Az ínygyulladás és minden, amit tudnia kell róla

Az ínygyulladás az egyik leggyakrabban előforduló szájüregi betegség. A betegség hosszú lappangási idejű. Vannak esetek, amikor a páciensek hosszú hónapokon keresztül semmilyen fájdalmas vagy kellemetlen tünetet nem tapasztalnak. Ennek ellenére, vannak apró jelek, amik arra figyelmeztetnek, hogy valószínűleg ínygyulladás alakult ki. Ezeket érdemes figyelembe venni és mielőbb szakorvoshoz fordulni, mivel a kezeletlen ínygyulladás akár fogvesztéshez is vezethet!


Mik az ínygyulladás tünetei?

Az ínygyulladás tünetei közül néggyel találkozunk a legtöbb estben. Ezek a fogínyvérzés, kellemetlen lehelet, vörös, duzzadt fogíny és fogínysorvadás.


A fogínyvérzés az egyik legnyilvánvalóbb jele az ínygyulladásnak. A betegség elején a vérzés általában csak fogmosáskor jelentkezik és nem is minden alkalommal. Már ilyenkor is érdemes felkeresni a szakorvost, aki meg tudja állapítani, hogy valóban komoly problémáról van szó, vagy csak felületi sérülésről.


A kellemetlen lehelet mögött több ok is állhat. Viszont, ha a rendszeres és alapos fogmosás mellett is jelentkezik, akkor gyanakodhat, hogy baktériumok telepedtek meg a szájüregben, amik idővel ínygyulladáshoz vezetnek.


A vörös és duzzadt fogíny amellett, hogy fájdalmas, könnyen észrevehető tünete az ínygyulladásnak. A duzzadt, fájó íny megnehezíti az étkezést és a fájdalmas területen a fogmosás is kellemetlen. A szájápolás elhanyagolása pedig csak fokozza a problémát.


A fogínysorvadás szintén könnyen felismerhető. Érdemes időnként megvizsgálni az ínyt, hogy nem lát olyan fogat, ahol elkezdett leválni az íny, így az a fog hosszabbnak tűnik, vagy a gyökér rész is láthatóvá vált már. A másik figyelmeztető jel, ha a fog és az íny közé gyakran ételmaradék szorul. Ilyenkor a sorvadás miatt hézag alakult ki.


Mik az ínygyulladás okai?

Az ínygyulladás okai egyénenként eltérőek, viszont van pár körülmény, ami biztosan elősegíti az ínygyulladás kialakulását. Ilyen például az elhanyagolt szájhigiénia, ilyenkor a lepedék lerakódik és az azokban található baktériumok felhalmozódnak a szájüregben. De reagálhat az immunrendszer gyulladással is a fertőzésre vagy ínyszöveti sérülésre.


Emellett a hormonháztartás felborulása, fokozott stressz vagy erős dohányzás következményeképpen is kialakulhat.

Rendezetlen fogsor is állhat a kialakulás mögött, például a túl sűrű fogazat, mivel ezek nehezen tisztíthatóak, így a lepedék könnyebben letapad. Emellett az egyoldalú táplálkozás és az ásványi anyagok hiánya is az ínyszövetek gyengüléséhez, sorvadásához és gyulladásához járul hozzá.


Illetve, fontos még megemlíteni, hogy mivel fertőzés is állhat az ínygyulladás mögött, így akár nyállal is átadható és az sem ritka, hogy öröklött betegségként jelenik meg.


Hogy a lehető leghamarabb kiderüljön mi az íngyulladás oka, fel kell keresnie egy alapos, felkészült fogászati rendelőt, ahol megállapítják a kórismét és megfelelő kezelést írnak elő.


Hogyan kezelheti otthon az ínygyulladást?

Az ínygyulladás eredményes kezelése csak szakember segítségével, rendelőben történhet. Ha az ínygyulladást időben diagnosztizálják, akkor a betegség megállítható és visszafordítható. Ha valamilyen oknál fogva, nem volna lehetősége szakemberhez fordulni, akkor átmenetileg otthon is tudja csökkenteni az ínygyulladás tünetei. Fontos megjegyezni, hogy ezek a módszerek nem szüntetik meg a problémát, csupán felületi kezelést nyújtanak, a betegség lefolyását csak elnyújtja!


1. Ecsetelő

Az ecsetelő segít a fogínygyulladás helyi kezelésében és könnyen beszerezhető bármelyik gyógyszertárban. Az ecsetelőt fogmosás után kell használni, alkalmazása pedig lehetséges protézisnél, híd vagy korona estében is.


2. Gél

A gél segít a baktériumok, gombák elpusztításában és a sérülésekből fakadó gyulladások csökkentésében is. Könnyen beszerezhető, hasonlóan az ecsetelőhöz, fogmosás után kell alkalmazni.


3. Öblögető

Az öblögetés történhet több különböző készítménnyel is. Léteznek olajok, például az olíva olaj vagy a neemolaj, melyek hatékonynak bizonyultak a szájban kialakult gyulladásokkal szemben, vagy a sós vizes öblögetéssel is meg lehet próbálkozni, de a gyógyszertárban is találhat öblögetőt, ami gyógynövényekből készültek.


4. Szájvíz

A szájvíz használata erősen ajánlott akkor is, ha nincs szó ínygyulladásról, mivel meggátolja a kialakulását. Viszont, ha már megtörtént a baj, a szájvizek között is találhat kifejezetten gyulladáscsökkentőt, ilyenkor érdemes ezeket előnyben részesíteni.


5. Fogkrém

A fogkrémek között is találhat olyat, amit kifejezetten ínygyulladásra ajánlanak, mivel ezekben gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító is található.


Hogyan érdemes kezelni az ínygyulladást?

Az ínygyulladás tüneteit otthon alkalmazható készítményekkel enyhíthetőek, ám a probléma forrására nem nyújtanak megoldást. Ha otthoni kezelésbe kezd, akkor is ajánlott mielőbb felkeresni egy szakorvost.


Jobb, ha a diagnosztizálást és a kezelést szakemberekre bízza! Ilyenkor a szakorvos elsőnek egy alapos vizsgálattal kezdi, ahol megállapítja, hogy a gyulladás milyen mértékű és mi állhat mögötte. Ha a kezelőorvos úgy ítéli, komolyabb gyulladáscsökkentő készítmény alkalmazását rendelheti el, illetve a fogkő eltávolítására is sor kerülhet.


A kezelés teljesen fájdalommentes, és a gyulladás valószínűleg pár napon belül megszűnik. Ha a gyulladás következményében ínysorvadás is kialakult, akkor a szakorvos további kezeléseket ajánlhat.

Kérjen időpontot fogászati kezelésre, hogy ínygyulladása a legkevesebb fájdalommal járjon és a legrövidebb lefolyású legyen!


Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogínygyulladásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.