Fogselyem - erre való, és így használja helyesen! 

A fogselyem az 1810-es évek óta ismert fogköztisztító. Megfelelő használatával sokkal tisztább, garantáltan lepedékmentes fogakkal mosolyoghat bátran ismerőseire.

Mégis, ha nem rendeltetésszerűen alkalmazza, azzal éppen az ellenkezőjét érheti el, és komoly, visszafordíthatatlan sérüléseket okozhat magának. Ebben a cikkben elolvashatja, hogy mi pontosan a fogselyem; mire való és hogyan használja helyesen azt; milyen típusok közül választhat; és mikor nem javallott az alkalmazása.

Mire való igazából a fogselyem?

A fogselyem egy vékony szál, melynek elsődleges funkciója, hogy eltávolítsa a fogmosás után visszamaradt lepedékeket és az esetleges ételmaradványokat a fogakról és a fogak közötti, nehezen elérhető területekről. Emellett étkezések után is sokkal hatékonyabban távolítja el a beszorult ételmaradékokat, mint a fogpiszkáló.

Mivel az interdentális terüleket a fogkefék nehezen érik el, ezért könnyebben megindulhat a fogszuvasodás. A fogselyem alkalmazása ezt a problémát segít megelőzni. A fogkő azonban nem távolítható el vele, azt biztonsággal csak fogorvos képes lecsiszolni fogászati eszközökkel.

Hogyan kell használni a fogselymet?

A fogselyem helyes használata sajnos széles körben kevésbé elterjedt, de gyorsan megtanulható. Ráadásul az egészséges fogak érdekében elég naponta egyszer igénybe venni. Az igazán lepedékes fog esetén célszerű lehet, ha még a fogmosás előtt használja a fogselymet, de általános tisztítás esetén elegendő utána bevetni. Ha követi az alábbi pár lépést, akkor biztos lehet benne, hogy megfelelően alkalmazta azt.

  1. Vágjon le a tárolódobozon található fül segítségével körülbelül 30-45 centi hosszú fogselymet. Ezt a lépést szokás lecsévélésnek is nevezni. Mérheti úgy is a lecsévélt mennyiséget, hogy a könyökhajlattól a hüvelykujj hegyéig tartó hosszt tép le.
  2. Csavarja fel mind a bal, mind a jobb kezén egy-egy ujjára feszesen, de ne engedje, hogy túlzottan elszorítsa azokat a selyem. Addig tekerje, amíg a két ujja között 3-5 centiméternyi szabad cérna nem marad.
  3. Húzza be a fogselymet a két fog közti részre, és a fog felszínén haladjon lefele az íny felé lassú cikk-cakk mozdulatokkal.
  4. Az ínynél legyen óvatos, ne sértse fel. Az ínyvonal alatt szintén ajánlott a fogselyem használata, de törekedjen arra, hogy ne irritálja túl a területet.
  5. Mozgassa a fogselymet először a fogon fel, majd lefele, egyenletes mozdulatokkal. Az eszköz ne egyenesen kifeszített legyen, hanem az éppen tisztított fogat ölelje körbe, C alakban. Ezt ismételje meg a mellette lévő, másik fog felszínén is.
  6. Vigyázzon, hogy ne rántsa ki hirtelen a fonalat a fogak közül, mert azzal sérülést okozhat magának. A következő fog tisztításához tekerjen le egy tiszta, 3-5 centiméternyi adagot az ujjáról. Haladjon a lépéseket ismételve tovább, egészen az utolsó fogig - egyet se hagyjon ki!

Milyen típusú fogselymek kaphatóak?

Az első fogselymek eredetileg selyemszálakból készültek, ám a terhelés következtében ezek könnyen foszlottak és szakadtak, utánpótlásuk drága volt. Az igazi áttörést a műanyag alapúak, azokból is a nejlonból készített változatok hozták meg. Ezek ugyanis sokkal strapabíróbbak és a használat közben kisebb eséllyel bomlanak szét.

● A klasszikus kiszerelésű fogselyem dobozban kapható, melyen egy kis fül segíti a lecsévést. Ez jellemzően műanyagból készül, és lehet belőle ízesített (mentholos, citromos) változatot is kapni, hogy kellemesebbé tegye az élményt. Ezt a változatot gyermekek önállóan 10-12 éves kortól alkalmazhatják.

● A viaszolt fogselyem esetében egy vastagabb szállal találkozhat. A viaszréteg a benne található illóolajokkal és enzimekkel abban segít, hogy a fogselyem még strapabíróbb, hatékonyabb és kellemesebb ízű legyen a használat során. Hátránya cserébe az, hogy extrán szűkös fogrések közé nehezebben fér be.

● A fogselyem villa vagy a nyeles, elektromos fogselymező azok számára nyújt kényelmes megoldást, akik nem akarják a klasszikus, csévelt változatban tisztítani a fogközöket. A műanyag nyél végén az egyenesen vagy ferdén kifeszített fogselyemmel és annak beépített adagólójával tud egyenként végighaladni a fogain.

● A Superfloss fogselyem technológiaiag innovatív eszköz, mivel kifejezetten a fogimplantátummal vagy a fogszabályzóval rendelkezőknek segít az alapos tisztításban.

A fenti típusok mind megtalálhatóak az Oral B fogselyem családjában.

Mikor nem tanácsos a fogselyem használata?

A gyulladt, vérző, vagy gennyes íny esetében semmiféleképpen nem ajánlott a fogselyem alkalmazása - amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, keresse fel minél hamarabb a fogászatot, hogy a megfelelő szájápolási és kezelési rutint követhesse.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a fogselymezés ellenére, vagy annak használata után panaszai nem múlnak, hanem továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, úgy ne használja tovább a terméket és jelentkezzen minél hamarabb fogorvosi konzultációra. Ennek keretében a megfelelő kezelést kapja majd, amivel problémája végleg megszűnhet. Jelentkezzen be munkanapokon reggel 8.00 és este 20.00 óra között ügyfélszolgálatunkon!

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.