Szónikus fogkefe
Mi az, Kinek ajánlott, Árak

A szónikus fogkefe egy olyan speciális fogkefe amely előre-hátra irányú mozgást végez 12000-24000 Hz-es rezgéstartományban. Ez azt jelenti, hogy percenként átlag 40000 mozdulatot végez. A hanghullámok keltette rezgés és a mozgás sebességének köszönhetően legalább kétszer több lepedéket képes eltávolítani, mint más elektromos fogkefék. A legnépszerűbb szónikus fogkefék a Philips Sonicare és az Oral-B Pulsonic termékek, 15 000 és 120 000 forint közötti áron érhetők el.

Manapság már egyre szélesebb körben elterjedt tény, hogy a fogápolási szakemberek inkább az elektromos fogkeféket ajánlják a sima fogkefék helyett, ugyanis azokkal sokkal alaposabban lehet tisztán tartani a fogakat.

A szónikus fogkeféről mégis kevesen tudják, hogy pontosan miben különböznek a hagyományos elektromos fogkeféktől. Az alábbi cikkben ezt a témát járjuk körbe részletesen.

Kinek ajánlott a szónikus fogkefe használata?

A szónikus fogkefék mindenkinek ajánlottak, aki szeretné a lehető legtisztábban tartani a fogait, de különösen ajánlott az érzékeny fogakkal rendelkezőknek és azoknak, akik valamilyen fogínybetegségben szenvednek. A fogínyérzékenység és egyéb fogágybetegségek kezelésének kulcsa a minél alaposabb tisztítás, tehát a szónikus fogkefe ebben is segíthet.

Miben különbözik a szónikus fogkefe a sima elektromos fogkefétől?

o A szónikus fogkefe percenként több tízezer mozdulatot végez, míg az elektromos fogkefe kb 4000-8000 fordulatot tesz meg ugyanennyi idő alatt.

o   A fogak elszíneződésének csökkentésében hatékonyabb a szónikus kefe, mivel a mosás közben kibocsátott hanghullámok hatékonyak a fehérítésben is

o   A szónikus fogkefékkel sokkal gyorsabban lehet végezni a fogmosással, mivel rövidebb idő alatt sokkal több mozgást végez, ezért hatékonyabban tisztít, ráadásul a legtöbb modellben található beépített időzítő is, mellyel biztosak lehetünk abban, hogy elég időt szántunk a fogmosásra.

o   A szónikus fogkefék feje általában hosszúkás, mint a sima mechanikus fogkeféké, ellenben a hagyományos elektromos fogkefék kerek fejeivel.

Szónikus fogkefe árak

Ha valaki ebben a cikkben olvas először a szónikus fogkefékről, akkor az eddig leírtak alapján azt gondolhatja, hogy ez valami nagyon drága és exkluzív szájápolási eszköz. Ez szerencsére nem így van, hiszen az eszköz terjedésének és a fogorvosok ajánlásainak köszönhetően egyre szélesebb körben elérhető, egyre kedvezőbb áron.

A szónikus fogkefe ár attól függ, hogy milyen tudású és felszereltségű az adott eszköz.

  • Különbség van például a hálózati töltős vagy akkumulátoros illetve az elemes verziók üzemideje között. Vannak olyan fogkefék, melyek időzítővel vannak felszerelve és nem csak akkor jeleznek, amikor letelt az ajánlott 2 perc, hanem minden fog után jelzi, hogy mikor ajánlott a következő fog tisztítására lépni.
  • Sok gép saját alkalmazással is rendelkezik, mely eltárolja a fogmosás során kifejtett erő nagyságát és figyelmeztet, ha túl erősen nyomja valaki a kefét a fogaihoz.
  • Ezek a tulajdonságok mind növelhetik a fogkefe árát, de nagyon hasznosak is lehetnek és sok jövőbeli költségtől kímélik meg a használóját, ha kevesebbet kell fogorvosi kezelésekre járnia.

    Most mutatunk néhány konkrét terméket és azok árát

  1. Szónikus fogkefét már 15 000 forint alatt is lehet vásárolni, mint például a Philips Sonicare HX6511/50-es modellt.
  2. Ha valaki több funkcióért cserébe hajlandó többet fizetni, akkor a Xiaomi Oclean XPro Elite fogkefe már 26 990 forintért elérhető és lényegesen többet tud, mint az olcsóbb versenytársai.
  3. A Philips Sonicare HX9332/04 DiamondClean szónikus fogkefe ára ugyan 60 000 forint fölé is rúghat, de cserébe giroszkóppal, időzítővel, több kefefejjel, utazótöltővel, polírozó móddal, hajlítható nyakkal és töltőpohárral is ellátták.


Milyen hátránya, van a szónikus fogkefének?

Mint minden terméknél, úgy a szónikus keféknél is van hátrány az előnyök mellett. 

  • Ilyen, hogy gyermekeknél nem érdemes szónikus fogkefével kezdeni a fogmosás megtanulását, mert így nem fog rögzülni a tisztító, sikáló mozdulat. Ajánlott a tejfogak kihullásakor váltani, mert addigra már kialakul egy szájápolási rutin, ami kicsi odafigyeléssel átalakítható a szónikus fogkefés fogmosásra. Azért is ajánlott a fogváltás megindulásakor átállni a szónikus fogkefére, mert a maradandó csontfogakat így már a kezdetektől ezzel a nagyon hatékony módszerrel lehet tisztítani, megelőzve ezzel a fogak korai romlásnak indulását.

Egyébként nem csak a gyerekeknek lehet kicsit több idő a váltás és a megszokás, hanem a felnőtteknek is. Annyira más a technika és a fogmosás közbeni érzet, hogy hátrányként szokás emlegetni a hosszabb megszokási, átállási időt. Meg kell találni a megfelelő beállításokat, erősségeket és sebességet, hogy komfortos legyen a használata. De ha ezekre egyszer ráérez az ember, akkor hamar tapasztalhatja jótékony hatásait.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.