3 fontos kérdés a foggyulladásról

A foggyulladás egy nagyon kellemetlen és fájdalmas betegség, ami veszélyezteti az egész fogsor épségét. Foggyulladás esetében a gyulladás a fog belső részében, a fogbélben vagy más néven pulbában jön létre. Ha a fog külső rétegei, a zománc és a dentin meggyengülnek vagy károsodnak, akkor a baktériumok és vírusok könnyen bejutnak a fogbélbe.


Mivel a fogbél puhább szövetekből áll, illetve erek és idegek szövik át, ezért a foggyulladás lefolyása eltérő a szervezetben jelentkező más gyulladásoktól. Egyéntől függően változik a fájdalom mértéke és a gyulladás időtartama. A foggyulladásnak ennél fogva több szintje van, amit csak egy alapos szakorvosi vizsgálat során lehet megállapítani.


1. Mitől alakul ki foggyulladás?

A foggyulladás okai között vannak természetes eredetűek, mint a fertőzések és az orvosi beavatkozás következtében kialakuló okok is.

A foggyulladás természetes okai között meg kell említenünk a nem megfelelő szájhigiéniát és az ennek következményében kialakuló fogszuvasodást. A baktériumok megtelepedése, a fogkő kialakulás hozzájárul a fog felső rétegeinek gyengüléséhez. Fogszuvasodás következményeképpen pedig tályog alakulhat ki, ami szintén szabad felületet ad a baktériumoknak.


Foggyulladás azonban létrejöhet túlterheléstől is. Tehát, ha túl sokat, vagy nagy keménységű ételt rágunk egy oldalon, akkor az immunrendszer reagálhat gyulladással. De a gyulladás kialakulhat egy törés miatt is, amikor nem csak a zománc, hanem a dentin is sérül, így nyílt terepet biztosítva a baktériumok bejutásának. Ezen felül kialakulhat még fogideg gyulladás is. Ilyenkor gyökérmaradványok, ciszták vagy idegi anyagok okozzák a gyulladást.


Végül pedig fogorvosi beavatkozás következtében is kialakulhat gyulladás. A beavatkozások során, például csiszolásnál, megnyílnak a dentincsatornák és a baktériumok könnyebben bejutnak a fogbélbe. Előfordulhat olyan is, hogy páciens érzékenyebb a kezelések során alkalmazott orvosi anyagokra, ekkor a szervezet gyulladással reagál az irritációra.


2. Mi a foggyulladás tünete?

A foggyulladás tünetei között legtöbbször a fájdalommal, kellemetlen lehelettel, rossz szájíz, érintett fogak körüli pirosodással és duzzanattal találkozhatunk. De kialakulhat túlzott érzékenység is. Előfordulhat olyan is, hogy a fájdalom csak alkalmanként, főleg evésnél vagy fogmosásnál jelentkezik. Rosszabb esetben pedig váladékozás és a teljes állkapocs bedagadása is megtörténhet.


3. Hogyan kell kezelni a foggyulladást?

A foggyulladás kezelése több lépésből áll. A szakorvos elsőnek megállapítja a gyulladás mértékét és feltárja az okait. Ezután kitisztítja a területet, ha szuvasodásról van szó, akkor kifúrja az érintett részt.

Ezután előfordulhat, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszer szedésére is szüksége lesz. Ha a fogbélgyulladás visszafordítható, akkor a gyulladás felszívódása után a szakorvos betömi a fogat. Ha viszont a foggyulladás visszafordíthatatlan, akkor a gyulladás kezelése után gyökérkezelésre kerül sor. Majd pedig pótolják a fog hiányzó részét. Legsúlyosabb esetben, ha a gyulladás már a foggyökeret is érinti, akkor a további komplikációk elkerülése érdekében a fogat el kell távolítani.


Ha nem kezelik időben a gyulladást, a fog elvesztésén felül más súlyosabb szövődmények is felléphetnek. Ilyen, ha a duzzanat már akadályozza a légzést. Extrém esetben pedig előfordulhat, hogy a gyulladás az állkapcson keresztül átterjed a nyakra és a fej további részeire is. Foggyulladás esetén ajánlott minél előbb felkeresni a szakorvost, ha viszont valamiért nincs lehetőségünk ezt megtenni, van pár eszköz, amit bevethetünk a tünetek enyhítésére.


Először is fontos, hogy megpróbáljuk visszaállítani a száj higiéniáját, amennyire lehetséges. Erre használhatunk gyulladáscsökkentő fogkrémeket, szájvizeket is, illetve ilyenkor fokozottan ajánlott minden étkezés után a fogmosás. A helyes fogmosás lépéseiről itt írtunk korábban. Emellett pedig, mivel egy gyulladásos betegségről van szó, ezért a legtöbb gyulladás csökkentő gyógyszer segíthet levinni a duzzanatot és enyhíti a fájdalmat.


Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.