Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket
Írjon nekünk

Fogszuvasodás – Mi az, okai, tünetei, szövődményei, kezelése, megelőzése

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás egy olyan folyamat, amelyet a lepedékben megtelepedő baktériumok idéznek elő. Ezek a kórokozók savakat termelve károsítják a fogzománcot, mely egy idő után elveszíti ásványi anyag tartalmát, elvékonyodik, majd kilyukad.

A következő stádiumban a szuvasodás már eléri a kevésbé ellenálló dentin réteget, onnan tovább haladva pedig az érzékeny fogbelet. Ilyenkor erőteljes fájdalom jelzi a problémát. Végül, a kezeletlenül hagyott fognál tályog alakulhat ki, ami a fog elvesztéséhez vezethet.

fogszuvasodás

A fogszuvasodás okai

A fogszuvasodás alapvetően 4 okra vezethető vissza, ugyanakkor a genetikai tényezők sem elhanyagolhatók. Az életkortól és az adottságoktól függően, a zománcréteg erőssége személyenként is eltérő lehet.

  1. Lepedékképződés

A lepedék vagy más néven plakk, egy olyan nyálkás állagú anyag, amely vékony rétegeket alkot a fog és az íny közötti területeken. Nyál, ételmaradék, illetve szénhidrátbontó és savtermelő baktériumok találhatók benne. A kezdetleges lepedéket elektromos fogkefével még könnyű eltüntetni, de ha ez elmarad, a plakkból kemény fogkő képződhet.

  1. Cukros és savas ételek fogyasztása

A baktériumoknak, mint minden élőlénynek, tápanyagra van szükségük. A szénhidrátokban gazdag ételek különösen kedvezően hatnak a kórokozók elszaporodására. A probléma az egészen kicsi gyerekeket is érintheti, ha túl sok cukros üdítőt és édességet fogyasztanak. A savas ételek pedig már önmagukban is képesek károsítani a zománcréteget.

  1. Nassolás

Minden étkezés után nem lehetséges az alapos fogmosás, de a szervezet erre is jó megoldással szolgál. A savak ellensúlyozására ugyanis fokozott nyáltermelés indul be, ami a lúgos kémhatásnak köszönhetően segít a megfelelő PH érték visszaállításában.

A folyamat megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Ehhez azonban időre van szükség, vagyis az állandó nassolás gátolhatja a természetes védekezési mechanizmusokat.

  1. A rendszeres fogmosás hiánya

A fogmosás fontosságára nem győzik felhívni a figyelmet a fogorvosok. Minél több ideig marad ételmaradék a szájban, annál nagyobb a lepedék károsító hatása. Ezért napi kétszeri alapos és helyesen végrehajtott fogmosás javasolt.

A fogszuvasodás tünetei és szövődményei

A fogszuvasodás első jelei leginkább a fognyak környékén jelentkeznek, apró fehér foltok formájában. Ezek már a zománcréteg fellazulására és károsodására utalnak. Később az apró mélyedésekből kialakuló lyukakban könnyen telepedik meg a lepedék, sárgás, illetve barnás elszíneződéseket okozva.

Mivel a kezdetleges szuvasodás nem jár fájdalommal, így sokan csak a határozottabb tünetek megjelenésekor jutnak el a rendelőkbe. Figyelmeztető jelek azonban már a korai stádiumokban is észlelhetők. Ilyen lehet például a fogérzékenység, amely főleg a hideg és meleg ételek, italok fogyasztásakor lép fel.

Ha fogérzékenységet tapasztal, már a zománc alatt húzódó dentinréteg is érintett a szuvasodásban. Bár a dentin nem tartalmaz idegeket, a csatornákon keresztül mégis kapcsolódik a fogbélhez.

Kevesen gondolnak rá, pedig a szuvasodás a láthatatlan helyeken is kialakulhat. A fogak közötti rés tipikus példa erre. Ilyenkor az egyre gyakrabban beszoruló ételmaradék is jelezheti a gondokat.

Az éles fájdalom már minden esetben a fogbél gyulladására utal, ami általában a gyógyszeres kezelésre sem reagál. Fontos, hogy ne otthoni módszerekkel próbálja meg csillapítani a tüneteket, hiszen, ha későn kerül orvoshoz, az a foga elvesztéséhez vezethet.

A fogbél gyulladását csak fogorvos tudja kezelni. Kattintson ide a részletetekért

A fogszuvasodás kezelése

Mivel a fogfájásra beszedett fájdalomcsillapítók nem orvosolhatják a gondokat, már az első tünetek megjelenésekor érdemes felkeresnie a fogorvosát.

Az olyan apróbb lyukak, amelyek a fog külső rétegeit érintik, tisztítással és töméssel jól kezelhetők. Abban az esetben viszont, ha már a fogbél is gyulladt, szükség lehet a gyökérkezelésre. Ha pedig a fogromlás még nem súlyos, illetve előrehaladott, fogkorona felhelyezése is szóba jöhet.

A lyukas fog kezelésének lépései:

  1. Érzéstelenítés

Érzéstelenítő injekció adása akkor is javasolt, ha csupán felületi szuvasodásról van szó. A lyuk kitisztítása ugyanis kellemetlenséggel járhat együtt. A művelethez az orvos fúrót használ, amivel biztonságosan el tud távolítani minden szennyeződést.

  1. Fogtömés

A tisztítást követően sor kerül a szuvas rész betömésére. A tömőanyag mértéke a lyuk nagyságától függően változhat. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, gyökértömést kell alkalmazni. Ha ilyen eset áll fenn, a koronai rész csak ezután zárható le.

Ma már ózonkezeléseket is használnak a szuvasodásokra. Mivel az ózon kiváló fertőtlenítő, így alkalmas az üregek megtisztítására, a segítségével a baktériumok 99,9%-a elpusztítható. A művelet a szuvasodás nagysága szerint 20-60 percig tarthat. Ezután a szükséges feltárásokat és töméseket már a hagyományos módszerekkel végzi el az orvos.

 

Mit tehet Ön a megelőzés érdekében?

A fogszuvasodás elkerüléséhez étkezzen rendszeresen, és mosson fogat naponta legalább kétszer. Emellett fél évente ajánlott egy alapos fogászati ellenőrzés is, ahol a fogorvos eltávolítja az esetlegesen felgyűlt fogkőlerakódásokat, illetve átvizsgálja a zománc épségét.

Ha Ön is szeretne szuvasodástól mentes fogakat, jelentkezzen be kontroll vizsgálatra még ma!