Fogászati panoráma röntgen – Mire jó és mit érdemes tudnia róla?

A fogászati beavatkozások és kezelések alkalmával biztosan találkozott már a panoráma röntgen kifejezéssel. Manapság a diagnózis elkészítéséhez minden esetben kérnek a szakorvosok röntgenfelvételt. Ezzel a művelettel a korábbiaknál sokkal pontosabb és alaposabb képet lehet kapni a fogak és a szájüreg állapotáról.

A következőkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni róla, hogy ha a fogorvos ilyet kérne, Ön már teljesen felkészült legyen!


Mi az a panoráma röntgen?

A fogászati panoráma röntgen egy olyan technika, ami 2D eljárással ad részletes információt a szakorvosnak a fogak és az állcsontok állapotáról. A röntgenfelvétel alkalmas a rétegek vizsgálatára. A képalkotás során a felső és alsó állkapocs, az arcüreg különböző részeiről és az állkapocsízületről egyszerre készül felvétel.


Hogyan néz ki a röntgen gép?

A panoráma röntgengépnek három része van. Felül helyezkedik el a röntgencső, középen a fejtartó, ahova a páciensnek kell helyeznie a fejét, alul pedig a röntgenfilm.


Mire jó a fogászati röntgen?

A fogászati röntgenkészítésnek köszönhetően a szakorvosok gyorsabban és pontosabban tudják felállítani a diagnózist. A fogászati panoráma röntgen lehetővé teszi, hogy a szakorvos komplexebb és pontosabb képet kapjon a páciens állapotáról, mint korábban a hagyományos, intraorális készülékkel. A röntgenképről könnyedén megállapíthatóak a fogászati és szájüregi problémák, többek között

  • az előrehaladott periodontális betegségek
  • az állkapocscsontokban kialakult ciszták
  • az állkapocs tumor és a szájüregi rák
  • a bölcsességfogak állapota
  • a rágó ízületi gyulladások
  • vagy az orrmelléküreg gyulladása.


A fogászati röntgenkészítés mind a szájsebészek, mind pedig a fogorvokon számára hétköznapi műveletnek számít a diagnózis felállításához.


Hogyan készül a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen kétféleképpen készülhet, hagyományos és digitális módon. A hagyományos filmes panorámakép a korábbi analóg fényképezőgépek elvén működik. A felvétel során egy röntgenfilmet helyeznek a gépbe, ami arra rögzíti az információt. A digitális eljárás során pedig egy speciális eszköz érzékeli a röntgensugarakat, ami digitális formában készíti el a képet. Ha a kép elkészült, a készülék csatlakozik a számítógéphez és megjeleníti a fájlt kép formátumban.


A röntgenfelvétel készítését az úgynevezett X sugarak teszik lehetővé. A sugarak a lágy szöveteken áthatolnak, a keményebb szövetekben pedig felszívódnak, mint például a fog. Ezért van az, hogy a röntgenfelvételen a lágy részek és a levegő fekete színű, a keményebb, csontos részek pedig fehér színűek.


A röntgenfelvétel menete

A panoráma röntgenkészítés egyszerű, pár perces művelet. Az eljárás során nincs szükség semmilyen gyógyszerkészítmény alkalmazására. A vizsgálat előtt szükséges eltávolítani a testről minden ékszert és fém tárgyat.


Az eljárás első lépéseként a páciensnek a fejrögzítőbe kell helyeznie az arcát. Fontos a mozdulatlanság, mivel így lehet pontos és tiszta képet kapni a szövetekről és azok helyzetéről. Ehhez a szakorvos alkalmazhat még egy harapás-blokkoló eszközt is, amit a művelet közben a szájban kell tartani. A következő lépésben a röntgengép az egyik oldalról, félkörívben elhalad az arc előtt, egészen az állcsont végéig. Ez nagyjából 15-20 másodpercet vesz igénybe. Ezután a készülék elkészíti a lenyomatot, Ön pedig kiveheti a harapásblokkolót és a fejét a rögzítőből.


A felvétel két pozícióban készülhet. Vannak az álló és ülő gépek. Idősebbeknél és gyerekeknél ajánlott az ülő pozíciót választani, mivel úgy könnyebb a testet nyugodt állapotban tartani.


Mit fogok tapasztalni a röntgen előtt és után? Várható fájdalom?

Mivel a röntgenfelvétel nem invazív eljárás, ezért sem a röntgenfelvétel előtt, sem után nem fog tapasztalni semmit. Az eljárás fájdalommentes és szinte minden esetben tünetmentes.


Milyen előnyei és hátrányai vannak a panorámaröntgen készítésének?


A fogászati panoráma röntgen egy nagyon elterjedt eljárás, mivel mind a páciensek, mind pedig a szakorvosok számára sok pozitív hatása van.

Előnyök:

  • Alacsony sugárzás
  • Nincsenek mellékhatások, se fájdalom
  • Fiatal gyermekeknél is alkalmazható
  • Könnyen és gyorsan elvégezhető
  • Alapos képet lehet vele előállítani


Hátrányok

A fogorvosi röntgenkészítésnek nagyon kevés hátránya van. Viszont van néhány körülmény, amikor nem lehetséges a felvétel elkészítése.


Ilyen, ha a páciens terhes vagy szoptat. Erről feltétlenül tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki ennek fényében mérlegeli a helyzetet. A sugárzás valójában olyan alacsony mértékű, hogy nem jelent veszélyt, ráadásul ólommellény és pajzsmirigyvédő gallér viselésével még inkább lecsökkenthető a sugárzás mértéke, ettől függetlenül nem ajánlott ilyenkor a röntgen készítés.


A másik eset, ha korábban tapasztalt már hányingert, rosszullétet röntgenfelvétel készítése után. Ilyenkor fennáll a valószínűsége, hogy az Ön szervezete nem viseli jól a sugárzást. Erről mindenképpen érdemes tájékoztatnia kezelőorvosát!


Ha a fogorvosa panoráma röntgent rendelt el, keresse rendelőnket nyugodtan és munkatársaink tájékoztatják a részletekről, és akár időpontot is egyeztetnek Önnel!


Panoráma röntgen ár – mennyibe kerül a vizsgálat Budapesten?

A panoráma röntgen ára 5000-10000 Ft között mozog Budapesten. Az árat főleg az befolyásolja, hogy a rendelő hol helyezkedik és milyen gyorsasággal vállalják a felvétel elkészítését.


CT felvételre vagy panoráma röntgen képre van szüksége?


Tudjon meg többet a 3D CT fogászati képalkotó módszerről vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.