Fogbeültetés, implantátum Budapest

A kevésbé esztétikus foghiány helyett válassza a fogimplantátumot, mely a rajta lévő koronával fogat foggal pótol, az eredetivel megegyező színben.

 • Stabilabb megoldás, mint a kivehető fogsor
 • Esztétikus eredmény az ép fogak lecsiszolása nélkül
 • Élethosszig tartó all on 4 implantátumok

Mi az a fogimplantáció és mikor van szükség rá?

fogbeültetés implantátummal
fogbeültetés implantátummal

A fog implantátum beültetés egy olyan fogászati beavatkozás, amely során a szájsebész az elvesztett fog helyére implantátumot ültet be. Napjainkra az implantológia a fogászati rehabilitáció rutinszerű eljárásává vált.

Önnek fogbeültetésre lehet szüksége, ha:

 • a kivehető fogsor helyett stabilabb megoldásra vágyik

 • a pótláshoz nem kívánja lecsiszoltatni az ép fogakat

 • újra élvezni szeretné a teljes fogazat nyújtotta előnyöket

 • visszaállítaná a kiesett rágófunkciót, hogy az étkezés ne okozzon több nehézséget


A fog implantátum megoldást nyújt minden olyan problémára, ami protézis használatakor fordult elő! Nem kell többé kínosan feszengenie, vagy kellemetlenül érezni magát. A modern orvostudomány segít visszaállítani a fogai szépségét és funkcióit, úgy, hogy Önnek már ne legyen több problémája.

Mi történhet, ha nem kerül sor a fogbeültetésre?

imaplantátum

A fogak pótlásának elmaradása az egész szervezetre kiható egészségügyi kockázatot jelent. Az elváltozások első körben a szájüregben alakulnak ki, viszont idővel ezek súlyosbodnak, és akár gócként is jelen lehetnek a szervezetben.

Ezekre a szájüregi elváltozásokra számíthat, ha nem végzik el időben a fogpótlást:

 • terhelés nélkül csökken az íny alatti csontállomány, vagyis csontsorvadás léphet fel

 • tartás hiányában a meglévő fogak eldőlhetnek és arrébb vándorolhatnak

 • rágóízületi fájdalmak jelenhetnek meg, mivel a rágás csak bizonyos területekre koncentrálódik

 • a szájüregben kialakuló gondok rendszeres fejfájást és a test más területén fellépő ízületi fájdalmakat okozhatnak

 • a kiesett fogak miatt az arca beeshet, így a koránál jóval öregebbnek látszódhat

imaplantátum

Mire kell figyelni a beavatkozás után?

Fogbeültetés után néhány javaslatot fontos betartanunk, hogy sikeres és komplikációmentes legyen a felépülés. Először is, a műtét utáni pár órában nem ajánlott ételt fogyasztani. A következő pár napban pedig fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.


A gyógyulás ideje a varratszedés után kezd véglegessé válni, ami általában a beavatkozást követő nyolcadik naptól történhet meg. Bővebb információt a fogbeültetés után oldalunkon talál.

Jelentkezzen be fogpótlásra most és legyen olyan tökéletes a fogsora, amilyenre mindig is vágyott!

Milyen fog implantátum fajták léteznek?

Klinikánkon szinte mindig a kétfázisú implantátumot használjuk, mivel ez az egyik legbiztonságosabb és modernebb eljárás. A módszer az esetek 90%-ában a megfelelő választás. Ezen kívül érdemes még megismerni az All-on-4 technikát, ami sok olyan esetben lehet megoldás, amire a fogorvosok azt mondták, hogy az implantátum beültetés már nem lehetséges. Ennek fő oka, hogy alacsony csontsűrűséggel, csontpótlás nélkül is tartós megoldás lehet. Ráadásul teljes foghiány esetén már az implantáció napjától kínál ideiglenes megoldást. Amennyiben a többi létező fog implantáció típust is szeretné megismerni, tájékozódjon az implantátum fajták oldalunkon.


Kétfázisú implantátum

A kétfázisú implantátum azt jelenti, hogy az implantátum gyökér és fej része külön eljárás során kerül behelyezésre. Az első beavatkozás során egy lyukat fúrnak az állcsontba, ahova behelyezik a foggyökeret, majd varrattal összezárják. A gyógyulási időt követően, miután az implantátum becsontosodott az állkapocsba, kezdődhet a második szakasz. Ekkor a megszilárdult implantátumnál újabb beavatkozással megnyitják az ínyt és az implantátum fejeket hozzáillesztik a gyökérhez. Mivel két beavatkozásra van szükség, ezért a gyógyulási idő is hosszabb, mint az egyfázisú. A végleges eredmény nagyjából 3-6 hónappal a beültetés után érhető el.


All on 4 fogpótlás

Az All on 4 azt jelenti, hogy 4 implantátumra rögzítenek egy 12 tagból álló hidat. Nagy fokú csontvesztés esetén is alkalmazható, mivel a négy implantátum közül a két szélső nem merőlegesen, hanem ferde szögben, a csont állapotának megfelelően kerül be. A gyógyulási időszakban általában teljesen kivehető fogsor használatát javasolják vagy használható ideiglenes híd is. Amikor a csontosodás befejeződik az ideiglenes híd vagy fogsor helyére felkerülnek az állandó, véglegesített hidak.


Amennyiben szeretné jobban megismerni az all on 4 technikát, olvasson tovább ebben a cikkben!

Az implantáció menete

1. Vizsgálatok

Az első lépés mindene esetben egy konzultációval egybekötött alapos vizsgálat. Ilyenkor a szakorvos és a páciens egyeztetnek, hogy mi a kezelés célja, és hogy alkalmazható-e az all on 4 eljárás. A vizsgálat részét képezi egy CT felvétel és egy röntgen vagy panoráma röntgen készítése is. 

Ha a szakorvos problémát talál, akkor elsőnek ennek a problémának a megszüntetését kell elvégezni. Ez lehet, hogy csak egy egyszerű ínygyulladás, vagy lepedékes nyelv.


2. A tervek készítése

A második lépés a tervek készítése. A vizsgálat eredményei alapján a fogorvos egy részletes tervet készít arról, hogy milyen beavatkozásra van szükség, az milyen költségekkel jár és mikorra várható a teljes felépülés. A tervből a páciens is pontosan tájékozódhat, hogy a kezelés milyen lépésekből áll.


3. A műtét napja

A műtét napján már szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani, viszont figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra. A műtét általában a szakorvosi rendelőben történik. Érdemes időben érkezni és felkészülni a beavatkozásra. A műtét napját érdemes szabaddá tenni, így nem kell a munkavégzésen aggódnia sem.


4. Érzéstelenítés

A beavatkozás első lépése az érzéstelenítés. Elsőnek egy külső, érzéstelenítő gélt ken fel a szakorvos, ami a nyálkahártyán keresztül szívódik fel. Majd ezután injekcióval terminális vagy vezetéses érzéstelenítés hajt végre. Erre azért van szüksége, hogy a páciens teljesen nyugodt tudjon maradni, és semmilyen fájdalmat ne érezzen a beavatkozás közben.


4. Az implantátum elhelyezése

Az implantátum elhegyezését befolyásolja a páciens csontozatának állapota. Normál esetben függőleges irányban, az állkapocs négy pontján behelyezik az implantátumot. Csontritkulás esetén pedig enyhén dőlő szögben helyezik be az implantátum gyökereket.

Az ideiglenes protézis már az implantátum beültetésekor készen áll, és a beavatkozás után egyből van mód annak a felhelyezésére, annak érdekében, hogy a páciens a gyógyulási idő alatt is teljes életet tudjon élni.


5. A gyógyulás

A gyógyulási idő nagyjából 3-4 hónapig tart és ez alatt az ideiglenesen rögzített protézist gond nélkül lehet hordani. A gyógyulási idő alatt sincsenek már tiltott ételek és italok, viszont pár tanácsot érdemes betartani a mielőbbi gyógyulás érdekében.


6. A végleges fogpótlás

A gyógyulási időszak után a következő kontrollvizsgálat alkalmával a szakorvos leveszi az ideiglenes protézist és felhelyezi a végleges körhidat, ami jóval stabilabb és tartósabb.


Mire kell figyelni a beavatkozás után?

Fogbeültetés után néhány javaslatot fontos betartani, hogy sikeres és komplikációmentes legyen a felépülés. Először is, a műtét utáni pár órában nem ajánlott ételt fogyasztani. A következő pár napban pedig fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.

A gyógyulás ideje a varratszedés után kezd véglegessé válni, ami általában a beavatkozást követő nyolcadik naptól történhet meg. Bővebb információt a fogbeültetés után oldalunkon talál.


Fog implantátum árak – mennyibe kerül a fogbeültetés?

A fogbeültetés drága eljárásként van jelen a köztudatban, amit alátámaszt, hogy Budapesten széles skálán mozognak az árak és a páciensek sokszor találják szemben magukat bújtatott költségekkel. Nálunk nincsenek bújtatott költségek! A kezelések alkalmával tájékoztatjuk pácienseinket, hogy milyen költségekkel számolhatnak és arról is, ha a folyamat során felmerülhetnek plusz vizsgálatok, amik plusz költséget vonnak maguk után.


A vizsgálati és a konzultációs áraknál a következőkre kell készülni:

 • Az előzetes konzultációért rendelőnkben 5 000 és 10 000 forint közötti összeget kérnek el.

 • A CT vizsgálat 12-20 000 forintba kerül, a panoráma röntgen ára pedig 6 000 forint.

A beavatkozás tekintetében pedig a következő költségek állnak fent:

 • A fogimplantátum műgyökérrel árak 145 000 forinttól indulnak.

 • Az implantátumra helyezett felépítmények ára 49 000 forintnál kezdődik.

 • Amennyiben szükséges, a csontpótlás díja 25 000 forinttól indul, az ínykorrekció pedig 5 000 forinttól.

 • Teljes fogsor készítése esetén állcsontonként 150 000 forint az alsó határ.

 • Rendelőnk a legtöbb esetben a műtét utáni ellenőrző vizsgálatok díját is beleszámolják a fogbeültetés árába, így azoknak nincs külön költsége.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kockázatos a fogbeültetés?

A fogbeültetés egy rutin eljárás, ami kis kockázatokkal jár, ennélfogva ez az egyik legtermészetesebb módja az elvesztett fogak pótlásának. Ugyanakkor, mint minden műtét esetében, nem árt tisztában lennie a lehetséges szövődményekkel és a különféle rizikófaktorokkal.

Néhány napig fennállhat például vérzés, duzzanat vagy keletkezhet véraláfutás is. Súlyosabb esetben gyulladás és idegi károsodás alakulhat ki, de a műtét előtt végzett orvosi vizsgálatokkal a kockázatok nagy részét viszonylag alaposan ki lehet szűrni.

Mikor nem ajánlott fog beültetést végeztetni?

Bizonyos betegségek kizárják a fogbeültetés lehetőségét. Az orvos nem végzi el a beavatkozást, ha Ön cukorbeteg, véralvadási zavarokban szenved, illetve szív-és érrendszeri problémái vannak. Ezek mellett némely autoimmun és daganatos betegség is akadály jelenthet a műtéthez.

Milyen feltételei vannak az implantátum beültetésének?

Elsősorban megfelelő szájhigiénia szükséges, amire a műtét után is nagy figyelmet kell fordítania, valamint a jó egészségi állapot is fontos tényező. Az orvosnak a műtét előtt a szájban található gócokat és egyéb gyulladásokat meg kell szüntetnie és a fogak felületét is le kell tisztítania. Szuvas fog sem maradhat az ínyben, mivel az is fertőzésekhez vezethet.

Szükséges néha cserélni az implantátumot?

A becsontosodott implantátumot nem cserélik, hiszen élethosszig kitart. Néha előfordulhat, hogy a felépítményt cserélni kell, de ideális szájhigiénia mellett ez sem gyakori eset, és az implantátumot egyáltalán nem érinti.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!