Fogimplantátum, Fogbeültetés - Árak, Mi az, Menete

fogbeültetés implantátummal

Mi az a fogimplantátum?

A fogimplantátum a foggyökér művi helyettesítése, amit a fogorvos az elvesztett fog helyére ültet be. Az állkapocsba rögzített fog implantátum tartja a fogpótlás kiválasztott elemét: híd, korona, kivehető műfogsor. 

A fogimplantátum megoldást nyújt minden olyan problémára, ami protézis használatakor fordult elő! Nem kell többé kínosan feszengenie, vagy kellemetlenül érezni magát. A modern orvostudomány segít visszaállítani a fogai szépségét és funkcióit, úgy, hogy Önnek már ne legyen több problémája.

Mikor van szükség fog implantátum beültetésre?

Önnek fogbeültetésre lehet szüksége, ha:

 • a kivehető fogsor helyett stabilabb megoldásra vágyik
 • a pótláshoz nem kívánja lecsiszoltatni az ép fogakat
 • újra élvezni szeretné a teljes fogazat nyújtotta előnyöket
 • visszaállítaná a kiesett rágófunkciót, hogy az étkezés ne okozzon több nehézséget

Mi történhet, ha nem kerül sor fogbeültetésre?

A fogak pótlásának elmaradása az egész szervezetre kiható egészségügyi kockázatot jelent. Az elváltozások első körben a szájüregben alakulnak ki, viszont idővel ezek súlyosbodnak, és akár gócként is jelen lehetnek a szervezetben.

Ezekre a szájüregi elváltozásokra számíthat, ha nem végzik el időben a fogpótlást:

 • tartás hiányában a meglévő fogak eldőlhetnek és arrébb vándorolhatnak
 • rágóízületi fájdalmak jelenhetnek meg, mivel a rágás csak bizonyos területekre koncentrálódik
 • a szájüregben kialakuló gondok rendszeres fejfájást és a test más területén fellépő ízületi fájdalmakat okozhatnak
 • a kiesett fogak miatt az arca beeshet, így a koránál jóval öregebbnek látszódhat

Milyen fogimplantátumok léteznek?

A klinikán szinte mindig a kétfázisú implantátumot használják, mivel ez az egyik legbiztonságosabb és modernebb eljárás. A módszer az esetek 90%-ában a megfelelő választás. Ezen kívül érdemes még megismerni az All-on-4 technikát, ami sok olyan esetben lehet megoldás, amire a fogorvosok azt mondták, hogy az implantátum beültetés már nem lehetséges. Ennek fő oka, hogy alacsony csontsűrűséggel, csontpótlás nélkül is tartós megoldás lehet. Ráadásul teljes foghiány esetén már az implantáció napjától kínál ideiglenes megoldást.


Amennyiben a többi létező fog implantáció típust is szeretné megismerni, tájékozódjon az implantátum fajták oldalunkon.

Jelentkezzen be fogbeültetésre most és legyen olyan tökéletes a fogsora, amilyenre mindig is vágyott!

fogbeültetés menete

A fogbeültetés menete

 1. Vizsgálatok
  Az első lépés mindene esetben egy konzultációval egybekötött alapos vizsgálat. Ilyenkor a szakorvos és a páciens egyeztetnek, hogy mi a kezelés célja, és hogy alkalmazható-e az all on 4 eljárás. A vizsgálat részét képezi egy CT felvétel és egy röntgen vagy panoráma röntgen készítése is. Ha a szakorvos problémát talál, akkor elsőnek ennek a problémának a megszüntetését kell elvégezni. Ez lehet, hogy csak egy egyszerű ínygyulladás, vagy lepedékes nyelv.

 2. A tervek készítése
  A második lépés a tervek készítése. A vizsgálat eredményei alapján a fogorvos egy részletes tervet készít arról, hogy milyen beavatkozásra van szükség, az milyen költségekkel jár és mikorra várható a teljes felépülés. A tervből a páciens is pontosan tájékozódhat, hogy a kezelés milyen lépésekből áll.

 3. A műtét napja
  A műtét napján már szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani, viszont figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra. A műtét általában a szakorvosi rendelőben történik. Érdemes időben érkezni és felkészülni a beavatkozásra. A műtét napját érdemes szabaddá tenni, így nem kell a munkavégzésen aggódnia sem

 4. Érzéstelenítés
  A beavatkozás első lépése az érzéstelenítés. Elsőnek egy külső, érzéstelenítő gélt ken fel a szakorvos, ami a nyálkahártyán keresztül szívódik fel. Majd ezután injekcióval terminális vagy vezetéses érzéstelenítés hajt végre. Erre azért van szüksége, hogy a páciens teljesen nyugodt tudjon maradni, és semmilyen fájdalmat ne érezzen a beavatkozás közben.

 5. Az implantátum elhelyezése
  Az implantátum elhegyezését befolyásolja a páciens csontozatának állapota. Normál esetben függőleges irányban, az állkapocs négy pontján behelyezik az implantátumot. Csontritkulás esetén pedig enyhén dőlő szögben helyezik be az implantátum gyökereket. Az ideiglenes protézis már az implantátum beültetésekor készen áll, és a beavatkozás után egyből van mód annak a felhelyezésére, annak érdekében, hogy a páciens a gyógyulási idő alatt is teljes életet tudjon élni.

 6. A gyógyulás
  A gyógyulási idő nagyjából 3-4 hónapig tart és ez alatt az ideiglenesen rögzített protézist gond nélkül lehet hordani. A gyógyulási idő alatt sincsenek már tiltott ételek és italok, viszont pár tanácsot érdemes betartani a mielőbbi gyógyulás érdekében.

 7. A végleges fogpótlás
  A gyógyulási időszak után a következő kontrollvizsgálat alkalmával a szakorvos leveszi az ideiglenes protézist és felhelyezi a végleges körhidat, ami jóval stabilabb és tartósabb.

Mire kell figyelni fogbeültetés után?

Fogbeültetés után néhány javaslatot fontos betartani, hogy sikeres és komplikációmentes legyen a felépülés. Először is, a műtét utáni pár órában nem ajánlott ételt fogyasztani. A következő pár napban pedig fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.

A gyógyulás ideje a varratszedés után kezd véglegessé válni, ami általában a beavatkozást követő nyolcadik naptól történhet meg. Bővebb információt a fogbeültetés után oldalunkon talál.

fog implantátum

Fogimplantátum árak

A fogimplantátum árak 145.000 forinttól érhetők el. 

 • Az implantátumra helyezett felépítmények ára 49.000 forintnál kezdődik.
 • Amennyiben szükséges, a csontpótlás díja 25.000 forinttól indul, az ínykorrekció pedig 5 000 forinttól.
 • Teljes fogsor készítése esetén állcsontonként 150.000 forint az alsó határ.

Rendelőnk a legtöbb esetben a műtét utáni ellenőrző vizsgálatok díját is beleszámolják a fogbeültetés árába, így azoknak nincs külön költsége.


A vizsgálati és a konzultációs áraknál a következőkre kell készülni:

 • Az előzetes konzultációért rendelőnkben 5.000 és 10.000 forint közötti összeget kérnek el.
 • A CT vizsgálat 12-20.000 forintba kerül, a panoráma röntgen ára pedig 6.000 forint.


A fogbeültetés drága eljárásként van jelen a köztudatban, amit alátámaszt, hogy Budapesten széles skálán mozognak az árak és a páciensek sokszor találják szemben magukat bújtatott költségekkel. Nálunk nincsenek bújtatott költségek! A kezelések alkalmával tájékoztatjuk pácienseinket, hogy milyen költségekkel számolhatnak és arról is, ha a folyamat során felmerülhetnek plusz vizsgálatok, amik plusz költséget vonnak maguk után.

Fogimplantátum méretek

Az implantátumok csoportosításának másik fajtája, ha az implantátumokat méret szerint kategorizáljuk. A megfelelő méret a kiválasztására is nagy befolyással van a csontállomány minősége és mennyisége. Illetve, a páciens szájában és állkapocscsontjában rendelkezésre álló hely és az, hogy hol fog elhelyezkedni az implantátum. Méret szerint három féle implantátumot különböztetünk meg; standard, széles platformú és mini platformú.

Standard implantátum

A standard implantátum a leggyakrabban alkalmazott méret. Méretét tekintve 3,5-4,2 mm átmérőjű, viszonylag rövid implantátum. Főleg a front fogak és a szájüreg első felében alkalmazzák.

Széles platformú implantátum

A széles platformú implantátum átmérője valamivel nagyobb, mint a standardé, 4,5-6 mm széles. Főleg a rágófogak és a szájüreg hátsó felében alkalmazzák.

Mini platformú implantátum

A mini platformú implantátum átmérője valamivel kisebb, mint a standardé, 2-3,3 mm széles. Ritka csontállomány, kevés hely vagy régóta fogatlan pácienseknél gyakran alkalmazzák.


Az implantátum anyaga

Az implantátum legtöbb esetben titánból készül, mivel ezt az emberi szervezet teljes mértékben képes befogadni, így nem áll fenn a kilökődés veszélye. Emellett szövetbarát, nem károsítja a szerveket és ellenálló is. Ezen kívül találkozhatunk még alumínium-oxid kerámia, tantál vagy kobalt-króm-molibdén ötvözet implantátummal is. Ezeknek a használata azonban kezd egyre inkább visszaszorulni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kockázatos a fogbeültetés?

A fogbeültetés egy rutin eljárás, ami kis kockázatokkal jár, ennélfogva ez az egyik legtermészetesebb módja az elvesztett fogak pótlásának. Ugyanakkor, mint minden műtét esetében, nem árt tisztában lennie a lehetséges szövődményekkel és a különféle rizikófaktorokkal.

Néhány napig fennállhat például vérzés, duzzanat vagy keletkezhet véraláfutás is. Súlyosabb esetben gyulladás és idegi károsodás alakulhat ki, de a műtét előtt végzett orvosi vizsgálatokkal a kockázatok nagy részét viszonylag alaposan ki lehet szűrni.

Mikor nem ajánlott fog beültetést végeztetni?

Bizonyos betegségek kizárják a fogbeültetés lehetőségét. Az orvos nem végzi el a beavatkozást, ha Ön cukorbeteg, véralvadási zavarokban szenved, illetve szív-és érrendszeri problémái vannak. Ezek mellett némely autoimmun és daganatos betegség is akadály jelenthet a műtéthez.

Milyen feltételei vannak az implantátum beültetésének?

Elsősorban megfelelő szájhigiénia szükséges, amire a műtét után is nagy figyelmet kell fordítania, valamint a jó egészségi állapot is fontos tényező. Az orvosnak a műtét előtt a szájban található gócokat és egyéb gyulladásokat meg kell szüntetnie és a fogak felületét is le kell tisztítania. Szuvas fog sem maradhat az ínyben, mivel az is fertőzésekhez vezethet.

Szükséges néha cserélni az implantátumot?

A becsontosodott implantátumot nem cserélik, hiszen élethosszig kitart. Néha előfordulhat, hogy a felépítményt cserélni kell, de ideális szájhigiénia mellett ez sem gyakori eset, és az implantátumot egyáltalán nem érinti.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!