Nyitvatartási idő Hétfő-péntek: 09:00 – 20:00 Szombaton 9:00 – 18:00
Hívjon minket
Írjon nekünk

Fogínygyulladás – Mi az, okai, tünetei, szövődményei, kezelése

Mi az a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás, más néven gingivitis, a fogakat körülölelő ínyszövet gyulladását jelöli. A vérzéssel és egyéb tünetekkel együtt járó betegség az egyik leggyakoribb fogászati probléma a lakosság körében. Az elhanyagolt ínygyulladás könnyen átterjedhet a fogágyi szövetekre, fogágybetegséget okozva.

fogínygyulladás

Az ínygyulladás okai

Az ínygyulladás kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat. Ezek között nem szájüregi eredetű betegségek és genetikai adottságok is szerepelnek.

  1. Rossz szájhigiéniás állapotok

A rendszertelen fogmosás következtében a fognyaki területeken savtermelő baktériumokkal teli lepedék jelenik meg. Ez kezdetben vékony réteg, de idővel vastagodni kezd, majd kristályos szerkezetű fogkővé alakul át. A benne található kórokozók nem csak a fogzománcot támadják, de az ínyszövetben is gyulladásokat idéznek elő.

  1. Nem megfelelő étkezési szokások

A savtermelő baktériumok szénhidrátokkal táplálkoznak, így a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása a túlzott elszaporodásukhoz vezethet. Ez ellen a lúgos kémhatású nyál megpróbál védekezni, de ehhez időre van szüksége. A folyamatos nassolás viszont nem ad erre lehetőséget.

  1. Szabálytalan fogsor

A nem egyenletesen álló fogak között könnyen alakulnak ki olyan helyek, ahová a fogkefe sörtéi sem érnek el. Mivel ilyenkor az alapos tisztítás nehézségekbe ütközik, a lepedék lerakódását otthoni módszerekkel nem lehet meggátolni.

  1. Hormonális változások

A terhesség, valamint a menopauza olyan hormonális változásokkal járnak együtt, amelyek a szájban jelen levő baktériumflórákra is kihatással vannak. Ekkor különösen fontos figyelni az ideális szájhigiéniára és a tökéletes fogmosási technikák alkalmazására.

  1. Dohányzás

Mivel a dohányzás minden sejtre káros hatással van, az ínyszövetet sem kíméli. Ebből adódóan a fogínygyulladás kockázata a dohányosok körében jelentősen nagyobb, mint azoknál, akik nem élnek a káros szenvedéllyel.

  1. Genetikai tényezők

Az immunrendszer nem megfelelő működése a savtermelő baktériumok felszaporodását eredményezheti a szájüregben. Az szervezet védelmének aktivitását pedig genetikai tényezők is befolyásolják.

  1. Gyógyszeres terápiák

Bizonyos gyógyszerek szedése ínygyulladást okozhat. Amennyiben ilyen helyzet áll fenn, a betegeknek az adott szakorvossal kell egyeztetniük alternatív megoldásokat keresve.

Szánjon időt az egészséges fogíny visszaállítására, és keresse fel fogorvosát minél hamarabb!

Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a fogínygyulladásnak?

A fogínygyulladást nem mindig kíséri fájdalom, így a probléma kialakulására sokszor csak más tünetekből lehet következtetni.

A gingivitis nyomán az ínyszövet duzzadttá és vörössé válik, érintésre pedig érzékenység léphet fel. A fogmosáskor vagy a keményebb ételek fogyasztásakor észlelhető fogínyvérzés szintén a gyulladásra utal. Ráadásul a felszaporodó kórokozók miatt a lehelet is kellemetlenebbé válhat.

Mivel a tünetek intenzitása egyáltalán nem jelentős, sok beteg nem jut időben fogorvoshoz. A kezeletlen gingivitis könnyen ráterjedhet a fogágyra, ínysorvadást idézve elő, illetve az állkapocs csontállományát is megtámadhatja. Mindez pedig egyenes utat nyit a csontszövet pusztulásához és a fogak elvesztéséhez.

Hogyan lehet kezelni a fogínygyulladást?

A pontos diagnózis felállításához és a hatékony kezelési módszerek kialakításához minden esetben fogorvosi segítség szükséges.

A fogínygyulladás kezelését a fogorvos a mögöttes tényezők feltárásával kezdi. Ennek során eltávolítja a fogkövet, ha szükséges, betömi a szuvas fogrészeket, továbbá – amennyiben van ilyen – ellenőrzi a beültetett fogak épségét. Ha a gingivitis hátterében nem szájüregi problémák húzódnak, javaslatot tesz más szakorvosok felkeresésére.

A beavatkozások után a gyulladási folyamatok általában maguktól megszűnnek, de a fogorvos gyulladásgátló zseléket vagy egyéb szereket is felírhat. A kiújulás elkerülése érdekében rendszeres és alapos fogmosás javasolt, amit szájvíz és fogselyem használatával lehet kiegészíteni.

A betegek a káros szenvedélyek és a helyes étkezési szokások kialakításával maguk is sokat tehetnek a gingivitis ellen.

Amennyiben Ön is fogínygyulladásban szenved, ne kísérletezzen! Az otthoni praktikák általában csak a tünetek enyhítésére alkalmasak, a gyulladáshoz vezető okokat azonban nem szüntetik meg.

Szánjon időt az egészséges fogíny visszaállítására, és keresse fel fogorvosát minél hamarabb!