A fogérzékenység


A fogérzékenység rengeteg kellemetlenséget okoz a mindennapokban.

Szüntesse meg fogorvos segítségével!

fogérzékenység tünetei

Mi az a fogérzékenység?

fogérzékenység tünetei

A fogérzékenység a leggyakrabban előforduló fogfájástípus, amely kellemetlen tünetekkel jár együtt. Magyarországon a felnőttek több, mint felét érinti, de sokszor már a tizenévesek körében is megjelenik. Jellemző panasza a hideg-meleg italok, vagy ételek elfogyasztásakor fellépő éles fájdalom.

Mik a fogérzékenység okai?


fogérzékenység okai

A fogérzékenység sokkal inkább tekinthető tünetnek, mint egy konkrét betegségnek. A kialakuláshoz vezető tényezőket ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A fájdalom okát a fog részeiben kell keresni, ugyanis a megnyílt dentincsatornák és a fog belsejében található idegvégződések közötti kapcsolat a felelős a kellemetlen érzésekért. Ezek az idegek kimondottan érzékenyek a különféle hideg-meleg hatásokra, valamint az édes ízekre.

A dentincsatornák az alábbi esetekben válhatnak szabaddá:

fogérzékenység okai

Az ínyszövet visszahúzódása

Az íny, akárcsak egy pajzs, védelmezi a korona és a gyökér között található fognyakat. A fog ezen részét nem zománc, hanem sérülékenyebb dentinréteg fedi, így az íny visszahúzódása után a nyak érzékennyé válhat a külső behatásokkal szemben.

Ennek megjelenésében nagy szerep jut a rosszul elsajátított és alkalmazott fogápolási technikáknak:

  • Az ínyszövet a durva fejű fogkeféknek és a dörzsölésnek köszönhetően gyorsan eltűnhet a fognyakról. Megfelelő védőpajzs nélkül idővel a dentin réteg is kopásnak indul, majd megnyílnak a dentincsatornák.
  • A nem jól eltávolított lepedékből idővel fogkő alakul ki, amely szintén gyulladáshoz és az ínyszövet visszahúzódásához vezethet. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a megjelent fogkövet szakszerűen eltávolítsák.

A fog sérülései

A fogat ért sérülések, kisebb repedések, letörések és a fogcsikorgatás szintén megnyithatják a dentinrétegben található csatornákat.

Egyes fogfehérítők és fogkrémek használata

Bizonyos durvább szemcsés fogkrémek károsíthatják a zománcot, valamint a dentinréteget. A fogfehérítők esetében hasonló jelenségek figyelhetők meg. Ezeket a termékeket mindig érdemes körültekintően kiválasztania.

A legjobb megoldás, ha a fogfehérítést mindig szakember végzi, így a zománc nem sérülhet, és elkerülhető a fogérzékenység.Továbbá a rendelői, fogorvos által végzett fogfehérítés az egyetlen valóban hatásos és eredményes módszer a fogak fehérebbé tételének.

Savas étkezés

A túl sok savas és étel fogyasztása sérüléseket okozhat a zománcban, aminek következtében kialakulhat a fájdalmas fogérzékenység.

Fogszuvasodás

Már a kisebb mértékű fogszuvasodás is okozhat érzékenységet. Kezelés hiányában viszont a probléma hamar elérheti a foggyökeret, erősebb fájdalomérzetet okozva. Az íny visszahúzódása vagy sorvadása miatt a szuvasodás akár a fognyak területéről is kiindulhat. Ha ezt Ön nem kezelteti időben, gyökérkezelésre lehet szüksége a fog megmentésére.

Jelentkezzen be fogászati vizsgálatra, és szüntesse meg fogai érzékenységét már ma!

A fogérzékenységnek tünetei és következményei

A fogérzékenység egyetlen tünete a fájdalom, amely leggyakrabban az alábbi esetekben jelentkezik:

A fogérzékenység mögött mindig valamilyen probléma áll. Ha Ön nem foglalkozik az okokkal, az olyan súlyosabb következményekkel járhat, mint a fogínysorvadás vagy a fog elvesztése. 

A fogérzékenység kezelése

Ez az állapot önmagában csak ritkán kezelhető sikeresen. A mögöttes tényezők feltárásához minden esetben fogorvos segítsége szükséges.

Ha a fogérzékenység mögött az orvos véleménye szerint nem konkrét fogbetegség áll, a panaszt okozó tényezők kiiktatásával Ön is megszüntetheti a kellemetlenségeket. Ezekben az esetekben a szakorvos tanácsait megfogadva, a következőket teheti:

1

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét, amely nem károsítja a zománcot.

2

Válasszon olyan szenzitív fogkrémet, amely védőréteget képező kálium-kloridot, valamint kálium-nitrátot tartalmaz. Ezek a fogérzékenység elleni gélek ugyanis elősegítik a nyitott dentincsatornák lezárását.

3

Kerülje a túl savas ételeket és italokat.

4

Járjon rendszeresen fogászati ellenőrzésre, hogy a kialakulóban levő problémákat időben kezeltetni tudja.

5

Tanulja meg a tökéletes fogmosási technikákat, amelyek elsajátításához a fogorvosa szakszerű útmutatást nyújthat.


A fogérzékenységet okozó konkrét betegségek csak orvosi segítséggel szüntethetők meg. A szuvasodást és az ínysorvadást, illetve a gyulladásokat kezelni kell, így elkerülhetők a súlyosabb következmények.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!