Hogyan kell fogat mosni? – 5 szempont, amire érdemes figyelnie fogmosáskor!

A fogmosás a szájhigiénia fontos része, mivel ekkor távolítjuk el azokat a baktériumokat, amik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásáért felelősek. Sajnos azonban kevesen tudják vagy tartják be a helyes és alapos fogmosás szabályait. A helyes fogmosás elsajátítása nem csak a fogszuvasodás ellen megoldás, de más ínybetegség vagy gyulladás megelőzésében is segít.


A fogmosás helyes technikáját nem nehéz elsajátítani. A legjobb lenne, ha ez már kora gyermekkorban megtörténne. Ha viszont ez valamiért nem történt meg, akkor érdemes akár felnőtt korban is átvenni az alapokat. Nézzük tehát, hogy mi az a 5 szempont, amire érdemes odafigyelnie, ha sokáig szeretné megőrizi a fogai egészségét és szépséget!


1. A helyes fogmosás technikája

A helyes fogmosás technikája könnyen elsajátítható, csak pár dolgot kell figyelembe venni és megjegyezni. Ha a fogainak az állapota megfelelő és nem rendelkezünk ínybetegséggel vagy más szájüregi betegséggel, akkor a fogorvosok a Bass technikát ajánlják. Viszont, ha protézise, implantátuma, szájüregi betegsége van, érdemes kikérnie a szakorvos véleményét.


A fogmosás jelenleg történhet hagyományos és elektromos fogkefével is. A hagyományos fogkefét félig az ínyre, félig a fogakra kell helyezni úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek. Ezután enyhe, körkörös mozdulatokkal 15-20 mozdulatot kell végezni. Majd hasonló mozdulatokkal a fogak rágófelszínén is végig kell haladni. Elektromos fogkefe esetében, mivel annak a feje is kisebb, így azt csak a fog felszínéhez, az ínynyaknál lévő részhez kell helyezni, ami ezután magától végzi a körkörös mozdulatokat. Fogmosás után alaposan el kell öblíteni a fogkefét, majd fejjel felfelé állva szárítani.


2. A fogmosás kiegészítése

A fogmosást már rengeteg eszközzel lehet kiegészíteni, a még alaposabb eredmény érdekében! A helyes fogmosás során a fogkefe sörteszálai beférnek a fogak közötti részekre és onnan is eltávolítják a lepedéket, viszont előfordulhat, hogy a fogak túl szorosan ülnek egymás mellett, ilyenkor ajánlott a fogmosást fogköztisztítással kiegészíteni.


Ezt többféleképpen is meg lehet tenni. Ilyen például a fogköztisztító kefe vagy a fogselyem. A fog és az íny találkozásának tisztítása sem egyszerű, mivel a fogkefék gyakran nem elég finomak, ezért ehhez kifejezetten ajánlott a fogselyemhasználat. Még ezen felül is vannak olyan részek a szájban, ahol lepedék maradhatott vagy a tisztítás nem sikerült elég alaposan, ezért érdemes szájvizet használni. Fogmosás után pár percig ajánlott öblögetni a szájvízzel, főleg, ha valamilyen fogínyproblémával, fogszuvasodással vagy kellemetlen lehelettel küzdünk.


3. A fogmosás gyakorisága

Az megfelelő szájhigiénia fenntartásához, a fogmosás gyakoriságát tekintve, napi minimum két alkalom szükséges. Ajánlott legalább két percig végezni a fogmosást, mivel ennyi idő minimum szükséges ahhoz, hogy az összes fog tisztítása megtörténjen. Azonban, akinek van lehetősége, annak ajánlott minden étkezés után fogat mosnia és időt szánnia a szájhigiéniára.


4. A fogkefe kiválasztása

A fogmosás során két dologra érdemes még figyelni. A fogkefe választásra és a fogkrémválasztásra. A fogkefével kapcsolatban a leggyakoribb hiba, hogy azt elfelejtjük cserélni 3 hónap után. Ennyi idő után a sörték megkopnak, eldeformálódnak és tisztasági szempontból is ajánlott a csere.


Érdemes három hónapnál korábban lecserélni a fogkefét, ha fogínybetegséggel vagy más szájüregi betegséggel volt dolgunk, például herpesz vagy mandulagyulladás.


Fogkefeválasztásnál több szempontot is érdemes figyelembe venni. Mennyire érzékenyek a fogak, milyen a formájuk, milyen érzékeny az íny, van-e fogágybetegség, esetleg implantátum. Ezek alapján választhatunk puha, közepes vagy erős sörtéjű és több különböző formájú és kialakítású fogkefe közül. Ha elbizonytalanodnánk a választásban, érdemes kikérni a fogorvos véleményét.


5. A fogkrém kiválasztása

A fogmosáskor másik fontos tényező a fogkrém kiválasztása. Fogkrémválasztáskor hasonló szempontokat kell figyelembe venni, mint fogkefe választáskor. Ha fogmosáskor sokszor tapasztalja, hogy vérzik az ínye, érdemes lehet elolvasnia, hogy mitől alakulhat ki vérzés és ennek alapján fogkrémet választania!


A fogkrém kiválasztásánál is lényeges, hogy megfontolt döntést hozzon, mivel a megfelelő fogkrém kiválasztásával, csökkenthető a fogínyérzékenység és a gyulladás is! Ezen felül pedig van lehetőség, gyógynövénytartalmú és még fehérítő hatású fogkrém választására is. Érdemes többet kipróbálni és a fogorvosi ajánlás mellett a saját tapasztalatokat is figyelembe venni a döntéskor.


Szájüregi fájdalmai vannak?

Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.