Mire jó a sós vizes öblögetés? – 3 fontos tudnivaló

Az otthoni házipraktikák tárháza végtelen. Azonban van egy eljárás, ami újra és újra feljön, legyen szó fogfájásról, torokfájásról vagy akár egészségmegőrzésről. A sós vizes öblögetés a hagyományos népi gyógyászatban borzasztóan népszerű és az orvostudomány fejlődése mellett is meg tudott maradni a köztudatban. Szakemberek és tudósok is próbálták már megfejteni, hogy valójában mennyire hatékony a sós vizes gargalizálás és az eredmények a legtöbb esetben pozitív megerősítést adtak.


Mielőtt belevágna bárki a sós vizes gargalizálásba, van néhány fontos tényező, amit érdemes tudni. Ráadásul az sem mindegy, hogy mikor, hogyan és milyen oldatot alkalmaz! Ezért cikkünkben összefoglaltuk a 3 legfontosabb tudnivalót, amit érdemes észben tartani, mielőtt sós vizes öblögetésbe kezd!


1. A só gyógyító hatása

A sós tengeri víz, illetve a sóbányák és sós inhalálás közismerten jótékony hatással vannak a légúti betegségekre. A sópárlatokat főleg regenerálódásra, stressz csökkentésre és az immunrendszer erősítésre alkalmazzák. Ezen felül a sónak fertőtlenítő és gyulladás csökkentő hatása is van, ráadásul jól oldja a letapadt váladékot is. Ezért megfázásra is kifejezetten ajánlott.


Influenza vagy megfázás esetében a nyálkahártya sejtek megduzzadnak, amitől nehézzé válik a beszéd és az étkezés. A sós vizes öblögetéskor szájüregbe kerülő só vizet von ki az ott található sejtekből, így a megduzzadt nyálkahártyából is. Így a kellemetlen, feszítő érzés és az ehhez társuló rossz közérzet biztosan csillapodni fog a sós vizes öblögetéstől!


Belső alkalmazásán kívül pedig külsőleg, bőrradírként is hatékony. Segít a méreganyagok eltávolításában és a bőr revitalizálásában.


2. A sós vizes öblögetés többféle betegségre is jó


A sós vizes öblögetést legtöbbször torokgyulladásra javasolják, de ezen felül más felsőlégúti betegségek kezelésére is alkalmas. Ráadásul az allergiás tünetek is enyhíthetőek vele. Ezen felül lehet még alkalmazni tüszős mandulagyulladás, arcüreggyulladás és foggyulladás esetén is, mivel fertőtlenítő és gyulladás csökkentő hatása van. Ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, mindenképpen keresse fel szakorvosát! Az addig fennmaradó időben pedig próbálja ki a sós vizes öblögetést a tünetek enyhítésére!


A sós vizes öblögetés nagy előnye, hogy már 7 éves kor felett is alkalmazható, mivel nem tartalmaz olyan vegyületeket, ami a gyermeki szervezet számára káros vagy megterhelő lenne. A sós vizes öblögetés nem csak már kialakult betegségre alkalmazható, hanem megelőzés, egészségmegőrzés szempontjából is javasolt lehet az alkalmazása. Ilyenkor természetesen kisebb dózisban, naponta 1-2-szer ajánlott. Akár az egész család számára bevezetheti a sós vizes öblögetést, amit az esti és reggeli fogmosással együtt is elvégezhet.


Fontos, hogy jó arányokat használjon!


A sós vizes öblögetésnél a hatékonysága az arányokon és a rendszerességen múlik. Betegség esetén ajánlott naponta 3-4-szer öblögetni. Náthás időszakban pedig, a betegség megelőzésére napi kétszer.


Ami az arányokat illeti, fontos, hogy ne legyen túl sós, mivel akkor émelyítő hatást kelthet, ami miatt a későbbiekben nem lesz kedve ezt a módszert alkalmazni. Illetve, ne is legyen túl híg, mivel akkor nem éri el a kívánt hatást, ami szintén csalódást okoz.


A megfelelő arány nagyjából 1 közepes méretű pohárba egy fél teáskanálnyi só. Fontos még, hogy a víz langyos legyen, mivel a só csak így oldódik fel a vízben és nem lesz szúrós, darabos. Használhat asztali vagy tengeri sót is. Az asztali só könnyebben feloldódik, így lehet ez a megoldás praktikusabb.


Ha semmiképpen nem szeretne sós vízzel öblögetni, de természetes folyadékkal szeretne megtisztítani a torkát és a szájüregét, akkor hígíthatja citrommal vagy mézzel az oldatot. Nem csak a kellemetlen sós ízt veszi el, hanem növelik a hatékonyságot is! Ha pedig kiváncsi, hogy melyek a legjobb, boltban kapható szájvizek, olvassa el ezt a cikkünket!

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.