Amit érdemes tudni a fog részeiről és a szájüreg felépítéséről

A száj és a fog felépítésének és részeinek ismerete fontos része az életünknek. Mindenkivel előfordul az élete során, hogy kellemetlen fájdalom alakul ki a fogában, állkapocscsontjában vagy az ínyében. Ilyenkor érdemes egyből szakorvoshoz fordulni, de azért jó, ha magunk is legalább lokalizálni tudjuk a fájdalmat.

Ezért a következőkben áttekintjük, hogy a szájnak és a fognak milyen részei vannak, hogy Ön is tisztában legyen az alapokkal!


A szájüreg

A száj és a szájüreg több alapvető funkciót is ellát az életben. Ezzel kapcsolatban az első dolog, ami az eszünkbe jut, hogy a táplálkozáshoz elengedhetetlen funkciót tölt be. A tápcsatorna első szakasza, ahol az étel és az ital bejut a szervezetbe. A második legfontosabb funkciója a légzés segítése. Ezen felül pedig a beszédhangok képzésében és kommunikáció során is jelentős szerepet tölt be.


A szájüreg két nagy részből áll:

  • Az első a fogaktól kifelé eső rész, azaz a szájtornác.
  • A második pedig az első és felső fogsor közé eső terület, maga a szájüreg. Ehhez pedig hozzátartozik még a nyelv, ami hátul, alulról hozzákapcsolódik az üreghez.


A fog felépítése

A fog a szájüregben található kemény szerv. A felnőtt embereknek 32 maradó foga van, ami azt jelenti, hogy mind a felső és mind az alsó fogsorban 16 fog található. Legelöl a nagymetsző és a kismetszőfog, ezután következik a szemfog, az első kisőrlő, a második kisőrlő, majd az első nagyőrlő, a második nagyőrlő és végül a harmadik nagyőrlőfog, azaz a bölcsességfog. Az utóbbi a legtöbb esetben eltávolításra kerül, így általában 28 foga van egy egészséges felnőtt embernek.


Amit a hétköznapokban fognak nevezünk, annak az anatómiai megnevezése korona, mivel ez csak a fog felső része. A másik, a fogmederben lévő rész, ami szabad szemmel nem látható, gyökérnek nevezzük. A fogak nem csak formájukban, hanem funkciójukban, felépítésükben és gyökereik formájában is eltérőek. Elhelyezkedésük szerint a fogak felül a felsőállcsontban, alul pedig az állkapocsban ülnek.


Fogágy

A fogágy, azaz a paradontium, ahol a fogak rögzülnek. Az itt található szalagok, vagyis ligamentumok biztosítják a fogak stabilitását és az állcsonthoz való kapcsolatát. A fogágynak négy része van:

  • Gyökérhártya

A gyökérhártya kötőszövetekből áll, ami rögzíti a fogat a csonthoz és tompítja a rágóerőt, hogy a csont ne pusztuljon el.

  • Fogcement

A fogcement a gyökereket fedő kötőszövet, aminek fő funkciója, hogy rögzíti a gyökérhártyarostokat.

  • Fogmeder

A fogmedernek az állcsonton található bemélyedéseket nevezzük, amiben a fogak gyökerei ülnek és rögzülnek.

  • Fogíny

A fogíny egy szájnyálkahártya, am a fogmedreket és az állcsontokat fedi, illetve segíti a fogak rögzülését.


Fognyak

A fognyak a korona és a gyökér közötti területen található. A fog külső, zománc rétege nagyjából a fognyakig tart és itt kezdődik a fogcement.


Csonthártya

A csontok felszínén található tokszerű képződmény a csonthártya, ami védelmet nyújt a csont belső részei számára.


Zománc

A fog külső rétege a zománc, ami az emberi szervezet legkeményebb szövete. A zománc önmagában áttetsző színű, az alatta lévő dentin határozza meg a színét. A fognyaktól kifelé növekszik a vastagsága, akár 2,5 mm is lehet. Mivel szervetlen anyag, ezért a savas vannak rá negatív hatással, amik képesek demineralizálni a fogakat, így elősegítve a fogszuvasodás kialakulását.


Dentin

A fog belső része a dentin, ami kicsit tubusokból áll össze.A tubusokon keresztül toxinok juthatnak be, amik így elérik az idegvégzősédeket és fájdalmat váltanak ki. Mivel a dentin már részben szerves összetételű, emiatt rugalmasabb, viszont a fogszuvasodás is nagyobb károkat tud okozni ebben a részben.


Fogbél

A fogbél, másnéven a pulpa, ami a dentin alatt található rész. A fogbélben található kötőszövetek és idegek indítják el a dentin és a zománctermelést. A fogbélből, a gyökéren keresztül kivezető idegek kapcsolódnak az erekhez, vénákhoz és idegekhez.


A fogak és a szájüreg egészségének megőrzése érdekében érdemes rendszeres fogászati vizsgálaton részt venni és elsajátítani a helyes fogmosás technikáját! Ha problémát észlel, például vérzik az ínye vagy ínygyulladásra, foggyulladásra gyanakszik, olvassa el korábbi cikkeinket, amikben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről!


Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.