4+4 dolog a fogbeültetés veszélyeiről és hátrányairól

A fog implantátum veszélyei

A fog implantátum veszélyei a szakorvosok precizitásának és a modern technológiának köszönhetően csak nagyon kevés esetben jelentkeznek. Az fogbeültetési eljárások szinte 100%-os sikerességi rátával dolgoznak és a páciensek mindig elégedetten távoznak a rendelőből!


A beültetés után azonban jelentkezhetnek mellékhatások vagy kialakulhatnak komplikációk is. Most ezeket tekintjük át, hogy felhívjuk a páciensek figyelmét az ezekre utaló jelekre és a betartandó tanácsokra.


1. Rosszul megtervezett fogbeültetés

A rosszul megtervezett fogbeültetésnek nagyon alacsony a valószínűsége. Az implantátumok legtöbbször titánból készülnek, ami jól adaptálódik és a szervezet is jól fogad.


Ebből kifolyólag, a beültetés során inkább a csontállomány minősége és mennyisége okozhatja a komplikációk kialakulását, illetve a rossz szögben, pozícióban behelyezett implantátum. Ezért szükséges minden esetben átesni a megfelelő egészségügyi vizsgálatokon és átbeszélni minden fontos egészségügyi tényezőt a 

szakorvossal.


Valószínűleg számíthat orvosi panoráma röntgenre és egyre elterjedtebb, hogy 3D-s, számítógépes rendszerrel megtervezik a páciens állkapocscsontját, így biztosítva a teljes precizitást.


2. Rosszul elkészített implantátum

A rosszul elkészített vagy kiválasztott implantátum nem illeszkedik pontosan az ínyhez, az állkapocscsontba vagy a fogsorhoz. Ebben az esetben irritációt vált ki, ami akár gyulladáshoz és csontszövetvesztéshez is vezethet. Ez azonban ritkán fordul elő, de érdemes meggyőződni róla, hogy a megfelelő szakemberhez fordult!


3. Fogbeültetés utáni duzzanat, fájdalom

A fogbeültetés után jelentkező fájdalom és duzzanat a beavatkozás természetes része. A fájdalom intenzitása az első nap után jelentősen lecsökken, majd 1 héttel a műtét után teljesen megszűnik. A duzzanat pedig nagyjából egy hét alatt teljesen lelankad. Ritka esetekben azonban előfordulhat, hogy a fájdalom intenzitása nő és a duzzanat sem akar megszűnni. Ilyenkor ajánlott minél előbb felkeresni a kezelőorvot, hogy az esetleges fertőzések vagy egyéb komplikációkat időben diagnosztizálják.


4. Fogbeültetés utáni gyulladás

A fogbeültetés utáni gyulladás kialakulásának két forrása lehet. Az első, ha a beavatkozás során valamilyen baktérium került a sebbe. A második pedig, ha a beavatkozás után, akár évekkel később is, fertőzés alakul ki az implantátum körül.


A fertőzés és a gyulladás legtöbb esetben elkerülhető, ha a páciens betartja a szakorvos szájhigiéniás tanácsait, elsajátítja a helyes fogmosás lépéseit és részt vesz a kontrollvizsgálatokon, mivel a fogorvos sokkal hamarabb felismeri az erre utaló jeleket. A tünetek jelentkezésekor érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni, hogy a gyulladás, fertőzés ne terjedjen át a többi fogra.A fogbeültetés hátrányai

Mint minden fogászati eljárásnak, a fogbeültetésnek is vannak hátrányai. Ezek közül hármat szoktak kiemelni. A magas ára, a szomszédos fogak esetleges károsodása és az implantátumok túlterhelése következtében kialakuló kellemetlenségek.


1. Anyagi megterhelés

A fogbeültetés valóban még mindig a drágább fogászati eljárások közé tartozik. A hiányzó fogak pótlására alkalmazott eljárások, a híd készítés és a kivehető protézis árával nem versenyezhet, viszont tartósság és esztétikai szempontból sokkal előrébb van.


Az implantátum beültetés egy egyszeri beruházás, míg a hidaknál fennállhat annak az esélye, hogy akár 10 éven belül cserélni kell őket. Illetve a tartófogakat is nagy mértékben meggyengíthet, olyannyira, hogy utána azok már nem lesznek alkalmasak egy következő híd tartására.


2. Műtéti beavatkozás

A fogbeültetés egy műtéti beavatkozás és mint minden beavatkozásnak, ennek is vannak egészségügyi hátrányai. A beültetés során a páciens teljes állkapcsát érzéstelenítik, így közben nem érezhető semmilyen fájdalom. Azonban egy műtét és az utána következő lábadozási időszak megterhelő lehet a szervezetre és az immunrendszerre nézve.


A páciensek gyakran stresszesek és aggódnak a következmények miatt. Érdemes felkészülni, pár nap szabadságot kivenni és a feladatokról is kicsit megfeledkezni, hogy nyugodt körülmények között kezdje meg a gyógyulást.


3. Szomszédos fogak károsodása

A szomszédos fogak károsodása abban az esetben fordulhat elő, ha az implantátum mellett elhelyezkedő fogak gyökerei szabálytalanok. Ezért is fontos az előzetes röntgen és CT felvétel, mivel annak alapján a szakorvos pontosan meg tudja határozni a beavatkozás irányát és a szabálytalan gyökér nem jelent problémát.


4. Túlterhelés

Túlterhelés leginkább azonnali implantátumok esetében fordul elő, amikor a kihúzott fog helyére rögtön bekerül az implantátum. Ilyenkor, mivel a lágy szövetek gyógyulási időszaka rövidebb, mint a csontosodásé, a páciens hamarabb azt érezheti, hogy rágás során már teljes mértékben terhelhető az implantátum. Viszont a felszín alatt, a gyökér és a csont még nem áll készen és a túlzott nyomásra az szervezet gyulladással reagál.

Fogbeültetésre, implantációra van szüksége?


Tudjon meg többet az implantációról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.