Acetonos lehelet - mi az oka és hogyan kezelhető?

Az acetonos szájszag a környezetnek és az érintettnek egyaránt kellemetlen. A felbukkanása valamilyen komolyabb betegség jelenlétére utal, amit érdemes minél előbb kivizsgáltatni.

A jelenség régóta létezik az emberiség történelmében, már az ókorban is készültek feljegyzések róla - a helléneknél például elég ok volt a házastárs rossz lehelete ahhoz, hogy válást kezdeményezzenek. A manapság is sokakat érintő probléma többféle betegség kísérőtünete lehet, így nem szabad csak a rendszeres fogmosástól és a rágózástól várni a csodát. 

Ebben a cikkben szó lesz arról, mi miatt alakul ki az acetonos lehelet, miről ismerhető fel és kiket érint; milyen betegségek állhatnak a hátterében, és annak megfelelően mi a további teendő kezelésével kapcsolatban.

Hogyan ismerhető fel az acetonos lehelet?

Az acetonszagú lehelet a kellemetlen szájszag, más néven a halitózis egyik típusa. Önmagában nem számít betegségnek, hanem egy háttérben meghúzódó probléma kísérő állapota. A tünet során a lehelet leginkább a körömlakk-lemosóéhoz hasonló szagot vesz fel, de egyeseket az erjedt gyümölcsre emlékeztet.

Általában nem az érintett veszi először észre a tünetet, hanem egy őszinte, jószándékú hozzátartozó vagy barát jelzi vissza az acetonos szagot. Felismerheti önmagán akkor is, ha közvetlenül felkelés után vagy az esti tisztálkodás előtt hosszan és lassan egy textilanyagba belelehel, majd azt gyorsan megszimatolja közelről.

Mi miatt alakul ki az acetonos lehelet?

Az acetonos lehelet kialakulhat:

  • dehidratáltság miatt,
  • különböző fogágybetegségek és fogszuvasodások miatt,
  • refluxtól,
  • felső légúti betegségektől,
  • anyagcsere zavaroktól,
  • antidepresszánsok mellékhatásaként,
  • a cukorbetegség miatt.

Mivel a tünet több betegségre is utalhat, ezért elengedhetetlen a minél korábbi orvosi konzultáció. Nem szabad elhanyagolni az acetonos lehelet melletti más kísérő tüneteket sem - a hasi puffadás vagy a fáradtság, kézzsibbadás mind különböző problémákra utalnak.

Kiknél jelenhet meg az acetonos szájszag?

Sajnos az acetonos lehelet nemcsak a felnőtteket, de gyermekeket és akár csecsemőket is érinthet.

Felnőttek esetében a nem megfelelő étkezés és az elégtelen életmód a vezető ok az acetonos szájszag kialakulásához. A rendszeres kávézás és alkoholfogyasztás mellett a túlzottan fűszeres ételek irritálhatják a fogínyt, gyorsabban idézhetnek elő szuvasodást, valamint a nyelőcső és a gyomor érzékenyebbé válhat, ami hajlamosíthat a reflux kialakulására.

A dohányzó felnőttek és kamaszok esetében szintén az irritált szájüreg idézheti elő az acetonos leheletet, valamint a légúti megbetegedéseket is hamarabb elkaphatják, ami miatt megjelenik a specifikus szájszag.

Az acetonos lehelet cukorbetegség jele is lehet, mely nemcsak a felnőtteket, de csecsemőket és kisgyermekeket egyaránt érint. Ennek a betegségnek további kísérő tünetei a túl gyakori vizeletürítés, a jelentősen száraz bőr és szemszárazság, homályos látás, hirtelen fogyás és fáradékonyság. Sokszor a cukorbetegségre már csak akkor derül fény, ha a kísérő lehelet megjelenik - ekkor azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy minél előbb megkapja a megfelelő kezelést.

Hogyan kezelhető az acetonos lehelet?

Az alapvető szájhigiénia az egyik legfontosabb lépés, amit házilag bárki megtehet az acetonos lehelet leküzdésére. Amennyiben fogászati eredetű a probléma, a rendszeres fogmosás és a kezelő fogorvos által előírt fogápolás könnyen megszüntetheti a panaszt.

Az acetonos lehelet megszüntetése azonban sajnos ennyivel nem érhető el minden esetben, hiszen figyelembe kell venni további más tüneteket is.

  • Figyelje meg a testét egy-három napon keresztül. Írja össze a szokásait, belefoglalva azt is, hogy mikor ébred és fekszik, valamint az étkezései minőségét és mennyiségét.
  • Jegyzetelje le, hogy jellemzően mikor tapasztalja a panaszait.
  • Ne feledkezzen el arról sem, hogy milyen gyógyszereket szed állandó és időszakos jelleggel, amiket ismert akut vagy krónikus betegségeire alkalmaz.
  • Gyermeke esetében járjon el hasonlóan!

Akár van ilyen lista a kezében, akár nincsen, érdemes minél előbb bejelentkeznie egy orvosi vizsgálatra saját vagy gyermeke kivizsgáláshoz. Egy teljeskörű állapotfelmérés keretében - szakmai diagnózis mellett - a megfelelő, személyre szabott kezelést fogja kapni ahhoz, hogy necsak a kellemetlen acetonos szájszag, de a mögötte húzódó betegség is megszűnjön.

Az időben diagnosztizált cukorbetegség például visszafordítható, vagy megelőzhető annak további szövődményei! Jelentkezzen be reggel 8.00 és este 8.00 között az elérhetőségek egyikén, hogy minél előbb biztos információkkal rendelkezzen állapotával kapcsolatban.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.