Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket 06 1 240 6190
Írjon nekünk info@optimadent.hu

Milyenek az elvárások a szakmai minősítők irányába?

A mindennapi engedélyeztetés és szakvizsgálatok területén elengedhetetlen, hogy olyan szakemberek végezzék munkájukat, akik előzetesen meghatározott követelményeknek megfelelően tevékenykednek. Milyen szakterületek esetében bír különösen nagy jelentőséggel az akkreditálás? A villamosság, az informatika, a minőségirányítási rendszerek az információbiztonság éppen úgy ide tartoznak, mint például a munkahelyi világítás vizsgálata, az élelmiszer mikrobiológiai vizsgálat, vagy például a bőrtermékek vizsgálata.

szakmai minősítők

A teljesség igénye nélkül felsorolt lista egyes területein a szakemberek azonos képzettséggel és gyakorlattal rendelkeznek, ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ugyanolyan szakmai kvalifikáltsággal végezhessék tevékenységüket. A felsőfokú végzettség és oklevél alapvető követelménynek számítanak, de az érintett szakmai tevékenységhez egyéb végzettségekkel is rendelkezni kell. A legalább 5 éves gyakorlat szintén elmaradhatatlannak bizonyul.

 

Fókuszban a laboratóriumi vizsgálatok

 

A hatósági feladatok ellátásakor gyakran kerül sor laboratóriumi feladatok elvégzésére. A terület szakembereinek nem csak a vonatkozó jogszabályokkal és szakmai szabályokkal kell tisztában lenniük, hanem a mintavétellel kapcsolatban is komoly jártasságot javasolt felmutatniuk. Az alkalmazott műszerek és berendezések pontos ismerete mellett az adatvédelmi, adatközlési, valamint a munka-és környezetvédelmi előírások is tudásuk részét kell, hogy képezzék. Az elmélet és a gyakorlat ismerete az ellenőrzési tevékenységek kapcsán is elmaradhatatlanok.

 

Elmélet és gyakorlat a tanúsítási tevékenységben

 

A terméktanúsítás területén az elméleti és a gyakorlati tudás éppen úgy kiemelt szerephez jut, mint a személytanúsítás kapcsán. Az irányítási rendszerek tanúsításakor rendszerszabványok szerint történik a munkavégzés, de például a tervezésre, gyártásra vonatkozó műszaki ismeretek is lényegesek.

 

Személyi követelmények a minősítőkkel és szakértőkkel kapcsolatban

 

laboratóriumi vizsgálatok

A minősítésben részt vevő szakembereknek nem csak a szakmaiságot illetően kell profi színvonalat nyújtaniuk, hanem egyéb, személyükre vonatkozó elvárások is akadnak szép számmal. Tipikusan ilyen a pártatlanság, vagyis mindenféle befolyástól mentesen kell végezniük tevékenységüket. Az objektív rálátás mellett a függetlenség is kiemelt jelentőséggel bír, vagyis a szakember egy érintett szervezet vagy személy alkalmazásában nem állhatott két éven belül. Így biztosítható az objektív minősítés.

Az akkreditáló hatóság megköveteli azt is, hogy az eljárás során a minősítők, szakértők bizalmasan kezeljék az ügyeket, és az információkat a vonatkozó nemzeti hatóságon túl más tudtára ne hozzák. Fontos, hogy a szakértő megfontoltan és elfogulatlanul végezze tevékenységét, valamint rendelkezzen olyan ítélőképességgel, mely segít neki az írásban és szóban történő világos kommunikációban.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az érintett területen megfelelő gyakorlattal és persze elméleti szakmai háttérrel rendelkezzen a szakértő, aki a vonatkozó műszaki, technikai, technológiai tudnivalókkal is maximálisan tisztában kell, hogy legyen. Mindez nem csak a megbízhatóságot és a szakszerűséget célozza, hanem azt a fajta biztonságot is, amely nélkülözhetetlen számos tevékenységi területen a mindennapokban. Az engedélyeztetési folyamatok és eljárások esetében is kiemelt jelentőséggel bír az, hogy a szakértők mennyire mozognak otthonosan az érintett laboratóriumi technikák és módszerek alkalmazása során.