Mit érdemes tudnia csontpótlás előtt? A 7 leggyakrabban feltett kérdés

A csontpótlás mára egy rutin műveletnek számít, ezért kevés kockázattal és kellemetlenséggel jár. Azonban van pár alapvető tényező, amit érdemes tudni a kezelés előtt. A cikkben összeszedtük a 7 leggyakrabban feltett kérdés a csontpótlással kapcsolatban.


1. Mikor van szükség csontpótlásra?

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a csont elvékonyodik vagy felszívódik, ezzel ellehetetlenítve a további beavatkozásokat. Ilyen esetben nem lehet implantátumot beültetni, mivel az állkapocscsont nem elég erős, a vastagsága vagy a magassága nem megfelelő ahhoz, hogy stabilan rögzítse a beültetett fogat. Főleg idősebb korban a csontpótlás alapvető a fogbeültetéshez.


2. Hogyan alakul ki csontritkulás?

A szájban lévő csontozat leépülése és elvékonyodása mögött a legtöbb esetben két ok húzódik. Az első a fogak elvesztése, a második pedig súlyos ínygyulladás. A fogak elvesztésekor megszűnik az ott található szövetek és csont stimulációja, ennek hiányában pedig a szövetek elkezdenek leépülni. Az ínygyulladás pedig ráhúzódhat a fogakra, majd pedig az egész állkapocsra, ahol a baktériumok folyamatosan bontják le a szöveteket, ezzel gyengítve annak összetételét.


Ezen felül pedig meg kell említeni a Magyarországon is több százezreket érintő csontritkulást is. A káros szokások, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, hormonális változások és más betegségek a test egészében károsítják a csontszöveteket, így az állkapocscsontot és a fogakat is érintik.


3. Hogyan történik a csontpótlás?

A csontpótlás nulladik lépése minden esetben egy fogászati állapotfelmérés, aminek része egy panoráma röntgen is. Ez alapján a szakorvos képes megállapítani, hogy szükség van e csontpótlásra és ha igen, akkor hol és milyen mértékben. Ezután kerül sor a nagyjából egy órás, maximum háromórás műtétre.


Ezután egy érzéstelenítő gél kerül fel, amit pedig a helyi érzéstelenítő követ. A beavatkozás történhet altatásban is. Erre alap esetben nincs szükség csak, ha a páciens ezt igényli. Súlyos csontritkulás esetén a szakorvos dönthet úgy, hogy a csontot az állkapocs más területéről kivett csontszövettel pótolja. Ebben az esetben pedig altatással történik a beavatkozás.


Az érzéstelenítés vagy altatás után a fogorvos megejti a bemetszést. A vágás pár milliméter nagyságú. hogy látszódjon az arcüreg nyálkahártyája. Ezután a szakorvos bejuttatja a csontpótló anyagot az érintett területre. Majd a területet egy felszívóvó membránnal, azaz hártyával fedi le.


A beavatkozás utolsó lépéseként az ínyszéleket varratokkal rögzítik, amiket nagyjából egy héttel a beavatkozás után eltávolítanak.


4. Milyen anyagot használnak csontpótláskor?

Csontpótláskor minden esetben prémium minőségű csontpótló anyagot használnak, ami összetételében nagyon hasonló a csontszövethez. Érdemes egyeztetni a szakorvossal a szintetikus granulátum összetételéről, hogy biztosan elkerülje az allergiás reakciót vagy az anyag különködését!


Ha súlyos csontvesztésről van szó, akkor a páciens más csontszövetét használják a pótlásra. Elsősorban az állkapocs más részéből szokták ezt megtenni. Ha viszont ott sincs elegendő szövet, akkor a csípőlapátból helyeznek át egy darabot az állkapocscsontba. Ebben az esetben a beavatkozás nem a fogászati szakrendelőben történik.


5. Mi történik csontpótlás után?

A csontpótlás után megkezdődik a gyógyulási, majd a csontosodási időszak. Az első pár napban tapasztalhat némi fájdalmat, hiszen a csontpótlás egy műtéti beavatkozás, ami után a testnek regenerálódia kell. A beavatkozás nem igényel több napos otthonmaradást, de ha teheti, érdemes ilyenkor kerülni a fizikai aktivitást és pihenni. A sebek gyógyulási ideje nagyjából pár hét. A csontosodási idő pedig nagyjából félév, de akár egy év is eltelhet, mire teljesen megszilárdulnak az új szövetek.


A csontpótlás után, a fájdalom mellett jelentkezhet némi duzzanat is. Ez természetes része a folyamatnak. Érdemes ilyenkor fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő teakeverékeket fogyasztani, esetleg borogatni az érintett területet. A komplikációk elkerülése végett fontos a kontrollokon való megjelenés! Ilyenkor a fogorvos megállapítja, hogy a gyógyulás megfelelő mértékben halad-e. Ha úgy látja, hogy a gyulladás elhúzódik, akkor antibiotikumos kezelést javasol.


6. Csontpótlás után mikor kerülhet sor az implantátum beültetésére?

Csontpótlás után a csontosodási időszak mindenkinél eltérő hosszú. Legjobb esetben legalább félév, de előfordulhat, hogy egy évnek is el kell telnie, mire a csontok megfelelőek lesznek az implantációra.


7. Mennyibe kerül a csontpótlás?

A csontpótlás ára nagyjából 60 000 Ft-tól kezdődik és egészen 150 000 Ft-ig terjedhet, attól függően, hogy milyen mértékű a csontvesztés és milyen más beavatkozásra van még szükség.

A csontpótlás ára attól is függ, hogy előtte milyen állapotban vannak a páciens fogai, mivel csontpótlásra csak úgy kerülhet sor, ha a fogak és a száj állapota megfelelő. Ezért lehetséges, hogy fogkőeltávolításra, fogfúrásra és tömésre is sor kerül a csontpótlás előtt.


Mosolyát újra szépnek és egészségesnek láthatja! Már a csontritkulás sem akadály a fogimplantáció előtt. Ha szeretné hiányzó fogait pótoltatni vagy elkopott koronáit tartós megoldásra cserélni, érdemes tájékozódnia a fogbeültetésről!


Pótoltassa fogait implantátummal!


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.