Bölcsességfog eltávolítás

Előzze meg a bölcsességfog által okozott problémákat!

 • Elkerülhetők a fogak komolyabb gyulladásai
 • Nem károsodnak a környező fogak
 • A fogsor megtartja szabályos alakját
bölcsességfog

Mi az a bölcsességfog?

bölcsességfog

Bölcsességfognak nevezzük azokat a hátsó őrlőfogakat, amelyek 18 és 25 éves kor körül törik át az ínyt. A közhiedelem szerint a húszas évek eleje a legtöbb tudást birtokló életszakasz, innen ered az elnevezés.

Egy embernek négy bölcsességfoga lehet, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor egy sem bújik ki. Amennyiben ezek a fogak igazodnak a már kialakult fogsorhoz és egészségesek, semmiféle problémát nem okoznak. Olykor azonban mégis elkerülhetetlenné, szükségessé válik a fogak húzása.

Önnek bölcsességfog húzásra lehet szüksége, ha

 • a bölcsességfog nem tudja megfelelően áttörni a fogínyt,
 • a fog nehéz tisztíthatósága miatt szuvasodás lép fel,
 • anatómiai rendellenesség áll fenn.

Mi történik, ha nem távolíttatja el a bölcsességfogát?

bölcsességfog húzás

Amennyiben a problémás bölcsességfog nem kerül eltávolításra, a következő problémák alakulhatnak ki:

 1. A szabálytalanul előbukkanó bölcsességfog könnyen rádőlhet a mellette álló őrlőfogra, torlódást és szuvasodást eredményezve. Ahol a két fog találkozik, a lepedék eltávolítása nehezebbé válik, így a plakkokban megtelepedő baktériumok idővel kikezdik a fog zománcrétegét. A szuvasodás mellé ínygyulladás is társulhat.
 2. Azokat a bölcsességfogakat, amelyek nem tudták kellőképpen áttörni a fogínyt, az orvosok impaktált fogaknak nevezik. Ezek körül gyakran alakulnak ki kórokozókkal teli tasakok. A különféle baktériumok fájdalmas gyulladások, ciszták és más egészségügyi problémák kialakulásához vezetnek. A gyulladás jele lehet a duzzanat, a bűzös szájszag, valamint a szájzár is.
bölcsességfog húzás

Milyen eredményekre számíthat a bölcsességfog műtét után?

bölcsességfog műtét

A bölcsességfogtól akkor a legjobb megszabadulni, amikor még nem okoz tüneteket. Ráadásul, fiatalabb korban a még ki nem fejlődött foggyökér miatt az eljárás is egyszerűbb.

Íme néhány pozitívum, hogy mire számíthat bölcsességfog húzás után:

 • megszüntetheti a fennálló szuvasodást és fájdalmas gyulladást
 • elejét veheti az olyan komolyabb következményeknek, mint például a ciszták kialakulása
bölcsességfog műtét

Jelentkezzen be fogorvosi vizsgálatra most, és ellenőriztesse bölcsességfogainak állapotát!

Milyen típusai vannak a bölcsességfog húzásnak?

Jellemzően kétféle módja lehetséges:


 • Fogínyt teljesen áttört bölcsességfog: A fogínyt teljesen áttört bölcsességfog esetén a beavatkozás a hagyományos foghúzás menetét követi.
 • Impaktált bölcsességfog: Impaktált bölcsességfognál a művelet az íny bemetszésével és a fogat fedő csontrészek eltávolításával jár. Előfordulhat, hogy az orvos csak kisebb darabokban tudja kihúzni a fogat.

Mi a bölcsességfog eltávolításának menete?

A bölcsességfog műtét menete mindig több lépésből álló folyamat.

1

A szükséges diagnózis felállítása


Első lépésként a fogászat alkalmazásában lévő kezelőorvos röntgenfelvételt vagy CT-t készít, amiből megállapíthatja a bölcsességfog pontos helyét csontszerkezeten belül.


2

A módszer kiválasztása


A kezelőorvos tájékoztatja Önt arról, melyik lehetőséget javasolja a az eltávolításra.

3

Helyi érzéstelenítés


A fogorvos a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzi. A beavatkozást csak akkor kezdi el, amikor Ön már nem érez fájdalmat. Amennyiben az eltávolítás során mégis érzékenységet tapasztal, az orvos további érzéstelenítő injekciót ad. A legtöbb fogászat Budapesten ezt a rutineljárásként kezeli.

4

A kezelés


Következő lépés, a kezelés a választott módszertől függően alakul. Ha a fog áttörte az ínyt, az orvos egyszerűen kihúzza a fogat. Amennyiben a fog impaktált, sebészeti úton történik a beavatkozás. Ekkor az ínyszövet felnyitása után a fog általában apróbb darabokban távolítható el.

5

A varratkészítés


A fertőzések megakadályozására az orvos varratokkal láthatja el a sebet. Ha felszívódó varratokat használ, Önnek nem kell varratszedésen megjelennie.


Bölcsességfog kihúzása és a fájdalom - Mennyire fáj az eltávolítás?

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a bölcsességfog eltávolítása nem okoz fájdalmat. A beavatkozás után viszont adódhatnak kellemetlenségek. Felléphet például 1-2 órán át tartó, nem intenzív vérzés, amit gézdarabra történő ráharapással csillapíthat. Az erős vérzést azonban mindenképpen jeleznie kell a fogorvosnak!

Az arcduzzanat szintén gyakori velejárója a bölcsességfog eltávolításnak. A duzzanatot hideg borogatással tudja csökkenteni.

Mint minden szájsebészeti beavatkozás esetében, a műtét után itt is jelentkezhet fájdalom. Erre a megfelelő fájdalomcsillapító szereket alkalmazhatja.

Bölcsességfog eltávolítás árak – mennyibe kerül a beavatkozás Budapesten?

Fogászatunkon a sima bölcsességfog húzás ára 11.000 forint. Amennyiben műtéti beavatkozás is szükséges, tehát feltárással kerül eltávolításra a bölcsességfog, akkor 25-35.000 forint közötti összeggel kell számolni. 

Egyéb, felmerülő költségekről (pl. röntgen, illetve CT) szakorvosunk ad tájékoztatást.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit nem szabad tenni a bölcsességfog műtét után?


A bölcsességfog húzása vagy sebészi eltávolítása után kerülni kell a tejtermékek, valamint az alkoholos italok fogyasztását. A tej különösen jó táptalajt biztosít a baktériumok elszaporodásának. A keményebb fizikai munka, a testedzés, illetve a dohányzás szintén nem javasolt. Öblögetni csak a teljes gyógyulás után lehet, mivel a folyadék kimoshatja a beszáradt alvadékot.


A bölcsességfogakat ki lehet húzni egyszerre?


A két oldali fog eltávolítása a teljes körű érzéstelenítés miatt nem lehetséges. A fogorvosok többsége egy oldalon egy ülésben maximum két fog kihúzását vállalja. Ugyanakkor a gyakorlat az, hogy a beavatkozások között hagynak némi időt a gyógyulásra.


Mennyi ideig tart a bölcsességfogak eltávolítása?


A foghúzás időtartalma nem tér el a megszokott fogeltávolítástól, az érzéstelenítő hatásának jelentkezését követően negyed óra alatt elvégezhető. Ezzel szemben a bölcsességfog műtét egy időigényesebb beavatkozás, ami akár 1-1,5 órát is igénybe vehet.