Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket
Írjon nekünk

Miért fáj a fogam és mit tehetek ellene?

A fogfájást nem elég csillapítani, a kiváltó okokra is kellő figyelmet kell fordítani.

 • az időben kezelt fogfájással elkerülheti a kellemetlen szövődmények kialakulását
 • a szakszerű beavatkozásokkal gyorsan megszabadulhat a kínzó fájdalomtól
 • a fogorvos a fájdalommal együtt járó egyéb tüneteket is kezelni tudja

miért fáj a fogam

Mi okozhatja a fogfájást?

A fogfájást fogérzékenység, fogszuvasodás, fogínygyulladás és fogágybetegségek okozhatják.

Annak ellenére, hogy fél évente egyszer mindenkinek javasolt felkeresnie a fogorvosát, az ellenőrző vizsgálatok jelentőségét csak kevesen veszik komolyan. Emiatt későn derül fény az olyan könnyedén megelőzhető problémákra, mint a szuvasodás vagy a fogínygyulladás. Előrehaladott állapotban pedig a problémák nem csak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat idézhetnek elő.

Szintén jellemző, hogy a felnőttek többsége még ekkor is az otthoni gyógyszeres kezeléssel próbálkozik, amely egy ideig hatásosnak tűnhet, végleges megoldást azonban nem szolgáltat. Ezért a fogorvosi székbe már gócos gyulladásokkal és egyéb szövődményekkel kerülnek.

Bár a technológiák rohamos fejlődésének köszönhetően az orvosok a nagyon rossz állapotban levő fogakat is képesek megmenteni, a betegek sok kellemetlenségtől kímélhetnék meg magukat, ha időben jutnának kezeléshez.

A fogfájás tünetei

Éles fájdalom

Az éles fájdalom általában kevésbé veszélyes, mint a hosszan elhúzódó, tompa fogfájás és rutin fogászati módszerekkel könnyen kezelhető. Éles fájdalmat

 • letört fog,
 • szuvasodás,
 • éjszakai fogcsikorgatás,
 • valamint rosszul felhelyezett korona okozhat.

Tompa fájdalom

Bár a tompa fogfájás kevésbé kellemetlen, mint az éles és hirtelen jelentkező fájdalom, a tünetek jelentkezésekor fontos minél hamarabb felkeresnie a fogorvosát. Ebben az esetben ugyanis a fájdalom a fog belsejében elhelyezkedő ideg gyulladására, illetve károsodására utalhat. Minél tovább halogatja a kezelést, annál valószínűbb, hogy a megoldásként már csak a gyökérkezelés jöhet szóba.

Lüktető fájdalom

A lüktető fájdalom a legelviselhetetlenebb a fájdalom típusok között, a háttérben a szájüregben kialakult gyulladások és tályogok állhatnak. Olykor a tünetek között arcduzzanat is megjelenik. Amennyiben lüktető fájdalmat érez, ne késlekedjen, keressen fel szakorvost a kezelés megkezdéséhez!

Milyen szövődmények alakulnak ki, ha nem törődik a fogfájással?

Mivel a fogfájás mindig csak tünet, ezért kezelések nélkül idővel súlyosabb szövődmények kialakulására is számítani kell.

 • A szuvasodás miatt gyulladások jelentkezhetnek, amelyek később a fog körüli szövetekre is átterjedhetnek.
 • A fogínygyulladásból fogágybetegség lehet, aminek egyik visszafordíthatatlan következménye a fogak elvesztése.
 • A fogérzékenység hátterében általában a dentinréteg sérülése vagy kopása áll, amely szuvasodást okozhat.

Jelentkezzen be fogorvosi rendelésre most, és szabaduljon meg a kínzó fájdalmaktól minél hamarabb!

A fogfájás okainak fő típusai

Fogérzékenység

A hideg-meleg ételek és italok fogyasztásakor jelentkező fogérzékenység a felnőtt lakosság több, mint felét érintő probléma. A fájdalomért a szabaddá vált fognyak miatt megnyílt dentincsatornák a felelősek, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a fog belsejében található idegekkel. A fogérzékenység különféle tényezők hatására alakulhat ki. Ilyen például az íny visszahúzódása, a fog sérülése, vagy a szuvasodás is.

Tudjon meg többet a fogérzékenységről!

Fogszuvasodás

A fogszuvasodást a lepedékben megtelepedő, savtermelő baktériumok idézik elő. A savaknak köszönhetően a zománcréteg hamar elveszíti ásványi anyag tartalmát, elvékonyodik, majd kilyukad.

Ha a fogbél is érintetté válik, éles fájdalom jelezheti a problémát. A szuvasodás megjelenésére apró fehér és barnás árnyalatú foltok utalhatnak a fogakon.

Tudjon meg többet a fogszuvasodásról

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás vagy gingivitis a fogakat körülvevő ínyszövet megbetegedését jelenti. A kialakulása mögött általában rossz szájhigiéniás állapotok, dohányzás, genetikai tényezők és bizonyos gyógyszeres terápiák mellékhatásai állnak.

A kezeletlen gyulladás azért veszélyes, mert idővel átterjedhet a fogágyi szövetekre, komoly fogágybetegséget eredményezve. A fogínygyulladás tünetei között duzzanat, fájdalom és a fogmosáskor vagy a keményebb ételek fogyasztásakor fellépő vérzés szerepel.

Tudjon meg többet a fogínygyulladásról!

Fogágybetegségek

A fogágybetegség a fogak körül található szövetek gyulladását jelenti. Ide tartozik az íny, a csont, a gyökérhártya, valamint a gyökércement is. A fogágybetegség az ínygyulladás talaján alakul ki, ezért az első tünetek megegyeznek a gingivitis panaszaival. Később fogérzékenység tapasztalható, majd a szövetek sorvadásával gennyes tályogok jelenhetnek meg. Végül a tartószerkezetek hiányában a fogak meglazulnak és maguktól kihullanak.

Tudjon meg többet a fogágybetegségekről!

Mit kell tenni fogfájás esetén

Mivel a fogfájás okait fontos minél gyorsabban és szakszerűen feltárni, a rendelőben való megjelenés elkerülhetetlen. Az otthoni módszerek ugyan enyhíthetik a tüneteket, de a mögöttes tényezők megszüntetését nem segítik elő.

Ha valamilyen oknál fogva nincs lehetősége gyorsan orvoshoz jutni, ideiglenesen házi módszereket is bevethet a fájdalom csillapítására. Ezek a praktikák azonban csak tüneti kezelések, nem pótolják a szakorvosi konzultációt!

 • Fájdalomcsillapító gyógyszerek: manapság már léteznek kimondottan a fogfájások enyhítésére szolgáló tabletták, amelyek hatékonyan tudják csökkenteni a fájdalom intenzitását.
 • Jeges borogatás: a jég kiváló a duzzanatok megszüntetésére. A patikákban beszerezhet jégzselé párnákat is, így nem kell mindig jeget tartania a mélyhűtőben.
 • Öblögetés sós vízzel: A só amellett, hogy remek antibakteriális hatású, segít a sebek összehúzásában, valamint a fájdalom csökkentésében. A módszer leginkább a fogínygyulladás és a felszínes sérülések kezelésére szolgál, a mélyebb gyulladások ellen nem igazán hatásos.
 • Szegfűszegolaj: A gyógyszertárakban is kapható készítmény nagyon jó a gyulladt területek elzsibbasztására és ezáltal a fájdalom enyhítésére is.

Óvja meg fogai épségét, és foglaljon időpontot szakorvoshoz már most!

Gyakran ismételt kérdések

Miért vérzik a fogínyem?

A fogínyvérzés általában fogínygyulladásra utal. Vérzés jelentkezhet fogmosáskor vagy az étkezések során is. Amennyiben ez a tünet még nem jár más panaszokkal, rendszeres fogápolással és a megfelelő szájhigiénia kialakításával elkerülheti a további kellemetlenségeket. Ugyanakkor minden esetben érdemes felkeresnie a kezelőorvosát, hogy felmérje a fogai állapotát és kizárja az egyéb lehetséges okokat.

Miért fáj a hidegtől a fogam?

A háttérben fogérzékenység áll, ami különféle tényezők hatására alakulhat ki. Ilyen lehet például a fogíny visszahúzódása után szabaddá váló fognyak. A rajta található dentincsatornák könnyen megnyílnak, összeköttetést biztosítva a külvilág és a fog belsejében elhelyezkedő idegek között.

Miért fájhat a fog, ha nincs látható szuvasodás?

A fogfájás egyik oka a szabad szemmel láthatatlan szuvasodás, ami gyakran alakul ki a nehezen tisztítható fogrésekben. Megelőzésképpen szájvíz és fogselyem használata javasolt a fogmosások során.

Hogyan történjen a gyulladt fog otthoni kezelése?

A gyógyszertárakban kapható számtalan ecsetelő ideiglenesen jelenthet hatékony segítséget a fogínygyulladás kezelésében, de minden esetben fontos felkeresnie a kezelőorvosát is.