5 fontos kérdés szájpadlás nélküli kivehető fogsorról

A fogászati problémák újabb és újabb megoldásokat követelnek, mivel minden ember egyedi eset és egyedi igényei vannak. A kivehető készülékekkel is teljes lehet az élete. Sőt választhatja akár a szájpadlás nélküli kivehető fogsort is, ami teljesen alkalmas arra, hogy teljes életet éljen!


A szájpadlás nélküli kivehető fogsor egy kényelmes megoldás azok számára, akik beavatkozás nélkül szeretnének esztétikus és ragyogó mosolyt.

Cikkünkben összeszedtük az öt leggyakrabban feltett kérdést a szájpadlás nélküli kivehető fogsorral kapcsolatban, hogy minden kérdésére választ kapjon, mielőtt eldönti, milyen készüléket szeretne!


Mikor ajánlott a szájpadlás nélküli kivehető fogsor?


Vannak esetek, amikor az implantátum nem opció. Főleg cukorbetegség, csontsorvadás, csontritkulás vagy anyagi okok miatt a páciensek más megoldást szeretnének. Ilyenkor jönnek szóba a kivehető, vagy félig rögzített protézisek. Implantátum nélküli félig rögzített protézisre akkor van lehetőség, ha a páciensnek vannak még ép fogai, amik pillérként funkcionálhatnak. Ha azonban nincs már épp fog és a beültetést nem lehetséges, a kivehető műfogsor még mindig megoldás lehet!


A kivehető műfogsorok esetében is több lehetőség van. Léteznek teljes és részleges protézisek is. A szájpadlás nélküli kivehető fogsor főleg teljes fogazatra készül.


Hogyan működik a szájpadlás nélküli fogsor?


A szájpadlás nélküli kivehető fogsor hasonlóan működik a hagyományos teljes protézishez. Azzal a különbséggel, hogy a hagyományos protézisekkel ellentétben, ennek a fogsornak hiányzik a szájpadlás része, így a rögzítést máshogyan kell megoldani. Ez a fajta műfogsor nem ajánlott első használóknak, inkább csak rutinos protézis használó pácienseknek szokták ezt ajánlani. Ilyenkor a szájizomzat tartja a protézist a helyén. Ezen felül pedig ennél is ajánlott műfogsor rögzítő termékeket használni.


Miért előnyös a szájpadlás nélküli kivehető fogsor?


A szájpadlás nélküli kivehető fogsor egyik legnagyobb előnye, hogy nem jár beavatkozással. Az eljárás során egy mintavétel után a fogtechnikus elkészíti a protézist, amit ezután a szakorvos bemutat és segít az első felhelyezésben. Ezen felül ez a készülék kisebb anyagi megterhelést jelent és gyógyulási idő sincs!


A készülék további előnye, hogy a műfogak teljesen természetes kinézetűek. Hordás pedig szinte észrevehetetlen mind a viselője, mind pedig annak, aki kívülről látja. Ráadásul nem akadályozza sem a nyelv mozgását, sem pedig a hangképzést és beszédet.


Milyen hátrányai vannak a szájpadlás nélküli kivehető fogsornak?


A protézis csak már rutinos műfogsor használóknak ajánlott, mivel rögzítése kisebb felületen történik, mint a normál protézis esetében. A készülék beszerzésekor kérje meg kezelőorvosát, hogy ajánljon egy jól működő műfogsor rögzítő krémet és esetleg fogkrémet is.

A szájpadlás nélküli kivehető műfogsor hátrányaihoz tartozik még az ínyre nehezedő nagyobb terhelés. Mivel kisebb felületen érintkezik a szájüreg különböző részeivel, így a rágáskor és beszédkor keletkező nyomás kizárólag az ínyre nehezedik. Idővel az ínyszövetek megerősödnek és alkalmazkodnak az új feladathoz. Kezdetben azonban fontos az íny regenerálása. Érdemes nap végén fogkefével, vagy az ujjakkal átmasszírozni az íny teljes területét. Ezzel elkerülhető az ínygyulladás és az ínyszövetek leépülés is.


Mit érdemes még tudni a szájpadlás nélküli műfogsorról?


Ugyanúgy, ahogy a tejfogakat és maradó csontfogakat, a műfogsort is tisztítani kell. Érdemes tájékozódni, hogy hogyan lehetséges a protézist alaposan és szakszerűen megtisztítani, azért, hogy hosszú éveken keresztül zavartalan legyen a használata. A tisztításon felül nem szabad elfejteni, hogy műfogsor alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha a szakorvos úgy ítéli meg. Ehhez szükséges a fogak és az íny alapos megvizsgálása.


Sokan a kivehető műfogsor előtt fém kerámia híddal éltek. Ennek eltávolítása után látszik az íny és a tartófogak állapota. Ilyenkor gyakran derül fény ínygyulladásra és sokszor a pillérfogak sem menthetőek már meg töméssel, ilyenkor azokat is el kell távolítani. A fogak eltávolítása után szükség van a gyógyulási időre, ilyenkor esetleg ideiglenes műfogsor készülhet.


Ha nincs már a szájüregben maradó fog, akkor a kivehető műfogsor a leggyorsabb és legkímélőbb megoldás a fogazat pótlására és az, hogy a zavaró szájpadlás rész is eltűnt, már csak egy extra kényelmi tényező!

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.