Protézis vagy implantátum – Melyiket válasszam?

Az implantátum és a protézis között választani nem egyszerű feladat. A hiányzó fogak pótlására jelenleg ez a két mód létezik. Viszont ezeket gyakran összekeverik, pedig mindkettő különböző problémára, helyzetre nyújt megoldást.


Mielőtt eldől, hogy protézisre vagy implantátumra van szükség, figyelembe kell venni a páciens igényeit és egészségügyi állapotát, valamint a felmerülő egyszeri és visszatérő költségeket. Cikkünkben összeszedtük, hogy a különbségeket és legfontosabb tudnivalókat, amik segítenek könnyebbé tenni a választást!


Mi a különbség a protézis és az implantátum között?

A különbség protézis és implantátum között az, hogy az implantátum fixen rögzített, míg a protézis mobilis, kivehető. A fogászati implantátumok tulajdonképpen titáncsavarok, amelyeket a fogorvos az állkapocs csontjában rögzít helyi érzéstelenítést követően. Ezek mesterséges foggyökérként funkcionálnak. Az implantátum esetében a teljes gyógyulási és csontosodási idő viszonylag hosszú, körülbelül 2-3 hónap. A csavarokon kerámia vagy fémkerámia vázú koronák helyezkednek el, amik élethosszig biztosítják a stabil fogazatot.


A kivehető protézisek műfogakból állnak, amit ragasztással kell felhelyezni a fogsor helyére. Régen a porcelán fogakat egy műanyag alapba ágyazták. Manapság viszont, a modern fogászati technológiának köszönhetően a protézisek könnyedebbek, és ellenállóbbak, mint korábban voltak.


Mit kell tudni az implantátumokról?

Implantátumot akkor érdemes választani, hogyha nem akar a protézissel járó gondokkal törődni. Az arc megtartja formáját, az állkapocs nem fog úgy beesni, mint a protézis viselése során. Étkezés közben kevésbé kell vigyázni és óvatosnak lenni, mint a protézisek esetében.

Viszont azért az implantátumok terhelésére is figyelni kell, főleg a beültetést követő, úgynevezett csontosodási periódusban. Az implantátum egy életre szóló beépítés, így sokkal kevesebbet kell foglalkozni vele, mint a kivehető műfogsorral; nincs szükség ragasztásra, karbantartásra vagy új készülék vásárlására. Ugyanúgy kell tisztán tartani, mint a rendes fogakat. Akkor is jó választás, ha csak egy vagy pár fogról van szó. Ráadásul, már léteznek olyan implantátumok is, amelyek ritka csontállománynál is alkalmazhatóak, ilyen az all on 4.


Másik lehetőség pedig a csontbeültetéssel egybekötött implantátum. A fejlett technológia lehetővé teszi már az erősen megritkult csontszövet pótlását is, így könnyedén beültethető az implantátum. Ha a csontállomány és a csontsűrűség csak enyhén kopott, akkor általában az implantátummal együtt töltik fel a csontot. Ha viszont nagyon megritkult a csontszövet, akkor előbb feltöltik azt, majd az eljárást követő hat hónappal beültetik a megfelelő implantátumot.


Mit kell tudni a protézisről?

Protézist, vagy más néven kivehető műfogsort akkor érdemes választani, ha a páciens kevés csontállománnyal rendelkezik, anyagi megfontolásból, vagy más egészségügyi okokból. A protézis készülhet műanyagból vagy pedig porcelánból.


Manapság már elég élethű kialakítást tudnak készíteni ezeknél a készülékeknél is, ami nagyon hasonlít a csontfog kinézetéhez. Bár nem annyira egyedi, mint az egyenként beültetett, az eredeti fogat teljesen lekövető implantációs megoldás, sokak számára az esztétika nem a legfőbb szempont. A porcelán protézis élethűbb, de könnyebben sérül egy esetleges leejtés következtében.

Ha számít, hogy mennyibe kerül a legelső beruházás, akkor a protézis lehet a jó választás, mivel olcsóbb beruházás, mint az implantátum. Az ára leginkább az alapanyagtól függ. A kivehető műfogsort időről időre cserélni kell, ami szintén költséges hosszútávon, így hamar el lehet jutni az implantátum költségéig.


Protézis esetén rendszeresen kell fogorvosi vizitre járni, mivel az meglazulhat, és újra be kell állítani. Így el lehet kerülni a gyakori irritációt, amit a súrlódást okoz. Azonban idővel biztosan az egész szerkezetet cserélni kell, mivel az állkapocs természetéből adódóan változik az életkorral. Protézissel meg kell válogatni, hogy mit eszünk, mennyire puha az étel, és oda kell figyelni rágásnál. Ha amúgy is puha ételeket fogyaszt, diéta vagy más betegség miatt, a protézis megfelelő választás lehet.


A kivehető műfogsor az elején sok alkalmazkodást igényel, mivel az ínyt sok súrlódás és nyomás éri ami akár fel is törheti a pótlás. Ezen felül fontos a megfelelő szájhigiénia, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását.


Hogyan válasszak, melyik való nekem?

A kivehető műfogsorok ideje sokak szerint lejárt, hiszen az implantátum korszerűbb, tartósabb és megbízhatóbb választás. Kinézete szinte megkülönbözhetetlen az igazi csontfogtól, így a páciens újra magabiztosan mosolyoghat. Legtöbb esetben alkalmazható protézis helyet, és az ára is megtérül hosszútávon.

 

Sokan nem tudják, azonban a két fogpótlási módszert össze is lehet párosítani. Így a rögzített implantátumokra kivehető műfogsort lehet felhelyezni, ami mindkét technológia sajátosságait magában hordozza. Nem muszáj kivenni, de tisztításhoz ajánlott. Nem tud elmozdulni sem, így aludni is könnyedén lehet benne. Ha még ezután is bizonytalan a választásban, keresse szakorvosát!

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.