Fogbetét vagy korona? - Mi a különbség, mikor melyiket alkalmazzák?

A fogak idővel károsodnak ezért szükség van a helyreállításukra. A letört, szuvas fogaknak több helyreállítási módja is létezik. Ilyen a fogbetét és a fogkorona. Az utóbbi valószínűleg mindenki számára ismert, viszont az előbbi sokaknak újdonság lehet. Mivel a fogak sérülése bármikor könnyen megtörténhet, ezért érdemes Önnek is tájékozódnia, hogy milyen lehetőségei vannak, ha rekonstrukcióra lenne szükség.


Cikkünkben a fogbetéttel és a fogkoronával foglalkozunk. Megnézzük, hogy mik a különbségek és a hasonlóságok a két eljárások között. Továbbá, hogy melyik milyen esetben nyújt megoldást és mikor nem ajánlott már ezt alkalmazni.


Mi az a fogbetét és mikor alkalmazzák?

A fogbetét a fogtömések csoportjába tartozik. A fogbetétet akkor alkalmazzák, amikor a töméshez már nincs elegendő foganyag vagy a páciens tartósabb és esztétikusabb megoldást szeretne, mint a fogtömés. Az eljárás során a fogorvos mintát vesz a sérült fogról, amit továbbít a fogtechnikusnak. Ezután a fogtechnikus elkészíti a fogbetétet, majd egy következő alkalommal a fogorvos speciális ragasztóval rögzíti azt. Fogbetétét alkalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a fognak vannak még ép részei az ínyen felül is.


A fogbetétnek két fajtája létezik az inlay és az onlay. Az inlay kisebb méretű, inkább csak hiányzó darabok pótlására, főleg őrlőfogak esetében alkalmazható. Még az onlay a fog egész rágófelszínének pótlására alkalmas, főleg, ha már a fogcsücsök is károsodott. Ráadásul onlay fogbetét kerülhet már gyökérkezelt fogra is, mivel biztos fedést és védelmet gyújt a kórokozókkal szemben és a sérülésekkel szemben is igen ellenálló.


Mindkét fajta fogbetét készülhet műanyagból, kerámiából, cirkónium-kerámiából és aranyból is. A műanyag fogbetét színeződik el a leggyorsabban, ezzel szemben pedig a kerámia fogbetét simul bele legjobban a saját fog színébe és ez nyújtja a legesztétikusabb megoldást.


Mi az a fogkorona és mikor alkalmazzák?

A fogkorona a hagyományos, régóta bevált fogászati eljárások közé tartozik. A fogászati korona felhelyezésére akkor van lehetőség, ha a sérült fogból a foggyökér jó állapotban van, mivel arra helyezik a koronát. Ez azt jelenti, hogy a fog belső állománya már nem menthető meg, azonban a gyökér még stabilan ül a fogágyban.


A korona készítésekor a fogorvos lecsiszolja a megfelelő formára az érintett fogat, majd mintát vesz. A mintát elküldi a fogtechnikusnak, addig egy ideiglenes koronát helyez fel. Majd, ha a korona elkészült, a fogorvos speciális fogászati ragasztócementtel rögzíti az új koronát. A fogkorona megoldást jelent mind az esztétikai és mind a funkcionális problémákra is.


A korona többféle anyagból is készülhet. Ez lehet porcelán, fém, de akár arany is. A porcelán korona kifejezetten strapabíró és jól illeszkedik a többi foghoz, ráadásul ez a legesztétikusabb. Léteznek fémkerámia koronák is, amik belül fémből készülnek, kívül pedig kerámiával vannak beborítva.


Mi a különbség a fogbetét és a fogkorona között?

A legnagyobb különbség az, hogy míg a fogkorona felhelyezése előtt a fogat lecsiszolják és csak egy tartócsonkot hagynak meg a gyökérrel együtt, addig fogbetét alkalmazásánál csak a hiányzó rész töltik ki a pótlással és nem csonkítják meg a fogat. Tehát a fogbetét sokkal kisebb fogállományvesztéssel jár, mintha koronát helyeznének fel.


Különbségként meg kell még említeni, hogy fogbetéttel sokkal nagyobb és finomabb fogfelszínt lehet kialakítani, mint koronával. A fogtechnikus olyan területeket is meg tud formázni a fogbetétnél, amit egy koronánál nem lehet kivitelezni.


A korona és a betét közötti különbség még, hogy a betét általában drágább, mint a korona. Erről pontos tájékoztatást a szakorvos tud adni.


Melyikre van szüksége?

Azt, hogy Önnek melyik eljárásra van szüksége, csak egy szakorvos tudja megállapítani, miután alaposan felmérte szájüregének és a fogainak állapotát, majd pedig megállapította, hogy a károsodás vagy szuvasodás milyen mértékű.


Vannak esetek, amikor mind a korona, mind a fogbetét megoldás lehet a problémára, ilyenkor a páciens és a szakorvos közösen hozzák meg a döntés.

Fogpótlásra van szüksége?


Tudjon meg többet az esztétikai fogászatról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.