3+1 tanács a műfogsor tisztításához!

A protézisek, fogpótlások egyre gyakoribbak a lakosság körében. Már nem csak az idősebb pácienseknél jellemző a teljes vagy részleges fogpótlás, hanem fiatalabb pácienseknél is, akik egészségügyi okok miatt döntenek úgy, hogy így szeretnének újra egészséges, ragyogó mosolyt. A protézisek ugyan védettek a fogszuvasodással szemben, azonban mégis fontos a tisztán tartásuk.


A fogakhoz és a szájüreghez hasonlóan a műfogsor is ki van téve a lepedék lerakódásnak, fogkőképződésnek, elszíneződésnek és ételmaradék lerakódásának. Ezért ugyanúgy, ahogy a maradó fogak esetében is fontos a helyes fogmosás technikájának elsajátítása, úgy a műfogsor esetében is szükséges a helyes technika megismerése. A helytelenül tisztított protézis növeli az ínygyulladás kialakulásának lehetőségét és a meglévő fogakat is veszélyezteti.


A következőkben 3 tanácsot szedtünk össze, hogy mire kell figyelni a műfogsor tisztításakor és plusz 1 tanácsot is adunk, amivel a szája egészségét őrizheti meg protézis használatakor. Ha betartja a következő tanácsokat, biztos lehet benne, hogy protézisét hosszú éveken keresztül használhatja majd mindenféle probléma nélkül!


1. Sajátítsa el a műfogsor tisztításának lépéseit!

A műfogsor tisztítása házilag több lépésben történik.

  1. Az első lépés a műfogsor egy fogkefével vagy kifejezetten protézishez készült fogsortisztító kefével történő megtisztítása. A mosáshoz ajánlott közepesen kemény vagy kemény fogkefét, esetleg körömkefét alkalmazni. Hasonlóan a fogmosáshoz, itt is érdemes alaposan, minden oldalról többször átmosni a fogakat. Az eljáráshoz lehet még használni protézishez készült fogkrémet, mivel az nem okoz karcolást a műfogsor felületén vagy roncsolja az összetételét.
  2. Második lépésben jön a műfogsortisztító tabletta. A tabletta kifejezetten protézisek megtisztítására készült, így szinte 100%-ban képes eltávolítani a kórokozókat és baktériumokat. A tablettát egy pohár langyos vízben kell feloldani, majd belehelyezni a protézist. Nagyjából öt percig kell áztatni a műfogsort, ha a termék leírása máshogy nem írja.
  3. Harmadik lépésben pedig a protézis alapos, folyó vízben való leöblítése történik. Ezzel biztosítva, hogy sem a lepedék, sem a tisztító szerek közül nem maradt rajta semmi. A túl forró, illetve a túl hideg víz sem tesz jót, ezért ajánlott langyos vízben végezni az öblítést.


Érdemes minden étkezés után folyóvízzel, megtisztítani a protézist, mivel így legalább a nagyobb ételmaradékok eltávolíthatóak. Ezen felül ajánlott reggel is legalább langyos vízzel, egy közepesen erős kefével átdörzsölni, majd leöblíteni a protézist.


2. Fektessen be az ultrahangos tisztításba!

Az otthoni kézzel történő műfogsortisztításon felül van lehetőség modernebb módszerek alkalmazására is. Az egyik ilyen az ultrahangos műfogsortisztítás. A készülék otthonra is beszerezhető és könnyedén megtanulható a használata. A szerkezet egy fémkád, amin belül egy rács található. A protézist a rácsra helyezve el kell indítani a szerkezetet, ami ezután az ultrahangos rezgést bocsájt ki magából, ezzel eltávolítva a lepedéket a nehezen tisztítható részekről is.


3. Ne használjon vegyszereket!

Természetesnek gondolnánk, hogy fogkrémet kell használni a műfogsorok tisztításához is. Azonban azt gyakran elfelejtjük, hogy a műfogsor szerkezete és összetétele más, mint a fogaknak, ezért másmilyen fogkrémre is van szükség. Léteznek már kifejezetten protézisekhez készül fogkrémek, de ezen felül a makacs lepedéket és elszíneződést szappannal, esetleg mosogatószerrel is el lehet távolítani. Utóbbiak esetében azonban fokozottan kell figyelni az alapos öblítésre!


Semmiképpen ne próbálja szódabikarbónás vagy más maró hatású, akár házi készítménnyel sem tisztítani a protézist! A felületi sérüléseken kívül deformálódáshoz is vezethet, ami pedig kényelmetlenné teszi a protézis használatát, a későbbiekben pedig irritálhatja is a fogínyt.


+1. Regenerálja a fogínyt!

A protézis az egész napos hordása során nyomást helyez a fogínyre, így annak vérkeringése lelassulhat. Annak érdekében, hogy a fogínyt regenerálja és visszaállítsa a vérkeringést, alkalmanként masszírozza meg a fogíny teljes területét. A masszírozást végezheti az ujjbegyével vagy gyenge fogkefével is.

Fogbeültetésre, protézisre van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.