All on 4 implantátum - 2 tény és 2 tévhit

A fogelvesztés sokunkat érint, főleg idős korban, amikor a csontok meggyengülnek, mivel a szervezet már nem tudja kellő mértékben beépíteni a kalciumot és más szükséges ásványi anyagokat a fogakba és a csontba. De előfordulhat, hogy valaki baleset következtében veszíti el a fogait, vagy más egészségügyi probléma is elvezethet a teljesen fogatlansághoz. A fogbeültetés, tehát az implantátumot fogpótlás nem új keletű eljárás, azonban még mindig sokan nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel.


Az implantológia számos megoldással szolgál a hiányzó fogak vagy fogsor pótlására. Ilyen az all on 4 implantátum is, ami egy eljárással képes pótolni és stabilan tartani az új fogsort. A tájékozatlanság utána a második visszatartó tényező a fájdalomtól való félelem, ami egy túlzó, valótlan félelem ennél az eljárásnál. Ezen kívül több tévhit is kering az implantátumokkal és az all on 4 implantátummal kapcsolatban, ezért cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb tényeket és tévhiteket, hogy Ön jó döntés tudjon hozni!


1. Az all on 4 implantátum és protézis is egyben

Tény, hogy az all on 4 implantátum és protézis is egyben. Az all on 4 nem egy egyszerű implantológiai beavatkozás, hanem egy komplex, teljes fogpótlási eljárás. Sokan gondolják, hogy implantátummal csak egy-egy fogat lehet pótolni, ezért nem is veszik fontolóra, hogy van jobb megoldás a protézisnél teljes fogsor pótlására. 


2. Az all on 4 megoldás csontvesztés esetén is

Ez tény, mivel az all on 4 fogpótláshoz elegendő 4 implantátum beültetése. Ráadásul ennek az implantátumnak a beültetése megoldható döntött szögben is, így még ritkább csontsűrűség esetében is megoldható a beavatkozás. Az eljárás megoldás lehet olyanok számára, akik nem szeretnének vagy nem tudnak csontpótláson részt venni, és a fogorvos már lemondott róla, hogy implantátumot ültessen be.


3. Az implantátumos fogpótlás sokáig tart

Ez egy tévhit, mivel all on 4 implantátummal akár 1 napon belül esztétikus és stabil fogakra tehet szert.  Ezt nevezi a köznyelv azonnali fogpótlásnak.

Lássuk a beavatkozás menetét!

Az implantátum beültetése és a végleges protézis felhelyezése 5 lépésből áll:

  1. Vizsgálatok
  2. A tervek készítése
  3. A beavatkozás
  4. Gyógyulási időszak
  5. Végleges protézis felhelyezése


Bármiféle fogászati beavatkozásról legyen szó, az első lépés egy alapos kivizsgálás. Ilyenkor a szakorvos többféle vizsgálatot is elrendel, többek között CT-t és panoráma röntgent.


A következő konzultáció alkalmával a szakorvos felvázolja a terveket és a pácienssel közösen határozzák meg, hogy végül milyen implantátum kerüljön be. A szakorvos pontos tájékoztatást ad a költségekről, gyógyulási időről és a beavatkozás lépéseiről is, hogy a pácienst ne érje váratlan helyzet.


A beavatkozás napján, hasonlóan más műtétekhez van pár szabály, amit be kell tartani, például nem szabad szilárd tápanyagot enni a műtét napján. A műtét első lépéseben a szakorvos elvégzi az érzéstelenítést, hogy a páciens nyugodt tudjon maradni és ne érezzen semmiféle fájdalmat. Ezután a fogorvos behelyezi az implantátum gyökeret a megfelelő szögben, a megfelelő helyre. Ezután pedig egy ideiglenes protézis kerül fel, hogy a páciens a gyógyulási idő alatt is zavartalanul tudjon élni.


A tapasztalatok szerint a gyógyulási idő 3-4 hónapig tart, de ez egyénenként eltérő lehet. Ez alatt az idő alatt az ideiglenes protézist teljes nyugalommal lehet használni, pár tanácsot érdemes megfogadni, kemény ételek fogyasztásával kapcsolatban. A gyógyulási idő leteltével felkerül a végleges protézis, ami egy jóval masszívabb és stabilabb készülék, mint az ideiglenes.


4. Az all on 4 árak - drága?

Nem, mivel a beavatkozás komplexitását és az eredmény sikerességét és tartósságát tekintve ez az eljárás egy igen költséghatékony eljárás. Az all on 4 eljárás esetében csak 4 implantátum gyökér beültetésére van szükség, nem pedig az összes fog implantátumos pótlására, viszont az eredmény hasonlóan tartós!

Bár a beavatkozás minden esetben más, általánosságban elmondható, hogy az all on 4 implantátum és protézis ára 150 000 Ft-tól kezdődik.


5. Konklúzió


Összefoglalva tehát az all on 4 egy biztonságos, költséghatékony és garantáltan életre szóló megoldás teljes fogsor pótlására. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a legjobb megoldás az egész fogsor pótlására, kifejezetten azoknál a pácienseknél, akiknek a csontsűrűsége már megkopott vagy alapból alacsony volt. Ha ezt a megoldást választja, biztosan nem kell többé azon aggódnia, hogy a protézis kiesik vagy elmozdul. Ráadásul, az ínye és a száj higiéniai állapota szempontjából is egy kényelmesebb megoldás.


Segítünk dönteni, válaszolunk kérdéseire!

Ha továbbra is maradt kérdése, vagy szeretne többet megtudni az all on 4 implantátumról, munkatársaink szívesen válaszolnak, szakorvosunk pedig egy konzultáció keretében szívesen tájékoztatja a beavatkozással kapcsolatos minden információról.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.