Mélyharapás
Mi az, Okai, Kezelése

Meglepő módon a mélyharapás nagyon gyakori, a felnőtt társadalom majdnem 70%-ánál megjelenik valamilyen formában. Milyen problémákat okozhat ez és milyen kezelési lehetőségek léteznek? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat.

Mi az a mélyharapás?

A mélyharapás egy harapási rendellenesség, állkapocs-vagy fogdeformitás amely során a felső fogsor 2 milliméternél jobban takarja az alsó fogsort. Ez akár otthon, a tükör előtt is ellenőrizhető. A mélyharapásnak vannak fokozatai, melyek különféle súlyosságú problémákat okozhatnak és különböző kezelési módokat igényelnek.

Milyen okai vannak a mélyharapásnak?

A mélyharapás okai az alábbi három esetben keresendő

  • Ha a probléma már gyerekkorban, a fogváltás előtt is látható volt, akkor genetikai okok vannak a háttérben.
  • Ha a mélyharapás a fogváltás alatt vagy azután alakul ki, akkor szerzett mélyharapásnak nevezik.
  • Gyakori még, hogy felnőtt korban a fogak elvesztése (kiesése, kihúzása) után alakul ki mélyharapás, hiszen ilyenkor a megmaradt fogak elkezdenek dőlni az új rés felé, mely teljesen átrendezheti a fogsort.

A mélyharapás tünetei

A mélyharapás az alábbi tüneteket szokta okozni:

  • ínygyulladás, egyéb ínykárosodás
  • nem megfelelő rágás, harapás
  • rágóizmok gyengülése
  • fogfelszín egyenetlen vagy extrém kopása, amely később érzékenységet okozhat
  • ajkak, szájzugok eldeformálódása
  • esetleg beszédzavar
  • állkapocs kattogása, fájdalma

 

Mélyharapás kezelése

A mélyharapás általános kezelési lehetősége a fogszabályozás. Vannak speciálisan a mélyharapást megakadályozó fogszabályozó eszközök, ilyen a harapásemelő sín és a harapásemelő sánc. Lássuk, milyen elven működnek!

HARAPÁSEMELŐ SÍN

A harapásemelő sín egy patkóra hasonlító, kivehető fogszabályozó eszköz, amely teljesen a fogra simul. Ez abban segít, hogy a rágás, harapás közben a fogakra ható nyomást jobban eloszlatja. Ez mindenkinek személyre szabottan, egyedileg készül, a fogorvos által levett nyomat alapján, fogtechnikus készíti el.

HARAPÁSEMELŐ SÁNC

Ezeket az apró eszközöket a metszőfogakra, valamint a szemfogakra kell ragasztani, amelyek így nem fognak tudni összeérni, túlságosan záródni. Ez egy teljesen láthatatlan fogszabályozási mód, mivel a fogak belső felületére ragasztja a szakember. Hordása néhány napos megszokást igényel!

 

Ha a fenti fogszabályozási módok valamiért nem kompatibilisek az adott problémával, akkor akár protetikai harapásemeléssel is lehet segíteni a panaszokon. Ilyenkor a hátsó őrlőfogakra ideiglenes magasítást készítenek, amelyek így néhány milliméterrel magasabban hagyják majd bezáródni a két fogsort, ezzel emelve a harapást.


Egészen kivételes, speciális esetekben szájsebészeti megoldások, például állkapocs korrekció is segíthet a harapási rendellenességgel élő páciensen.

Kinek ajánlott a mélyharapás fogszabályzó?

A mélyharapás fogszabályzóval történő kezelése akkor ajánlott, ha a probléma veleszületett, tehát már gyerekkorban egyértelműen látszik. Ezzel megelőzhető, hogy ne alakuljon ki nagyobb probléma.

Ha csak a csontfogak kinövése után, felnőttkorban alakul ki a mélyharapás, akkor is nagyon jó eredmények érhetőek el a fogszabályozással.

Sosincs késő belevágni, manapság már rengeteg felnőttet látni fogszabályzóval és ráadásul a mélyharapást javító fogszabályzó eszközök általában teljesen láthatatlanok.

A mélyharapás fogszabályzó ár

A mélyharapás fogszabályzó módok általában 25 000 és 50 000 forint között érhetőek el. Mint minden fogorvosi kezelésnél, úgy itt is fontos kiemelni, hogy minden páciens kezelésének egyéni ára lehet, hiszen minden probléma egyedi, ezért a kezelésük is teljesen személyre szabott.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.