Fogszabályozás

A fogszabályzás célja elsősorban egészségügyi, bár ezen kívül a fogszabályzás sokat segít a szép mosoly kialakításában is, amely a kezelés egyik legjobban látható kellemes eredménye.

  • Legmodernebb felszerelés és technológia
  • Korhatár nélkül: gyerekeknek, középkorúaknak, idősebbeknek
  • Kivehető, rögzített vagy láthatatlan készülékek
fogszabályozó kezelés

Mikor van szükség fogszabályozásra?

fogszabályozó kezelés

Fogszabályzásra akkor van szükség, amikor harapási rendellenességek lépnek fel, az állkapocs helyzete megváltozott, rendellenes. A kezelés segíthet kijavítani olyan panaszokat, mint a fogívek nem megfelelő funkciója és formája, az állcsontok rendellenessége vagy épp nem megfelelő érintkezése, túlharapás, alulharapás illetve torlódott vagy ferde fogak. Ezek a problémák külön-külön, vagy akár együtt is felbukkanhatnak, kellemetlenné téve a mindennapokat.

Ezek a rendellenességek lehetnek enyhe vagy súlyosabb elváltozások, melyek megjelenhetnek önállóan vagy egymással kombinálva is.

A helyes rágófunkció kialakítása elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, míg a fogak sorba állítása megkönnyíti a tökéletes szájhigiéné fenntartását, ezzel megelőzve a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulását.

A kezelés elmaradásának következményei

Fogszabályozás után

A megfelelő időben elkezdett, korai fogszabályozó kezeléssel olyan gondokat lehet elkerülni, avagy enyhíteni, mint az állkapocs ízületi problémák, izom eredetű fejfájás, idő előtti szuvasodások és kopások.

Ebben az esetben is a külsőségeken túllépő előnyökről van szó, réven, hogy a potenciális problémák gyakran a rendellenes fogazat következményei, amelyek fájdalmas panaszként akár évekkel később is jelentkezhetnek.

Fogszabályozás után

Fogszabályozás utáni eredmények

A sikeres fogszabályozás után elérheti a céljait, legyen szó akár a szebb mosolyról vagy épp a fogak egészségéről. Ehhez azonban elköteleződés szükséges, hiszen nagyon fontos a kezelés közben eljárni a vizsgálatra, valamint betartani a száj és a fogak higiéniájára vonatkozó szabályokat. Emellett nagyon fontos a készülék levétele utáni, retenciós fázis, amely a rögzített fogszabályzó lekerülése után kezdődik. Retenciós szakasz a kezelés során használt készülék eredményeinek stabilizálása és véglegessé tétele.


Szeretné Ön is megőrizni fogai egészségét, mosolya szépségét? Netalán panaszok léptek fel? Forduljon bizalommal Magyarország legmodernebb fogászati rendelőjéhez.

 

Jelentkezzen be fogorvosi vizsgálatra most és ellenőriztesse fogainak állapotát!

Fogszabályzó fajták


A gyermek fogszabályozás és a felnőtt fogszabályozás készülékei alapvetően háromféle típusba sorolhatók, léteznek

  • kivehető,
  • rögzített,
  • és láthatatlan fogszabályzó készülékek.


Kivehető fogszabályozók


A kivehető fogszabályozó készülékeket általában gyermekkorban használják, amikor a kicsik még csak tejfogakkal rendelkeznek, vagy esetleg már van néhány csontfoguk is. Felnőttkorban ritkább az alkalmazásuk, bár előfordulhatnak olyan esetek, amikor szükség van a készülékre.

Mivel ezek az eszközök általában műanyagból, szilikonból vagy más rugalmas anyagból készülnek, így számtalan kivitelben elérhetők. Lehetnek színesek, csillogók, mintásak stb., ezért a gyermekek is szívesebben használják ezeket. A kivehető fogszabályozó célja lehet egy állandó készülék levétele utáni állapot rögzítésének elősegítése, de egy szabályozási folyamat előkészítése is.


Rögzített fogszabályozók


A hagyományos (rögzített) fogszabályozók fémből készülnek, és jellemzően a fiatalok vagy a felnőttek fogszabályozására alkalmas. Mivel a nagyobb foghibák kijavítására is használható, így állandóan rögzítésre kerül, hogy a legnagyobb hatékonysággal fejtse ki hatását.

Ez a típus könnyen tisztítható, de beszéd közben látszik, mivel a foghoz rögzített fémtappancsok nem átlátszók. Ettől függetlenül máig ez a készülék számít az egyik legnépszerűbb variánsnak, és az ára is kedvező.

A hagyományos fogszabályozók egy drágább változata az, amelyiknél a tappancsok fém helyett porcelánból készülnek el. Ezek szinte teljesen láthatatlanok, de az eszköz árát megnövelik.


Láthatatlan fogszabályozók


A láthatatlan fogszabályozó készülékek kétféle változatban érhetők el.

A kivehető fogszabályozók kisebb foghibák korrekciójára alkalmasak. A műanyagból készült sínek számítógép által vezérel célszerszámmal készülnek a fogsorról levett minta alapján, így az illeszkedés tökéletes. Ezt a típust étkezés előtt ki kell venni, majd utána visszatenni.


A rögzített típus kisebb és nagyobb foghibák korrekciójára egyaránt alkalmas. Mivel a fogsor belső felületéhez tapad, emiatt teljesen láthatatlan a külvilág számára. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem használható a fogsor hibájának kijavítására, ráadásul drágább is, mint a többi megoldás.

Bővebben itt olvashat róla: láthatatlan fogszabályozás.

A fogszabályozás menete

A fogszabályzás menete az alábbi lépésekből áll:

1

Állapotfelmérés és konzultáció


Ön első lépésben egy állapotfelmérésen esik át, ahol a fogorvosunk megvizsgálja az Ön fogsorát. Amennyiben valóban a fogszabályozás a legjobb megoldás a fennálló problémára, akkor tájékoztatja Önt a lehetséges kezelési módokról.

2

Röntgen


Az állapotfelmérést kiegészíti egy fogászati röntgen elkészítése. Ennek segítségével pontosabb kép kapható az Ön fogsorának aktuális állapotáról.3

A fogsor lenyomatának elkészítése


Ebben a lépésben pontos lenyomat készül az Ön fogsoráról, hogy a fogszabályozó készülék tökéletesen illeszkedjen.

4

A fogszabályozó készülék és a kezelés módjának kiválasztása


A negyedik lépés során Ön kiválaszthatja a fogszabályozó megfelelő típusát és azt, hogy milyen kezelési módot kér. Az ideális készülék többféle paraméter alapján kerül meghatározása: fontos, hogy illeszkedjen az anyagi lehetőségeihez,megfelelő kezelési módot jelentsen a fennálló problémára, és az esztétikai szempontoknak is eleget tegyen. 

5

A fogszabályozó készülék felhelyezése


Az ötödik lépés során a fogszakorvos egy előre egyeztetett időpontban felhelyezi az Ön fogsorára az elkészített készüléket, s megfelelően rögzíti azt. Ezután rendszeres időközönként meg kell jelennie a fogászati ellenőrzésen, hogy a szakorvos áttekinthesse a szabályozási folyamat előrehaladását, illetve finomhangolja a fogszabályozót a változásoknak megfelelően.
A fogszabályozás fájdalommal jár?

A beavatkozás ugyan teljesen fájdalommentes, ám a készülék felszerelése utáni pár napban előfordulhatnak panaszok, fájdalmak. Az ok nem más, mint az íny felsértése, ám ez általában pár napon belül megszűnik. A fájdalom enyhítése érdekében érdemes kerülni a savas italokat, mint például az üdítőitalok, továbbá a ropogós, csípős ételek sem ajánlottak. A begyulladt ínyt emellett lehet hűteni, vagy meleg borogatást használni. Ugyancsak az első pár napban lehet a fogszabályzó hatását is érezni, azaz miközben a fogakat a készülék a helyes irányba tereli. Amennyiben a fájdalom elviselhetetlenné válik, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók jelenthetnek megoldást. Ez alatt az időszak alatt részesítsük előnyben a pépes, puha ételeket, amelyeket könnyebb megrágni. A sebes íny megóvása érdekében továbbá kerüljük a savas és erősen fűszeres élelmeket, ételünket kockázzuk fel és vágjuk minél kisebbre. Ez abban is segíthet, hogy a fogszabályzó nehogy megsérüljön, további fájdalmat okozva.

A fogszabályozás árak

A fogszabályzás árak a feljebb említett fogszabályzó típusoktól, illetve a panasz súlyosságától függ. Általánosságban elmondható, hogy áraink a következőképp alakulnak.

Konzultáció díja: 15 000 Ft-tól

Kivehető készülékek: 60 000 Ft/állcsonttól

Rögzített készülékek: 180 000 Ft/állcsonttól


A rögzített fogszabályozó készülékek tönkre tehetik a fogakat?


Nem, mivel a rögzített fogszabályozók résmentesen rögzülnek a fogakra, így a tappancsok alá nem juthat be ételmaradék vagy kórokozók. Ha azonban a páciens elhanyagolja a szájhigiéniát és a fogszabályozó tisztítását, akkor a felgyűlt maradékok fogszuvasodást okozhatnak.


Csak gyermekkorban lehet szabályozni a fogakat?


Nem, mivel a fogszabályozás nincs életkorhoz kötve. Akár a nyugdíjas évek alatt sem késő kialakíttatni a tökéletes fogsort. Felnőtt korban azonban előfordulhat, hogy a szabályozás csak a fog mozgatásával vagy eltávolításával oldható meg.


Mikor kell éjszakai fogszabályzó gyerekeknek?


Az éjszakai fogszabályzó viselését gyerekeknek enyhébb panaszok esetén javasoljuk, különböző célok eléréséhez, mint például az állcsont tágítása, esztétikai gondok, a fogak egymástól való eltávolítása vagy összehúzása, esetleg helyfenntartás. Ugyan éjszakai fogszabályzónak nevezik, az ajánlott viselési idő napi 10-12 óra, így amennyiben az alvási idő ennél kevesebb, érdemes a készüléket nappal is viselni egy pár óráig. A kezelés ugyan rövid időtartamú, ám tartós eredményeket is el lehet érni. Ehhez viszont szükséges, hogy a készülék viselése után, az úgynevezett passzív fázisban is legalább 6 hetente forduljunk a kezelő szakorvoshoz a lemez aktiválásáért.


Fel lehet gyorsítani a fogszabályozás folyamatát?


Nem, mivel a fogszabályozás időtartama minden esetben a páciens testi adottságaitól függ. Ez egy biológiai folyamat, ahol figyelembe kell venni a fogazat aktuális állapotát, a beteg életkorát és a kezelés során tapasztalt előrehaladást.


Fémallergiásoknak feltehető állandó készülék?


Igen, mivel ma már léteznek olyan állandó fogszabályozó készülékek, melyen nem allergiát okozó tappancsokkal készülnek. Ide tartoznak például a zafír alapú fogszabályozók, de elérhetők a kerámia vagy műanyag tappancsos változatok is.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!