Fogfehérítés házilag - Otthoni módszerek

Miért NEM ajánljuk őket:

  • kevésbé vagy egyáltalán nem hatásosak
  • ha van is hatásuk, csak rövid ideig tart
  • némelyik otthoni praktika komoly károkat tud okozni


Ismerje meg az orvosi fogfehérítést: biztonságos és bizonyítottan hatékony!

fogfehérítés otthon

Az otthoni fogfehérítésnek több változata létezik. Most a hagyományos, természetes módszerekkel fogunk foglalkozni.


Emellett léteznek fehérítő fogkrémek, készülékek és kenőcsök is, illetve nem szabad megfeledkezni a rendszeres és alapos fogmosásról sem mint fogfehérítő módszerről.


Az alapos fogmosás csökkenti a szájban maradó baktériumok számít, így harcolva az elszíneződés ellen.


Továbbá a megelőzést mint fogfehérítési módszert is meg kell említenünk. Bizonyos ételek és italok (kávé, vörösbor, szénsavas üdítők, piros bogyós gyümölcsök) kerülése, már önmagában is felér egy fogfehérítéssel.


Viszont, ha a fogak már elszíneződtek, akkor a következő házi módszerekkel találkozhatunk a leggyakrabban.


Hangsúlyozzuk, hogy ezek a módszerek nem alapszanak tudományos vizsgálatokon, nincsenek hivatalos és hiteles eredmények, továbbá rossz esetben még kárt is okozhatunk a fogsorunkban használatukkal.

Válassza a biztonságos és bizonyítottan eredményes orvosi fogfehérítés kezelést!


fogfehérítés otthon

Fogfehérítés házilag - 7 népszerű otthoni megoldás

  1. Szódabikarbónával - a legelterjedtebb házi fogfehérítési módszer
  2. Hidrogén peroxiddal - fogászati rendelőkben is használt anyag
  3. Kókuszolajjal - természetes, a legtöbb háztartásban megtalálható
  4. Almaecettel - savassága tisztító hatású, de károsíthatja a fogzománcot
  5. Citrommal - rövid távon hatásos módszer lehet
  6. Narancshéjas dörzsöléssel - d-limonént tartalmaz, mely megtalálható több gyógyszerben is
  7. Eperfogyasztással - szintén citromsavat tartalmaz, de kevésbé káros
1

Szódabikarbónával


A hagyományos, természetes módszerek közül a legelterjedtebb a szódabikarbónás fogmosás. Alkalmazása úgy történik, mint egy fogmosás.  A fogkefére kell szórni egy csipetnyit, majd lassan, alaposan átmosni vele a fogakat. A módszer ugyan természetes alapanyaggal dolgozik, viszont sérült íny és érzékeny fogak esetén kellemetlen mellékhatásokkal járhat a kezelése.


A szódabikarbóna egy másik alkalmazási módja, amikor citrom levében kell feloldani, majd a keveréket egy vattapamaccsal felvinni a fogakra. Majd ezután 5-10 percig hagyni a fogakon. Ennél a verziónál kevesebb az esélye a fogak roncsolódásának és a fogíny sérülésének.Bármelyik módszert választjuk a kezelést ajánlott megismételni az eredmény érdekében.


Az eljárás egy-két árnyalattal képes az elsárgult fogak színén javítani. Viszont az eredmény hosszú távon nem hatékony. A gyakori alkalmazás során pedig maradandó károkat okozhatunk a fogzománcon, ami további problémákhoz vezet.


2

Hidrogén peroxiddal


A hidrogén peroxid egy szervetlen kémiai vegyület, ami megtalálható gyógyszerkészítményekben, fehérítőkben és fertőtlenítőszerekben is. A fogászatban pedig fogfehérítő készítményekben is gyakran jelen van. Az oldatot többféle koncentrációban be lehet szerezni, azonban fogfehérítéshez nem szabad 6%-nál nagyobb koncentrációjút alkalmazni, különben súlyos sérüléseket okozhatunk.


Felhasználása úgy történik, hogy egy vattapamaccsal a keveréket felvisszük a fogakra, majd 20-30 percig pihentetjük. Utána alapos öblögetéssel eltávolítjuk a fogakról és a szájból a vegyületet. Fontos, hogy az oldatot csak a megfelelő koncentrációban alkalmazzuk és próbáljuk úgy felvinni, hogy a fogínyeket ne érje.


A módszer valóban alkalmas arra, hogy egy-két árnyalattal fehérebbé tegyük a fogakat, illetve a folyamat könnyen elvégezhető otthon is. Viszont az oldat megfelelő használata nagy óvatosságot és odafigyelést igényel.

3

Kókuszolajjal


A kókuszolaj szintén egy természetes alapanyag, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Emellett a szépségápolásban is gyakran alkalmazzák, mivel hidratáló és antibakteriális hatása van. Az előbbiek miatt a kókuszolajos fogmosás egy elterjedtebb módszer, mivel nem csak a fogak fehérítésére, hanem az íny tisztán és egészségesen tartására is hatékony lehet.


Alkalmazása úgy történik, mint egy fogmosás. A fogkefére borsónyi méretű mennyiséget kell önteni, majd lassan, alaposan átmosni a fogakat. Ajánlott 15-20 percig fent hagyni és egy hónapon keresztül minden nap elvégezni ezt a folyamatot. Egy másik alkalmazása a kókuszolajnak, az öblögetés. Ebben az esetben egy teáskanálnyi olajjal kell öblögeti 5-10 percig, egy hónapon keresztül.


A kókuszolaj szájhigiéniára gyakorolt pozitív már bizonyított és akár egy-két árnyalattal tényleg fehérebbek lesznek tőle a fogak. Viszont a folyamat hosszas és időigényes, főleg az elért eredmények fényében.

4

Almaecettel


Az almaecet számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, többek között rost és savtartalma miatt tisztító hatása van. Alkalmazása öblögetéssel történik. A folyadék elkészítéséhez 1-2 dl almaecetet ugyanennyi langyos vízben kell feloldani, majd ezzel öblögessünk öt-hat alkalommal. Fontos, hogy a kezelést maximum heti háromszor végezzük csak, különben súlyos károkat okozhatunk a fogzománcon.


Az eljárás az alma savasságát használja ki, és ezért gondolják sokan fehérítő hatásúnak. A valóság azonban inkább azt mutatja, hogy az eljárás több kárt okoz, mint hasznot. A savak felmarhatják, sérthetik a fogzománcot, ami ezáltal még fogékonyabb lesz az elszíneződésre.

5

Citrommal


A citrom magas citromsav tartalma miatt került fel a listára, mivel képes alaposan eltávolítani a szennyeződéseket és a baktériumokat. Alkalmazása több formában és más módszerekkel vegyítve is létezik. Legtöbbször azt javasolják, hogy igazi citrom facsart levét hígítsuk langyos vízben, majd azzal öblögessünk 5 percig. Ezt pedig ismételjük meg egy héten keresztül két-három alkalommal.


A módszer után egy-két árnyalattal valóban fehérebbnek tűnhet a fogsor. Azonban hosszú távon ez az eljárás több kárt okoz, mint hasznot, mivel a citromsav kalciumot von ki a fogakból. Az elgyengült, sérült fogzománcon pedig könnyebben megragadnak a szennyeződések, ezért lehetséges, hogy a fogak még sárgábbak lesznek rövid időn belül.6

Narancshéjas, citromhéjas dörzsöléssel


A narancs, illetve a citrom az almaecethez hasonlóan gyümölcssavat tartalmaz, illetve a héj és a hús közötti fehér rész d-limonént tartalmaz. Ez a molekula megtalálható parfümökben, háztartási tisztítószerekben és gyógyszerkészítményekben is. Az orvostudomány több gyógyászati kezelés során hatékony módszernek tartja, azonban a fogfehérítő hatásáról nincs klinikai bizonyíték.


Alkalmazáskor a gyümölcs héjából pakolást kell készíteni és a belső felével a fogsorra helyezni, majd pár percig úgy hagyni. Az eljárás ugyan nem tűnik veszélyesnek, ha sérült fogakon alkalmazzuk rendszeresek, akkor nem csak a fogak zománcát, hanem a belső dentin réteget is roncsolhatjuk.

7

Eperfogyasztással


Végül vegyük az eperfogyasztást mint fogfehérítési módszert. Az eper citromsavat tartalmaz, ezért úgy, mint a többi gyümölcs, valóban segít a letapadt szennyeződést és kórokozókat eltávolítani.


Alkalmazáskor ajánlott az érett epreket használni, mivel azoknak magasabb az almasav tartalma, ami kevésbé károsítja a zománcot, mint a citromsav. Az eprekből egy pépes masszát kell készíteni, majd felvinni a fogakra és 10-15 percig pihentetni.  Ajánlott két-háromszor megismételni a folyamatot egy héten.


Ez az eljárás valóban egy-két árnyalatot fehéríthet a fogak színén, mivel alaposan eltávolítja a lepedéket, így a fogak is fehérebbnek tűnnek. Viszont az eredmények hosszútávon nem maradandóak, mivel akár már egy sötétebb színű étel vagy ital fogyasztásával visszaváltozhat a fogsor színe.fogfehérítés házilag

Mi a baj a házi praktikákkal és miért válasszunk inkább fogorvosi fehérítést?

fogfehérítés házilag

Mint látható, ha házilag szeretnénk a fogfehérítést végezni rengeteg módszer áll a rendelkezésünkre. A páciensek gyakran számolnak be róla, hogy a fogfehérítést elsőnek otthonukban kezdték meg, különböző a háztartásban is fellelhető hozzávalókkal.


A fent felsorolt házi praktikák sem a gyakorlatban, sem klinikai tesztek során nem mutattak hatékony eredményt fogfehérítés szempontjából.


Ráadásul még sok esetben károsak és veszélyesek is. Az otthon alkalmazható fogfehérítési módszerek hiába könnyen és kedvező áron beszerezhetőek, eredmény szempontjából felesleges kiadásnak mondhatók.


Ha biztos eredményeket szeretnénk rövid idő belül, érdemesebb inkább felkeresni egy szakorvost és a szakszerű fogfehérítést választani.


A fogászati fogfehérítés során biztosak lehetünk benne, hogy egy szakértő végzi az eljárást, aki figyelemmel van a korábbi kortörténetünkre és fogaink állapotára.

Ha Ön is fehérebb fogsorra vágyik, kérjen időpontot még ma, és legyen ellenállhatatlan a mosolya!