Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket 06 1 240 6190
Írjon nekünk info@optimadent.hu

Gyökérkezelés – Nem a húzás az egyetlen megoldás!

A gyökérkezelés kitűnő megoldás a saját fog megmentésére akkor, ha nagy kiterjedésű szuvasodásról van szó. Segítségével elkerülhető a foghúzás és az ebből következő fogpótlás szükségessége. A gyökérkezelt fog a megfelelő szájhigiénia mellett még hosszú éveken át szolgálja majd a teljes fogsor minden előnyét.

Szakembereink fájdalommentes gyökérkezeléssel várják Önt.

Miért van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés nem véletlen az egyik leggyakrabban választott kezelési módszer. Segítségével érvényre juthat az a modern alapelvünk, mely a saját fogak megmentését tűzi ki célként. Fogorvosunk eltávolítja a fertőzött fogbelet, megtisztítja a területet, majd gyökértöméssel gondoskodik a fog helyreállításáról.

fájdalommentes gyökérkezelés

Hogyan reagál a fog szerkezete a szuvasodásra?

A fogakat megtámadó szuvasodás elsőként a zománcot roncsolja, majd megtámadja az alatta levő részt, a dentint is. Ha ilyenkor nem történik meg időben a fogászati beavatkozás, akkor a szuvasodás egyre nagyobb területet érint majd, és a kemény fogállományon keresztül a fogbélbe is eljut. Fontos tudni, hogy ilyenkor már nem fordítható vissza a károsodási folyamat, és egy egyszerű fogtöméssel nem orvosolható a probléma. Míg a zománc és a dentin nem tartalmaznak idegpályákat, és így fájdalommal sem jár az ezeket elért szuvasodás, addig a fogbél már erekkel és idegekkel átszőtt, tehát fájdalmat érezhet ilyen mértékű szuvasodás esetében. S hogy mégis milyen megoldás létezik ilyenkor? Hogyan őrizhető meg a fog anélkül, hogy folyamatos fájdalmakat okozna az?

Mikor kell gyökérkezelés?

A fogbelet elért szuvasodásnak tipikus jelei vannak, melyek arra engednek következtetni, hogy mindenképpen fogászati beavatkozásra van szükség.

 • A fogérzékenység biztos jele annak, hogy mélyen fekvő problémáról van szó. Így ha érzékeny foga a hidegre, a melegre, vagy harapás során tapasztal kellemetlenséget, akkor érdemes felkeresnie szakembereinket.
 • Az érintett fog közelében megduzzadt az íny.
 • Rosszabb esetben már genny is ürül a fertőzött fog környékén.
 • Előfordulhat arcduzzanat, amikor a mihamarabbi beavatkozás szintén nélkülözhetetlen.

gyökérkezelés után

Előfordulhat a gyökérkezelt fog begyulladása?

A  gyökérkezelt fog gyulladására kicsi az esély. Fogorvosaink által használt korszerű fogászati lézer nagy segítséget nyújthat abban, hogy sikerüljön a fertőtlenítő hatását tovább fokozni és minden kórokozót elpusztítani onnan. A gyökérkezelés során a gyökércsatornákat feltárjuk, tisztítjuk, majd fertőtlenítjük és lezárjuk. A gyökérkezelt fog gyulladása rendszerint arra vezethető vissza, hogy a fertőtlenítés nem történt meg tökéletesen.

Hogyan történik a fogideg gyulladás kezelése?

A fogideg gyulladás megszüntetése így zajlik:

 • A fogideget elért szuvasodás és gyulladás gyökérkezelés során orvosolható. Ilyenkor elsőként digitális röntgenfelvételt készítünk, mely alapján felállítjuk a kezelési tervet.
 • Ahhoz, hogy a gyökércsatornák hosszával és irányával tisztában legyünk, meg kell mérni azokat egy digitális műszer segítségével.
 • A helyi érzéstelenítésben végzett gyökérkezeléshez kifejezetten erre a célra kifejlesztett tűt vagy lézert használunk fel, amikkel a fertőzött szövetek könnyedén eltávolíthatóak.
 • A gyökércsatornába ezt követően gyógyszer kerül, és ideiglenesen lezárjuk azt.
 • Körülbelül 10 nap múlva távolítjuk el az ideiglenes tömést, és még egy soron gondoskodunk a terület fertőtlenítéséről, majd következhet az esztétikus gyökértömés. Szakembereink a gyökércsatornákat teljesen kitöltő töméssel tesznek azért, hogy a későbbiekben semmilyen kellemetlenség ne forduljon elő.

 

Fájdalmas a gyökérkezelés?

A fogorvosaink által előnyben részesített korszerű fogászati eljárásoknak köszönhetően a gyökércsatornák tisztítása fájdalommentesen történik. Mivel a gyökérkezelés az utolsó lehetőség a saját fog megmentésére a húzás előtt, ezért mindenképpen megéri esélyt adni neki. A jól sikerült gyökértömés a csatornák falaihoz préselődik, és nem hagy esélyt sem arra, hogy oda baktériumok jussanak, megelőzve ezzel a gyulladt góc kialakulását.

Ugyanakkor érthető , hogy a fogászati beavatkozás előtt állók rendszerint ez iránt érdeklődnek a legtöbbször. A gyökérkezeléssel kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban, és ezek elsősorban a korábban alkalmazott technikák miatt keltenek félelmet a páciensekben. .

Mire számíthat gyökérkezelés után?

Szakembereink kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy szövődményektől mentesen történjen a gyökérkezelés, és a beavatkozást követően semmilyen komplikáció ne lépjen fel.

Mire érdemes odafigyelni a gyógyulás időszakában?

 • Az esetlegesen fellépő fájdalom vény nélküli fájdalomcsillapítóval enyhíthető.
 • Fontos, hogy a kezelés utáni napokban kerülje az erős harapást, és inkább részesítse előnyben a puhább ételeket. A rágós falatokat is hagyja máskorra, ugyanis például a rágógumi vagy a karamell fellazíthatják a tömést, és így baktériumok juthatnak az érintett területre, melyek újabb fertőzést okozhatnak. Ez ellen egyébként a megfelelően elhelyezett gyökértöméssel sokat lehet tenni. Fogorvosaink optimálisan illeszkedő, a gyökércsatornát teljesen kitöltő tömést készítenek a komplikációk elkerülését is megcélozva.
 • Érdemes tudnia, hogy a szénsavas, cukros üdítők, az alkohol, a kávé és a tea olyan közeget teremtenek, amely kedvez a baktériumok elszaporodásának. A végleges gyökértömés elkészültéig ezeket az italokat célszerű mellőzni.
 • Javasolt a gyökérkezelés után új fogkefét használatba venni, ugyanis a régi nagy valószínűséggel baktériumokkal szennyezett.

Foghúzás vagy gyökérkezelés?

Szakembereink a kezelési tervet minden esetben a fogászati megbetegedés részleteinek ismeretében állítják fel, természetesen Önnel egyeztetve. A gyökérkezelés közel 100%-os eredményességgel elvégezhető, és mintegy utolsó mentsvárként szolgál a fog megmentésére. Ha például kiterjedt gyulladásról van szó, eltörtek a foggyökerek, vagy esetleg a túlságosan szűk gyökércsatornák jelentenek akadályt, akkor ritka esetekben ez a kezelési módszer nem kivitelezhető. Fogorvosaink tapasztalatai szerint azonban a megfelelő szakértelemmel és eszközökkel a gyökérkezelés gond nélkül elvégezhető és befejezhető. Ez utóbbi rendkívül fontos, ugyanis a félig gyökérkezelt fog sérülékeny lehet, eltörhet, ami további fogászati problémákhoz vezethet.

Foghúzás vagy gyökérkezelés

A pontos, mindenre kiterjedő kezelési terv felállításával belátható időn belül elvégezhető a gyökérkezelés, és a helyére kerülhet a végleges tömés. Ennek köszönhetően visszaállítható a fog eredeti funkciója és megjelenése.

 

Valóban elszíneződhet a gyökérkezelt fog?

A fogsor egységes színe nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy esztétikus legyen a mosoly. Ezt törheti azonban meg a gyökérkezelt fog, amely sokak esetében akár el is színeződhet. Érdemes azonban tudni, hogy az elszíneződés soha nem a gyökérkezelésre vezethető vissza, hanem sokkal inkább a választott tömőanyagra. Az amalgámtömés a dentinnel érintkezve kékes-szürkés színt vesz fel idővel. Sokkal inkább javasoljuk tehát az esztétikus, fehér kompozit tömést, amelynek kapcsán nem kell elszíneződéstől tartani.

 

S hogy mi a helyzet akkor, ha már korábban történt a gyökérkezelés, és az elszíneződés kellemetlenségei megjelentek? Ilyenkor többféle fogászati megoldást is kínálunk a fog eredeti színének visszanyerésére.

 • Gyökérkezelt fog esetében fontos a fog állapotának ellenőrzése. Ha a gyökértömés nincs lezárva megfelelően, akkor a csere válhat szükségessé.
 • Ha nincsen gond a töméssel, akkor a fogorvosaink által rendelőben végzett fogfehérítés egyfajta megoldást kínálhat. Az alkalmazott hidrogén-peroxiddal körbeecseteljük az érintett fogat, majd a speciális fénynek köszönhetően oxigén szabadul fel, mely elvégzi a fehérítő munkát. Az új fogtömés ekkor is szükséges lehet, hiszen hosszú távon így őrizhető meg a fog fehérsége.
 • Mivel a gyökérkezelt fog gyengébb lehet, mint az egészséges, élő idegekkel rendelkező társa, ezért annak védelme és esztétikus megjelenése korona felhelyezésével is megvalósítható.

 

Forduljon bizalommal klinikánkhoz, ahol korszerű eljárásokkal, fájdalommentes fogászati kezelésekkel és emberközpontú hozzáállással várják fogorvosaink!