Fog implantátum fajták - Ismerje meg mindet és válassza a legjobbat!

Az implantátum fajták között már rengeteg eltérő megoldást találunk. Az implantátum beültetés ma már az egyik legnépszerűbb fogászati eljárás, mivel tartós és esztétikus megoldást nyújt. A beültetéshez minden esetben a páciens igényeit és egészségügyi állapotát figyelembe véve határozzák meg a megfelelő implantátumot és módszert.


A fog implantátumok két nagy típusba sorolhatóak;

  • egyfázisú és
  • kétfázisú implantátumokról beszélhetünk.

A két csoporton belül is több kategória és azon belül is több fajta implantátum létezik. Nézzük mik ezek!


Egyfázisú implantátum

Az egyfázisú implantátum név arra utal, hogy az implantátum gyökér és fejrész egyben van. Ebben az esetben a beültetéshez elegendő egy műtét, így jelentősen lecsökkentve a kezelés idejét. Legtöbb esetben ez a beavatkozás kevesebb fájdalommal jár, mivel nincs szükség második, implantátum felszabadító műtétre. A végleges eredmény nagyjából 6-8 héten belül érhető el, a gyógyulási folyamat sebességétől függően.


Az egyfázisú implantátumon belül két kategóriát különböztetünk meg:

  1. a csontra helyezett és az
  2. állcsonton átvezetett típust.

Csontra helyezett (subperiosteal) implantátum

A csontra helyezett implantátum abban az esetben ajánlott, ha a páciens nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománnyal. Ebben az esetben az íny alá, az állcsontra kerül egy keret, amin bizonyos helyen csapok vannak rögzítve. Később ezekre a csapokra kerülnek rá az implantátum fej részei, tehát a fogak.


Transosteal, az állcsonton átvezetett implantátum

Az állcsonton átvezetett implantátum, hasonlóan az előbbihez, abban az esetben ajánlott, ha a páciens nagyon kevés jó minőségű csontszövettel rendelkezik. Ennél az eljárásnál az állcsontokat átfúrják, majd a behelyezett pilléreket egy fém lappal rögzítik az állcsont alatt, egy U alakú keretet létrehozva.


Kétfázisú implantátum

A fogpótlás ebben az esetben egy kétlépcsős folyamaton keresztül valósítható meg. Ennek első fázisaként az orvos beépíti az implantátumot az állkapocs csontba, majd összevarrja a felette található ínyszövetet. Ezután egy hosszú gyógyulási és csontosodási időszak következik, aminek végén az implantátum nyakát körülölelő íny ismét feltárásra kerül. A második fázisban az orvos felépíti a pótlást.


Az All-on-4 technikáról a linkre kattintva tájékozódhat részletesebben.


További implantátum fajták

Állcsontba épített

Az állcsontba épített fogimplantátum a leggyakoribb eljárás a fogbeültetési módszerek közül. Ehhez azonban szükséges, hogy a páciens csontállománya megfelelő legyen és a szervezete képes legyen az idegen testet befogadni. Ezen a kategórián belül több típust is találunk, ilyen a csavar, henger vagy penge formájú implantátumok.


Ideiglenes

Az ideiglenes implantátum az állandó implantátum csontosodási szakaszában kerül alkalmazásra. Annak érdekében, hogy enyhítse a terhelést a még meg nem szilárdult és be nem csontosodott implantátumokon. Miután ez megtörtént, az ideiglenes implantátum egyszerűen és szinte fájdalommentesen eltávolítható.


Azonnali

Azonnali implantátumra abban az esetben van lehetőség, ha a foghúzáskor a páciens már a fogbeültetés mellett döntött és az egészségügyi állapota, csontállománya is megfelelő állapotban van. Ebben az esetben a foghúzáskor már egyből be is helyezik az implantátum gyökeret, így csökkentve a beavatkozások számát és a csontosodás, gyógyulási időszak hosszát.


IHDE

Az IHDE implantátum, más néven svájci implantátum egy azonnali terhelésű implantátum, ami a legreménytelenebb esetekben is alkalmazható. A beültetés akár harminc fokos szögben is végrehajtható, amikor a csont külső kérgébe helyezik az implantátum gyökeret, így elkerülve, hogy az állkapocs ritka csontszövetét terhelje a műfog. A beültetett fogak akár azonnal terhelhetőek. A beavatkozás egyetlen alkalmat vesz igénybe, így csökkentve a felépülési időt és a költségeket.


Bazális

A bazális implantátumot gyakran az utolsó lehetőségként emlegetik azokban az esetekben, amikor nagy mértékű csontvesztésről van szó és a páciens nem akar, vagy nem alkalmas a csontbeültetésre, illetve erősen dohányzik Az eljárás lényege egyrészt, hogy az implantátum a csont kemény, bikortikális részében kerül rögzítésre. Másrészt pedig az egyedi formatervezés miatt horizontálisan és vertikálisan is rögzül a műgyökér.


Lézeres

A lézeres implantátum név az eljárás körülményeire utal, mivel ebben az esetben nem szikét, hanem orvosi lézert használnak a beavatkozás során. Az orvosi lézert az implantációs folyamat két szakaszában is alkalmazzák. Az első, amikor az implantátumokat beültetik. Ekkor, mivel a vágás orvosi lézerrel történik, csökken az ép szövetek károsodása, ezért a gyógyulási folyamat is gyorsabban zajlik. A második, a gyógyulási szakasz után, amikor az implantátum gyökerekre felkerülnek a fogak. Ekkor, vágás helyett sebészeti lézert használnak, hogy az implantátumot felszabadítsák és rákerüljön a fejrész. A lézeres beavatkozás az egyik legkíméletesebb eljárás az íny szövetek szempontjából.


Kivehető fogsor

A kivehető fogsor implantátumok általában mini platformú implantátumokkal kerülnek rögzítésre. Amennyiben a páciens elvesztette az összes maradó fogát és valószínűleg csontvesztés is bekövetkezett, akkor nem lehetséges minden fogat implantátummal pótolni.


Viszont ebben az esetben is van lehetőség stabil, maradandó megoldásra a kivehető fogsor implantátummal. A protézisek rögzítéséhez általában 2 vagy 4 implantátum gyökérre van szükség állkapocscsontonként, ezek elegendőek, hogy a műfogsor teljesen rögzítve legyen.

Fogbeültetésre, implantátumra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkbőlvagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.