Mire jó a szájzuhany?
Működése, Típusai, Használata

Szájzuhanyt használni elsősorban a szájüreg tisztán tartásáért ajánlott. A jó szájzuhany segítségével olyan helyekről is eltüntethető a lepedék és az ételmaradékok, amelyek a fogkefe számára elérhetetlenek. A helyesen használt szájzuhany egyesíti a fogköztisztító kefék és a fogselyem használatával elérhető fogtisztaságot.

Fontos azonban, hogy a szájzuhany sosem helyettesíti a napi (legalább) háromszori alapos fogmosást és elsősorban megelőző rutinként kell tekinteni rá, nem pedig a már kialakult problémák kezelési lehetőségeként!

A szájzuhany működése

A szájzuhanyok lelke a motor, amely a vizet felszívja és a csőbe pumpálja. A cső végén egy vékony fúvóka található, amely a vizet nagy nyomással spricceli ki a fogak közé.

Ezen kívül a gép fontos része még a tartály, amelybe nem csak sima vizet, hanem akár szájvízzel, vagy antibakteriális vízzel dúsított vizet is lehet tölteni, ezzel is fokozva a tisztítás hatékonyságát.

A szájzuhanyok típusai

  • akkumulátoros (vezeték nélküli)
  • állványos
  • csapra szerelhető
  • zuhanyra szerelhető

Ezeken kívül megkülönböztetünk még állítható vagy nem állítható vízsugár erősségű szájzuhanyokat is.

Mire figyeljünk szájzuhany használata során?

  1. A szájzuhany által kispriccelt vizet nem ajánlott lenyelni, még akkor sem, ha nincs benne szájvíz, hiszen a tisztítás során „kilökött” lepedékek, ételmaradékok, baktériumok a vízben vannak, melyeket nem jó lenyelni.
  2. Szájzuhany használata mellett sem hanyagolható el a rendszeres (6 havonta) fogorvosi vizsgálat és az étkezések utáni fogmosás, fogselymezés.
  3. Szájzuhanyt használhatnak gyerekek és várandós nők is, de minden esetben érdemes egyeztetni előtte egy fogorvossal, aki a megfelelő víznyomású gép kiválasztásában is segíthet.
  4. A szájzuhany tartályában mindig legyen tiszta a víz! Az állott, nem friss, pangó vízben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, amik akár gyulladást is okozhatnak.
  5. Igyekezni kell figyelni rá, hogy minden fogközbe jusson a zuhanyból, ezért érdemes résről-résre haladni a tisztításban, külön a felső-és az alsó fogsornál is.
  6. Újonnan vásárolt, állítható fokozatú szájzuhany esetében érdemes az első pár napban a legalacsonyabb fokozatban használni a gépet, majd fokozatosan hozzászoktatni a szájüreget az egyre nagyobb intenzitású tisztításhoz. Az első néhány alkalommal előfordulhat bizsergés, esetleg ínyérzékenység vagy vérzés.
  7. Sose használható más emberrel (akár szoros családtaggal vagy házastárssal sem) közösen a szájzuhany azonos fúvóka, mert a különböző baktériumok könnyen okozhatnak problémákat. A legtöbb szájzuhanyhoz kapható plusz fúvóka, amelyek pillanatok alatt kicserélhetőek, így egy gépet több családtag is használhat.
  8. A gép karbantartása elmaradhatatlan és fontos a megfelelő higiénia megtartásához. A tartály vízkőmentesítése, a fúvókák fertőtlenítése és megfelelő időközönkénti cseréje elengedhetetlen!

Milyen problémákra ajánlott a szájzuhany?

Alapvetően mindenkinek ajánlott lenne a szájzuhany használata, de néhány fogászati probléma vagy beavatkozás után különösen érdemes beszerezni egy szájzuhany készüléket. 

Mint például:

  • fogszabályzó – a drótok közé szorult ételmaradékok hatékony tisztítására
  • koronák
  • hidak – a saját fogak és a hidak találkozásánál felgyülemlett lepedék eltávolításának hatékony módja
  • implantátumok - kíméletes tisztítás
  • fogínybetegségek - például fogínysorvadás, fogínygyulladás, fertőzés esetében kiemelten fontos a minél alaposabb tisztítás
  • szájszárazság - megfelelő nyáltermelés hiányában a szájüreg hidratálására is nagyon hasznos a szájzuhany
  • túl mély barázdák – melyekből az ételmaradék a zuhany segítségével alaposabban távolítható el, mint a fogkefével
  • fokozott fogkőképződés - megelőzésként
  • szabálytalan vagy torlódott fogak- a nagyon szűk résekbe a fogselyem illetve a fogköztisztító kefék nem férnek be, de a víz bármilyen kicsi résbe behatol, így tisztítva azt


Milyen szájzuhanyt vegyek?

Vásárlás előtt érdemes átgondolni néhány szempontot, amely megkönnyítheti a döntést:

  • egyszemélyes  vagy családi használatra?
  • csak otthoni használatra vagy pedig gyakori utazáshoz is megfelelő méretű legyen?
  • állítható vagy fix erősségű vízsugárral rendelkezzen?
  • tartalmazzon-e extrákat? (például fehérítő vagy ínymasszírozó funkció)
  • saját tartályos vagy csatlakoztatható legyen?

Milyen márkájú szájzuhanyt válasszak?

Az elektromos fogkefék legismertebb gyártói általában mind forgalmaznak szájzuhanyokat is, így a Philips, az Oral-B, a Waterpik, a Sencor és a Prokudent is széles kínálatot nyújt a szájzuhanyok piacán.

  • Ha fontos a nagy, saját víztartály, akkor érdemes a Sencor SOI típusok közül választani.
  • Ha extra gyenge vízsugarú gépet keresünk, akkor a Panasonic EW1311 típusú szájzuhany lesz a jó választás.
  • A Dental Spa XS1 szájzuhany a csaptelepre is szerelhető, így nem kell mindig újratölteni.
  • A fehérítő funkcióval ellátott szájzuhanyok közül pedig a Waterpik WF-06 fehérítőtablettával is kapható.

Szájzuhany árak

Szájzuhany árak 12 000 forinttól indulnak és vannak 50 000 forintnál is többe kerülő gépek, melyek többet is nyújtanak. A szájzuhanyok ára funkciójuktól, tulajdonságuktól, valamint a márkától is függ.

Itt felsorolunk néhány népszerű terméket a piac minden szegmenséből:

Termék

Ár

Értékelés

Oral-B MD20 Professional Care OxyJet

14 390 Ft

Sencor SOI 3312WH

24 990 Ft

Waterpik Ultra Professional WP662

41 000 Ft

Összességében elmondható, hogy nem érdemes csak az olcsóságot figyelembe venni a döntésnél, hiszen egy fontos szájhigiéniás eszközre érdemes egyszer költeni kicsit többet. Hosszútávú és rendszeres használatával megelőzhető rengeteg olyan fogászati probléma, melyek kezelése drága és kellemetlen.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.