Felnőtt fogszabályozás

Gondoskodjon fogai egészségéről és kapja meg a mosolyt, melyre mindig is vágyott!

 • A fogak csak a megfelelő pozícióban tudnak egészségesen funkcionálni.
 • A rendezett fogakat jobban lehet tisztítani, így megelőzhető a fogszuvasodás és a fogak elvesztésének esélye.
 • A fogszabályozással megvédheti fogai épségét és egy esztétikus megjelenést biztosíthat magának.
fogszabályozás felnőtt korban

Miért fontos a fogszabályozás felnőttkorban?

fogszabályozás felnőtt korban

A fogszabályozás mellett felnőttkorban esztétikai indokokból, vagy konkrét egészségügyi panaszok miatt szoktak dönteni, mint például a rossz harapás, a fájó állkapocs és a fogszuvasodás. A fogszabályozással felnőttkorban is javítható a fogak esztétikája, funkcionalitása és helyreállíthatók a harapási rendellenességek. Az alsó és a felső fogsor megfelelő érintkezése fontos a fogproblémák megelőzése érdekében, amelyek a fogak elvesztéséhez és fogágy-betegségekhez is vezethetnek. A fogszabályozás nem függ kortól, bármikor létrehozható a fogak egészséges kapcsolódása, mellyel megszüntethető a helytelen harapás és az állkapocsra irányuló teher.

A fogszabályozó készülék legfőbb feladata, hogy a megfelelő pozícióba helyezze a fogakat miközben egy szép és egészséges fogsort alakít ki.

Legtöbben ezek az indokok miatt döntenek a fogszabályozás mellett felnőttkorban:

 • Ha rendezetlen a fogak állása, a fogak be vannak dőlve, vagy kifelé állnak, az nem csak esztétikai, hanem harapási problémákat is okozhat.
 • A rossz harapás miatt fájdalmas a rágás étkezés közben
 • A fogak fontos szerepet töltenek be a beszédképzés folyamatában. Ha nem megfelelő pozícióban vannak, előfordulhat, hogy a hangok kiejtése nehézségekkel jár és nem lesz tiszta a beszéd.
 • Foghiány pótlás esetén sokszor alkalmaznak ideiglenes fogszabályzást, hogy a pótlás előtt a fogszabályozó készülékkel helyes pozícióba helyezzék a mellette lévő fogakat, hogy a pótlást ne érje túl nagy teher és megfelelően funkcionáljon, javítva a páciens életminőségét.

Milyen következményekkel jár, ha nem igényel felnőtt fogszabályzót?

fogszabályzó felnőtteknek

Rendezetlen fogsor esetén a felnőtt fogszabályzó mellőzése komoly problémákhoz vezethet, mert a fogak torlódnak, kitolják egymást a helyükről és ezzel a fogak egészsége folyamatosan romlik, ami fogproblémákhoz vezet (pl. fogcsikorgatás, fogszuvasodás), melyek később ínygyulladást, fájdalmat, szájüregi és egyéb betegségeket okozhatnak. Gyakran előfordul, hogy valakinek szüksége van felnőtt fogszabályzóra, de mégsem törődik vele. Sokan azért nem foglalkoznak a fogaik szabályos elhelyezkedésével, mert egészséges minden foguk, de a természetellenes elhelyezkedés miatt rágás közben túl erősen feszülnek egymáshoz, és ez bármelyik pillanatban okozhat komoly sérülést, fájdalmat. Ezért fontos, hogy kikérjük egy szakértő véleményét, hogy megállapítsa, van-e szükségünk valamilyen fogszabályozásra a kellemetlenségek megelőzése érdekében.

fogszabályzó felnőtteknek

A fogak rendezettségének elhanyagolása ezekkel a következményekkel járhat

 • Az elmozdult fogak előidézhetnek fogcsikorgatást és fogletörést.
 • A kilógó fogak rágás közben sérüléseket okozhatnak a száj belső falán és a nyelven.
 • A helytelen harapás megnehezíti az étel rágását és emésztési problémákhoz vezethet.
 • Jelentkezhet szorítás és állkapocsízületi fájdalom.
 • A torlódások megakadályozzák a fogak alapos tisztítását, ami növeli a szuvasodás és a fogkő esélyét, melyek ínygyulladást okozhatnak.
 • Felnőtt fogszabályozás után - milyen eredményekre számíthat?

  Felnőtt fogszabályozás után számos egészségügyi előnyre tehet szert, mint a fogak hatékonyabb tisztíthatósága, a fogak egészséges összekapcsolódása és a helyes harapás, amelyek az ínygyulladásokat, betegségeket előzik meg.Sokan esztétikai változtatások miatt döntenek a fogszabályzó mellett. Ez érthető, hiszen egy szebb mosollyal az ember sokkal felszabadultabb, már nem kell a szája elé tartania a kezét nevetés közben és örömmel tölti el, hogy tett azért, hogy javuljon az életminősége. Emellett számos egészségügyi haszna van egy ilyen kezelésnek, amelyek megelőzik vagy orvosolják a fogproblémákat, betegségeket.

  A következő változások javítják pácienseink életminőségét a fogszabályozás után:

  • Helyes rágás, harapás
  • A beszéd, kiejtés javulása
  • A fogak könnyebben és hatékonyabban tisztíthatóak, ami megelőzi az ínybetegségek kialakulását
  • Csökken a fogcsikorgatás és a fogletörés esélye
  • Csökken a kiálló fogak által okozott sebek kialakulásának esélye
  • Az étel alapos megrágása jobb emésztést eredményez
  • A fogai szabályosak lesznek és felvállalja mosolyát


  Jöjjön el hozzánk, hogy együtt kiválasszuk a magának legmegfelelőbb kezelést, ami egy életre szóló változást hoz az életébe. A legmodernebb fogszabályozó készülékeinkkel kiváló eredményt biztosítunk számára esztétikai és egészségügyi szempontokból egyaránt.

  Jelentkezzen be fogorvosi vizsgálatra, hogy felnőttként is rendezett fogsora lehessen!

  Kezelések és típusok

  Felnőttek számára három fajta fogszabályzó kezelés áll rendelkezésre. Ezek határozzák meg a fogszabályzó típusát és kinézetét a kiválasztott kezelés céljától és a páciens igényeitől függően.


  Esztétikai vagy más néven kozmetikai kezelés

  Ezt a fajta kezelést akkor választják, amikor csak a mosolyon szeretnének javítani, szépíteni.

  A kozmetikai eseteknél általában lehetőség van kivehető, láthatatlan készülék kiválasztására. Ha a készüléket fel kell ragasztani, az fémből van és látható, de van lehetőség esztétikus, a fogak színéhez hasonló anyagból készült változatra is. Ezt a készülék típust könnyen meg lehet szokni.


  Funkcionális kezelés

  Ennek a kezelésnek fő célja a fogak rágófunkciójának helyreállítása. Az elmozdult fogakat szabályozni kell, hogy ne feszüljenek egymásra. Foghiány esetén a bedőlt fogakat kell megmozdítani, hogy helyet csináljunk a fogpótlásnak.

  A készülék általában rögzítve van és látható, az első fogakra rögzített elemek kívánság szerint lehetnek fogszínűek.


  Helyreállító fogszabályozás

  Ez a kezelés típus helyreállítja a harapási rendellenességeket és az abból adódó problémákat. Ezek a kezelések általában mélyebbre nyúlnak és több időt igényelnek, de annál nagyobb változást és előrehaladást nyújtanak a páciens számára.

  A készülékek láthatóak, az első fogakra rögzített elemek lehetnek fogszínűek.

  A beavatkozás menete lépésenként

  A beavatkozás menete a kezelés kiválasztásával és pontos tervezéssel kezdődik. Miután elkészült a lenyomat a fogakról megcsinálják a fogazathoz tökéletesen illő készüléket, beállítják és felragasztják, amennyiben rögzíteni kell. Ez után legalább havi egyszer kell járni a fogszabályozó szakorvoshoz, hogy a kezelés hatékonyan haladjon tovább.


  1

  Személyes konzultáció


  Ha úgy döntött, hogy szeretne javítani a fogai egészségén és esztétikáján, megbeszél egy időpontot az egyik szakorvosunkkal, aki megvizsgálja és tájékoztatja a lehetséges kezelési lehetőségekről. Ezután közösen kiválasztják és megtervezik a fogszabályozás menetét.


  2

  Lenyomatvétel és fényképes dokumentáció


  Ezután egy gyors és fájdalommentes lenyomatvételt készítünk 3D-s digitális szkennerjeink segítségével, hogy a legprecízebben megtervezhessük az ön igényeinek megfelelő készüléket.

  A tervezés folyamatát egy fényképes dokumentáció is segíti.

  3

  A kezelés és a fogszabályozó készülék típusának kiválasztása


  Miután szakorvosunk elkészítette a személyre szabott kezelési tervét, közösen kiválasztják a fogszabályzó készülék típusát, amely tökéletesen megvalósítja az ön elképzeléseit. A készülék kiválasztásánál fontos szempont még, hogy a páciensnek ne okozzon kellemetlenséget a fogszabályzó hordása, ezért lehet csökkenteni a láthatóságán és kivehető készüléket is lehet választani.

  4

  A fogszabályozó készülék felhelyezése


  A kiválasztott és elkészített készüléket a szakorvos felrögzíti és elkezdődik a kezelés folyamata.

  5

  Rendszeres kontroll a szakorvosnál


  Ezután rendszeresen, legalább havi egyszer szakorvosának meg kell vizsgálnia az elért eredményeket és az alapján behangolni a készüléket a további munkájára, vagy sínes készülék esetén két hetente kicserélni a síneket.


  A fogakat különös odafigyeléssel kell tisztítani rögzített fogszabályzó viselésekor. Az étel könnyen beragadhat a készülék elemei közé, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Ezért rendszeresen és alaposan kell fogat mosni, lehetőleg minden étkezés után.

  Fájdalommentes a kezelés?

  A készülék felhelyezése fájdalommentes, a viselete viszont igényel némi megszokást az elején. Ilyenkor jelentkezhetnek kellemetlen, szokatlan érzések, de pácienseink néhány nap alatt megszokják. A legmodernebb fogászati technológia által elkészített fogszabályzóink a legprecízebben végzik el feladatukat, szakorvosaink pedig gondoskodnak arról, hogy viselése ne okozzon semmilyen kellemetlenséget pácienseink számára.

  Felnőtt fogszabályozás árak - Mennyibe kerül egy fogszabályzó kezelés?

  A felnőtt fogszabályzó árak általánosságban 50.000 és 150.000 Ft között mozognak, amit havi 70.000 és 90.000 Ft közötti kezelési díj egészít ki. Hogy mennyibe kerül nagyban függ a kezelés és a készülék típusától. 

  Az ár kiszámításában a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • A rögzített készülékek komplexebbek, ezért többe kerülnek, mint a kivehető fogszabályzók.
  • A kozmetikai kezelések egyszerűbbek és kevesebb időt vesznek igénybe, ezért olcsóbbak, mint a funkcionális/helyreállító kezelések.
  • A készülék láthatóságát csökkentő tényezők külön kiadást igényelnek, mert a láthatatlan, vagy fogszínű készülékeket más anyagokból készítik el.

  Gyakran Ismételt Kérdések

  Meddig tart a fogszabályozó kezelés?

  A felnőttkori fogszabályozás kezelések általában 1.5-2 évet vesznek igénybe. Természetesen a kezelés típusától függ, hogy mennyi időbe telik, mire eléri a kívánt eredményt. esztétikai kezelések tarthatnak néhány hónapig is. Fontos a páciens türelme és odafigyelése, hogy minél nagyobb eredményt érhessen el minél rövidebb alatt.

  A fogszabályzó levétele után következik a retenciós (stabilizációs) fázis, amikor egy olyan kivehető, könnyen megszokható készüléket helyeznek be, ami meggátolja a fogak visszavándorlását. Ezt fontos komolyan venni, hiszen nagy csalódást okozhat, ha két évig hordjuk a fogszabályzót és utána a fogak visszamozdulnak oda, ahol voltak a kezelés előtt.


  Ha van fogszabályzóm járnom kell fogorvoshoz?

  Igen. A fogorvos más szemszögből közelíti meg a fogakat, mint egy fogszabályzó szakorvos. A fogorvos ellenőrzi és tisztítja a fogakat, ami fogszabályzó hordás közben fontosabb lehet, mint bármikor.


  Fém allergiám van, mit tehetek?

  A fém allergia nálunk nem jelent akadályt a fogszabályozásban. Szükség esetén a fém elemeket műanyag elemekkel helyettesítjük.

  Segítségre van szüksége?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!