Gyermek fogszabályozás

Miért ajánlott  a fogszabályozás gyermekeknek?

  • Megszüntethetők a harapási rendellenességek
  • Kiküszöbölhetők a beszédhibák
  • Megelőzhetők a későbbi beavatkozások
gyermek fogszabályzó

Mikor kell fogszabályozás gyerekeknek?

gyermek fogszabályzó

A fogszabályozásra akkor van szükség gyerekeknek, amennyiben már a korai gyerekkor szakaszában fellépnek különböző, a fogazat számára káros szokások, harapási eltérés vagy más panasz. Ezzel a beavatkozással elkerülhető a későbbi, komolyabb és több időbe kerülő fogszabályozási procedúra és elérhető a makulátlan fogazat és gyönyörű mosoly. Ezen kívül is rengeteg ok lehet egy ilyen beavatkozásra, ám van néhány indok, amely általános és jelzi, itt bizony fogszabályzásra lehet szükség. Ilyen okok közé tartozik a cumiról való késői leszokás vagy épp az ujjszopás. Utóbbi szokás akár nyitott harapáshoz is vezethet, amely egy olyan szokás, ami előfordul maradó fogak esetében is, komoly gondot jelentve. Később, amikor a gyerek már a vegyes fogazat fázisában van, a gondot gyakran az állcsontok és azok szabálytalan, nem megfelelő elhelyezkedése jelentheti, amely ugyancsak vezethet későbbi problémákhoz, amennyiben nincs korrigálva. Egy másik gyakori panasz fogváltáskor történik, amikor gyakran torlódás jön létre, legfőképpen a szemfogak esetében.

Mi történik, ha elmarad a fogszabályozás gyermekkorban?

gyermek fogszabályzó típusok

A fogszabályozás esetében, főleg gyermekkorban is igaz az általános érvényű szabály, mely szerint minél hamarabb avatkozunk be, annál könnyebben elkerülhető a későbbi, nagyobb probléma. Amennyiben korai beavatkozás mellett döntünk, a fogorvosi vizsgálat nem csak kimutathatja a létező, ám addig nem felfedezett problémákat, hanem nagyobb esélyt kínál a rövidebb és hatékonyabb beavatkozásra is, amely megelőzheti a gondok súlyosbodását, komollyá válását. Természetesen ezek a panaszok sokfélék lehetnek, mint például a túlharapás, nyitott harapás, fogtorlódás. Ezeket, és más panaszokat is egyszerűbb gyermekkorban kezelni, hiszen a javítás később már sokkal nehezebb, költségesebb és időigényesebb, ráadásul gyakran a kezelő fogorvosnak nem marad más opció, mint a fogak kihúzása, vagy állcsont esetében a sebészeti beavatkozás.

gyermek fogszabályzó típusok

Gyermekkori fogszabályozás után rendezett fogsor lesz?

gyermek fogszabályozás után

Igen, a gyermekkori fogszabályozás után a későbbiekben jóval nagyobb az esélye a rendezett, egészséges és esztétikus fogsornak és állcsontnak. A gyermekkori fogszabályzás segít korrigálni a létező problémákat és megelőzni a további nem várt kellemetlenségeket. Ez a költségek szempontjából is a legmegfelelőbb megoldás. Természetesen ahhoz, hogy kialakulhasson a rendezett fogsor, a gyerek és a szülő együttműködésére is szükség van, mind a fogszabályzó használatában, mind annak tisztán tartásában, a foghigiénében, valamint a kezelési időpontok betartásában is. Továbbá, rögzített készülék esetében előfordulhat, hogy miután a készülék lekerül, éjszakai fogszabályzót kell használni a minél jobb végleges eredmény eléréséhez, az új állapot megtartásához. Ezen kívül érdemes a kezelő fogorvost ismét megkeresni a kezelés után, amennyiben panaszok vagy változás lép fel.

gyermek fogszabályozás után

Jelentkezzen be fogorvosi vizsgálatra most és ellenőriztesse gyermeke fogainak állapotát!

Milyen típusok közül lehet választani?

Szakmai csapatunk elkötelezett amellett, hogy minden páciensünknek a számára megfelelő kezelést és fogszabályozás típust nyújtsuk, ezért gyermek és serdülőkorban 9 különböző kezelésünk is elérhető. A kezelő szakorvos a pácienssel és a szülőkkel együtt választja ki a megfelelő kezelést, hogy az eredmény a legideálisabb legyen. Emellett természetesen csoportosíthatjuk a fogszabályzókat is, olyan kritériumok alapján, mint a készülék típusa vagy láthatósága.


Rögzített (multibond) készülékek

Leggyakrabban ezzel a készülékkel lehet elérni a leglátványosabb és legnagyobb eredményeket. Az esetek nagy százalékában a kezelés mind a felső, mind az alsó fogívet egyszerre érinti. Ezen készülékeket is fel lehet osztani több kategóriára, mindegyik rendelkezik sajátos előnyökkel és hátrányokkal. A különböző kategóriákat az alkotóelemeik után különböztessük meg. Ezek az alkotórészek az úgynevezett bracketek és tubusok, avagy zárak, amelyek a fogra rögzülnek. A bracketeket összekötik az ívek, amelyeket rendszeresen szükséges cserélni, a kezelés fázisa szerint. Továbbá az ív rögzülése szerint a bracketek lehetnek hagyományosak vagy önligírozók.


Standard bracket

A standard, azaz hagyományos bracketek esetében az ívet gumigyűrű vagy drót rögzíti. A gumigyűrűt rendszeresen szükséges cserélni.

A standard bracket pozitívumai az ára és a hatékonysága. Továbbá főleg gyerekek számára jelenthet előnyt, hogy a szivárvány bármely színe közül választhatnak gumigyűrűket, vagy akár fluoreszkálókat is.

A hagyományos bracket legfőbb hátránya a rendszeres aktiválás, ám emellett szükséges megemlíteni a meghosszabbodó teljes kezelési időt, amelynek oka a gumigyűrűk gyakori cserélése.


Önligírozó bracket

Az önligírozó bracketek esetében az ívet közvetlenül a bracketben egy zár rögzíti.

Ennek előnyei közé tartozik a rövidebb kezelési idő, a ritkábban történő aktiválás, illetve, hogy a készüléket egyszerűbb tisztán tartani.

Az önligírozó bracketek fő hátránya, hogy komolyabb problémák esetén nem hatékonyak. A bracketek típusa mellett a készülékeket megkülönböztethetjük a bracketek anyaga szerint is, amely lehet zafír, porcelán vagy fém.


Belső, láthatatlan fogszabályozás

Mivel a láthatatlan fogszabályzás esetén a bracketeket a fogak belső, nyelv felőli részére rögzítik, a fogszabályozó teljesen láthatatlan. Az eljárás természetesen ebben az esetben is hatékony, ám súlyosabb panaszok esetén nem javasoljuk.

A készülék hátránya, hogy a páciensnél néha panaszok léphetnek fel a megszokási fázisban. Továbbá általában a kezelés időtartama is hosszabb, a készülék tisztításához és a megfelelő foghigiéniához pedig a páciens együttműködése szükséges.


Átlátszó, kivehető fogszabályozó

Az átlátszó fogszabályzókat átlátszó sínek alkotják, amelyeket a fogszabályozó szakorvos készít el, a gyerek foglenyomata alapján. Mivel ezek a fogszabályzók szinte teljesen láthatatlanok és szorosan illeszkednek a fogívre, könnyebb lehet megegyezni és elmagyarázni viselésének szükségességét gyerekünknek.

A készülék egy másik pozitívuma, hogy egyszerűbb higiénikusan tartani és tisztítani a ragasztott fogszabályzóhoz viszonyítva.

A legfőbb hátránya a teljes napos viselésében rejlik, de megemlíthető, hogy komolyabb problémák esetén nem ajánlott.


Kivehető fogszabályozók gyermekkorban

A kivehető fogszabályzókat kizárólag a gyermekkorban lehet viselni, amikor a fogak a növekedési fázison mennek keresztül. Ezzel a fogszabályzóval lehet korrigálni a különböző fogaknak a nem megfelelő irányba való növekedését, illetve megelőzhetőek a későbbiekben gyakran előforduló súlyosabb panaszok, rendellenességek és problémák. A kivehető készülékek több típusát különböztetjük meg, azok funkciója alapján. A fogszabályzó leggyakrabban műanyagból készül, ám a legújabb technológia segítségével ma már léteznek szilikonos és gumis készülékek is. Emellett olyan kiegészítővel is egyénivé szabhatjuk a fogszabályzót, mint a több különböző szín, minta, illetve akár a páciens neve is. Ezek a kiegészíthetők segíthetnek abban, hogy a kezelést a gyerek számára is vonzóvá tegyük, így megkönnyítve a szülők dolgát. Funkció alapján a készülék lehet retenciós, amely estben a cél egy végső eredmény kialakítása és megőrzése, vagy lehet ezzel ellentétes, ugyanis előkészíthet egy rögzített fogszabályzós kezelést.

Előnyei közé tartozik, hogy a fogszabályzókat könnyedén tisztán lehet tartani, továbbá a készülék nem befolyásolja a foghigiéniát sem. Emellett ritkábban szükséges meglátogatni a fogorvost, illetve a készülék semmiben sem akadályozza viselőjét és nem feltűnő, ami igazán fontos lehet gyerekek és serdülők számára. Fontos viszont kiemelni, hogy a viselésükhöz elköteleződés szükséges!

A beavatkozás menete lépésről lépésre

A beavatkozás előtt érdemes a gyerekkel együtt ellátogatni weboldalunkra és az elérhető kezeléseket böngészni, hogy már az első kezelésre kialakuljon egy ötlet a fogszabályzásról és az elérhető opciókról illetve a fogszabályozás menetéről.


1

Az első személyes konzultáción részletesen megvizsgáljuk a fogakat és válaszolunk bármilyen kérdésre, valamint a szülőnek bemutatjuk az árajánlatainkat is.

2

A második konzultáció során célunk, hogy pontos képet kapjunk a panaszokról valamit a fogak és az állkapcsok helyzetéről. Ezért arra kérjük a szülőt, hogy erre a konzultációra két röntgenfelvételt hozzon. Ugyanezen alkalommal levesszük az alginát lenyomatátvételt is a két állcsontról. Ez az alkalom megfelelő arra is, hogy a harapásvételt elkészítsük, illetve hogy fényképek elkészítésével rögzítsük a kiinduló állapotot. Azt ajánljuk, hogy erre az alkalomra éhgyomorral érkezzen a gyerek, vagy a kezelés előtti négy órában ne fogyasszon élelmet.

3

A következő alkalomra a fogorvos már előre elkészített, egyéni kezelési tervvel érkezik, hogy ez alapján közös megegyezéssel kiválasztásra kerüljön a készülék és a fogszabályzás módszere. Ezután jöhet a fogszabályzó felillesztése.

Mennyire fájdalmas az eljárás?

Az eljárás fájdalommentes, panaszok csupán a kezelés első heteiben szokott jelentkezni, az íny felsértése miatt. A fájdalom mértéke és időtartama a pácienstől és a fogszabályzó készüléktől is függ. A panaszok enyhítése érdekében ecsetelők és védőviaszok is kaphatóak. Továbbá a fájdalom és annak időtartama csökkentése érdekében ajánlott kerülni a savas italokat és a csípős vagy ropogós ételeket. A begyulladt ínyt emellett megpróbálhatjuk hűteni vagy meleg borogatással kezelni. Végső esetben fordulhatunk a vény nélküli fájdalomcsillapítókhoz is. Amennyiben a fájdalom a készülék megrongálódása miatt lépne fel, azonnal forduljunk a fogorvoshoz.

Gyermek fogszabályozás árak - mennyibe kerül?

A gyermek fogszabályozás árak 60.000 és 180.000 forint közötti összegtől indulnak.

Fogorvosi rendelőnkben a konzultációk 15.000 forinttól kezdődnek. A kivehető, enyhébb panasz esetén ajánlott készülékek ára állcsontonként 60.000 forinttól, míg a rögzített készülékek ára havi 180.000 forinttól kezdődik.

A fogszabályozás és a készülék ára a kezelés típusától függ, hiszen különböző panaszok esetén változik a kezelés hossza, a készülék anyaga és típusa illetve a rendelőbe való látogatások száma.

Gyakran Ismételt Kérdések

A gyermek fogszabályozás hány éves kortól lehetséges?

Mivel nem mindegyik kezeléshez szükséges fogszabályzó készülék, a kezelés akár 3 éves kortól is elkezdhető.


A fogszabályzó felrakása mennyi idő?

A fogszabályzó felrakása a fogtisztítást és a foghigiénéről szóló részletes magyarázatot is figyelembe véve a legtöbb esetben 60 és 90 perc közötti időintervallumba telik.


Mennyi időbe telik a teljes fogszabályzás?

A fogszabályzás teljes időtartama nagyban függ a panasz súlyosságától, valamint a készülék típusától. Míg egy korai gyermekkori leszoktató kezelés 2-4 hónapig tart, egy serdülőkori funkcionális kezelés átlagban 18-26 hónapba kerül. A felnőtteknél a 3-4 hónapos kozmetikai kezeléstől akár teljes helyreállító kezelés 18-36 hónapig is tarthat.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!