Fogkő eltávolítása házilag - Léteznek hatékony módszerek?

Mi az a fogkő és hogyan alakul ki?

A fogkő egy esztétikailag és egészségügyi szempontból is kellemetlen jelenség. Kialakulása a lerakódott lepedékhez vezethető vissza. Ha a plakk, tehát a lepedék nem kerül eltávolításra kellő rendszerességgel, elkezd elásványosodni és a kezdeti áttetsző színűből barnásra, végül pedig feketére változik. Ebből kifolyólag a jelenlétét nagyon nehéz eltitkolni, pláne, ha a fogak külső felén alakul ki.


A felnőttek jelentős részénél jelentkezik fogkő az életük során valamikor, ezért is foglalkoznak rengeteg helyen a témával. A fogkő eltávolítására a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer, ha szakorvos végzi rendelőben, steril körülmények között a megfelelő eszközökkel és készítményekkel. Ennek ellenére léteznek otthoni módszerek is. Most ezek közül szedtük össze a legnépszerűbbeket és néztük meg, hogy mennyire hatásosak.


A fogkő típusai

A fogkőnek több típusa létezik. Az egyik ínyen kívül elhelyezkedő fogkő. Ez a fogkőtípus nagyon gyorsan és könnyen ki tud alakulni. Főleg az alsó frontfogak belső oldalán és a felső őrlőfogak, külső oldalán jelentkezik. Ez a fogkőtípus nem tapad olyan erősen a fogak felületéhez, így könnyebben eltávolítható.


A másik fogkőtípus az íny alatt elhelyezkedő fogkő, ami a fogínytasakokban alakul ki. Ennek a színe is sötétebb, inkább barna vagy fekete, és erősebben tapad a fogakhoz, így eltávolítása is nehezebb.


Otthoni fogkő-eltávolító módszerek

Az otthoni fogkő-eltávolító módszere tárháza szinte végtelen. Léteznek porok, krémek, kifejezetten erre kifejlesztett fogkefék és orvosi szerek, illetve otthon alkalmazható eszközök is. Bármelyik módszert is választja, legyen nagyon óvatos és kérje ki szakorvosa véleményét az adott termékről vagy készülékről. Könnyen előfordulhat, hogy az otthoni kezeléssel csak nagyobb, akár visszafordíthatatlan károkat ejt a fogakban. Éppen ezért senkinek sem javasoljuk az otthoni, alternatív módszereket!


Fogkő eltávolító por

A fogkő eltávolító porok általában teljesen természetes összetételűek, amit fogmosással egybekötve kell alkalmazni. a nedves fogkefe fejét bele kell mártani a porba, vagy a porból egy borsónyit szórni a fogkefére. Az apró szemcsék segítenek a makacs plakk, az ételek fogyasztása következtében kialakult elszíneződések és a még puha fogkő eltávolításában.

A port fogmosás után vagy előtt is lehet alkalmazni. Érdemes hetente legalább 2-3 alkalommal beépíteni az esti vagy reggeli szájhigiéniai eljárásba.


Fogkő eltávolító kefe

A fogkő eltávolító kefe nem sokban különbözik egy átlagos fogkefétől. Mérete kisebb, hogy az összes foghoz odaférjen. Sörtéi pedig közepesen puhák, hogy még képes legyen eltávolítani a makacs plakkot, de ne sértse az ínyt. Ennek akár egy sima fogkefe is megfelel, ami rendelkezik a fent említett jellemzőkkel. Érdemes ezen felül lekerekített sörtés fogkefét választani, hogy még kisebb legyen az íny sérülésének valószínűsége.


Fogkő eltávolító szerek

Az otthoni fogkő eltávolító szerek között találunk mindenfélét. Ide sorolható a szódabikarbónás és almaecetes fogmosás is. Ezek azonban sokkal károsabbak, mint az gondolnánk, ráadásul a fogkővel szemben sem bizonyulnak hatékony módszernek.

A hidrogén peroxid is gyakran felbukkan, ha fogkő-eltávolításról van szó. A szert a fogorvosok fogfehérítésre használják, mivel erős baktériumölő hatása van. Mivel gyógyszertárban könnyen beszerezhető, ezért sok háztartásban van jelen öblögetőként. Mivel azonban nagyon erős, ezért a hasznos baktériumokat is elpusztítja a szájüregben, a fogkő viszont ott marad.


Fogkő eltávolító készülék

A fogkő eltávolító készülékek otthoni beszerzése egyre népszerűbb. Ezek a készülékek, hasonlóan a fogorvosi rendelőben használthoz, magas frekvenciájú rezgéssel távolítják el a fogkövet. A készülékek alkalmasak arra, hogy a már keményebb, erősen odatapadt fogkövet is eltávolítsák, miközben a kialakításnak köszönhetően kevés a sérülés esélye.


Azonban ez a módszer csak a biztos kezűeknek ajánlott, akiknél a fogkő inkább az ínytől lejjebb helyezkedik el.


Megelőzés, mint fogkő eltávolítás

A megelőzés a fogkő-eltávolítás egyik legjobb módszere. Rendszeres és helyes fogmosással a fogkőképződés nagy arányban megelőzhető. A szájhigiéniai folyamatot érdemes szájvíz használatával is kiegészíteni. A szájvíz kiválasztásakor pedig vannak olyan termékek, amik kifejezetten fogkövesedés ellen vannak. Ezen felül érdemes még fogselymet, illetve fogköztisztító kefét használni, mivel ezek képesek hatékonyan megtisztítani még a nehezen hozzáférhető fogközöket is. Végül pedig napközben ajánlott néha cukormentes rágót fogyasztani, mivel az segíti a nyálképződést, ami egy természetes tisztítási folyamat.

Fogkő-eltávolításra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogkő-eltávolításról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.