A barázdazárás menete, előnyei, hátrányai

Az orvostudomány már több módszert is kifejlesztett, hogy minél tovább segítsenek a pácienseknek önállóan megóvni a fogakat. Ilyen az akapos fogtisztítás és a barázdazárás is. Fogváltás után az új, maradó fogak még sokkal gyengébbek, védtelenebbek, mivel ekkor még kevesebb kalcium épült be. Ezért, az új fogak kibújása utáni 1-2 évben sokkal nagyobb a fogszuvasodás lehetősége, mint máskor, még a szájhigiéniai folyamatos fenntartásával is.


Az új fogak rágófelszínén sokkal több és kisebb barázda található, mint a korábbi tejfogakén. Ráadásul, a felszínen még viszonylag tágabbak ezek a barázdák, viszont utána szűk járatként vezetnek a fog belseje fel. Ezekbe a szűk résekbe a fogkefe sörtéi már nem képesek bejutni, így itt a baktériumok könnyen megtelepedhetnek és eljuthatnak egészen a dentinig, ami utána a fog elvesztéséhez vezet.


Mikor szükséges a barázdazárás?

A fenti problémának a megelőzésére hozták létre a barázdazárást. A barázdazárás nem alkalmas a már szuvas, lyukas fogak kezelésére, hanem annak kialakulását akadályozza meg. A barázdazárás sikeressége azon is múlik, hogy mikor történik meg. Érdemes a fogak kibújása utána egyből felkeresni a szakorvost. A művelet akár 6 éves kortól, egészen 18 éves korig végrehajtható. Az első nagyőrlőfogak általában 5-7 éves kor között jelennek meg. Míg a második nagyőrlő és az első kisőrlőfogak 11-14 éves kor között. Ilyenkor érdemes legalább félévente fogorvosi konzultáción részt venni, mivel a szakorvos hamarabb azonosítani tudja, ha probléma van, és a többi fogat megmentheti barázdazárással.


Barázdazárást egyébként tejfogakon is végre lehet hajtani. 18 év felett felnőtt korban a barázdák már kevésbé károsodnak, illetve a páciensek már jobban ismerek a szükséges szájhigiéniai eljárásokat.

A beavatkozás az egyszerűbb fogorvosi eljárások közé tartozik, foganként nagyjából 15-20 percet vesz igénybe. A mélyre behatoló barázda záranyag nagyjából 3-4 évig garantálja a fog mélyebb rétegeinek a védelmét. Ez után szükség van a barázdazár megújítására.


A barázdazárás menete

A barázdazárás menete több lépésből áll. Elsőnek egy nagyon alapos fogmosáson kell átesnie az érintett fogaknak. Ezután szükség van a fogzománc enyhe maratására is, hogy a barázdazáró anyag megfelelően meg tudjon kötni. Ezután az érintett fog alapos szárítása következik. Ez nagyon fontos a hosszútávú siker érdekében. Utolsó lépésként pedig a barázdazáró anyag felvitele következik. Jelenleg kétféle barázdazáró anyagot használnak a fogorvosok; üveg ionomer cementet vagy rezint.


Előfordulhat, hogy az érintett fogban már mélyen megkezdődött a szuvasodás. Ilyenkor kiterjesztett barázdazárásra van szükség. Ez azt jelenti, hogy elsőnek kezelni kell a fogat. Ilyenkor a fogorvos egy fúróval feltárja a fogat, eltávolítja a szuvas részt, alábélelő anyagot használ a kifúrt részeknél, majd bezárja a barázdarendszert a barázdazáró anyaggal.


A barázdazárás előnyei

A barázdazárásnak rengeteg előnye van. Északi országokban bevett szokás, hogy minden gyermeknél végrehajtják a barázdazárást, amint kibújnak a maradó fogak. Magyarországon annyira nem elterjedt az eljárást. 


A barázdazárás legnagyobb előnye, hogy az új csontfogak nehezen tisztítható felülete helyett, egy könnyen tisztítható felületet hoz létre. Barázdazárással kevésbé kell aggódni, hogy a gyermekek nem tudják elsajátítani egyből a helyes fogmosás folyamatát és néha megfeledkeznek a szájhigiénia visszaállításáról.


Másik előnye, hogy az eljárás teljesen fájdalommentes és rövid időn belül hosszú évekre hozzájárul a fogak védelméhez. A barázdazárak majdnem 90%-a több év távlatából is a helyén marad. Egy egészséges fog sokkal tovább használható, mint egy szuvas, fúrt és tömött fog. Ráadásul, könnyen előfordul, hogy a szuvasodás átterjed a többi fogra és a fájdalom kiterjed az egész állcsontra vagy éppen arcra. Az ezt követő gyökérkezelés pedig sokkal fájdalmasabb és hosszabb folyamat. Ehhez kapcsolódik a következő előny is, miszerint a barázdazárás sokkal költséghatékonyabb, mint a szuvas fogak gyökérkezelése és tömése.


Előnye még, hogy ha az eljárás nem is volt sikeres, és a barázdazár kiesik vagy elmozdul, az sem jelent problémát.


A barázdazárás hátránya

A barázdazárás legnagyobb hátránya, hogy nem kopásálló. Így rágással és az idő múlásával a tömés megkopik, ami miatt a későbbiekben elmozdulhat és kieshet. Ezen kívül a barázdazárásnak nincsenek ismert hátrányai és negatív következményei.

Fogbeültetésre, fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.