Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket
Írjon nekünk

Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfog eltávolítás rendszerint a 18. és a 30. életév között történik meg, és csak ritkán fordul elő, hogy a négy fog legalább valamelyike ne jelentsen problémát tulajdonosának. A bölcsességfogak a fogsor utolsó, nyolcadik fogai. Ha nem megfelelő irányba nőnek, azzal nem csak fájdalmat jelentenek a mindennapokban, hanem akár a fogsor egészére hatást gyakorolhatnak. Amennyiben mégis sikerül a bölcsességfognak kibújnia az ínyből, akkor is előfordulhat, hogy nehezen tisztítható, ami a szomszédos fogak épségére is rányomhatja a bélyegét. Az evolúció során tulajdonképpen feleslegessé vált a négy darab hátsó nyolcas, viszont ha megbetegednek azok, akkor kezelésük már csak elhelyezkedésüknél fogva is igen nehézkes lehet. Nem véletlen, hogy a rendellenes elhelyezkedés esetén szakembereink is egyöntetűen a bölcsességfog eltávolítását javasolják, akár műtét nélkül!

bölcsességfog eltávolítása

Bölcsességfog eltávolítás, húzás ár

A bölcsességfog eltávolítás ára rendszerint a fog elhelyezkedésétől függ. Tulajdonképpen húzásról van szó esetében, de nem ritka, hogy szájsebészeti eljárás keretein belül, több részletben kerül kiemelésre a fog. A bölcsességfog eltávolítás, húzás ár tekintetében 25 ezer forint környékén indul, de 40-45 ezer forintnál rendszerint nem kerül többe. Természetesen az árak klinikától függően változnak, és előfordulhat, hogy több bölcsességfog eltávolítására is szükség van. Ilyenkor általában külön alkalmakkor kerül sor a beavatkozásra.

A bölcsességfog eltávolítás menete

A bölcsességfog eltávolítás menete nagyrészt attól függően alakul, hogy a fog milyen irányba növekszik, merre vannak gyökerei. A bölcsességfog eltávolítása is tulajdonképpen egy foghúzás, ám mivel gyakran rendellenes helyzetben van a fog, ezért annak kihúzása speciális tudást és gyakorlatot követel meg. A bölcsességfog eltávolítás menete minden esetben panorámaröntgen készítésével indul. Ennek alapján kerül felállításra az egyéni kezelési terv, s persze így fogorvosunk is látja, hogy milyen helyzetben van a fog, vagyis hogyan érdemes azt a beavatkozás során megközelíteni.

bölcsességfog eltávolítás menete

 

Amennyiben az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy a fog teljesen ki van nőve, akkor az érzéstelenítő injekció beadását követően egy hagyományos foghúzással kiemelhető az. Gyakran előfordul azonban, hogy a fog ferdén nőtt, vagy egyszerűen még át sem törte az ínyt. Ilyenkor az a bevált módszer, hogy a fogász szakember több darabban veszi ki a bölcsességfogat. Az ilyen előtörésben megakadt bölcsességfogak esetében az ínyen ejtett bemetszés után megtörténik a fog körüli csont eltávolítása, majd a fog kiemelése, ami gyakran több darabban lehetséges csak. Ezt követően szakemberünk zárja a sebet.

Mi a teendő bölcsességfog kihúzása után?

A bölcsességfog húzás után az utógondozás kiemelt jelentőséggel bír. A beavatkozást követően érdemes egy-két napig pihenni, főleg, ha fájdalom is jelentkezik. Az érzéstelenítő hatásának elmúlása után a fájdalomcsillapító hasznos lehet.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül egy hétig jelentkezhetnek fájdalmak, a rágóizmok regenerálódásához viszont kétszer ennyi időre is szükség lehet.

bölcsességfog eltávolítás műtét nélkül

Bölcsességfog fájdalom kisugárzása – hogy enyhíthetem

A bölcsességfog fájdalom ellen ugyan a fájdalomcsillapító gyors megoldásnak bizonyul, de a gyógyulás időszaka leginkább néhány előírás betartásával gyorsítható fel a legkönnyebben.

  • A kávé és az alkohol fogyasztását ezekben a napokban mindenképpen kerülni kell.
  • Az étkezéssel legalább addig várni kell, míg az érzéstelenítő hatása el nem múlik. Sokan úgy vélik, hogy a pépes ételek bizonyulnak ilyenkor a jó választásnak, pedig ez nem így van. Mivel ezek hajlamosak megtapadni a seb felületén, ezért részesítsük inkább előnyben az olyan rágást igénylő ételeket, mint a párolt zöldségek, a péksütemények, a tésztaételek, a saláták.
  • Az érintett területen véralvadék keletkezik, ám ha köpködéssel és öblögetéssel szeretne megszabadulni ettől, azzal épp a nem kívánt hatás érhető el.
  • A fog eltávolítását követően egy géztampon kerül a fogak közé, mely a nyomásnál fogva segít majd a vérzés elállításában.
  • Érdemes az orr fújással és a tüsszentéssel óvatosnak lenni, hiszen a seb ilyenkor akár fel is szakadhat. Az erős orr fújás helyett a törölgetés javasolt, tüsszentés esetén pedig célszerű becsukni a szájat.
  • A seb záródásáig a dohányzás is mellőzendő.
  • A bölcsességfog eltávolítása után kerülendő legalább két-három hétig a sportolás, a nehéz fizikai munka és a hajolgatással járó teendők.
  • A strandolást, a túrázást, a meleg fürdőzést és a szaunázást is javasolt későbbre időzíteni.

Lehetséges a bölcsességfog eltávolítása altatásban?

A korszerű helyi érzéstelenítésnek köszönhetően egy vagy akár két bölcsességfog eltávolítása is megoldható fájdalommentesen. Előfordulhat azonban, hogy mind a négy hátsó nyolcas problémás. Ilyenkor már csak a helyi érzéstelenítéshez használt anyag szükséges mennyisége is gond lehet, tehát az általános érzéstelenítés, vagyis az altatás szóba kerülhet. A bölcsességfog eltávolítása altatásban is lehetséges, de ha egyetlen rendellenes fogról van szó, akkor a helyi érzéstelenítés is elegendőnek bizonyul.

A gyulladt bölcsességfog szövődményei – ne várjon a fogorvos felkeresésével!

A bölcsességfog áttörésével kapcsolatos problémák komoly szövődményekkel és állandó fájdalommal járnak. Gyakran előfordul, hogy nem áll rendelkezésre elegendő hely a bölcsességfog számára, ilyenkor akár az egész fogsort nyomhatja, előidézve annak torlódását. A nem megfelelő előretörés esetében az arc nyálkahártyáját is folyamatosan irritálhatja. Mivel a szomszédos fogak gyökerére nyomást gyakorol, így azok tápanyagokkal történő ellátása és így egészsége is veszélybe kerülhet. A gyulladt bölcsességfog szövődményei tehát nem állnak meg a fájdalom jelenléténél és az életminőség ilyen módon történő rontásánál, hanem a teljes fogsorra rányomhatják bélyegüket azok. Ismeretlen eredetű arcfájdalomkor, valamint a fogsor hátsó részén jelentkező gyulladáskor azonnal érdemes fogorvosainkhoz fordulnia.

bölcsesség eltávolítás fájdalommentesen

Fogászatunkon a bölcsesség eltávolítás fájdalommentesen zajlik. Komplikációk nélkül, rutin eljárás keretein belül végezzük a rendellenesen növő, fájdalmat, gyulladást okozó bölcsességfog eltávolítását. Kérjen időpontot, és tegyen pontot segítségünkkel a fogászati probléma végére!