eljárás után, az esetleges fertőzések és komplikációk megelőzésére.


A mindennapi használatra készült termékek sokkal hígabbak és amellett, hogy antibakteriális hatásúak, segítenek a fogak állapotának megőrzésében. Így például létezik zománc erősítő és erózió gátló szájvíz. Ezen felül pedig van kifejezetten sárgult fogakra készült, fehérítő hatású szájvíz is.


Amikor a lehetőségeket vizsgálja, három szempontot érdemes szem előtt tartani; a fogai érzékenységét, a termék alkohol tartalmát és az anti-plakk összetevők mértékét.


Fogak érzékenysége


Érzékeny fogak vagy fogíny estében nem csak a táplálkozás során kell odafigyelni, hogy kerülje a fájdalmat okozó körülményeket, hanem a szájhigiéniai eljárás során is. Az érzékeny fogú páciensek már hozzá vannak szokva, hogy a fogkrémek közül is a kímélőbbeket válasszák. Viszont sokan elfelejtik, hogy a szájvizek között is vannak, kifejezetten nekik készült termékek.


Alkoholtartalom


A kímélőbb szájvizek egyik jellemzője, hogy kevesebb alkoholt tartalmaznak, vagy szinte egyáltalán nem is tartalmaznak. Az alkoholmentes szájvizek használata nyugtató hatású, ráadásul lehetővé teszi, hogy gyermekek is használják az oldatot. Szájsebészeti beavatkozás után, ha a szakorvos máshogy nem javasolja, ajánlott inkább alkoholmentes szájvizet választani.


Anti-plakk összetevők


A plakk, más néven a lepedék eltávolítása alapvető feladata egy szájvíznek. Az orvostudomány fejlődésével azonban a szájvizek már képesek nem csak a lepedék eltávolítására, hanem meggátolni a lepedék lerakódását is. A plakk rendszeres eltávolítása megakadályozza a fogkőképződést és a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepe van.


Melyik a legjobb szájvíz?


Az, hogy melyik a legjobb szájvíz több tényezőtől is függ. Figyelembe kell venni a szájüreg és a fogak állapotát, és a táplálkozási és életmódbeli szokásokat is. Ahhoz, hogy kiválassza a legmegfelelőbb szájvizet, kérje ki a szakorvosa véleményét, aki a fogak és a szájüreg állapota alapján fog Önnek oldatot ajánlani. Ezen felül tartsa szem előtt a fentebb említett szempontokat és biztosan sikerül megtalálnia a megfelelő szájvizet.


Mit kell tudni a szájvízhasználatról?

Szájvízhasználat előtt mindig tájékozódjon a termék hátuljáról vagy dobozáról a használati javaslatokról. A legtöbb mindennapi használatra készült szájvíz már önmagában is alkalmas az öblögetésre és nincs szükség hígításra. A terápiás célú szájvizek azonban általában hígításra szorulnak használat előtt.

Mindennapos szájvízhasználat során érdemes a szájhigiéniás folyamatba beépíteni az öblögetést.


Elsőnek mossa meg fogait a megfelelő fogmosási technikával, majd egy-két percig öblögessen az oldattal. A folyamatot pedig legalább naponta kétszer, de akár minden étkezés után végrehajthatja.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.