Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket
Írjon nekünk

Szakmai minősítők: fontos az elméleti és a gyakorlati tudás!

Szakmai tevékenységek során kiemelt jelentőséggel bír az, hogy mennyire hozzáértő végzi a feladatokat. Ez különösen így van akkor, ha szakmai minősítőkről van szó. Esetükben nem csak a jogszabályoknak és a hatóság előírásainak kell maximálisan megfelelni, hanem olyan emberi tényezők is vannak, melyek elmaradhatatlanok az akkreditáló szervezet előírásainak alapján.

 

Minősítő szakemberek a mindennapokban

 

De miről is van szó a minősítők esetében? Mely területeken alkalmazhatóak a nemzeti szabályok alapján ezek a szakértők? A minőségirányítási rendszertanúsítás kifejezés sokak számára ismerős lehet, de természetesen nem ez az egyetlen, ahol szakmai minősítők tevékenykednek. Az energiairányítási rendszer, a villamosság, az informatika, az információbiztonság terén éppen úgy szerephez jutnak a minősítők, mint például a munkahelyi világítás, a biztonságtechnika, az élelmiszer mikrobiológia vizsgálat területén. A minősítők nagy része laboratóriumokban dolgozik, de szép számmal vannak olyanok is, akik terepen, a majdani tényleges közegben végzik feladataikat.

Elmélet és gyakorlat

 

Az elméleti és a gyakorlati ismeretek kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezek hiányában a hatóság biztosan nem alkalmazza a szakembert. A minősítőnek szakirányú felsőfokú végzettséggel és oklevéllel kell rendelkeznie, és olyan végzettségek is szükségesek, melyek a szakmai tevékenység végzésre feljogosítják. A gyakorlat tekintetében az akkreditáló által legalább 5 év a követelmény, és ezeken felül például a laboratóriumi tevékenységben való jártasság is nagy előnynek számít.

 

Laboratóriumi gyakorlat

 

A laboratóriumi tevékenységet megkövetelő területek esetében a minősítők felé szigorú követelményeket támasztanak. Otthonosan kell mozogniuk a nemzetközi, regionális és nemzeti szabványokat illetően, de a protokollok és a jogszabályok is ismerete is legalább ennyire fontos. A mintavételi eljárások, a vizsgálati módszerek, a mérési bizonytalanságok kezelése a mindennapok részét képezik, valamint a minták tárolása, az eszközök alkalmazása és a munka-és környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés is elmaradhatatlanok. Az adatvédelem és adatkezelés szintén hozzátartozik ahhoz, hogy a laboratóriumi tevékenységben jártas legyen az alkalmazott szakember.

 

A szakértők személyére vonatkozó követelmények

minősítés

A kifogástalan szakmaiság nélkülözhetetlen, ám vannak olyan emberi tényezők, személyre vonatkozó követelmények, melyeket szintén szem előtt kell tartani a minősítők kiválasztásakor. Ezek egyike a pártatlanság, mely az objektív értékítéletet tűzi ki célként. Az eljárásban részt vevőnek tehát minden befolyástól mentesen kell végeznie tevékenységét. Minősítőként továbbá csak olyan szakértők szerepelhetnek egy-egy folyamatban, akik két éven belül nem álltak az érintett szervezet alkalmazásában. Ha ez mégis fennállna, akkor a pártatlanság elve sérülne.

 

Minden minősítőnek garantálnia kell az ügyek bizalmas kezelését, vagyis azokról információt nem lehet kiadni illetékteleneknek. Mindezeken felül pedig fontos, hogy az alkalmazott szakemberek elfogulatlanul és megfontoltan végezzék feladataikat. A megfelelő kommunikációs képesség is elmaradhatatlan, ugyanis így valósulhat meg a tökéletes kapcsolattartás mind írásban, mind szóban. Ehhez szükséges a józan ítélőképesség is, valamint a vélemények objektíven, szakmaian, mégis érthetően történő megfogalmazása.

 

A nemzeti hatóságok által támasztott követelményeket minden minősítő esetében fontos betartani, hiszen csak így biztosítható a pártatlan, objektív tevékenységvégzés, minősítés és ellenőrzés. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyakorlat és az évek jelentette tapasztalat a területen is kiemelt jelentőséggel bír, így az elméleti tudás mellett erre is mindenképpen célszerű hangsúlyt fektetni.