Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket 06 1 240 6190
Írjon nekünk info@optimadent.hu

A fogkő eltávolítás segít megőrizni a fogak egészségét

A fogkő eltávolítás érdekében a rendszeres, legalább félévente történő fogorvos látogatás javasolt. A fogászati megbetegedések megelőzése mellett kiemelt jelentőséggel bír a mindennapok megjelenésében. Az egészséges, vonzó mosoly nem csak a fogak épségén múlik, hanem azon is, milyen esztétikai külalakkal bírnak azok. A fogkövesedés ilyen vagy olyan mértékben természetes folyamat, ám nem kell, hogy mindennapjaink részévé is váljon.

fogkő eltávolítás

A fogkővel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy csupán esztétikai probléma. Tény pedig, hogy egészségügyi kockázatot is hordoz magában, hiszen ínygyulladást, fogágy-betegséget és ez utóbbival együtt a fogak elvesztését is okozhatja.

A világhálón számos otthoni praktikával találkozhatunk a citromtól kezdve a szódabikarbónán át a kókuszolaj alkalmazásáig. A fogkő eltávolításának érdekében azonban ezek biztosan nem bizonyulnak megfelelőnek. Kizárólag a fogorvos által alkalmazott ultrahangos készülék segítségével szabadulhat meg megbízhatóan és maradéktalanul a fogkőtől.

Ha évek óta nem járt fogorvosnál, akkor nagy eséllyel Önnek is van fogköve, ami előbb vagy utóbb biztosan gondot okoz majd.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és jöjjön el hozzánk egy vizsgálatra!

bejelentkezés fogkő leszedésre

 

Mik a fogkő legnagyobb veszélyei?

A fogkő a legnagyobb veszélyt a fog tartószöveteire jelenti. Ha nem figyelünk oda a fogkő eltávolíttatására, akkor elsőként fogmosáskor vérrel találkozhatunk, ínygyulladás jelenik meg, majd idővel akár a saját fogak is elveszíthetők. Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen megtörténjen a fogkő eltávolítás, mely nálunk teljesen fájdalommentes beavatkozás.

fogkő veszélyei

A fogkő egyébként nem más, mint az étkezések során a fogakra kerülő lepedék megkövesedett változata. A lepedékben hemzsegő baktériumok a nyálban levő ásványi anyagokat kioldják, ami egy idő után megkeményedik, és létrejön a fogkő. Ennek egy része a táplálkozás során ledörzsölődik, más részétől viszont a rendszeres fogmosással lehet megszabadulni. A fogkrém és a fogselyem használata nélkülözhetetlen, de sajnos még így sem biztos, hogy megakadályozható a fogkő lassú növekedése. Ez a meszes plakk olyan szorosan hozzátapad a fogakhoz, hogy attól otthoni módszerekkel lehetetlen megszabadulni.

 

Miért szükséges a rendszeres a fogkőlevétel?

A fogkőlevétel elsősorban az egészségügyi kockázatok kiküszöbölése miatt javasolt. Egyrészt a fogkő okozhat ínygyulladást és fogágy-betegséget, melyek a saját fogak épségét veszélyeztetik, ezért a megelőzésre mindenképpen célszerű odafigyelni. Másrészt a fogkő gyakran az elülső fogak jól látható részein helyezkedik el, és az ápolatlanság benyomását kelti. Harmadrészt pedig a fogkő sajnos sok esetben kellemetlen leheletet okoz, ami a társas kapcsolatokra és a magabiztosságra egyaránt rányomhatja bélyegét. Ami a fogkőlevételt illeti, mivel teljesen fájdalommentes eljárásról van szó, így még a fogorvosi kezelésektől egyébként tartóknak sincs félnivalójuk.

fogkőlevétel

Napjainkban az önbizalom nélkülözhetetlen a mindennapokban, de ha erre negatív hatással van a fogkő jelenléte, annak hátulütőit a magánélet és a karrier kapcsán is megérezhetjük. Fontos tehát, hogy ne várja meg, míg jelentős méreteket öltsön a fogkő, és gondoskodjon időbe annak eltávolíttatásáról. S hogy mi a helyzet akkor, ha esetleg évek óta nem került sor erre? A korszerű eljárásnak köszönhetően a nagyobbra növekedett fogkőtől is egyszerűen meg lehet szabadulni, ráadásul több árnyalattal fehérebbé is válhatnak így a fogak.

Mik a fogkő eltávolítás hátrányai?

A fogkő eltávolítás hátrányai közé tartozik, hogy a kezelést követően a fogak kissé érzékenyebbé válnak. Ezért fontos, hogy a túlságosan hideg vagy meleg ételeket, italokat kerüljük el. Mivel a fogkő gyakran éveken át irritálta a fogínyt, ezért eltávolítás után gyulladt részek jelenthetnek meg, amelyek érzékenyek lehetnek, és vérezhetnek fogmosáskor.

fogkő eltávolítás hátrányai

A kialakult fogérzékenység azonban természetes folyamat, melynek gyógyulása akár 4-6 hetet is szükségessé tehet. Amennyiben beduzzad az érintett terület, vagy nem szűnik meg a vérzés, akkor fertőzés. Szakembereink mellett döntve minimalizálhatóak az ilyen kockázatok, hiszen tapasztalt, profi orvosgárdával várjuk pácienseinket, akik a legmodernebb készülékeket és eljárásokat alkalmazzák.

 

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítás menete?

A fogkő eltávolítás menete teljesen fájdalommentes folyamat. Szakembereink egy korszerű, ultrahangos készüléket használnak, ami kíméletesen gondoskodik a fogkő eltávolításáról és mellette vízzel hűti és tisztítja a fogakat. Annak érdekében, hogy az elért eredménytartós legyen, a fogkő eltávolítás után polírozást végzünk, így a fogak felülete karcmentessé tehető, tehát azon a fogkő a későbbiekben nehezebben tapad majd meg.

ultrahangos efogtisztítás

A fogkő mennyiségétől és elhelyezkedésétől függően szükség lehet az íny-és tasakkezelésre. A fogkövet az íny alatti területekről kézi műszerrel távolítja el a szakember, majd fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő oldattal kezeli az érintett részeket. A fogkő eltávolítás további nagy előnye az is, hogy a fogak utána fehérebbnek látszódnak.

 

Mennyi a fogkő leszedés ára?

A fogkő leszedés ára már 20 ezer forint alatt elérhető. A korszerű eszközökkel és módszerekkel végzett folyamat teljesen fájdalommentes, így nem éri meg csak azért lemondani az egészséges fogakról, mert Ön tart esetleg a fogászati beavatkozásoktól. A megfizethető árkategóriát képviselő fogkőleszedésre érdemes a jövőre szóló befektetésként gondolni, hiszen az ép, egészséges fogak előnyeit az élet minden területén megtapasztalhatja. További érv a rendszeres fogkő eltávolíttatás mellett, hogy ez az összeg elenyésző ahhoz képest, amit egy esetleges fogkő miatti fogvesztés után a fogpótlásra kéne áldozni.

 

Mire figyeljen fogkő eltávolítás után?

  • Fogkő eltávolítás után  a dentin-csatorna szabaddá válik, ami hidegre és melegre is érzékeny lehet. Ilyenkor hasznos lehet az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém alkalmazása. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a fogkő nagy mennyiségben volt jelen.
  • Fogkőleszedés után evés és ivás terén érdemes kímélő módba kapcsolni, hogy ne terhelje meg a fogat és az ínyt a bevitt táplálék, folyadék.
  • Előfordulhat, hogy az érintett terület a fogkő eltávolítás után érzékeny lesz, akár 4-6 hétig. Ez nem törvényszerű, de ha mégis előfordul, akkor érdemes tudni, hogy ez a természetes gyógyulási folyamat része.
  • Hogyan történjen a fogkő eltávolítás után fogmosás? A gyulladáscsökkentő szájvíz és a puha sörtéjű fogkefe jó szolgálatot tehetnek, és persze ne feledkezzen meg a fogselyem alkalmazásáról sem.
  • Ha a fogkő eltávolítás utáni fájdalom nem szűnik meg vagy nyirokcsomóin duzzanatot tapasztal, akkor valószínűleg elfertőződött a terület.

Fogorvosaink szakértelmének köszönhetően nálunk mindenféle komplikáció és fájdalom nélkül zajlik a fogkő leszedés és az utána következő gyógyulási szakasz sem okoz problémát.

fogkőleszedés után

 

Hogyan csökkenthető a fogkő kialakulása?

A fogkő kialakulása csökkenthető a napi többszöri, helyesen végzett fogmosással és fogselyem használattal. Érdemben azonban csak a fogorvosi kezelés képes teljesen lecsökkenteni a fogkő mennyiségét. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a dohányzás nagymértékben megnöveli a fogkövesedés kockázatát. A rosszul záró koronák, hidak és tömések is hatással lehetnek arra, hogy milyen mértékben alakul ki a fogkő.

Mit tehet ez utóbbiak ellen? Ilyen esetekben érdemes fogorvosi konzultáción részt venni, hiszen sok esetben korszerűbb megoldásra cserélhető egy régi híd vagy tömés.

Miért éri meg a fogkő leszedésre költeni?

Felmerülhet a kérdés Önben, hogy vajon miért költene olyan területre, amely jelenleg még talán csak problémát sem okoz. Fontos tudnia, hogy ez csupán ideig-óráig van így, hiszen a fogkő jelenléte előbb vagy utóbb biztosan további egészségügyi kockázatokkal jár majd együtt. Ez a kezelés napjainkban rutin kezelésnek bizonyul és nálunk az ára is ennek megfelelően alakul. Az időben történő kezeléssel megelőzhetőek a későbbi beavatkozások költségei, és egészséges, esztétikus fogsort tudhat magáénak.

Fogkő eltávolítás érdekében keresse klinikánkat, ahol szakembereink korszerű fogkő eltávolítással is állnak rendelkezésére!

bejelentkezés fogkő leszedésre