A fogínygyulladás


Szánjon időt az egészséges fogíny visszaállítására,

és keresse fel fogorvosát minél hamarabb!

fogínygyulladás okai

Mi az a fogínygyulladás?

fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás, más néven gingivitis, a fogakat körülölelő ínyszövet gyulladását jelöli. A vérzéssel és egyéb tünetekkel együtt járó betegség az egyik leggyakoribb fogászati probléma a lakosság körében. Az elhanyagolt ínygyulladás könnyen átterjedhet a fogágyi szövetekre, fogágybetegséget okozva.

Az ínygyulladás okai

fogínygyulladás tünetei

Az ínygyulladás kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat. Ezek között nem csak szájüregi eredetű betegségek, hanem genetikai adottságok is szerepelnek.


  1. Rossz szájhigiéniás állapotok

A rendszertelen fogmosás következtében a fognyaki területeken savtermelő baktériumokkal teli lepedék jelenik meg. Ez kezdetben vékony réteg, de idővel vastagodni kezd és fogkővé alakul át. A benne található kórokozók nem csak a fogzománcot támadják, de az ínyszövetben is gyulladásokat idéznek elő.


  1. Nem megfelelő étkezési szokások

A savtermelő baktériumok szénhidrátokkal táplálkoznak, így a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása a túlzott elszaporodásukhoz vezethet. Ez ellen a lúgos kémhatású nyál megpróbál védekezni, de ehhez időre van szüksége. A folyamatos nassolás viszont nem ad erre lehetőséget.


  1. Szabálytalan fogsor

A nem egyenletesen álló fogak között könnyen alakulnak ki olyan helyek, ahová a fogkefe sörtéi sem érnek el. Mivel ilyenkor az alapos tisztítás nehézségekbe ütközik, a lepedék lerakódását otthoni módszerekkel nem lehet meggátolni.

fogínygyulladás tünetei
4. Hormonális változások
fogínygyulladás kezelése

A terhesség, valamint a menopauza olyan hormonális változásokkal járnak együtt, amelyek a szájban jelen levő baktériumflórákra is kihatással vannak. Ekkor különösen fontos figyelni az ideális szájhigiéniára és a tökéletes fogmosási technikák alkalmazására.


  1. Dohányzás

Mivel a dohányzás minden sejtre káros hatással van, az ínyszövetet sem kíméli. Ebből adódóan a fogínygyulladás kockázata a dohányosok körében jelentősen nagyobb, mint azoknál, akik nem élnek a káros szenvedéllyel.


  1. Genetikai tényezők

Az immunrendszer nem megfelelő működése a savtermelő baktériumok felszaporodását eredményezheti a szájüregben. Az szervezet védelmének aktivitását pedig genetikai tényezők is befolyásolják.


  1. Gyógyszeres terápiák

Bizonyos gyógyszerek szedése ínygyulladást okozhat. Amennyiben ilyen helyzet áll fenn, a betegeknek az adott szakorvossal kell egyeztetniük alternatív megoldásokat keresve.

fogínygyulladás kezelése

Jelentkezzen be fogorvoshoz, hogy elkerülje  fogínygyulladást és következményeit!

Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a fogínygyulladásnak?

A fogínygyulladást nem mindig kíséri fájdalom, így a probléma kialakulására sokszor csak más tünetekből lehet következtetni.

A gingivitis nyomán az ínyszövet duzzadttá és vörössé válik, érintésre pedig érzékenység léphet fel. A fogmosáskor vagy a keményebb ételek fogyasztásakor észlelhető fogínyvérzés szintén a gyulladásra utal. Ráadásul a felszaporodó kórokozók miatt a lehelet is kellemetlenebbé válhat.

Mivel a tünetek intenzitása egyáltalán nem jelentős, sok beteg nem jut időben fogorvoshoz. A kezeletlen gingivitis könnyen ráterjedhet a fogágyra, ínysorvadást idézve elő, illetve az állkapocs csontállományát is megtámadhatja. Mindez pedig egyenes utat nyit a csontszövet pusztulásához és a fogak elvesztéséhez.


Hogyan lehet kezelni a fogínygyulladást?


A pontos diagnózis felállításához és a hatékony kezelési módszerek kialakításához minden esetben fogorvosi segítség szükséges.


A fogínygyulladás kezelését a fogorvos a mögöttes tényezők feltárásával kezdi. Ennek során eltávolítja a fogkövet, ha szükséges, betömi a szuvas fogrészeket, továbbá - amennyiben van ilyen - ellenőrzi a beültetett fogak épségét. Ha a gingivitis hátterében nem szájüregi problémák húzódnak, javaslatot tesz más szakorvosok felkeresésére.

A beavatkozások után a gyulladási folyamatok általában maguktól megszűnnek, de a fogorvos gyulladásgátló zseléket vagy egyéb szereket is felírhat. A kiújulás elkerülése érdekében rendszeres és alapos fogmosás javasolt, amit szájvíz és fogselyem használatával lehet kiegészíteni.


A betegek a káros szenvedélyek és a helyes étkezési szokások kialakításával maguk is sokat tehetnek a gingivitis ellen.

Amennyiben Ön is fogínygyulladásban szenved, ne kísérletezzen! Az otthoni praktikák általában csak a tünetek enyhítésére alkalmasak, a gyulladáshoz vezető okokat azonban nem szüntetik meg.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!