Gyökérkezelés

A gyökérkezelés olyan fogászati beavatkozás, amely során a fogbelet, azaz a pulpát eltávolítják. A gyökérkezelés célja a fertőzés megszüntetése és a fog megóvása kihúzástól.

A gyökérkezelés az egyik leggyakrabban végzett fogászati beavatkozás. Sajnálatos módon a felnőtt népesség nagy százaléka átesik egy, de általában több gyökérkezelésen is. 

Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés időtartama betegenként eltérő. Egy-egy látogatás során akár fél-egy óráig is eltarthat az aktuális kezelés.

Hány alkalom a gyökérkezelés?

A gyökérkezelések jelentős része egy vagy két alkalommal elvégezhető, de szükség lehet több kezelésre is a gyulladás jellegétől függően.

Veszélyes a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés, mint minden orvosi beavatkozás is hordozhat magában veszélyeket. Ezek előfordulása csekély, de Önnek is tisztában kell lennie a lehetséges kockázatokkal. A gyökérkezelés veszélyeiről a linkre kattintva olvashat bővebben.

Önnek gyökérkezelésre lehet szüksége, ha

 • a fogszuvasodás már elérte a fog belsejében futó idegeket
 • a fogbél gyulladásban van és emiatt erős fájdalmat érez
 • sérülés következtében kár keletkezett a gyökércsatornában
 • a fog elhalt, de még meg szeretné menteni a kihúzás helyett

Mi történik, ha nem törődik a kiváltó okokkal?

Gyökérkezelésre a legtöbb esetben amiatt van szükség, mert az előrehaladott fogszuvasodás hatására fertőzés alakul ki. A baktériumok megtámadják az ideget, gyulladást okoznak, ez pedig erős fájdalommal jár együtt.

Ha nem kezelteti időben a problémát

 • a fertőzés ráterjedhet a csonthártyára, ami súlyos, krónikus betegségeket okozhat
 • a fog eltörhet, vagy annyira megsérülhet, hogy a húzás elkerülhetetlenné válik
 • gennyel teli tályog képződhet a fogínyben, ahonnan a baktériumok a véráramba kerülve károsíthatják a szívbillentyűket.
gyökérkezelés menete

  A gyökérkezelés menete

  A gyökérkezelés menete az alábbi lépésekből áll:

  1. Érzéstelenítés

  A gyökérkezelés során a fogorvos érzéstelenítő anyagot juttat be a fog környékére, mely egyáltalán nem fájdalmas, csupán egy pillanatnyi kellemetlenséggel jár. Sok esetben érzéstelenítő géllel még a szúrás helyét is elzsibbasztja, így a tűszúrás alig érezhető. A felső fogsor kezelése esetén az injekció beadása a fog mellé történik, míg az alsó fogsornál az anyagot egy távolabbi ideghez injektálják, mely érzéketlenné teszi az alsó állkapocs jó részét.

  2. A fog feltárása, a gyökércsatornák megtisztítása

  Amikor a fog környékén már nem érez fájdalmat, a szakember feltárja az Ön fogát. Ez egy kis méretű fúróval történik, ekkor eltávolíthatóvá válik a fogbél megmaradt része és az ideg. A gyökércsatornák felfedezése után megtörténik azok kitisztítása, és egy apró reszelővel a külső felületüket is eltávolítják.

  3. A gyulladt fog kezelése, a gyökércsatornák betömése

  Ha Önnek begyulladt a foga, akkor a fogorvos nem fog azonnal végleges tömést használni. Előbb egy ideiglenes, gyógyszeres pasztát helyez el, és pár nap múlva folytatódhat a kezelés. Amikor a gyulladás elmúlik, egy végső tisztítást követően a gyökércsatornákba speciális anyag kerül, végleg elzárva azokat a baktériumok elől. Nagyon makacs fertőzés esetén a gyulladás akár hetekig is elhúzódhat

  4. A fog koronájának felépítése

  A gyökérkezelés utolsó lépése során az orvos felépíti a fog külső felületét, mely így teljes értékű rágófelületet kap. Az egész folyamat fájdalommentes, és még az érzéstelenítés sem okoz nagyobb kellemetlenséget, mint egy szúnyogcsípés.

  Lézeres gyökérkezelés

  A lézeres gyökérkezelés hasonlít a hagyományos eljáráshoz, itt a legfőbb különbség, hogy lézersugarat használ a fogorvos a fog belseje és a gyökércsatornák megtisztításához. A lézer segítségével nagyobb hatásfokkal sterilizálható a terület és a gyógyulási idő is rövidebb lehet.

  Egyes fogászatoknál a lézert csak a tisztításhoz használják fel, és a fog felszínét fúróval nyitják meg, míg más orvosok már a fúrást is ezzel az eszközzel végzik. A lézer a gyökércsatorna felületének felső, egy milliméteres rétegébe is behatol, ahol szintén elpusztítja a kórokozókat. A klinikán nem végeznek lézeres gyökérkezelést, hanem a hagyományos és a mikroszkópos kezelést részesítik előnyben.

  Mikroszkópos gyökérkezelés

  A mikroszkópos gyökérkezelés szintén a hagyományos eljáráson alapul. A fő különbség, hogy ennél a kezelésnél a szakember egyedi, fogászati mikroszkópot használ, mely akár több tízszeres nagyításban mutatja a fog belsejét.

  A mikroszkóp segítségével nagyobb hatásfokkal tisztítható meg a beteg terület, és a nem megszokott alakú gyökércsatornák is jobban kezelhetők. Ez a modern technológia lehetővé teszi, hogy azok a beteg fogak is megmentésre kerüljenek, melyeket pár éve még ki kellett húzni.

  Számos fogorvosi rendelőben a beteg is láthatja az elvégzett mikroszkópos gyökérkezelést, mivel az eszköz képe kivetítésre kerül egy nagyképernyős tévére.

  A gyökérkezelés fáj?

  A gyökérkezelés nem fájdalmas, a fejlett fogászati eljárásoknak köszönhetően a fájdalommentes gyökérkezelés létező jelenség. Amikor a gyökérkezelés során a beteg fogat kiidegelik, az nem fáj, de a gyulladt íny érzékeny lehet. Ezt elkerülheti, ha a panaszok jelentkezésekor haladéktalanul fogorvoshoz fordul.

  A gyökérkezelés leginkább kellemetlen része az érzéstelenítő beadása, de ez sem jelent nagyobb kényelmetlenséget egy kis szúrásnál. Ráadásul, az injekció előtt a fogorvos érzéstelenítő géllel még a beadás helyét is el tudja zsibbasztani, így Ön tényleg alig érez majd bármit.

  Gyökérkezelés árak

  A gyökérkezelés ára

  • hagyományos kezeléssel 50 000 - 75 000 forint között,
  • mikroszkópos gyökérkezeléssel 65 000 - 95 000 forint között érhető el.

  A pontos árról mindig fogorvosa tájékoztatja a szükséges beavatkozások tükrében.

  Gyökérkezelés után milyen eredményekre számíthat?

  A gyökérkezelés elvégzése után Ön a következő előnyökre számíthat:

  • a korábban beteg fog élettartama akár évtizedekkel is megnőhet
  • elkerülheti a kialakuló krónikus betegségeket
  • a kezelt fog teljes értékű tagja marad a fogsornak
  • megszűnhet a rossz lehelet

  Amennyiben többet szeretne megtudni a gyökérkezelés után teendőkről, illetve tudnivalókról, olvassa el erről szóló cikkünket!

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!