A fogínygyulladás


Szánjon időt az egészséges fogíny visszaállítására,

és keresse fel fogorvosát minél hamarabb!

fogínygyulladás okai

Mi az a fogínygyulladás?

fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás, más néven gingivitis, a fogakat körülölelő ínyszövet gyulladását jelöli. A vérzéssel és egyéb tünetekkel együtt járó betegség az egyik leggyakoribb fogászati probléma a lakosság körében. Az elhanyagolt ínygyulladás könnyen átterjedhet a fogágyi szövetekre, fogágybetegséget okozva.

Az ínygyulladás okai

Az ínygyulladás kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat. Ezek között nem csak szájüreg eredetű betegségek, hanem genetikai adottságok is szerepelnek.

1. Rossz szájhigiéniás állapotok

A rendszertelen fogmosás következtében a fognyaki területeken savtermelő baktériumokkal teli lepedék jelenik meg. Ez kezdetben vékony réteg, de idővel vastagodni kezd és fogkővé alakul át. A benne található kórokozók nem csak a fogzománcot támadják, de az ínyszövetben is gyulladásokat idéznek elő.

2. Nem megfelelő étkezési szokások

A savtermelő baktériumok szénhidrátokkal táplálkoznak, így a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása a túlzott elszaporodásukhoz vezethet. Ez ellen a lúgos kémhatású nyál megpróbál védekezni, de ehhez időre van szüksége. A folyamatos nassolás viszont nem ad erre lehetőséget.

3. Szabálytalan fogsor

A nem egyenletesen álló fogak között könnyen alakulnak ki olyan helyek, ahová a fogkefe sörtéi sem érnek el. Mivel ilyenkor az alapos tisztítás nehézségekbe ütközik, a lepedék lerakódását otthoni módszerekkel nem lehet meggátolni.

4. Hormonális változások

A terhesség, valamint a menopauza olyan hormonális változásokkal járnak együtt, amelyek a szájban jelen levő baktériumflórákra is kihatással vannak. Ekkor különösen fontos figyelni az ideális szájhigiéniára és a tökéletes fogmosási technika alkalmazására.

5. Dohányzás

Mivel a dohányzás minden sejtre káros hatással van, az ínyszövetet sem kíméli. Ebből adódóan a fogínygyulladás kockázata a dohányosok körében jelentősen nagyobb, mint azoknál, akik nem élnek a káros szenvedéllyel.

6. Genetikai tényezők

Az immunrendszer nem megfelelő működése a savtermelő baktériumok felszaporodását eredményezheti a szájüregben. Az szervezet védelmének aktivitását pedig genetikai tényezők is befolyásolják.

7. Gyógyszeres terápiák

Bizonyos gyógyszerek szedése ínygyulladást okozhat. Amennyiben ilyen helyzet áll fenn, a betegeknek az adott szakorvossal kell egyeztetniük alternatív megoldásokat keresve.

Jelentkezzen be fogorvoshoz, hogy elkerülje  fogínygyulladást és következményeit!

Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a fogínygyulladásnak?

A fogínygyulladást nem mindig kíséri fájdalom, így a probléma kialakulására sokszor csak más tünetekből lehet következtetni.


A gingivitis nyomán az ínyszövet duzzadttá és vörössé válik, érintésre pedig érzékenység léphet fel. A fogmosáskor vagy a keményebb ételek fogyasztásakor észlelhető fogínyvérzés szintén a gyulladásra utal. Ráadásul a felszaporodó kórokozók miatt a lehelet is kellemetlenebbé válhat.


Mivel a tünetek intenzitása egyáltalán nem jelentős, sok beteg nem jut időben fogorvoshoz. A kezeletlen gingivitis könnyen ráterjedhet a fogágyra, ínysorvadást idézve elő, illetve az állkapocs csontállományát is megtámadhatja. Mindez pedig egyenes utat nyit a csontszövet pusztulásához és a fogak elvesztéséhez.

Hogyan lehet kezelni a fogínygyulladást?

A pontos diagnózis felállításához és a hatékony kezelési módszerek kialakításához minden esetben fogorvosi segítség szükséges.


A fogínygyulladás kezelését a fogorvos a mögöttes tényezők feltárásával kezdi. Ennek során eltávolítja a fogkövet, ha szükséges, betömi a szuvas fogrészeket, továbbá - amennyiben van ilyen - ellenőrzi a beültetett fogak épségét. Ha a gingivitis hátterében nem szájüregi problémák húzódnak, javaslatot tesz más szakorvosok felkeresésére.


A beavatkozások után a gyulladási folyamatok általában maguktól megszűnnek, de a fogorvos gyulladásgátló zseléket vagy egyéb szereket is felírhat. A kiújulás elkerülése érdekében rendszeres és alapos fogmosás javasolt, amit szájvíz és fogselyem használatával lehet kiegészíteni.


A betegek a káros szenvedélyek és a helyes étkezési szokások kialakításával maguk is sokat tehetnek a gingivitis ellen.


Amennyiben Ön is fogínygyulladásban szenved, ne kísérletezzen! Az otthoni praktikák általában csak a tünetek enyhítésére alkalmasak, a gyulladáshoz vezető okokat azonban nem szüntetik meg.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!