Fájdalommentes fogászat – a fogászati érzéstelenítés fajtái

A modern orvostudománynak köszönhetően, kezd kikopni a köztudatból a fogorvos fájdalommal való azonosítása. Az új fogászati eljárások már sokkal kevésbé fájdalmasak, amin tovább javít, hogy a fogorvosoknak már többféle érzéstelenítő is a rendelkezésére áll, így a páciensnek legmegfelelőbbet tudják kiválasztani. A fájdalomküszöbe ugyan minden páciensnek máshol van, a szakemberek mindent megtesznek, hogy fájdalommentes legyen mindenki számára a fogászati kezelés, mivel egy negatív élmény egy életre elveheti a páciens kedvét a fogorvosi konzultációktól, kezelésektől.


Azért, hogy Ön is tisztában legyen a lehetőségeivel, és a félelem ne tántorítsa el, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fogászati érzéstelenítésről.


Milyen érzéstelenítési módok léteznek?

Érzéstelenítés módja szerint a fogászati érzéstelenítőket két csoportra osztjuk; helyi érzéstelenítésre és altatásos érzéstelenítésre.


Altatásos érzéstelenítés

Az altatásos érzéstelenítés nagyon ritka, mivel alig van pár beavatkozás, ami ezt követelné meg. Ezek a beavatkozások inkább szájsebészeti műtétek, amik hosszabb ideg és nagyobb fájdalommal járnak. Ilyen lehet például a bölcsességfogak kiműtése. Ezen felül pedig lehetnek olyan tényezők, amik szükségessé teszik az altatást. Ilyen, ha a páciens nem jól viseli a fogászati eljárásokat és a nyugalom érdekében szükséges az altatás.


Az altatásos beavatkozás több előkészületet igényel, mint egy helyi érzéstelenítővel végrehajtott kezelés. A műtét általában nem a szakorvosi rendelőben történik, illetve plusz szakember jelenléte is szükséges, aki az altatást végzi. Ezen felül pedig egy sor előzetes vizsgálaton kell átesnie a páciensnek többek között EKG-n és laborvizsgálaton, hogy kiderüljön, van-e bármilyen akadálya az altatásnak.


Ezen felül, a műtétet megelőző 6-8 órában már nem szabad szilárd tápanyagot fogyasztani, illetve dohányozni. Az eljárás nagyjából 1-2 órát vesz igénybe, ami után még pár órát megfigyelés alatt kell töltenie a páciensnek.


Helyi érzéstelenítés

Helyi érzéstelenítést szinte már minden beavatkozáshoz használnak, kivéve ahhoz, ami teljesen fájdalommentes. A helyi érzéstelenítésnek további három kategóriája létezik; nyálkahártyán keresztüli érzéstelenítés, terminális érzéstelenítés és a vezetéses érzéstelenítés.


Nyálkahártya felületi érzéstelenítése

A nyálkahártya felületi érzéstelenítése az érzéstelenítő injekció előtt történik, így már az injekció is teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítő zselé vagy spray formátumú, amit az érintett felületre visz fel a fogorvos. A hatóanyag általában Lidocain, ami pár másodperc alatt felszívódik és tompítja az íny érzékenységét.


Terminális érzéstelenítés

A terminális érzéstelenítés név arra utal, hogy csak a kezelt fog körül, egy kis részre juttatnak érzéstelenítőt, így nem következik be az egész állkapocs zsibbadása. Ez a módszer azonban csak a felső fogak kezelésekor alkalmazható. Ott a csontszerkezet, az alsó állcsonthoz képest, kevésbé tömöttebb, így az érzéstelenítő könnyebben eljut a megfelelő részre.


Vezetéses érzéstelenítés

A vezetéses érzéstelenítést általában az alsó fogak kezelésekor alkalmazzák. Az alsó állcsont sűrűsége miatt a kezelt fogaknál közvetlenül a fogak idegeihez kell beadni az érzéstelenítőt. Ennek hatására azonban nem csak az érintett terület, hanem az egész alsó állkapocs, gyakran az orr és az arc többi része is elzsibbad.


Érzéstelenítő hatóanyag

A legismertebb érzéstelenítő hatóanyag a lidocain, de ezen felül más szereket is használnak, mint például articaint. A lidocain mindhárom érzéstelenítő módszer során alkalmazható. Az orvostudomány jelen állása szerint 2%-os lidocain oldatot használnak az érzéstelenítő injekciókban, a nyálkahártyás érzéstelenítés során pedig 5%-os kenőcsöt és 10%-os sprayt.


Az artaciaint egy erősebb érzéstelenítő, ami még a sűrűbb csontszöveteken is keresztüljut, így biztosítva a teljes érzéstelenítést. Ráadásul a kezelés után a zsibbadás hamarabb megszűnik, mint a lidocain esetében. Jelenleg 4%-os oldatot használnak az érzéstelenítő injekciókban.


Milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

A fogászati beavatkozásokhoz használt érzéstelenítők mellékhatása nagyon ritkán jelentkezik. Azonban mindig fennáll a lehetősége, ezért érdemes felkészülni. Mellékhatásként jelenhet meg, hogy nem csak a kezelt terület, hanem az egész arc lezsibbad és a zsibbadás hosszú órákon keresztül megmarad. Ilyenkor kerülni kell az evés, mivel a rágás során sérülhet a nyelv illetve a szájüreg más részei. Ezért érdemes a fogászati kezelés előtti pár órában megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot bevinni, hogy ne essen le túlzottan a vércukorszint, amíg fennáll a zsibbadás.


Ritkább esetben pedig a pácienseknél allergiás reakció jelentkezik. Ilyenkor viszketés, esetleg csalánkiütés jelentkezhet a testen, vagy gégeduzzanat, illetve nyelési nehézség. Ilyen esetben minél előbb forduljon orvoshoz!

Fogbeültetésre, fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.