Felpattintható fogsor – 5 fontos tudnivaló a kivehető fogsorról

Az idő előrehaladtával és a folyamatos terhelés miatt a fogak állapota gyengül és romlik, ami pedig gyakran a teljes fogsor elvesztéséhez vezet. Azonban a fogaknak nagyon fontos funkciója van mind a beszéd, mind pedig táplálkozás szempontjából, nem is beszélve a szép és egészséges fogsor esztétikai értékéről. A fogászati technológia már rengeteg megoldást nyújt a hiányzó fogak pótlására. A felpattintható fogsor is egy ilyen új, modern megoldást, mivel ötvözi a hagyományos protézist és az implantátumos beültetést.


A felpattintható fogsorral kapcsolatban sok tévhit kering, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy Ön teljesen felkészült legyen, ha ezt az eljárást választja, és ne kelljen semmi miatt aggódni! 


1. A felpattintható fogsorhoz nincs szükség műfogsorrögzítőre

A hagyományos műfogsorokkal szemben, a felpattintható műfogsor felhelyezésekor nincs szükség műfogsorrögzítő krémre vagy pasztára.  Ha a szájüregben nincsenek már fogak, akkor a protézist sincs mihez rögzíteni. Ezért gyakran előfordul, hogy a kivehető fogsor kicsúszik, elmozdul, ami evés, illetve beszéd közben még zavaróbb. 


2. A felpattintható fogsort mini fogászati implantátummal rögzítik

A felpattintható fogsort mini fogászati implantátumokkal rögzítik, aminek következtében műfogsorrögzítő nélkül is hosszú ideig a helyén marad a protézis, és evés, illetve beszéd közben sem kell tartani az elmozdulástól. A rögzítést úgynevezett fix, mini implantátumokkal oldják meg. A mini implantátumok abban különböznek a többi fogászati implantátumtól, hogy átmérőjük kisebb, így kisebb csontállománynál is lehetséges a beültetés. A mini platformú implantátum nagyjából 2-3 mm széles.


3. Kettő vagy négy mini implantátum elég egy teljes fogsor rögzítéséhez

A mini implantátummal felhelyezett fogsor előnye, a fogankénti implantátummal szemben, hogy elegendő állkapcsonként 2 vagy 4 implantátumot behelyezni és máris garantált a teljes stabilitás. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb műtéti beavatkozásra van szükség. Ráadásul a mini implantátumok az egyfázisú implantátumok közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy a gyökér és a fejrész egyben van, így egy beavatkozás elég a beültetéshez és a gyógyulási idő is rövidebb.

Az egyfázisú implantátum behelyezése egy rutin műtét, ami alig terheli meg a szervezetet. A műtét alkalmával helyi érzéstelenítőt használnak, majd egy kis vágással behelyezik az implantátumot. Ha több implantátumot ültetnek be, akkor is elegendő egy beavatkozás. Az implantátumot vagy a csontra helyezik rá, vagy az állcsonton keresztül vezetik. A felpattintható fogsor esetében általában az utóbbi módszert szokták alkalmazni.


Az eljárás rövidsége mellett a másik előnye a mini implantátummal felhelyezett műfogsornak, hogy költséghatékonyabb is. Általában állkapocscsontonként 2 vagy 4 implantátumot helyeznek be, ami kisebb költségekkel jár mintha az összes fogat különálló implantátummal kellene pótolni. A hagyományos protézisnél ugyan valamivel költségesebb az eljárás, de a végeredmény valószínűleg egy életre szól.


4. A felpattintható fogsor ritka csontállománnyal is megvalósítható

Míg az implantátumok beültetésének feltétel a megfelelő sűrűségű és mennyiségű csontállomány, addig a mini implantátumok esetében, jóval gyengébb csontozattal is megvalósítható a beavatkozás. A fogak elvesztésével a rágás és a beszédkor keletkező nyomás az ínyre és az állkapocscsontokra terhelődik, amik kopásnak indulnak emiatt, így a sima implantátum csak csontpótlással lenne kivitelezhető. Ennek fényében a felpattintható fogsor megoldás lehet a régóta fogatlan, csontritkulásban szenvedő páciensek számára is.


5. Teljes vagy részleges felpattintható fogsor is létezik

Ahogy protézisek és koronák esetében is, úgy a felpattintható fogsornál is létezik teljes, illetve részleges megoldás is. Lehetséges, hogy a páciens baleset következtében csak az alsó vagy felső metszőfogait veszített el. Ilyenkor nincs szükség a többi fog eltávolítására is, ahhoz hogy mini implantátummal rögzített felpattintható protézise legyen. A szakorvos meg tudja állapítani, hogy hol van szükség az implantátumok beültetésére. Részleges implantátumok esetében valószínűbb, hogy elegendő 2 mini implantátum ahhoz, hogy a protézist rögzíteni lehessen.


Ha korábban hagyományos protézise volt, és teljesen elégedett annak kialakításával, de a rögzítéssel folyamatosan problémái vannak, akkor van lehetőség a korábbi protézist átalakítani felpattinthatóvá. Erről mindenképpen kérdezze meg szakorvosát, aki tájékoztatja majd az implantátum behelyezésének lehetőségeiről.

 

Fogbeültetésre, fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.