Fogbeültetés, implantátum Budapest

A kevésbé esztétikus foghiány helyett válassza a fogimplantátumot, mely a rajta lévő koronával fogat foggal pótol, az eredetivel megegyező színben.

 • Stabilabb megoldás, mint a kivehető fogsor
 • Esztétikus eredmény az ép fogak lecsiszolása nélkül
 • Élethosszig tartó implantátumok
fogbeültetés implantátummal

Mi az a fogimplantáció?

fogbeültetés implantátummal

A fog implantátum beültetés egy olyan fogászati beavatkozás, amely során a szájsebész az elvesztett fog helyére implantátumot ültet be. Napjainkra az implantológia a fogászati rehabilitáció rutinszerű eljárásává vált.

Önnek fogbeültetésre lehet szüksége, ha:

 • a kivehető fogsor helyett stabilabb megoldásra vágyik
 • a pótláshoz nem kívánja lecsiszoltatni az ép fogakat
 • újra élvezni szeretné a teljes fogazat nyújtotta előnyöket
 • visszaállítaná a kiesett rágófunkciót, hogy az étkezés ne okozzon több nehézséget

Mi történhet, ha nem kerül sor a fogbeültetésre?

imaplantátum

A fogpótlás elhanyagolása az egész szervezetre kiható egészségügyi kockázatokat jelent. Az elváltozások első körben a szájüregben alakulnak ki.

 • terhelés nélkül csökken az íny alatti csontállomány, vagyis csontsorvadás léphet fel
 • tartás hiányában a meglévő fogak eldőlhetnek és arrébb vándorolhatnak
 • rágóízületi fájdalmak jelenhetnek meg, mivel a rágás csak bizonyos területekre koncentrálódik
 • a szájüregben kialakuló gondok rendszeres fejfájást és a test más területén fellépő ízületi fájdalmakat okozhatnak
 • a kiesett fogak miatt az arca beeshet, így a koránál jóval öregebbnek látszódhat
imaplantátum

Mire kell figyelni a beavatkozás után?

Fogbeültetés után néhány javaslatot fontos betartanunk, hogy sikeres és komplikációmentes legyen a felépülés. Először is, a műtét utáni pár órában nem ajánlott ételt fogyasztani. A következő pár napban pedig fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.


A gyógyulás ideje a varratszedés után kezd véglegessé válni, ami általában a beavatkozást követő nyolcadik naptól történhet meg. Bővebb információt a fogbeültetés után oldalunkon talál.

Jelentkezzen be fogpótlásra most és legyen olyan tökéletes a fogsora, amilyenre mindig is vágyott!

Milyen fog implantátum fajták léteznek?

A fog implantátum fajták négy csoportba sorolhatók.


Egyfázisú implantátum


Az implantátum beépítése egylépcsős beavatkozás keretein belül zajlik. Az állcsontba az orvos olyan hosszúságú implantátumot ültet, amelynek felső része túlnyúlik az ínyen. Ilyenkor a seb begyógyulása és a csontosodás megindulása után nem szükséges újabb sebészeti feltárást végezni. A fog könnyen felhelyezhető az implantátumra.


Transosteal, az állcsonton átvezetett implantátum


Ez egy komolyabb eljárás, amely során az implantátumot az állcsontot átfúrva helyezi el a szájsebész, a stabilitásról pedig a csont alatt rögzülő fémlap gondoskodik. Mivel a csavaros fejrész ebben az esetben is az íny fölé magasodik, a seb újbóli felnyitása elkerülhető.

A transosteal módszert csak kivételes esetekben alkalmazzák, főleg akkor, ha a páciens nem rendelkezik elegendő csontszövettel, amibe a hagyományos implantátumok beépülhetnének.


Csontra helyezett (subperiosteal) implantátum


A subperiosteal implantátumot az állkapocs csontra rögzíti az orvos. Az íny a vázszerkezet nagy részét fedi, csak a csapok maradnak szabadon, amelyekre a gyógyulás után a pótlás kerül.


Kétfázisú implantátum


A fogpótlás ebben az esetben egy kétlépcsős folyamaton keresztül valósítható meg. Ennek első fázisaként az orvos beépíti az implantátumot az állkapocs csontba, majd összevarrja a felette található ínyszövetet. Ezután egy hosszú gyógyulási és csontosodási időszak következik, aminek végén az implantátum nyakát körülölelő íny ismét feltárásra kerül. A második fázisban az orvos felépíti a pótlást.

Az implantáció menete

Mint minden fogászati beavatkozást, a fogbeültetést is egy előzetes konzultáció előzi meg, amely során az orvos tájékoztatja Önt a kezelés menetéről és időtartalmáról.

1

Vizsgálatok


Az implantátum beültetése előtt nagyon fontos a precíz tervezés, amihez CT és panoráma röntgen szükséges. Az orvos a műszerek segítségével képet alkot az Ön állkapocs csontjának jelenlegi állapotáról és megtervezi az implantátum pontos helyét.

A vizsgálatok után az orvos javaslatot tesz arra, melyik módszer kerüljön alkalmazásra a műtétkor.


2

A tervek elkészítése


Számos rendelőben Önnek komplex írásos tervet adnak át, amely tartalmazza a beavatkozással kapcsolatos összes tudnivalót. Ebben szerepel, hogy mikor lesz a műtét, hány percet vesz majd igénybe és mennyiszer kell visszalátogatnia az orvoshoz.

3

A műtét napja


A műtét előtt az orvos felkészíti a rendelőt a beavatkozásra, ügyelve arra, hogy minden steril legyen Ön körül. Az Ön utcai ruházatát is műtéti köpennyel fedi be, az arcát pedig lefertőtleníti. A hajra általában védőháló kerül.

4

Érzéstelenítés


A műtét a már megszokott érzéstelenítő injekció beadásával kezdődik, hogy Ön semmilyen fájdalmat ne érezzen a beavatkozás alatt.


5

Az implantátum elhelyezése


Az elhelyezés menete az implantátumtól függően változhat. A művelet során az orvos beépíti az implantátumot a megfelelő helyre, miközben ügyel arra, hogy a minden a tervek szerint történjen. Kétfázisú módszer esetében az íny elvarrásra kerül.

6

A gyógyulás


A gyógyulási periódus néhány hetet vesz igénybe. Némely eljárásnál Ön erre az időre ideiglenes fogpótlást kap, ami csak óvatosan terhelhető.

7

A végleges fogpótlás


A gyógyulási idő leteltével, amikor az implantátum körüli rész már vélhetően jól csontosodott, újabb röntgen készül, majd elindul a végleges fogpótlás folyamata. Ennek első lépéseként az orvos lenyomatot vesz, ami segít a fogtechnikusoknak a felépítmény elkészítésében. Miután a labor megküldi az új fogat, az orvos óvatosan a helyére illeszti, a végleges rögzítésre azonban csak akkor kerül sor, ha a pótlás az Ön tetszését is elnyerte.

Fájdalommentes a kezelés?

A kezelés teljes mértékben fájdalommentes, bár okozhat némi kellemetlenséget. Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúlásával a műtéti területen érzékenység alakulhat ki, ezért az orvosok a beavatkozás után olyan fájdalomcsillapítókat írnak fel, amelyek hatékonyan csökkentik a csont gyulladását.

Általában a pácienseknek egy-két szemnél többre nincs is szükségük, mivel a panaszok gyorsan elmúlnak. Orvoshoz abban az esetben kell fordulni, ha erős fájdalom jelentkezik, amelynek intenzitása egyre fokozódik.

Fog implantátum árak – mennyibe kerül a fogbeültetés?

Az árak széles skálán mozognak a budapesti fogászatokban. Az előzetes konzultációért a rendelőkben 5 000 és 10 000 forint közötti összegeket kérnek el. A CT vizsgálat átlagosan 20 000 forintba kerül, a panoráma röntgen ára pedig 5 000 és 10 000 forint körül alakul.

Az implantátumok jellemzően 120 000 forinttól indulnak, de egyes típusokért akár 200 000 forintot is elkérhetnek. Az implantátumra helyezett felépítmények ára 60 000 forintnál kezdődik, koronák pedig 90 000 forinttól érhetők el.

Mindent összevetve, a legolcsóbb fogbeültetésért is 300 000 forintot kell fizetni, a legdrágább beavatkozások összege pedig az 500 000 forintot is elérheti.

A rendelők a legtöbb esetben a műtét utáni ellenőrző vizsgálatok díját is beleszámolják a fogbeültetés árába, így azoknak nincs külön költsége.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Kockázatos a fogbeültetés?


A fogbeültetés egy rutin szerűén végzett és kis kockázatokkal járó beavatkozás, ami az egyik legtermészetesebb módja az elvesztett fogak pótlásának. Ugyanakkor, mint minden műtét esetében, nem árt tisztában lennie a lehetséges szövődményekkel és a különféle rizikófaktorokkal.

Néhány napig fennállhat például vérzés, duzzanat vagy keletkezhet véraláfutás is. Súlyosabb esetben gyulladás és idegi károsodás alakulhat ki, de a műtét előtt végzett orvosi vizsgálatokkal a kockázatok nagy részét viszonylag alaposan ki lehet szűrni.


Mikor nem ajánlott fogbeültetést végeztetni?


Bizonyos betegségek kizárják a fogbeültetés lehetőségét. Az orvos nem végzi el a beavatkozást, ha Ön cukorbeteg, véralvadási zavarokban szenved, illetve szív-és érrendszeri problémái vannak. Ezek mellett némely autoimmun és daganatos betegség is akadály jelenthet a műtéthez.


Milyen feltételei vannak az implantátum beültetésének?


Elsősorban megfelelő szájhigiénia szükséges, amire a műtét után is nagy figyelmet kell fordítania, valamint a jó egészségi állapot is fontos tényező. Az orvosnak a műtét előtt a szájban található gócokat és egyéb gyulladásokat meg kell szüntetnie és a fogak felületét is le kell tisztítania. Szuvas fog sem maradhat az ínyben, mivel az is fertőzésekhez vezethet.


Szükséges néha cserélni az implantátumot?


A becsontosodott implantátumot nem cserélik, hiszen élethosszig kitart. Néha előfordulhat, hogy a felépítményt cserélni kell, de ideális szájhigiénia mellett ez sem gyakori eset, és az implantátumot egyáltalán nem érinti.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!