Fogbeültetés, implantátum Budapest

A kevésbé esztétikus foghiány helyett válassza a fogimplantátumot, mely a rajta lévő koronával fogat foggal pótol, az eredetivel megegyező színben.

 • Stabilabb megoldás, mint a kivehető fogsor
 • Esztétikus eredmény az ép fogak lecsiszolása nélkül
 • Élethosszig tartó implantátumok
fogbeültetés implantátummal

Mi az a fogimplantáció?

fogbeültetés implantátummal

A fog implantátum beültetés egy olyan fogászati beavatkozás, amely során a szájsebész az elvesztett fog helyére implantátumot ültet be. Napjainkra az implantológia a fogászati rehabilitáció rutinszerű eljárásává vált.

Önnek fogbeültetésre lehet szüksége, ha:

 • a kivehető fogsor helyett stabilabb megoldásra vágyik
 • a pótláshoz nem kívánja lecsiszoltatni az ép fogakat
 • újra élvezni szeretné a teljes fogazat nyújtotta előnyöket
 • visszaállítaná a kiesett rágófunkciót, hogy az étkezés ne okozzon több nehézséget

Mi történhet, ha nem kerül sor a fogbeültetésre?

imaplantátum

A fogpótlás elhanyagolása az egész szervezetre kiható egészségügyi kockázatokat jelent. Az elváltozások első körben a szájüregben alakulnak ki.

 • terhelés nélkül csökken az íny alatti csontállomány, vagyis csontsorvadás léphet fel
 • tartás hiányában a meglévő fogak eldőlhetnek és arrébb vándorolhatnak
 • rágóízületi fájdalmak jelenhetnek meg, mivel a rágás csak bizonyos területekre koncentrálódik
 • a szájüregben kialakuló gondok rendszeres fejfájást és a test más területén fellépő ízületi fájdalmakat okozhatnak
 • a kiesett fogak miatt az arca beeshet, így a koránál jóval öregebbnek látszódhat
imaplantátum

Mire kell figyelni a beavatkozás után?

Fogbeültetés után néhány javaslatot fontos betartanunk, hogy sikeres és komplikációmentes legyen a felépülés. Először is, a műtét utáni pár órában nem ajánlott ételt fogyasztani. A következő pár napban pedig fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.


A gyógyulás ideje a varratszedés után kezd véglegessé válni, ami általában a beavatkozást követő nyolcadik naptól történhet meg. Bővebb információt a fogbeültetés után oldalunkon talál.

Jelentkezzen be fogpótlásra most és legyen olyan tökéletes a fogsora, amilyenre mindig is vágyott!

Milyen fog implantátum fajták léteznek?

Klinikánkon szinte mindig a kétfázisú implantátumot használjuk. Ez a biztos és bevált módszer az esetek 90%-ában a megfelelő választás. Ezen kívül érdemes még megismerni az All-on-4 technikát, ami kevés csont és teljes foghiány esetén már az implantáció napjától kínál ideiglenes megoldást. Amennyiben a többi létező fog implantáció típust is szeretné megismerni, tájékozódjon az implantátum fajták oldalunkon.


Kétfázisú implantátum

A kétfázisú implantátum azt jelenti, hogy az implantátum gyökér és fej része külön eljárás során kerül behelyezésre. Az első beavatkozás során egy lyukat fúrnak az állcsontba, ahova behelyezik a foggyökeret, majd varrattal összezárják. A gyógyulási időt követően, miután az implantátum becsontosodott az állkapocsba, kezdődhet a második szakasz. Ekkor a megszilárdult implantátumnál újabb beavatkozással megnyitják az ínyt és az implantátum fejeket hozzáillesztik a gyökérhez. Mivel két beavatkozásra van szükség, ezért a gyógyulási idő is hosszabb, mint az egyfázisú. A végleges eredmény nagyjából 3-6 hónappal a beültetés után érhető el.


All on 4 fogpótlás

Az All on 4 azt jelenti, hogy 4 implantátumra rögzítenek egy 12 tagból álló hidat. Nagyfokú csontvesztés esetén is alkalmazható, mivel a négy implantátum közül a két szélső nem merőlegesen, hanem ferde szögben, a csont állapotának megfelelően kerül be. A gyógyulási időszakban általában teljesen kivehető fogsor használatát javasolják vagy használható ideiglenes híd is. Amikor a csontosodás befejeződik az ideiglenes híd vagy fogsor helyére felkerülnek az állandó, véglegesített hidak.

Az implantáció menete

Mint minden fogászati beavatkozást, a fogbeültetést is egy előzetes konzultáció előzi meg, amely során az orvos tájékoztatja Önt a kezelés menetéről és időtartalmáról.

1

Vizsgálatok


Az implantátum beültetése előtt nagyon fontos a precíz tervezés, amihez CT és panoráma röntgen szükséges. Az orvos a műszerek segítségével képet alkot az Ön állkapocs csontjának jelenlegi állapotáról és megtervezi az implantátum pontos helyét.

A vizsgálatok után az orvos javaslatot tesz arra, melyik módszer kerüljön alkalmazásra a műtétkor.


2

A tervek elkészítése


Számos rendelőben Önnek komplex írásos tervet adnak át, amely tartalmazza a beavatkozással kapcsolatos összes tudnivalót. Ebben szerepel, hogy mikor lesz a műtét, hány percet vesz majd igénybe és mennyiszer kell visszalátogatnia az orvoshoz.


3

A műtét napja


A műtét előtt az orvos felkészíti a rendelőt a beavatkozásra, ügyelve arra, hogy minden steril legyen Ön körül. Az Ön utcai ruházatát is műtéti köpennyel fedi be, az arcát pedig lefertőtleníti. A hajra általában védőháló kerül.


4

Érzéstelenítés


A műtét a már megszokott érzéstelenítő injekció beadásával kezdődik, hogy Ön semmilyen fájdalmat ne érezzen a beavatkozás alatt.


5

Az implantátum elhelyezése


Az elhelyezés menete az implantátumtól függően változhat. A művelet során az orvos beépíti az implantátumot a megfelelő helyre, miközben ügyel arra, hogy a minden a tervek szerint történjen. Kétfázisú módszer esetében az íny elvarrásra kerül.


6

A gyógyulás


A gyógyulási periódus néhány hetet vesz igénybe. Némely eljárásnál Ön erre az időre ideiglenes fogpótlást kap, ami csak óvatosan terhelhető.


7

A végleges fogpótlás


A gyógyulási idő leteltével, amikor az implantátum körüli rész már vélhetően jól csontosodott, újabb röntgen készül, majd elindul a végleges fogpótlás folyamata. Ennek első lépéseként az orvos lenyomatot vesz, ami segít a fogtechnikusoknak a felépítmény elkészítésében. Miután a labor megküldi az új fogat, az orvos óvatosan a helyére illeszti, a végleges rögzítésre azonban csak akkor kerül sor, ha a pótlás az Ön tetszését is elnyerte.

Fájdalommentes a kezelés?

A kezelés teljes mértékben fájdalommentes, bár okozhat némi kellemetlenséget. Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúlásával a műtéti területen érzékenység alakulhat ki, ezért az orvosok a beavatkozás után olyan fájdalomcsillapítókat írnak fel, amelyek hatékonyan csökkentik a csont gyulladását.

Általában a pácienseknek egy-két szemnél többre nincs is szükségük, mivel a panaszok gyorsan elmúlnak. Orvoshoz abban az esetben kell fordulni, ha erős fájdalom jelentkezik, amelynek intenzitása egyre fokozódik.

Fog implantátum árak – mennyibe kerül a fogbeültetés?

Az árak széles skálán mozognak a budapesti fogászatokban. Az előzetes konzultációért rendelőnkben 5 000 és 10 000 forint közötti összeget kérnek el.

A CT vizsgálat 12-20 000 forintba kerül, a panoráma röntgen ára pedig 6 000 forint

A fogimplantátum műgyökérrel árak 145 000 forinttól indulnak.

Az implantátumra helyezett felépítmények ára 49 000 forintnál kezdődik.

Amennyiben szükséges, a csontpótlás díja 25 000 forinttól indul, az ínykorrekció pedig 5 000 forinttól.

Teljes fogsor készítése esetén állcsontonként 150 000 forint az alsó határ.

Rendelőnk a legtöbb esetben a műtét utáni ellenőrző vizsgálatok díját is beleszámolják a fogbeültetés árába, így azoknak nincs külön költsége.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kockázatos a fogbeültetés?


A fogbeültetés egy rutin szerűén végzett és kis kockázatokkal járó beavatkozás, ami az egyik legtermészetesebb módja az elvesztett fogak pótlásának. Ugyanakkor, mint minden műtét esetében, nem árt tisztában lennie a lehetséges szövődményekkel és a különféle rizikófaktorokkal.

Néhány napig fennállhat például vérzés, duzzanat vagy keletkezhet véraláfutás is. Súlyosabb esetben gyulladás és idegi károsodás alakulhat ki, de a műtét előtt végzett orvosi vizsgálatokkal a kockázatok nagy részét viszonylag alaposan ki lehet szűrni.


Mikor nem ajánlott fogbeültetést végeztetni?


Bizonyos betegségek kizárják a fogbeültetés lehetőségét. Az orvos nem végzi el a beavatkozást, ha Ön cukorbeteg, véralvadási zavarokban szenved, illetve szív-és érrendszeri problémái vannak. Ezek mellett némely autoimmun és daganatos betegség is akadály jelenthet a műtéthez.


Milyen feltételei vannak az implantátum beültetésének?


Elsősorban megfelelő szájhigiénia szükséges, amire a műtét után is nagy figyelmet kell fordítania, valamint a jó egészségi állapot is fontos tényező. Az orvosnak a műtét előtt a szájban található gócokat és egyéb gyulladásokat meg kell szüntetnie és a fogak felületét is le kell tisztítania. Szuvas fog sem maradhat az ínyben, mivel az is fertőzésekhez vezethet.


Szükséges néha cserélni az implantátumot?


A becsontosodott implantátumot nem cserélik, hiszen élethosszig kitart. Néha előfordulhat, hogy a felépítményt cserélni kell, de ideális szájhigiénia mellett ez sem gyakori eset, és az implantátumot egyáltalán nem érinti.

Segítségre van szüksége?

Ügyfélszolgálatunk készséggel várja hívását. Telefonáljon vagy jelentkezzen be online most!