5 dolog, amit nem lehet enni fogszabályzóval - Ezeket az ételeket kerüld


A fogszabályzó kezelés egy többcélú eljárás. A páciensek főleg esztétikai problémák miatt szeretnének fogszabályzót, és sokan nem is ismerik a rendezetlen fogak egészségügyi következményeit. A fogszabályozó kezelés általában több évig tart és sokszor körülményes vagy kellemetlen helyzeteket tud előidézni. Annak érdekében, hogy Ön ne kerüljön ilyen szituációba összeszedtünk 5 dolgot, amit nem lehet fogszabályzóval csinálni.


A listán leginkább ételek szerepelnek, amiknek a fogyasztása kifejezetten nem ajánlott rögzített fogszabályzóval. Ezen felül pedig említésre kerül még pár dolog, amit kivehető fogszabályozóval sem lehet csinálni.



1. Ragadós, cukros édességek és ételek fogyasztása

Rögzített fogszabályzóval nem lehet ragadós, cukros édességeket fogyasztani. A fogszabályzó és a fogak között rengeteg hely van, ahol a lepedék megtapadhat, ráadásul a tisztítása is nehéz ezeknek az apró területeknek. A brecketek közé beszorult cukros ételmaradványok pedig hamar kellemetlen lehelethez, a fogak sárgulásához és még fogszuvasodáshoz is vezethetnek. Ide tartoznak a cukros üdítőitalok is, amik ugyan úgy könnyen beragadnak a tappancsok közé.

Érdemes tehát kerülni mind a cukros és ragadós ételeket, mint a gumicukor, tejkaramell, csokoládé, mind pedig a cukros üdítőitalokat is.


2. Magos gyümölcsök és olajos magvak fogyasztása

A magos gyümölcsökkel és olajos magokkal ugyanaz a helyzet, mint a cukros édességekkel. A gyümölcsrostok és az apró magdarabkák könnyen beragadnak a fog és a fogszabályozó készülék közé. Ezen felük pedig a keményebb gyümölcsök, mint az alma vagy a körte fogyasztását is érdemes átgondolni, és inkább apróra kockázva fogyasztani.


Mivel mind a gyümölcsök, mind pedig az olajos magvak elengedhetetlen tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak, ezért nem szabad őket teljesen elhagyni a diétából. Érdemes otthon fogyasztani őket, amikor van lehetőség és idő a fogak alapos megtisztítására étkezés után.


3. Popcorn és főtt kukorica fogyasztása

A popcorn és a főtt kukorica is rögzített fogszabályzót viselő páciensek tiltólistáján van. A fogszabályzó már önmagában is ellehetetleníti, hogy élvezetesen el lehessen fogyasztani egy kis popcorn vagy főtt kukoricát. Ráadásul ezek alap esetben is könnyen beszorulnak a fogak közé és csak hosszas eljárással távolíthatóak el, fogszabályozó esetében pedig akár a drótok és a breketek meglazulásához is vezethet.


Ezek helyett fogyasszon inkább valamilyen puha péksüteményt, ami kevésbé ragad be a fogak közé és az utána maradó lepedék is sokkal könnyebben eltávolítható.


4. Fogkefe és fogkrém nélkül elindulni otthonról

A rögzített fogszabályozó készülék hordása sokkal nagyobb szájhigiéniai tisztaságot igényel, mint egy fogsor alapesetben. Ilyenkor már nem elegendő a megfelelő fogmosási technika alkalmazása és a rendszeres fogmosás. Akiknek állandó fogszabályozó készülékük van, azoknak minden étkezés után muszáj fogat mosniuk. A fogszabályzókhoz külön fogkefét készítenek, amivel viszonylag nehézen megközelíthető, apró részekhez is könnyen oda lehet férni. A szájhigiéniai azért is fontos, mivel fogszabályozó hordásakor könnyebben kialakulhat ínygyulladás is. Ennek jele, ha fogmosáskor vagy egyéb alkalomkor az íny elkezd vérezni, ez pedig később foggyulladáshoz és fogelvesztéshez is vezethet.


5. A fogszabályzó részek bármilyen jellegű formálása

Legyen szó kivehető készülékről vagy rögzített készülékről, a fogszabályozót nem lehet otthoni körülmények között állítgatni vagy formázni. Főleg a rögzített készülékeknél fordul elő, hogy meglazulnak a breketek vagy elmozdulnak a drótok. Ilyenkor minél előbb fel kell keresni a szakorvost, mivel az elmozdult kiálló darabok irritálhatják és felsérthetik a száj nyálkahártyáját vagy a szájüreget.


Rögzített fogszabályozóknál gyakran alkalmaznak szeparációs gumikat, amik a fogak közti távolságot hivatottak növelni. Ezek könnyedén ki tudnak esni a helyükről. A visszahelyezésük otthon is lehetséges. Ehhez mindössze két darab fogselyemre van szükség, de ebben az esetben is érdemes inkább szakorvosra bízni az eljárást.


Hasonlóképpen kell eljárni kivehető készülékeknél is. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka kell használni, amikor könnyebben kieshetnek és alvás közben eldeformálódnak vagy eltörnek. Ennek nem biztos, hogy minden eseteben látható nyomai is vannak, ezért, ha következő alkalommal nem illeszkedik a készülék, valószínű, hogy eldeformálódott. Ilyenkor nem érdemes otthon elkezdeni állítgatni a készüléket, inkább szüneteltesse a készülék hordását, amíg annak állapotát nem ellenőrzi egy szakorvos.

Fogszabályozásra, tanácsra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogszabályozásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.