Fogínyvérzés – 3 fontos kérdés a fogínyvérzéssel kapcsolatban

A fogínyvérzés a felnőtt népesség majdnem 100%-át érinti valamilyen formában. Mivel a fogínyvérzés a szervezet figyelmeztető jele, hogy a szájban vagy a szervezetben valamilyen betegség, rendellenesség alakult ki, így annak hátterében rengetek különböző ok állhat. Ha fogínyvérzéssel van dolgunk, érdemes komolyan venni a tüneteket és kivizsgálni a kiváltó okokat. Egy nem helyén kezelt ínygyulladás akár fogvesztéshez is vezethet. Egy fogorvosi vizsgálattal könnyen megállapítható, hogy csak valamilyen felületi sérülés, komolyabb gyulladás vagy másfajta szervi betegség áll az ínyvérzés hátterében.


A vérző, sérült fogíny legtöbb estben alig észrevehető és szinte tünetmentes, csak fogmosáskor jelentkezik a vérzés. Általában, ha erősebb sörtéjű fogkefe kerül alkalmazásra, nagyobb erőkifejtéssel történik a fogmosás, vagy korábban, esetleg forró étel fogyasztása miatt, megsérült a fogíny szövete. Fontos, hogy ilyenkor se hanyagoljuk el a fogmosást és a szájhigiénia fenntartását.


1. Miért vérzik a fogínyem?

A fogínyvérzés kialakulása mögött leggyakrabban a felborult szájhigiéniai áll. A mindennapok során a fogíny védelmező funkciót tölt be. Az étkezésekkel bejuttatott mikroorganizmusok azonban képesek megtapadni, főleg a fognyak és a fogíny között. Ha a fogmosás nem elég alapos, akkor a baktériumok megszaporodnak és a fogak íny közeli részére telepednek.


Másik ok lehet a fogínyvérzés mögött a hormonrendszer felborulása, ilyen például a terhesség. Ebben az esetben a kapillárisok kitágulnak és jobban áteresztik a folyadékot, a bejutó baktériumokra pedig gyulladással reagál a szervezet.


A fogínyvérzés mögött állhat komoly vitaminhiány is, mint például a C vagy a K vitamin lecsökkenése a szervezetben. Ezen felül pedig, bizonyos terápiák, gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet az ínyvérzés. Ezért egy kivizsgálás során érdemes minden tényezőről beszámolni a kezelőorvosnak.


2. Hogyan előzhetem meg a fogínyvérzést?

Sokszor elfelejtjük, hogy a fogínyvérzés megelőzésére is léteznek már módszerek és technikák. Ilyen például a helyes fogmosás. Érdemes fogselymet és esetleg fogköztisztító kefét használni, mivel ezekkel megelőzhető, hogy a lepedék bejusson az íny és a fog közé és megtapadjon. Rendszeres fogmosás mellett és a szájhigiénia fenntartásával, a baktériumoknak nincs lehetőségük elszaporodni és a fog vagy az íny mélyebb részeibe bejutni.


A fogínyvérzés megelőzései közé tartozik még az életmód váltás is. A dohányzás, alkoholfogyasztás nagyban hozzájárul az ínyszövetek sérüléséhez, romlásához. Ha az ínyszövetek elgyengülnek, akkor a lepedék és a baktériumok könnyebben megtelepednek a szájban. A helyes táplálkozás és életvitellel megakadályozható a szövetek további károsodása és az ínyvérzés kialakulása is.


3. Mit tegyek, ha vérzik az ínyem?

A fogínyvérzés kezelése különböző módon történhet, attól függően, hogy mi áll a vérzés hátterében. A fogínyvérzéssel küzdő páciensek, általában csak akkor fordulnak szakorvoshoz, ha a vérzés mellett fájdalmat is tapasztalnak. Érdemes azonban korán felkeresni a fogorvost, hiszen csak ő tud pontos diagnózist adni és megoldást javasolni! Ha időben észlelik a bajt, akkor a felborult szájhigiéniai visszaállítható és a vérzés rövid időn belül megszüntethető.


Ha a megelőzés nem segít már, vannak más, otthon is bevethető módszerek. Ilyen például az ínyvérzés elleni fogkrém. Ezeknek a fogkrémeknek a hatására a kapillárisok összehúzódnak, így kisebb a valószínűsége a vérzésnek. Ez a módszer azonban komoly ínygyulladás esetén csak a tüneteket csökkenti és a valós problémát nem kezeli.


Ha viszont a fogínyvérzés erős, az íny duzzadt és piros, a fájdalomhoz esetleg kellemetlen lehelet és láz, vagy váladékozás is társul, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát! A szakorvos egy alapos vizsgálat során ellenőrzi a fogak és az íny állapotát. Súlyosabb esetekben pedig akár röntgenre is sor kerülhet a teljes korkép kialakítása érdekében. Ha fogínygyulladás áll a háttéreben, enyhébb esetben antibiotikumos kezelésre lehet számítani. Komolyabb esetben pedig hosszas kezelésnek kell alávetni a fogakat és az ínyt. Érdemes mielőbb felderíteni a problémát. Keresse fel rendelőnket és munkatársaink segítenek, hogy minél előbb időpontot kapjon!


Ha kezelésre kerülne a sor, akkor a probléma mélységétől függően biztosan számíthat fogkő eltávolításra. Ez a folyamat fájdalommentes és bármilyen probléma megléte nélkül is érdemes évente elvégeztetni, mivel a fogkő növeli a fogágybetegségek kialakulásának lehetőségét. Ezen felül pedig a kezelőorvos mindig egyedi módon jár el a vérzés kezelésére.


Szájüregi fájdalmai vannak?

Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.