Fogkő eltávolítása házilag - Léteznek hatékony módszerek?

Mi az a fogkő és hogyan alakul ki?

A fogkő egy esztétikailag és egészségügyi szempontból is kellemetlen jelenség. Kialakulása a lerakódott lepedékhez vezethető vissza. Ha a plakk, tehát a lepedék nem kerül eltávolításra kellő rendszerességgel, elkezd elásványosodni és a kezdeti áttetsző színűből barnásra, végül pedig feketére változik. Ebből kifolyólag a jelenlétét nagyon nehéz eltitkolni, pláne, ha a fogak külső felén alakul ki.


A felnőttek jelentős részénél jelentkezik fogkő az életük során valamikor, ezért is foglalkoznak rengeteg helyen a témával. A fogkő eltávolítására a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer, ha szakorvos végzi rendelőben, steril körülmények között a megfelelő eszközökkel és készítményekkel.


Amennyiben szeretné 100%-ig biztonságosan és klinikailag igazolt hatásossággal eltávolíttatni fogkövét, ide kattintva kérhet időpontot rendelőnkbe.



A fogkő típusai

A fogkőnek több típusa létezik. Az egyik, az ínyen kívül elhelyezkedő fogkő. Ez a fogkőtípus nagyon gyorsan és könnyen ki tud alakulni. Főleg az alsó frontfogak belső oldalán és a felső őrlőfogak, külső oldalán jelentkezik. Ez a fogkőtípus nem tapad olyan erősen a fogak felületéhez, így könnyebben eltávolítható.


A másik fogkőtípus az íny alatt elhelyezkedő fogkő, ami a fogínytasakokban alakul ki. Ennek a színe is sötétebb, inkább barna vagy fekete, és erősebben tapad a fogakhoz, így eltávolítása is nehezebb.


Otthoni fogkő-eltávolító módszerek

Előre felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy szakrendelőnk semmilyen otthoni fogkő-eltávolítási módszert nem javasol! Nemcsak azok eredménytelensége miatt, hanem a felmerülő komplikációk miatt is. A legtöbb orvosi beavatkozás otthoni "kiváltásával" nagyobb kárt okoznak maguknak az emberek, mint amekkora a baj volt eredetileg.


Milyen lehetőségek vannak?

Az otthoni fogkő-eltávolító módszere tárháza szinte végtelen. Léteznek porok, krémek, kifejezetten erre kifejlesztett fogkefék és orvosi szerek, illetve otthon alkalmazható eszközök is. Bármelyik módszert is választja, legyen nagyon óvatos és kérje ki szakorvosa véleményét az adott termékről vagy készülékről. Könnyen előfordulhat, hogy az otthoni kezeléssel csak nagyobb, akár visszafordíthatatlan károkat ejt a fogakban. Éppen ezért senkinek sem javasoljuk az otthoni, alternatív módszereket!


Fogkő eltávolító por

A fogkő eltávolító porok általában teljesen természetes összetételűek, amit fogmosással egybekötve kell alkalmazni. A nedves fogkefe fejét bele kell mártani a porba, vagy a porból egy borsónyit szórni a fogkefére. Az apró szemcsék segíthetnek a makacs plakk, az ételek fogyasztása következtében kialakult elszíneződések és a még puha fogkő eltávolításában.

A port fogmosás után vagy előtt is lehet alkalmazni. Érdemes lehet hetente legalább 2-3 alkalommal beépíteni az esti vagy reggeli szájhigiéniai eljárásba. 

Ha kipróbálta már tudja, ha még nem tette, ne is tegye, mert pénzkidobás erre költeni!


Fogkő eltávolító kefe

A fogkő eltávolító kefe nem sokban különbözik egy átlagos fogkefétől. Mérete kisebb, hogy az összes foghoz odaférjen. Sörtéi pedig közepesen puhák, hogy még képes legyen eltávolítani a makacs plakkot, de ne sértse az ínyt. Ennek akár egy sima fogkefe is megfelel, ami rendelkezik a fent említett jellemzőkkel. Érdemes ezen felül lekerekített sörtés fogkefét választani, hogy még kisebb legyen az íny sérülésének valószínűsége.

Sajnos a kefe erőssége sokszor felsérti az ínyt és érzékennyé teszi a fognyakat.


Fogkő eltávolító szerek

Az otthoni fogkő eltávolító szerek között találunk mindenfélét. Ide sorolható a szódabikarbónás és almaecetes fogmosás is. Ezek azonban sokkal károsabbak, mint az gondolnánk, ráadásul a fogkővel szemben sem bizonyulnak hatékony módszernek.

A hidrogén peroxid is gyakran felbukkan, ha fogkő-eltávolításról van szó. A szert a fogorvosok fogfehérítésre használják, mivel erős baktériumölő hatása van. Mivel gyógyszertárban könnyen beszerezhető, ezért sok háztartásban van jelen öblögetőként. Mivel azonban nagyon erős, ezért a hasznos baktériumokat is elpusztítja a szájüregben, a fogkő viszont ott marad.


Fogkő eltávolító készülék

A fogkő eltávolító készülékek otthoni beszerzése egyre népszerűbb. Ezek a készülékek, hasonlóan a fogorvosi rendelőben használthoz, magas frekvenciájú rezgéssel távolítják el a fogkövet. A készülékek alkalmasak arra, hogy a már keményebb, erősen odatapadt fogkövet is eltávolítsák, miközben a kialakításnak köszönhetően kevés a sérülés esélye.

Azonban ez a módszer csak a biztos kezűeknek ajánlott, akiknél a fogkő inkább az ínytől lejjebb helyezkedik el.


Megelőzés, mint fogkő eltávolítás

A megelőzés a fogkő kialakulásának egyik legjobb módszere. Rendszeres és helyes fogmosással a fogkőképződés nagy arányban megelőzhető. A szájhigiéniai folyamatot érdemes szájvíz használatával is kiegészíteni. A szájvíz kiválasztásakor pedig vannak olyan termékek, amik kifejezetten fogkövesedés ellen vannak. Ezen felül érdemes még fogselymet, illetve fogköztisztító kefét használni, mivel ezek képesek hatékonyan megtisztítani még a nehezen hozzáférhető fogközöket is. Végül pedig napközben ajánlott néha cukormentes rágót fogyasztani, mivel az segíti a nyálképződést, ami egy természetes tisztítási folyamat.


Ha azonban Önnél már kialakult a fogkő, érdemes minél hamarabb eltávolíttatni azt, nehogy komolyabb károkat okozzon a szájában. Jelentkezzen be ide kattintva és egy éttermi vacsora árából akár egy évre is búcsút inthet a fogkőnek!

Fogkő-eltávolításra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogkő-eltávolításról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.