Fogfehérítés

Az orvosi fogfehérítés során 25-40%-os hidrogén-peroxidot tartalmazó fogfehérítő gélt kennek a fogakra, majd a fogsort háromszor 20 percre egy speciális LED lámpával világítják meg. A gélt a húsz perc lejárta után ismételten felviszik, így a fogfehérítés körülbelül egy óra alatt elvégezhető.

A fogfehérítési eljárások közül csak az orvosi fogfehérítés rendelkezik bizonyítottan pozitív és hosszú távú eredményekkel, emellett pedig biztonságos is.

A fogorvosi fogfehérítés előnyei

  • Gyors: egy óra alatt akár 5 árnyalattal fehérebb fogak
  • Hatékony: a legkorszerűbb LED technológia: 4 kék + 1 vörös fény a maximális fehérség érdekében
  • Biztonságos: fogorvos végzi, és kutatások bizonyítják, hogy nem okoz károsodást a fog szöveteiben

A fogak elszíneződésének okai

A fogak eredeti színét genetikai tényezők határozzák meg. A pigment szemcsék, amik a fogat alkotják minden ember esetében más színűek, viszont külső tényezők hatására sokat romolhat a fogazat színe.

A sötét színű italok, ételek fogyasztása és a dohányzás miatt akár több árnyalattal is sárgábbak lehetnek a fogak az eredeti állapothoz képest, vagy akár foltok megjelenését is tapasztalhatjuk. A várható fehérség függ attól, hogy a páciens genetikailag milyen fogakat örökölt, illetve, hogy milyen mértékben jelentkezett sárgulás külső tényezők hatására.

fogfehérítés

Az orvosi fogfehérítés típusai

Az orvosi fogfehérítésnek jellemzően az alábbi négy típusa van:

Orvosi hidrogén peroxidos fogfehérítés

Az orvosi fogfehérítést jellemzően LED fénnyel végzik, ami során hidrogén peroxid és a szilikon dioxid alkalmazásával teszik maradandóvá az eredményeket. Az eljárás során magas hatásfokú kék fény alá kerül a fogsor. A kezelés nagyjából egy órát vesz igénybe, amit végig egy fogászati szakorvos felügyel, így az teljesen biztonságos. Az eredmény akár 8 árnyalattal fehérebb fogak, ami hosszú éveken keresztül megmarad. Az eljárás klinikailag tesztelt és az orvosi kamara által is biztonságosnak ítélt.

Orvosi hidrogén peroxid mentes fogfehérítés

A hidrogén peroxid mentes fogfehérítési módszer, más néven kozmetikai fogfehérítés. Az eljárás ugyan úgy történik, mint az előbbi esetében, csak itt a felvitt fehérítő krém nem tartalmaz hidrogén peroxidot. Ezek a termékek főleg természetes alapanyagokból készülnek, így az eredmény ugyan valóban látványos, maximum 2-3 hónapig tart. Ez az eljárás is megfelel az orvosi előírásoknak, hatékony és biztonságos. klinikán nem végeznek ilyen fehérítést, hanem a jelenleg  leghatékonyabb Zoom fogfehérítést alkalmazzák.

A Zoom fogfehérítés

A Zoom fogfehérítés az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogfehérítési módszer. Az eljáráshoz mindössze egy fehérítő gélt és egy ZOOM lámpát használnak a szakorvosok. A fehérítés során a fogorvos elsőnek elfedik az ínyt és az ajkakat, majd felviszi a gélt a fehéríteni kívánt fogakra. Ezután felhelyezi a ZOOM lámpát, aminek a fénye aktiválja a fehérítő gélben lévő hidrogén-peroxid hatóanyagot, ez pedig feloldja a fogon található elszíneződéseket, anélkül, hogy a fogzománcot károsítaná. Az eredmény, már egy kezelés után látványos (4x15 perc), akár 4-5 árnyalattal is világosodhatnak a fogak. Az eljárással pedig időt és pénzt spórolva juthat esztétikus, szép fehér fogakhoz!

Sínes fogfehérítés

A sínnel történő fogfehérítés szintén orvosi fogfehérítéshez tartozik, annak ellenére, hogy az eljárás során a konkrét kezelés otthon történik. Azonban ez a kezelés nem összetévesztendő a fogfehérítési házi módszereivel, mellyel akár igen komoly károkat is tehetünk fogainkban. A síneket szakorvosi rendelőben lehet beszerezni, mivel azok egyénre szabottak. A szakorvos leveszi a mintát a páciens fogairól, majd kémiai anyagokkal megtöltött fogvédő kinézető készüléket készít. A páciens és a fogorvos egyeztetnek a célokról és ahhoz mérten kerül beállításra a készülék. Az eszköz több héten keresztül használható, amíg a kívánt eredményt el nem éri. Az eljárás biztonságos, mivel fogorvos állítja be a készülékben található anyagok mértékét, azonban kevésbé hatékony, mint a fenti orvosi eljárások. 

A fogfehérítés menete

Az orvosi fogfehérítés menete jellemzően érzéstelenítés nélkül történik, mivel teljesen fájdalommentes és az alábbi négy lépésből áll:

  1. Első lépés az előkészítő szakasz, amikor a szakorvos megvizsgálja a páciens fogainak állapotát és egyeztetnek az érzékeny területekről, hogy a fogorvos ennek alapján tudja beállítani a kezelés körülményeit. Ezen az alkalmon sor kerül még a fogkő eltávolításra, majd a következő időpont egyeztetésére.
  2. A második lépés már maga a kezelés. Az eljárás a száj teljes higiéniájának biztosításával, illetve az íny levédésével kezdődik. Ekkor a fogak tövére felkerül egy védőanyag, ami megóvja az ínyt. Ezután a fehérítő anyag felvitele következik.
  3. Harmadik lépésben a szakorvos beállítja a megfelelő sugárzást. Majd a 4x15 perces kezelés alatt a páciensnek nincs más dolga, mint pihenni.
  4. Utolsó lépésként a szakorvos eltávolítja az eszközt és a felvitt fehérítő anyagot. Az eredmény pedig egyből szembetűnő.

Fogfehérítés gyökérkezelt fognál is végezhető?

A gyökérkezelt fogak gyakran elszíneződnek, ami sokak számára zavaró lehet. Az elszíneződés mögött több ok is állhat, amik közül néhány esetben javasolt a gyökértömés cseréje. Azonban, ha nincs funkcionális probléma, akkor a gyökérkezelt fog nem jelent akadályt a fogfehérítési eljárás számára.

Mi az a belső fogfehérítés?

Gyökérkezelt fogak esetében van lehetőség belső fogfehérítésre is. Ilyenkor a koronai részből eltávolítják a tömő anyagot, majd a fog belsejébe egy fehérítő anyagot juttatnak, amit egy ideiglenes töméssel lezárnak.  Az eredményhez gyakran szükséges a folyamat megismétlése akár 3-5 alkalommal is.

Fogfehérítés hány éves kortól végezhető?

Az eljárás hivatalosan 18 év felett vehető igénybe, ennélfogva erre a gyermek fogászaton nincs is lehetőség. Azonban indokolt esetben, szülői beleegyezéssel korábban is elvégezhető. Felső korhatára viszont nincs az eljárásnak

Szuvas, gyulladt, beteg fogak vagy egyéb szájüregi problémák esetén a fogfehérítés a tünetek és panaszok megszűnéséig nem végezhető el!

Fogfehérítés után

Közvetlenül az fogászati kezelés után már láthatóak az eredmények, azonban a hosszú távú hatás érdekében érdemes az első 24 órában jobban odafigyelni az étel- és italfogyasztásra. Ezen felül a kezelés után teljes mértékben vissza lehet térni a hétköznapi tevékenységekhez.

Fogfehérítés után mit lehet enni?

A kezelés után az evés nem okoz problémát és szinte mindent lehet fogyasztani, amit a páciens szeretne. Azonban van pár étel, és ital, amit érdemes kerülni, ilyen például a sör, és a sötét, alkoholos italok, a kávé és minden savas étel. Érdemes még emellett kerülni a színezett fogkrémek használatát is.

Jelentkezik fogfehérítés után fájdalom?

A fogfehérítés után enyhe érzékenységet tapasztalhatunk a fogakban, ám ez az első 24 óra után biztosan megszűnik.

Fogfehérítés árak

Orvosi fogfehérítés Zoom Advanced Power technikával90.000 Ft

Az orvosi fogfehérítés árát több tényező is befolyásolja. Először a fogak és az íny állapotát mérik fel, és ha szükséges, akkor előzetes kezelést hajtanak végre. Ennek díja általában nincs benne a fogfehérítésben. Ilyenkor a szakorvostól függ, hogy milyen költségeket számol fel. Az állapotfelmérés után minden esetben szükség van fogkő eltávolításra, ennek díja néhány helyen benne van már a fehérítési kezelésben, de nem mindenhol.

A kiegészítő kezelésen felül befolyásolja még az árat azt is, hogy milyen kezelést választunk. A hatékonyabb és hosszabb távon is eredményesnek bizonyult eljárás magasabb költségekkel jár. Viszont azt biztos, hogy csak egyszer kell kifizetni, míg a kevésbé hatékony kezelések esetében rendszeresen meg kell látogatni a szakorvost.

A pontos ár meghatározásához szükséges egy személyes konzultáció, ahol megtörténik az állapotfelmérés. Keresse rendelőnket e-mailben vagy telefonon, munkatársaink készségesen segítenek az időpont egyeztetésben.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!