Fogkő eltávolítás

Szabaduljon meg a fogkőtől, akár egy óra alatt

 • Modern ultrahangos tisztító és polírozó eszközök
 • Nem károsítja a fogzománcot
 • Hosszan tartó hatás, egyetlen kezeléssel
fogkő eltávolítás menete

Mi az a fogkő eltávolítás?

fogkő eltávolítás menete

A fogkő-eltávolítás célja, hogy megszabadítsa a fogait a baktériumokat tartalmazó masszív szennyeződésektől, amelyek a tökéletes fogápolási szokások ellenére is megjelenhetnek. Ezek eltávolítása otthoni módszerekkel nem lehetséges, ezért mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérnie. Az egészséges szájhigiénia érdekében évente legalább kétszer javasolt részt vennie egy ellenőrző vizsgálaton, ahol a fogorvos felméri a fogai állapotát és annak megfelelően végzi el a kezelést.

Önnek fogkő-eltávolításra lehet szüksége, ha

 • fogai körül olyan lerakódásokat lát, amelyeket a fogkefével nem tud eltávolítani
 • folyamatos fogínygyulladásban szenved
 • szűnni nem akaró, kellemetlen lehelettel küzd

Mi történik, ha elmarad a fogkő-eltávolítás?

mi az a fogkő eltávolítás

A fogkő a benne található baktériumok miatt számos egészségügyi kockázattal járhat:

 • A kórokozók első körben az ínyt betegítik meg, ami a kialakuló gyulladás miatt megduzzad és fokozottan vérzékennyé válik. Ennek kísérő tünete lehet a kellemetlen szájszag.
 • Ha a gyulladás tartósan fennmarad, egyre mélyebbre hatol. Amikor eléri a csontszöveteket, fogágybetegség alakulhat ki.
 • A nem kezelt folyamatok csontpusztuláshoz vezetnek, amely már nem visszafordítható.
 • Végül a fogak elvesztése sem kerülhető el, hiszen az elsorvadt fogágyban nem tudnak megfelelően kapaszkodni.
mi az a fogkő eltávolítás

Milyen eredményre számíthat fogkő-eltávolítás után?

A sikeres fogkő-eltávolítás rengeteg előnnyel járhat az Ön számára:

 • Esztétikusabb és egészségesebb mosolya lesz, megjelenése magabiztosabbá válik
 • Fogsora tiszta és ápolt marad, amelyet nem kell rejtegetnie többet
 • Megszűnik vagy ki sem alakul az ínyfájdalom


Ha többet szeretne megtudni a fogkő eltávolítás utáni teendőkről, szabályokról és tanácsokról, olvassa el erről szóló cikkünket!

Kérjen időpontot fogkő-eltávolításra, hogy sokáig élvezhesse fogai egészségét, és mosolya ismét ragyogó legyen!

Milyen eszközökkel végzik a fogkő-eltávolítást?

A fogkő-eltávolításhoz két eszközre van szükség. Az egyik egy ultrahangos fogtisztító, ami a fogzománc károsítása nélkül segít a fogkő hatékony lepattintásában. A másik pedig egy speciális polírozó gép, amellyel még pontosabb eredmény érhető el.

A fogkő-eltávolítás menete

A fogkő-eltávolítás az alábbi lépésekből tevődik össze:

1

Állapotfelmérés és konzultáció


A szakorvos első körben a fogak, a fogíny, valamint a szájnyálkahártya állapotfelmérését végzi el. Ezt követően egy rövid konzultáció keretein belül tájékoztatja Önt a szükséges teendőkről.


2

Ultrahangos tisztítás


Az ultrahangos fogtisztítás egy speciális rezgőfejjel ellátott készülék segítségével történik. A rezgőmozgás hatására olyan légbuborékok keletkeznek, amelyek szétfeszítik a fogkövet. Ezzel az eljárással az orvos megkíméli az Ön fogínyét a különféle sérülésektől.

3

Helyi érzéstelenítés


A fogorvos a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzi. A beavatkozást csak akkor kezdi el, amikor Ön már nem érez fájdalmat. Amennyiben az eltávolítás során mégis érzékenységet tapasztal, az orvos további érzéstelenítő injekciót ad. A legtöbb Budapest környéki fogászat esetében ez a rutineljárás.

4

Polírozás


A fogkő eltávolítása után a fogorvos egy úgynevezett Prophyflex készülékkel polírozza a fogakat, ahol nagynyomású levegő-víz keverékkel fújunk bikarbonát port a felületre, ami a kefés polírozásnál kíméletesebben, de alaposabban távolítja el a mikrobarázdákból is a szennyeződéseket, eredményeképpen gyakran a fogszín is világosabb lesz.

A fogkő eltávolítás mennyi idő?

A művelet maximum egy órát vesz igénybe, ami a fogkő mennyiségétől függően változhat és évente legalább kétszer érdemes elvégeztetni.


Fájdalommentes a kezelés?

Az ultrahangos fogkő-eltávolítása egyik nagy előnye, hogy az eljárás teljes mértékben fájdalommentes, csakúgy, mint az ezt követő polírozás.

A kezelés után a fogkő nélkül maradt fogak először vékonyabbnak érződhetnek, de ehhez néhány nap alatt könnyen hozzászokhat. Makacs gyulladás esetén fogínyvérzés, valamint hideg-és meleg érzékenység jelentkezhet, amelyek azonban fokozatosan megszűnnek.

Fogkő-eltávolítás árak – mennyibe kerül a kezelés?

A fogkő-eltávolítás klinikánkon dentálhigiéniai kezelés keretében történik (UH depurálás, kézi, prophyflexes polírozás), melynek összege 22.000 Ft.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a fogkő valójában?

A fogkő olyan lepedék, amely a nyál hatására kikristályosodott. A felülete érdes, ez segít a baktériumok megtapadásában.


A fogkő eltávolítása otthon is lehetséges?

A fogkövet csak a szakorvos távolíthatja el a megfelelő eszközök alkalmazásával. Az otthoni módszerekkel ugyanis sérülhet a zománcréteg, ami további problémákat eredményezhet. A témáról ebben a cikkben olvashat bővebben.


Mit lehet tenni a fogkő kialakulása ellen?

A megfelelő szájhigiénia megteremtésével Ön is sokat tehet a fogkő kialakulása ellen. A helyes fogmosás az első lépés ebben a folyamatban.


Milyen a fogkő színe?

A fogkő színe széles skálán mozog, a sárgástól elkezdve, a barnán át az egészen sötét, már-már feketés árnyalatokig megfigyelhető.


Megjelenhet a fogkő íny alatt is?

Az íny alatt megjelenő fogkövet csak a fogorvos képes észrevenni, éppen ezért fél évente egyszer akkor is érdemes ellenőrző vizsgálatot kérnie, ha nincsenek különösebb panaszai.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!