Gyökérkezelés

Az utolsó esély a fog megtartására

 • Azonnal javul a begyulladt íny és fog
 • A modernebb kezelésekkel olyan fog is megmenthető, melyek pár éve még kihúztak volna
 • Már az első kezelésnél megszűnik a fogfájás
gyökérkezelés menete

Mi az a gyökérkezelés?

gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés olyan beavatkozás, melynek célja a fog megtartása. Az eljárás során az orvos feltárja a beteg fogat, eltávolítja az ideget és az elhalt szöveteket, végül betömi a lyukat.

A fogcsatornába speciális gyökértömő anyag kerül, ezt követi a korona rész felépítése. A legtöbb esetben több lépcsőben történik a kezelés, és a gyulladástól függően akár hetekig is eltarthat.

Önnek gyökérkezelésre lehet szüksége, ha

 • a fogszuvasodás már elérte a fog belsejében futó idegeket
 • a fogbél gyulladásban van és emiatt erős fájdalmat érez
 • sérülés következtében kár keletkezett a gyökércsatornában
 • a fog elhalt, de még meg szeretné menteni a kihúzás helyett

Mi történik, ha nem törődik a kiváltó okokkal?

gyökérkezelés típusai

Gyökérkezelésre a legtöbb esetben amiatt van szükség, mert az előrehaladott fogszuvasodás hatására fertőzés alakul ki. A baktériumok megtámadják az ideget, gyulladást okoznak, ez pedig erős fájdalommal jár együtt.

Ha nem kezelteti időben a problémát

 • a fertőzés ráterjedhet a csonthártyára, ami súlyos, krónikus betegségeket okozhat
 • a fog eltörhet, vagy annyira megsérülhet, hogy a húzás elkerülhetetlenné válik
 • gennyel teli tályog képződhet a fogínyben, ahonnan a baktériumok a véráramba kerülve károsíthatják a szívbillentyűket
gyökérkezelés típusai

Gyökérkezelés után milyen eredményekre számíthat?

gyökérkezelés után

A gyökérkezelés elvégzése után Ön a következő előnyökre számíthat:

 • a korábban beteg fog élettartama akár évtizedekkel is megnőhet
 • elkerülheti a kialakuló krónikus betegségeket
 • a kezelt fog teljes értékű tagja marad a fogsornak
 • megszűnhet a rossz lehelet


Amennyiben többet szeretne megtudni a gyökérkezelés utáni teendőkről, illetve tudnivalókról, olvassa el erről szóló cikkünket!

gyökérkezelés után

Kérjen időpontot fogkő-eltávolításra, hogy sokáig élvezhesse fogai egészségét, és mosolya ismét ragyogó legyen!

A hagyományos gyökérkezelés menete

1

Érzéstelenítés


A gyökérkezelés során a fogorvos érzéstelenítő anyagot juttat be a fog környékére, mely egyáltalán nem fájdalmas, csupán egy pillanatnyi kellemetlenséggel jár. Sok esetben érzéstelenítő géllel még a szúrás helyét is elzsibbasztja, így a tű alig érezhető. A felső fogsor kezelése esetén az injekció beadása a fog mellé történik, míg az alsó fogsornál az anyagot egy távolabbi ideghez injektálják, mely érzéketlenné teszi az alsó állkapocs jó részét.


2

A fog feltárása, a gyökércsatornák megtisztítása


Amikor a fog környékén már nem érez fájdalmat, a szakember feltárja az Ön fogát. Ez egy kis méretű fúróval történik, ekkor eltávolíthatóvá válik a fogbél megmaradt része és az ideg. A gyökércsatornák felfedezése után megtörténik azok kitisztítása, és egy apró reszelővel a külső felületüket is eltávolítják.

3

A gyulladt fog kezelése, a gyökércsatornák betömése


Ha Önnek begyulladt a foga, akkor a fogorvos nem fog azonnal végleges tömést használni. Előbb egy ideiglenes, gyógyszeres pasztát helyez el, és pár nap múlva folytatódhat a kezelés. Amikor a gyulladás elmúlik, egy végső tisztítást követően a gyökércsatornákba speciális anyag kerül, végleg elzárva azokat a baktériumok elől. Nagyon makacs fertőzés esetén a gyulladás akár hetekig is elhúzódhat

4

A fog koronájának felépítése


A gyökérkezelés utolsó lépése során az orvos felépíti a fog külső felületét, mely így teljes értékű rágófelületet kap. Az egész folyamat fájdalommentes, és még az érzéstelenítés sem okoz nagyobb kellemetlenséget, mint egy szúnyogcsípés.

A lézeres gyökérkezelés menete


A lézeres gyökérkezelés menete is hasonlít a hagyományos eljáráshoz, itt a legfőbb különbség, hogy lézersugarat használ a fogorvos a fog belseje és a gyökércsatornák megtisztításához. A segítségével nagyobb hatásfokkal sterilizálható a terület és a gyógyulási idő is rövidebb lehet.

Egyes fogászatoknál a lézert csak a tisztításhoz használják fel, és a fog felszínét fúróval nyitják meg, míg más orvosok már a fúrást is ezzel az eszközzel végzik. A lézer a gyökércsatorna felületének felső, egy milliméteres rétegébe is behatol, ahol szintén elpusztítja a kórokozókat. Klinikánkon nem végzünk lézeres gyökérkezelést, hanem a hagyományos és a mikroszkópos kezelést részesítjük előnyben.

 

A mikroszkópos gyökérkezelés menete


A mikroszkópos gyökérkezelés szintén a hagyományos eljáráson alapul. A fő különbség, hogy ennél a kezelésnél a szakember egyedi, fogászati mikroszkópot használ, mely akár több tízszeres nagyításban mutatja a fog belsejét.

A segítségével nagyobb hatásfokkal tisztítható meg a beteg terület, és a nem megszokott alakú gyökércsatornák is jobban kezelhetők. Ez a modern technológia lehetővé teszi, hogy azok a beteg fogak is megmentésre kerüljenek, melyeket pár éve még ki kellett húzni.

Számos fogorvosi rendelőben a beteg is láthatja az elvégzett mikroszkópos gyökérkezelést, mivel az eszköz képe kivetítésre kerül egy nagyképernyős tévére.

Fájdalommentes a kezelés?

A fejlett fogászati eljárásoknak köszönhetően a fájdalommentes gyökérkezelés már nem álom, hanem valóság. Amikor a gyökérkezelés során a beteg fogat kiidegelik, az nem fáj, de a gyulladt íny érzékeny lehet. Ezt elkerülheti, ha a panaszok jelentkezésekor haladéktalanul fogorvoshoz fordul.

A gyökérkezelés leginkább kellemetlen része az érzéstelenítő beadása, de ez sem jelent nagyobb kényelmetlenséget egy kis szúrásnál. Ráadásul, az injekció előtt a fogorvos érzéstelenítő géllel még a beadás helyét is el tudja zsibbasztani, így Ön tényleg alig érez majd bármit.

Gyökérkezelés árak – mennyibe kerül a kezelés?

A hagyományos gyökérkezelés ára a csatornák számától függően (1-4) 25-52.000 forintba kerül.


Amenniyben mikroszkópos gyökérkezelést végzünk, az ár 98-140.000 forint között mozog.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés időtartama betegenként eltérő, és esetlegesen több alkalommal is fel kell keresni a fogorvost. Egy-egy látogatás során akár fél-egy óráig is eltarthat az aktuális kezelés.


Hány alkalom a gyökérkezelés?

A gyökérkezelések jelentős része egy vagy két alkalommal elvégezhető, de szükség lehet több kezelésre is a gyulladás jellegétől függően.


Gyökérkezelés után mikor lehet enni?

A gyökérkezelést követően mindenképpen meg kell várni, míg az érzéstelenítő hatása elmúlik. Ideiglenes tömés esetén kímélni kell a beteg fogat, míg beépítésre nem kerül a végleges tömés. Az utóbbi behelyezése után legalább 3 órát kell várni, hogy a fogászati cement teljesen megkeményedjen.


Veszélyes a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés, mint minden orvosi beavatkozás is hordozhat magában veszélyeket. Ezek előfordulása csekély, de Önnek is tisztában kell lennie a lehetséges kockázatokkal. A legnagyobb probléma, ha nem sikerül tökéletesen az ideg eltávolítása, és a fog érzékeny marad. Ez napjainkban a modern eszközöknek köszönhetően már nagyon ritkán történik meg.

Viszonylag gyakoribb mellékhatás lehet, ha a gyökércsatornák kitisztítása nem sikeres, így baktériumok maradhatnak a vadiúj tömés alatt. Ha Ön nem szűnő fájdalmat érez a végleges lezárás után, akkor fel kell keresnie a fogorvosát, aki adott esetben eltávolítja a gyökértömést, és újra kezdi az egész folyamatot.

A fogbél eltávolítása miatt egyes esetekben a fog kis mértékben el is színeződhet, és kiütközhet a sárgásabb, csontszínű árnyalata. Ez egy természetes folyamat, amely nem jár egészségügyi kockázatokkal. Ha Önt ez zavarja, akkor fehérítéssel bármikor visszakaphatja a fogsora tökéletesen fehér árnyalatát.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!