Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket
Írjon nekünk

Fogérzékenység – Mi az, kialakulása, okai, tünetei, kezelése

Mi az a fogérzékenység?

A fogérzékenység a leggyakrabban előforduló fogfájástípus, amely kellemetlen tünetekkel jár együtt. Magyarországon a felnőttek több, mint felét érinti, de sokszor már a tizenévesek körében is megjelenik. Jellemző panasza a hideg-meleg italok, vagy ételek elfogyasztásakor fellépő éles fájdalom.

fogérzékenység

Mik a fogérzékenység okai?

A fogérzékenység sokkal inkább tekinthető tünetnek, mint egy konkrét betegségnek. A kialakuláshoz vezető tényezőket ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A fájdalomért a megnyílt dentincsatornák és a fog belsejében található idegvégződések közötti kapcsolat felelős. Ezek az idegek kimondottan érzékenyek a különféle hideg-meleg hatásokra, valamint az édes ízekre.

A dentincsatornák az alábbi esetekben válhatnak szabaddá:

1. Az ínyszövet visszahúzódása

Az íny, akárcsak egy pajzs, védelmezi a korona és a gyökér között található fognyakat. A fog ezen részét nem zománc, hanem sérülékenyebb dentinréteg fedi, így az íny visszahúzódása után a nyak érzékennyé válhat a külső behatásokkal szemben.

Ennek megjelenésében nagy szerep jut a rosszul elsajátított és alkalmazott fogápolási technikáknak:

  • Az ínyszövet a durva fejű fogkeféknek és a dörzsölésnek köszönhetően gyorsan eltűnhet a fognyakról. Megfelelő védőpajzs nélkül idővel a dentin réteg is kopásnak indul, majd megnyílnak a dentincsatornák.
  • A nem jól eltávolított lepedékből idővel fogkő alakul ki, amely szintén gyulladáshoz és az ínyszövet visszahúzódásához vezethet. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a megjelent fogkövet szakszerűen eltávolítsák.

2. A fog sérülései

A fogat ért sérülések, kisebb repedések, letörések és a fogcsikorgatás szintén megnyithatják a dentinrétegben található csatornákat.

3. Egyes fogfehérítők és fogkrémek használata

Bizonyos durvább szemcsés fogkrémek károsíthatják a zománcot, valamint a dentinréteget. A fogfehérítők esetében hasonló jelenségek figyelhetők meg. Ezeket a termékeket mindig érdemes körültekintően kiválasztania.

A legjobb megoldás, ha a fogfehérítést mindig szakember végzi, így a zománc nem sérülhet, és elkerülhető a fogérzékenység.Továbbá a rendelői, fogorvos által végzett fogfehérítés az egyetlen valóban hatásos és eredményes módszer a fogak fehérebbé tételének.

4. Savas étkezés

A túl sok savas és étel fogyasztása sérüléseket okozhat a zománcban, aminek következtében kialakulhat a fájdalmas fogérzékenység.

5. Fogszuvasodás

Már a kisebb mértékű szuvasodás is okozhat érzékenységet. Kezelés hiányában viszont a probléma hamar elérheti a foggyökeret, erősebb fájdalomérzetet okozva. Az íny visszahúzódása vagy sorvadása miatt a szuvasodás akár a fognyak területéről is kiindulhat. Ha ezt Ön nem kezelteti időben, gyökérkezelésre lehet szüksége a fog megmentésére.

Jelentkezzen be fogászati vizsgálatra, és szüntesse meg fogai érzékenységét már ma!

A fogérzékenységnek tünetei és következményei

A fogérzékenység egyetlen tünete a fájdalom, amely leggyakrabban az alábbi esetekben jelentkezik:

  • meleg vagy hideg italok fogyasztásakor
  • fogmosáskor
  • hideg levegő bejutásakor a szájüregbe

A fogérzékenység mögött mindig valamilyen probléma áll. Ha Ön nem foglalkozik az okokkal, az olyan súlyosabb következményekkel járhat, mint a fogínysorvadás vagy a fog elvesztése.

A fogérzékenységet kezelése

Ez az állapot önmagában csak ritkán kezelhető sikeresen. A mögöttes tényezők feltárásához minden esetben fogorvos segítsége szükséges.

Ha a fogérzékenység mögött az orvos véleménye szerint nem konkrét fogbetegség áll, a panaszt okozó tényezők kiiktatásával Ön is megszüntetheti a kellemetlenségeket. Ezekben az esetekben a szakorvos tanácsait megfogadva, a következőket teheti:

  • Vásároljon puha sörtéjű fogkefét, amely nem károsítja a zománcot.
  • Válasszon olyan szenzitív fogkrémet, amely védőréteget képező kálium-kloridot, valamint kálium-nitrátot tartalmaz. Ezek ugyanis elősegítik a nyitott dentincsatornák lezárását.
  • Kerülje a túl savas ételeket és italokat.
  • Járjon rendszeresen fogászati ellenőrzésre, hogy a kialakulóban levő problémákat időben kezeltetni tudja.
  • Tanulja el a tökéletes fogmosási technikákat, amelyek elsajátításához a fogorvosa szakszerű útmutatást nyújthat.

A fogérzékenységet okozó konkrét betegségek csak orvosi segítséggel szüntethetők meg. A szuvasodást és az ínysorvadást, illetve a gyulladásokat kezelni kell, így elkerülhetők a súlyosabb következmények.

Jelentkezzen be fogászati vizsgálatra, és szüntesse meg fogai érzékenységét már ma!