Foghúzás után mit lehet enni és mit nem? - Ezeket az ételeket kerülje!

Sajnos a fogak néha annyira rossz állapotba kerülnek, hogy a foghúzás elkerülhetetlen. Ilyenkor nem csak a beavatkozás jár fájdalommal és kellemetlenségekkel, hanem a foghúzás utáni időszak is. Jobban meg kell válogatni, hogy mit fogyaszt az ember ilyenkor, hiszen egy rosszul választott ebéd akár súlyos következményekhez is vezethet.

Azért, hogy Önnel ez ne történjen meg, cikkünkben összeszedtük, hogy mit szabad és mit nem ajánlott enni és inni foghúzás után.


Foghúzás után

Foghúzáskor az eltávolított fog helyén egy nyílt seb keletkezik. Ha nem sebészeti foghúzásról van szó, akkor a sebet nem varrják össze. A nyílt sebben pedig a baktériumok és vírusok könnyen megtelepedhetnek és bejuthatnak a szervezetbe. Az első napokban különösen nagy a fertőzések lehetősége. Ezért fontos, hogy mind a páciens, mind a fogorvos mindent elkövessenek annak érdekében, hogy a sebesedés és a gyógyulás minél gyorsabban megtörténjen.


A foghúzás manapság már szinte teljesen fájdalommentesen történik, hála a különböző fogászati érzéstelenítőknek. A fog eltávolítása utána a fogorvos egy géz lapot helyez a sebre, aminek a harapásával elállítható a vérzés. Ez után a vér alvadásnak indul, ez pedig már egyfajta védelmet nyújt a baktériumokkal és kórokozókkal szemben. Ezt a hártyás réteget nem szabad eltávolítani, ezért ilyenkor nem szabad öblögetni sem.


A beavatkozás után még pár óráig fennáll az érzéstelenítő hatása. Ez alatt az időszak alatt nem ajánlott ételt fogyasztani sem, mivel a zsibbadás akadályozza a helyes érzékelést, így könnyen előfordulhat, hogy a páciens a szájára vagy a nyelvére harap.


A foghúzást követő pár napban érdemes kerülni a fizikai tevékenységeket, és több időt szánni a pihenésre. Az első hétben pedig kiemelten fontos, hogy minden étkezés után megtörténjen a szájhigiéniai visszaállítása. Ügyelve arra, hogy a seb ne sérüljön. Nagyjából 1-1,5 hét szükséges, amíg a sebek elkezdenek összehúzódni. Ez után lehetséges visszatérni a sportoláshoz is.


Foghúzás utáni étkezés 

Foghúzás utáni étkezésnél érdemes pár szempontot betartani. Először is, a közhiedelemmel ellentétben, nem a pépes ételek fogyasztása javasolt, hanem inkább a szilárd, rágást igénylőké.

Ennek oka, hogy a pépes étel sokkal könnyebben megtapad és bejut a sebbe. Ráadásul ezek a gyümölcspépek rengeteg gyümölcscukrot tartalmaznak, amik szintén nem tesz jót a sebnek. ehelyett érdemes inkább péksüteményt fogyasztani a zsibbadás elmúlása után, majd áttérni a grillezett zöldségekre, húsokra, tésztákra és levesekre.

Amit ajánlott kerülni az a tejtermékek és a tejszínes ételek.

Továbbá az alkohol sem tesz jót a seb gyógyulásának. Ezen felül pedig az apró magok, mint a lenmag, chia mag vagy kukorica kerülése is ajánlott.


Sebészeti fogeltávolítás után

A sebészeti fogeltávolítás egy sokkal komplikáltabb eljárás, mint egy sima foghúzás. Ettől függetlenül a műtéti úton történő fogeltávolítás rutin műtétnek számít. Gyakran alkalmazzák, ha a fogszuvasodás a gyökereket is elérte, súlyos íny és foggyulladásnál is, illetve elgörbült gyökerek esetében ez. Ezen felül pedig, a bölcsességfogaknál bevett eljárás, hogy azokat műtéti eljárással távolítják el.


Sebészeti fogeltávolítás után a fájdalom erősebben jelentkezhet, mint egy sima foghúzásnál, ezért kifejezetten ilyen helyzetekre kifejlesztett fájdalomcsillapítót szokott felírni. Ezen kívül a sebészeti fogeltávolítás után ugyan azok az elvek érvényesek, mint a foghúzáskor. Ügyelni kell az alapos, ám de óvatos fogmosásra, és semmiképpen nem szabad piszkálni a gyógyuló sebet. A varratok szürkés, lepedék színű elszíneződése intő jel lehet, hogy a szájhigiéniai nem megfelelő.


Ezen kívül pedig, ha a duzzanat pár napon belül nem lankad le, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A duzzanat enyhíthető külső, jeges borogatással, de semmiképpen ne alkalmazzon melegítő borogatást, mivel azzal pont ellenkező hatást ér el! A varratot a műtét után nagyjából 7 nappal eltávolítják.


Sebészeti fogműtét után is ugyanazok a szabályok érvényesek az étkezést illetően. Kerülni kell a tejtermékeket, sajtokat, illetve a nyers tojást. Ezen felül az alkoholt és a pépes ételeket, és inkább szilárd frissensülteket, salátát vagy tésztafélét ajánlott fogyasztani.

Fogbeültetésre, fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.