A fogfájás okai és tünetei

A fogfájás ellen nem a fájdalomcsillapítás a megoldás, a kiváltó okokra is kellő figyelmet kell fordítani

 • fogfájás ellen gyorsan és eredményesen csak a fogorvos tud fellépni
 • az időben kezelt fogfájással elkerülheti a kellemetlen szövődmények kialakulását
 • a szakszerű beavatkozásokkal gyorsan megszabadulhat a kínzó fájdalomtól
 • a fogorvos a fájdalommal együtt járó egyéb tüneteket is kezelni tudja

Mit tegyek fogfájás ellen?

A fogfájás valamilyen rendellenességre hívja fel figyelmünket, első teendőnk tehát, hogy bejelentkezzünk fogorvosi vizsgálatra. A fogorvos tájékoztatására figyeljük meg a fogfájás jellegét: mikor jelentkezik (éjszaka, rágáskor), hidegre, melegre, édesre érzékeny-e a fog, hasogat, lüktet vagy tompán, egyenletesen fáj-e. A kapott időpontig a fogorvos tanácsolta gyógyszerrel, illetve többféle házi módszerrel csillapíthatjuk a fogfájást.

A fogfájás ellen házilag ugyan lehet különböző módszereket alkalmazni, de a mögöttes tényezők megszüntetését nem segítik elő. Mivel a fogfájás okait fontos minél gyorsabban és szakszerűen feltárni, a rendelőben való megjelenés elkerülhetetlen.

A fogfájás legjellemzőbb okai

A fogfájás oka leggyakrabban az alábbi négy tényező valamelyike:

 1. fogérzékenység,
 2. fogszuvasodás,
 3.  fogínygyulladás és
 4. fogágybetegségek.


Annak ellenére, hogy fél évente egyszer mindenkinek javasolt felkeresnie a fogorvosát, az ellenőrző vizsgálatok jelentőségét csak kevesen veszik komolyan. Emiatt későn derül fény az olyan könnyedén megelőzhető problémákra, mint a szuvasodás vagy a fogínygyulladás. Előrehaladott állapotban pedig a problémák nem csak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat idézhetnek elő.


Szintén jellemző, hogy a felnőttek többsége még ekkor is az otthoni gyógyszeres kezeléssel próbálkozik, amely egy ideig hatásosnak tűnhet, végleges megoldást azonban nem szolgáltat. Ezért a fogorvosi székbe már gócos gyulladásokkal és egyéb szövődményekkel kerülnek.


Bár a technológiák rohamos fejlődésének köszönhetően az orvosok a nagyon rossz állapotban levő fogakat is képesek megmenteni, a betegek sok kellemetlenségtől kímélhetnék meg magukat, ha időben jutnának kezeléshez.

Fogérzékenység

fogfájás hidegre

A hideg-meleg ételek és italok fogyasztásakor jelentkező fogérzékenység a felnőtt lakosság több, mint felét érintő probléma. A fájdalomért a szabaddá vált fognyak miatt megnyílt dentincsatornák a felelősek, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a fog belsejében található idegekkel. A fogérzékenység különféle tényezők hatására alakulhat ki. Ilyen például az íny visszahúzódása, a fog sérülése, vagy a szuvasodás is.

Tudjon meg többet a fogérzékenységről!

fogfájás hidegre

Fogszuvasodás

miért fáj a fogam

A fogszuvasodást a lepedékben megtelepedő, savtermelő baktériumok idézik elő. A savaknak köszönhetően a zománcréteg hamar elveszíti ásványi anyag tartalmát, elvékonyodik, majd kilyukad.

Ha a fogbél is érintetté válik, éles fájdalom jelezheti a problémát. A szuvasodás megjelenésére apró fehér és barnás árnyalatú foltok utalhatnak a fogakon.

Tudjon meg többet a fogszuvasodásról!

miért fáj a fogam

Fogínygyulladás

fogfájás fogínygyulladás

A fogínygyulladás vagy gingivitis a fogakat körülvevő ínyszövet megbetegedését jelenti. A kialakulása mögött általában rossz szájhigiéniás állapotok, dohányzás, genetikai tényezők és bizonyos gyógyszeres terápiák mellékhatásai állnak.

A kezeletlen gyulladás azért veszélyes, mert idővel átterjedhet a fogágyi szövetekre, komoly fogágybetegséget eredményezve. A fogínygyulladás tünetei között duzzanat, fájdalom és a fogmosáskor vagy a keményebb ételek fogyasztásakor fellépő vérzés szerepel.

Tudjon meg többet a fogínygyulladásról!

fogfájás fogínygyulladás

Fogágybetegségek

fogfájás fogérzékenység

A fogágybetegség a fogak körül található szövetek gyulladását jelenti. Ide tartozik az íny, a csont, a gyökérhártya, valamint a gyökércement is. A fogágybetegség az ínygyulladás talaján alakul ki, ezért az első tünetek megegyeznek a gingivitis panaszaival. Később fogérzékenység tapasztalható, majd a szövetek sorvadásával gennyes tályogok jelenhetnek meg. Végül a tartószerkezetek hiányában a fogak meglazulnak és maguktól kihullanak.

Tudjon meg többet a fogágybetegségekről!

fogfájás fogérzékenység

Jelentkezzen be ha fáj a foga és szüntesse meg a fájdalmat még ma!

A fogfájás tünetei a fájdalom típusa szerint

A fogfájás tüneteit klasszikusan az alábbi 3 csoportba sorolhatjuk a fájdalom típusa szerint:

1

Éles fájdalom

Az éles fájdalom általában kevésbé veszélyes, mint a hosszan elhúzódó, tompa fogfájás és rutin fogászati módszerekkel könnyen kezelhető. Éles fájdalmat

 • letört fog,
 • szuvasodás,
 • éjszakai fogcsikorgatás,
 • valamint rosszul felhelyezett korona okozhat.


2

Tompa fájdalom

Bár a tompa fogfájás kevésbé kellemetlen, mint az éles és hirtelen jelentkező fájdalom, a tünetek jelentkezésekor fontos minél hamarabb felkeresnie a fogorvosát. Ebben az esetben ugyanis a fájdalom a fog belsejében elhelyezkedő ideg gyulladására, illetve károsodására utalhat. Minél tovább halogatja a kezelést, annál valószínűbb, hogy a megoldásként már csak a gyökérkezelés jöhet szóba.


3

Lüktető fájdalom

A lüktető fájdalom a legelviselhetetlenebb a fájdalom típusok között, a háttérben a szájüregben kialakult gyulladások és tályogok állhatnak. Olykor a tünetek között arcduzzanat is megjelenik. Amennyiben lüktető fájdalmat érez, ne késlekedjen, keressen fel szakorvost a kezelés megkezdéséhez!


Fogfájás ellen házilag

Ha valamilyen oknál fogva nincs lehetősége gyorsan orvoshoz jutni, ideiglenesen házi módszereket is bevethet a fájdalom csillapítására. Ezek a praktikák azonban csak tüneti kezelések, nem pótolják a szakorvosi konzultációt!

 • Fájdalomcsillapító gyógyszerek: manapság már léteznek kimondottan a fogfájások enyhítésére szolgáló tabletták, amelyek hatékonyan tudják csökkenteni a fájdalom intenzitását.
 • Jeges borogatás: a jég kiváló a duzzanatok megszüntetésére. A patikákban beszerezhet jégzselé párnákat is, így nem kell mindig jeget tartania a mélyhűtőben.
 • Öblögetés sós vízzel: A só amellett, hogy remek antibakteriális hatású, segít a sebek összehúzásában, valamint a fájdalom csökkentésében. A módszer leginkább a fogínygyulladás és a felszínes sérülések kezelésére szolgál, a mélyebb gyulladások ellen nem igazán hatásos.
 • Szegfűszegolaj: A gyógyszertárakban is kapható készítmény nagyon jó a gyulladt területek elzsibbasztására és ezáltal a fájdalom enyhítésére is.

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt 

A fogfájás gyógyszeres csillapítása annyi időt vesz igénybe, amíg a hatóanyag az emésztőrendszerből felszívódik. Az oldott állapotú, folyékony gyógyszerek esetében a leggyorsabb ez, akár már tíz perc múlva is lehetséges. Ennél rövidebb idő alatt lokálisan csillapítható a fájdalom, ám a szervezet reakciója így is legalább két percet igényel. A fájdalom gyors, helyi csillapítására az alábbi módszereket alkalmazzuk:

 • hirtelen támadó (hidegre, édesre beálló) fogfájás esetén öblögessünk langyos vízzel, 
 • masszírozzuk meg a fogínyt lágy sörtéjű fogkefével, 
 • fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő fogínygéllel kenjük be a fájdalmas területet,
 •  szorítsuk meleg tenyerünket a fájdalmas területre, és enyhén dörzsölgessük, rázogassuk meg az arcot, hogy lazuljon a görcsösség.

Milyen gyógyszert használjunk fogfájásra?

A gyógyszertárak kínálatából az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő vény nélkül kapható, illetve az orvos által felírt gyógyszert vegyük meg. Csak átmeneti jelleggel 3-5 napig szedjük a különböző hatóanyag-tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mert tartós alkalmazás esetén különböző mellékhatásokat okozhatnak. Alapbetegség esetén (pl. vérzéssel járó fekélyes emésztőrendszeri betegség, vérzékenység, véralvadási zavar, májbetegség, szív- és keringési betegség) ezeket fokozottan vegyük figyelembe.

Az alábbi tájékoztató jellegű áttekintés nem minősül orvosi javaslatnak!

Fogfájás elleni gyulladáscsökkentő gyógyszerek

Ibuprofén hatóanyagú gyógyszerek csökkentik a gyulladást, ennélfogva enyhül a fájdalom.

 •  Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta a vény nélkül kapható általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer fogfájás esetén is igen hatékony.
 • Advil Ultra Forte lágy kapszula folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, a könnyebb felszívódás révén gyorsabban hat.

Diklofenák-kálium tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentő:

 • Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta 2022. január 1-től vény nélkül is kapható.

Vény nélkül kapható fogfájás elleni gyógyszerek

Acetilszalicilsav hatóanyagú fájdalomcsillapító:

 • Aspirin Effect 500 mg víz nélkül is bevehető, így bárhol azonnal alkalmazható.

 

Fogfájás elleni gyógyszer gyerekek számára

Gyerekeknek csak olyan gyógyszert adjunk, ami speciálisan gyermekgyógyszer, vagy a tájékoztatón szerepel, hogy gyereknek mely életkortól adható.

Fél adag az otthon levő felnőtteknek való fájdalomcsillapítóból?

Nem helyes gyakorlat, előtte győződjünk meg, hogy a gyógyszertájékoztató szerint adható-e a szer gyereknek. Kisgyerekek számára alkalmazzunk ecsetelőket, zseléket, 12 éves kor alatti gyerekek számára ibuprofén és paracetamol tartalmú fogfájás elleni gyógyszerek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban.

 • Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula gyors felszívódású és hatású ibuprofén hatóanyagú szer, 12 éves kortól használható
 • Nurofen Non-Aqua 100 mg szájban oldódó víz nélkül bevehető ibuprofén hatóanyagú, gyógyszert nehezen lenyelő gyerekeknek 6 éves kortól.

Milyen szövődmények alakulnak ki fogfájásra, ha nem törődik a problémával?

Mivel a fogfájás mindig csak tünet, ezért kezelések nélkül idővel súlyosabb szövődmények kialakulására is számítani kell. Íme néhány a fogfájás szövődményei közül:

 • A szuvasodás miatt gyulladások jelentkezhetnek, amelyek később a fog körüli szövetekre is átterjedhetnek.
 • A fogínygyulladásból fogágybetegség lehet, aminek egyik visszafordíthatatlan következménye a fogak elvesztése.
 • A fogérzékenység hátterében általában a dentinréteg sérülése vagy kopása áll, amely szuvasodást okozhat.

Fogfájás várandósság alatt

Várandósság alatt kiemelten fontos a fogápolás, fogorvosi kontroll és szükség esetén a kezelés. Általánosságban igyekezzünk elkerülni a gyógyszerek szedését. Fogfájás esetén se vegyük be automatikusan a megszokott fájdalomcsillapítónkat. 

 • Ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító a terhesség első és utolsó harmadában kerülendő.
 • A lehető legrövidebb ideig a legkisebb hatékony dózisban paracetamol tartalmú készítmények használhatók.
 • Szoptatás ideje alatt nem ugyanazok a gyógyszerek kerülendők, illetve alkalmazhatók, mint terhesség idején. Erre vonatkozóan IBCLC laktációs szaktanácsadó orvos jogosult és tud megbízható tájékoztatást adni, illetve interneten elérhető adatbázisból tájékozódhatunk.

Gyakran ismételt kérdések

Miért vérzik a fogínyem?

A fogínyvérzés általában fogínygyulladásra utal. Vérzés jelentkezhet fogmosáskor vagy az étkezések során is. Amennyiben ez a tünet még nem jár más panaszokkal, rendszeres fogápolással és a megfelelő szájhigiénia kialakításával elkerülheti a további kellemetlenségeket. Ugyanakkor minden esetben érdemes felkeresnie a kezelőorvosát, hogy felmérje a fogai állapotát és kizárja az egyéb lehetséges okokat.


Miért fáj a hidegtől a fogam?

A háttérben fogérzékenység áll, ami különféle tényezők hatására alakulhat ki. Ilyen lehet például a fogíny visszahúzódása után szabaddá váló fognyak. A rajta található dentincsatornák könnyen megnyílnak, összeköttetést biztosítva a külvilág és a fog belsejében elhelyezkedő idegek között.


Miért fájhat a fog, ha nincs látható szuvasodás?

A fogfájás egyik oka a szabad szemmel láthatatlan szuvasodás, ami gyakran alakul ki a nehezen tisztítható fogrésekben. Megelőzésképpen szájvíz és fogselyem használata javasolt a fogmosások során.


Hogyan történjen a gyulladt fog kezelése házilag?

Ha gyulladt foga van és mindenképp házilag szeretné megoldani a kezelést, a gyógyszertárakban kapható számtalan ecsetelő ideiglenesen jelenthet hatékony segítséget a fogínygyulladás megszüntetésében, de minden esetben fontos felkeresnie a kezelőorvosát is, mert ezek nem oldják meg tartósan a háttérben húzódó valódi okokat.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!