Mire jó a 3D CT? – 3 fontos tudnivaló

A fogászati eljárások során, legyen szó csak fogkorona készítésről vagy pedig egy implantátum behelyezéséről, a fogorvosok munkáját és a művelet sikerességét nagyban befolyásolja, hogy mennyit tudnak a páciens fogainak anatómiájáról és szájának szerkezetéről.


Ebből kifolyólag a 3D CT technológia egy mérföldkőnek számít, ezért ne lepődjön meg, ha fogorvosa ilyet rendel el Önnek egy beavatkozás előtt. A módszer még nincs annyira jelen a köztudatban, ezért összeszedtük a 3 legfontosabb kérdést és választ a 3D CT-vel kapcsolatban.


Mi az a 3D CT?

A 3D CT egy képalkotó eljárás, amit legtöbbször a panoráma röntgennel szoktak összehasonlítani. Az eljárás során mindkét állkapocsról teljes kép készül, így az egész fogsor állapotát egy kivizsgálással fel lehet tárni. Ez pedig megkönnyíti a probléma lokalizálását és a helyes diagnózis felállítását. Az eljárás a digitális diagnosztikai eszközök közé tartozik.


Implantátum beültetés előtt feltétlenül szükséges már elvégeztetni a 3D-s CT felvételt. Ezen kívül fogágybetegségek diagnosztizálásához, illetve régóta fennálló fájdalom vagy fogszuvasodás esetében is gyakran alkalmazzák, mivel pontosan meg lehet vele állapítani a probléma kiterjedésének mértékét. Ehhez köthető a fogászati góckutatásban betöltött szerepe is, mivel ezzel az eljárással a gyökerek mögött megbújó koros elváltozásokat is fel lehet tárni.


Hagyományos korona vagy fogbetét alkalmazásakor nem szokás 3 dimenziós CT felvételt készíteni. Viszont, ha a páciensnek korábban komoly parodontológiai betegségei voltak, vagy jelenleg fennáll ennek a gyanúja, akkor a fogorvos elrendelheti az eljárást.


Mik az előnyei?

Az eljárásnak rengeteg előnye van a korábbi diagnosztikai módszerekhez és röntgenfelvételekhez képest. A nevéből is sejthető, hogy a módszer 3 dimenziós képet ad a páciens fogairól, állkapocscsontjairól és szájüregének állapotáról (ellentétben a röntgen két dimenziós képalkotási technikájával). Ezen felül a 3D CT felvétel információt ad arról, hogy milyen sűrűségű a csont szerkezete, ami például az implantátumok kiválasztásakor kiemelten fontos kérdés. Ráadásul a pácienseket érő sugárterhelés is alacsonyabb, mint egy röntgenfelvétel készítésekor.


Mivel a műszer minden irányból készít felvételt, ezért a szakorvos oldalnézetből is bepillantást nyer a páciens szárüregébe. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az arcüreg és az idegek érintéséről előre tájékozódjon a szakorvos, és felkészítse a pácienst, hogy esetleg bonyolultabb lesz, vagy hosszabb ideig fog tartani az eljárás.


Hogyan zajlik a 3D CT felvétel készítése?

A 3 dimenziós CT felvétel készítése gyorsan és egyszerűen történik. A készülék, a korábbi röntgengépekkel ellentétben nem igényel filmet. Ráadásul a ráharapó is szükségtelenné vált ennél a készüléknél. A szerkezet kinézetében hasonlít a panorámaröntgenhez, viszont nincs már zárt gyűrű. Így a folyamat során a páciens kevésbé érezheti bezárva magát. Ezen felül az új gépek azt is lehetővé teszik, hogy ülve, kényelmes pozícióban töltsék a felvételhez szükséges 30 másodpercet a páciensek.


Ettől függetlenül az eljárás előtt szükséges minden fém ékszert, mint például a fülbevalót, nyakláncot, pirszinget eltávolítani főleg a fejről, de ha van rá mód az egész testről. Ezen kívül pedig, ha a páciens szemüveget visel, azt is le kell venni, ez a kontaktlencsére nem vonatkozik. Valamint a kivehető fogpótlást is, amennyiben lehetséges el kell távolítani, illetve az implantátumokról pedig előre tájékoztatni kell a felvételt készítő asszisztenst.


Az eredmények ezután rövid időn belül megjelennek a számítógépen, amit kérésre egy CD-re kiírva kézhez kap a páciens. Ezt a felvételt a későbbiekben a szükséges helyekre magával viheti és bemutathatja kezelőorvosának. A szakorvos forgathatja és nagyíthatja is a képet, hogy még pontosabb diagnózist tudjon felállítani, anélkül, hogy a páciens jelen lenne és kinyitná a száját.

CT felvételre vagy panoráma röntgen képre van szüksége?


Tudjon meg többet a fogászati panoráma röntgen készítésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.